Skocz do zawartości

Console Wars 2+0+1+5: This is Waiting

Featured Replies

• Odpowiedzi 83,2 tys.
  • Wyświetleń 2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• tak  

• Waldek dobry bajkopisarz xD Nie wiem czemu tak nienawidzi pc ale chyba wiem jak powstaja jego teksty.   Akt I, scena 1. Bohaterowie: zona Waldemara, Waldemar. Miejsce: pokoj goscinny (ten z telewi

• Ja tam miałem w co grać na PS2. W rok od premiery PS2 w Japonii było około 150 gier do ogrania, prawdziwych retailowych produkcji a nie indyczych popierdółek. Jasne, zdarzały się też konwersje z innyc

Opublikowano

jaki znowu off

jingle bells, xbox smells

Opublikowano

jaki znowu off

jingle bells, xbox smells

Dashing through the beets

In a 70 horse power car

O'er the field we go

crying all the way

Framerate freakin' low

Resolution even worse

What a despair it is

to play horizon 2

Jingle bells, xbox smells

Opublikowano

lulajże plejeczko

moja perełko

lulaj ulubione

me graidełko

Opublikowano

"Xbox ssie,

taknie"

:taknieco:

Rowniez zycze wesolych swiat :)

Edytowane przez Bansai

Opublikowano

Przybieżeli do plejstejszyn

Iksboty,

Grając skocznie nadkonsoli

Na padzie!

Chwała na ps4,

Chała na iks łoniaku.

A pokój

U sony

Chwała na ps4

Chała u Microsoftu.

A gierki

U Sony.

Wesołego pada koledzy! Oby święta były udane, stół bogaty i gierki najlepsze pod choinką! Wesołych Świąt!

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Wiem, że miałem tutaj nie pisać aż do E3, ale w ten wyjątkowy dzień (dalej popieram pomysł Waldka - CW Off na dziś) życzę wszystkim spokojnych, wesołych i udanych świąt, z masą gier pod choinką, konsol, padów czy telewizorów!

Żeby każdy niezależnie od posiadanego sprzętu mógł dzisiaj przemówić ludzkim głosem ;)

Skorzystam też z okazji i idąc dalej tym torem - dziś CW Off - dorzucę trochę swoich obiekcji dotyczących Xone i PS4 - możliwie obiektywnych, pozbawionych jakiegokolwiek fanbojstwa.

- Przede wszystkim, bardzo przykre jest to, że Xone w Polsce kompletnie nie istnieje. Wchodząc do jakiegokolwiek dużego sklepu (świat-gier, electronic dreams, robson) w stolicy i prosząc o cokolwiek na Xone spotykam się z dużym zdziwieniem obsługi. "Oczywiście, mamy to, ale słabiutko ze sprzedażą Xone, bardzo słabiutko" - takie teksty słyszę regularnie. Jeden ze sklepów zaniechał zupełnie zamawiania konsol czy akcesoriów do Xone (mając w ofercie jedynie gry), bo te W OGÓLE się nie sprzedały - odesłali 10 sztuk konsol i wiele więcej padów. W całej historii tego sklepu tylko raz ktoś zamówił u nich pada do Xone - takiego z limitowanej edycji. No i tylko taki się sprzedał.

Wielka szkoda, bo społeczności tutaj nie ma - na moim osiedlu 8 osób ma PS4, żadna Xone. Gdzie nie pojadę, to praktycznie każdy gra na PS4 - rynek gier używanych w Polsce, względem tego od Xone, jest też wielokrotnie większy. Znacznie większy też jest wybór akcesoriów. Na promocje tez łatwiej trafić w przypadku PlayStation, bo Polski oddział Sony jest o kilka długości przed oddziałem M$. Pominę już tragiczną wiedzę tych chłystków w zielonych koszulkach, którzy chodzą po marketach. Wykonują swoją pracę tak źle, że obserwując takiego typa w Arkadii byłem załamany, jakie on pierdoły wygaduje. W Złotych Tarasach z kolei gość na szczęście był bardziej ogarnięty - wymijająco odpowiadał na pytania o rozdzielczość w grach, sugerując, że nie ma ona większego znaczenia, ale potrafił jasno i klarownie przedstawić zalety Xone.

