Skocz do zawartości

Pokémon - temat ogólny

_mike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akurat BDSP na switchu mi się podobało, ale to głównie dlatego że wersje z DS-a jakoś mnie ominęły. Następnego Legends mogliby umiejscowić w Johto, bo tam jest cała historia ze spaloną wieżą, trzema legendarnymi psami, i ruins of Alph.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Dla mnie te pokemony są teraz w takim niewygodnymi momencie graficznie, gdzie straciły sporo uroku porzucąc 2d sprite'y, a jednocześnie modele 3d nie mają wystarczająco dużo ciekawych detali (z powodu ograniczeń sprzętowych, ale również. ponieważ od początku były to relatywnie proste projekty postaci). Mogliby pokombinować z jakiś ciekawy cellshadingiem, żeby trochę zniwelować tą sterylność, może upodobnić się graficznie do mangi.

Narysowanie poka w jakiejś ciekawej pozie było niestety dużo łatwiejsze niż specjalne robienie animacji.

Edytowane przez Sebas
Opublikowano

Ja to w ogóle bym zaorał te modele 3D, bo są paskudne. Sprite'y miały urok i były naprawdę fajne. Wiem, że trzeba iść z duchem czasu, ale Pokemony to jedna z tych serii, które straciły bardzo dużo w moich oczach po przejściu w trójwymiar. Właściwie to od XY już nie grałem w żadne z taką przyjemnością, jak kiedyś, Blacki to były moje ostatnie Poksy, w których super się bawiłem. I nie chodzi tu o to jakąś nostalgię czy coś, może ja po prostu lubię te archaizmy xd

Opublikowano

Bardzo długi czas miałem podobnie, ale nie ukrywam, że sprite'y z XY i ORAS zachowały swój kreskówkowy vibe dzięki czarnym konturom wokół postaci i z czasem bardzo je polubiłem (w ogóle XY :banderas:) + wszystkie powstały na tym samym silniku. Na Switchu zaś samowolka, bo takie BDSP, Legeds: Arceus i SS mają bardzo nierówny poziom graficzny. IMO najbardziej chciałbym zobaczyć chili z BDSP z wyraźnymi konturami jak w gen. 8 - mógłby to być niezły homage dla wydań 2D.

• Lubię! 1
Opublikowano

Sam bym użarł jakieś bardziej tradycyjne pokemony hehe. Skupione na byciu singlowym jRPG-iem. Po prostu stara formuła, ale unowocześniona. Na to też ta seria się super nadaje. Let's Go bardzo mnie wciągnęło, mimo braku multi, miało wiele rzeczy lepszych niż w singlowych kampaniach głównej serii. Trochę by się chciał taką grę, bo poszli w innym kierunku zupełnie.

Tymczasem nie słychać o tym nic, nawet w kwestii tych remake'ów, które zazwyczaj niewiele wnosiły (i imo nie były technicznie zbyt zadowalające).

Legends A-Z może okazać się swego rodzaju "remake'iem", nawiązaniem do przeszłości, skoro ma się dziać w Lumiose City. Możliwość nawiązań zawartością i rozgrywką do głównych gier XY wydaje się oczywista (nie dziwią domysły i "przecieki", że powraca megaewolucja czy Zygarde i Zeraora).

Trudno powiedzieć, co to w ogóle będzie. Wydawało by się - "gra w stylu Legends", tylko że teraz to już nie ma sensu lol. Podstawowa różnica Legends od głównej serii to było zrezygowanie z zaawansowanej warstwy walk i RPG i zamiast tego postawienie na swobodą eksplorację, z różnymi "ubi" standardami jak zalew questów, zbieractwa itd. Potem jednak nowa "główna" część też mocno poszła w swobodną eksplorację (i to dużo bardziej - kurde, latasz po całym świecie, wchodzisz na góry w ciągu sekund) i wiele standardów open world, tyle że zachowując też sedno serii.

Zrezygnowano także w dużej mierze z osobnych ekranów walki, dodając wiele możliwości załatwiania sprawy szybciej bez osobnych ekranów i spowolnień związanymi z klasyczną turową walką - to druga największa zmiana w Legends Arceus. No i jest też już w głównej serii. Więc nie wiem, czym następne Legends ma się wyróżniać, aby mieć osobny tytuł. Zmieniono tam też oczywiście inne rzeczy, ale one imo nie zostały aż tak dobrze przyjęte. Uproszczony system walki nie podobał się fanom klasycznego, genialnego systemu, ale też sam w sobie nie będzie jakoś wyjątkowo atrakcyjny dla fanów metaforowego nawalania A na hardzie, żeby sam im sprzedać grę.

Według przecieków które miały być oparte na widzianym gameplayu, Legends A-Z prezentowało się podobnie do Scarlet i Violet - z podobną perspektywą, stylem graficznym i priorytetami graficznymi. Jeśli to prawda, to brzmi jak spinoff, który jest jak bardziej jak główna część, niż poprzednia część spinoffu lol. Dodatkowo ta gra nie ma dziać się w przeszłości, tylko w podobnym świecie, co XY.

Według przecieków, gra ma być raczej szykowana na pierwszą połowę roku. Jestem no ciekaw zapowiedzi - opóźnianie premiery i odpuszczanie okresu świątecznego może świadczyć o chęci dopracowania gry bardziej, niż poprzednich, ale nie napalałbym się. Ciekawi mnie jednak kierunek, jaki obierze firma. Mimo że każda gra sprzedaje się doskonale, wydają się odchodzić od wszystkiego klasycznego i stawiać na współczesny open world za wszelką cenę.