Mam wrażenie, że Polski oddział Microsoftu zupełnie nie wie, co ma zrobić w przypadku tak dużej dominacji PlayStation w naszym kraju. Niestety widać to też po stronach i forach internetowych. Xbox tutaj nie istnieje, strony są tragicznie, informacji na nich nie ma żadnych, a jeśli już są, to zredagowane w bardzo słaby sposób - polskilive ma tragiczny i beznadziejny design, a newsów od tamtejszego "Salt The Fries" czytać się po prostu nie da. Tutaj drobny teaser.

The Mystery of Mooil Rig – bo tak nazywa sięto DLC – ogłoszono w tym miesiącu w jednym z odcinków Sunset TV(z gościnnym udziałem Major Nelsona), czyli takim społecznościowym kanale video informującym o nowościach związanych z Sunset Overdrive, dostępnym wewnątrz gry.

Mooil Rig to nowa lokacja położona nad wodą, nowymi (nadwodnymi) stworami i nową, ludzką stroną konfliktu aby urozmaicić rozgrywkę Insomniac Games wprowadziło 2 nowe ruchy, „water dive” czyli danie nura na kilka sekund w wodzie z pełną prędkością po czym wyskakujemy oraz „water slam bounce”, czyli zanurzenie się na chwilę w wodzie by zrobić zamach na gigantyczny upercut w powietrzu.

Doskonała stylistyka i interpunkcja.

- Kolejna rzecz to te przeklęte multiplatformy. Jestem fanem sportówek i wyścigów - w to mogę grać regularnie, nigdy mnie nie znudzą, łykam prawie każdą piłkę nożną i każde wyścigi (no, może oprócz The Crew). Tak mnie uderza, że ten PES 2015 chodzi w 720p na Xone, że aż mam ochotę ciskać padem :P No i chcąc nie chcąc widać różnicę między 900p, a 1080p. Może odzywają się we mnie PCtowe naleciałości, ale obraz jest bardziej klarowny i ostrzejszy w FHD. Ciekaw jestem, czy po wyjściu DX12 coś się zmieni w tym temacie. Nie uważam jednak, by ta różnica była na tyle duża, by to był jakiś deal breaker. Jeżeli gry mają tę samą liczbę klatek, a jedyną różnicą pomiędzy PS4, a Xone jest 1080p do 900p, to dla mnie w porządku.

- Podkręślę to raz jeszcze - choć menu w Xone chodzi bardzo dobrze i nie ma z nim większych problemów, to menu w PS4 jest niedoścignione. I pod względem szybkości i pod względem przejrzystości. Sklepy to już w ogóle dwa światy - ten w przypadku Microsoftu jest bardzo słabo zrealizowany. W Polskiej wersji w ogóle nie widać cen (w przypadku pre-orderów), bo tłumaczenie zostało wprowadzone tak niechlujnie, że trzeba dodać produkt do koszyka, by zobaczyć ile kosztuje. O tyle punkt dla Microsoftu, że idąc za historią X360, menu doczeka się zapewne kilku zmian (bankowo z premierą Win10, zresztą mogą w styczniu coś pokazać).

- Driveclub jest rewelacyjny, jeżeli chodzi o rywalizację ze znajomymi. W singlu ta gra nie robi żadnego wrażenia (przy tych początkowych etapach), ale po multi, szczególnie w temacie tych wyzwań, to niezwykle miodny tytuł. No i grafika... Między Horizon 2, a DC jest przepaść generacji. Jasne, że tu mamy sandboksa, a tu zamknięte tory, ale graficznie podczas deszczu czy w nocy DC po prostu niszczy każde wyścigi, jakie do tej pory wyszły na konsolach (w historii). Zdjęcia nie oddają w żaden sposób graficznego pogromu tej gry (kompresja przez share jest jednak bardzo bolesna). Dźwięki samochodów w DC również niszczą system, ale z kolei muzyka i lista dostępnych utworów jest dla mnie kapitalna w Horizon 2, ta z DC już niekoniecznie.

- Gałki analogowe w padzie od PS4 mają mniejsze luzy - łatwiej mi było celować w FC4, bo wystarczyło minimalne wychylenie, a broń (i postać) już reagowała na nasze polecenia. Wygodniej też je wciskać, bo opór przy tej czynności jest lżejszy, bardziej płynny. Ogólnie zapomniałem już, że DS4 jest taki wygodny, to przepaść po DS3.

- PS4 w tych nowszych rewizjach (sic!) chodzi jakby... ciszej? Mój znajomy wymienił sobie też dysk w PS4 na SSHD (od Seagate) i różnica jest kolosalna w przypadku czasów ładowania gier czy podczas odpalania samego systemu. Polecam podłączyć zewnętrzny dysk do Xone - wrzuciłem tam Horizon 2 i czasy wczytywania przyspieszyły o ponad połowę - przepaść, wreszcie :)

- Dalej podtrzymuję zdanie, że PS4 jest z gorszej jakości materiałów od Xone (ale plastik już tak nie prześwituje jak w premierowych modelach), jednak w przypadku padów już tego tak nie zauważyłem - plastik jest grubszy? Lepszej jakości? Na pewno zmieniła się guma na analogach. Jest twardsza i lepiej utrzymuje palec (tak czy inaczej, te grzybki są dużo wygodniejsze po nałożeniu nakładek).

- Czasy instalacji gier na PS4 to jest jakaś technologia science-fiction. Jak odpaliliśmy FC4, to przecież zainstalował się w kilkanaście sekund? No po prostu w moment. Na tym dysku zresztą jest jeszcze szybciej. Pod tym względem karny kutas dla Microsoftu.

- To, co w Xone jest świetnie, to ta cała integracja z innymi urządzeniami w całym domu. Mam Lumię, więc robiąc jakiekolwiek zdjęcia, te momentalnie wskakują do OneDrive. Mogę je bezpośrednio odpalić na konsoli bez żadnych dodatkowych urządzeń i tak samo zresztą na PC. To jest świetne. Również smartglass na telefony wyprzedza to PlayStationApp - jest bardziej rozbudowana. Po premierze Windows 10, cała współpraca między tymi sprzętami jeszcze się zawęzi, a już teraz wygląda to bardzo dobrze. Jeżeli w przyszłości dojdzie więcej aplikacji, w tym Spotify, to odpalając je w snapie będzie to dla mnie rewelacyjny patent.

- Przeglądarka internetowa w Xone jest świetna, śmiga bardzo szybko, jest zauważalnie lepsza od tej w PS4. Z kolei w PS4 super sprawują się polskie komendy głosowe (których z kolei brakuje mi w Xone).

- Motywy dla PS4 dodały temu menu odpowiedniej świeżości - ten niebieski mógł się znudzić, podobnie jak czarny w Xone. Z tym, że animowane motywy w PS4 robią większe wrażenie od zwykłej tapety ;) Tutaj zapewne Microsoft nad tym popracuje - nie rozumiem, dlaczego w menu Xone nie ma takiego bajeru, jak w Lumiach z Windows Phone 8.1 - można wrzucić tapetę pod kafle i większość z nich wyświetla ją zamiast jednolitego koloru. Super to wygląda.

- Xbox Live chodzi świetnie, a w przypadku jakiejkolwiek awarii, naprawa trwa baardzo krótko i przebiega to sprawnie. W przypadku PSN to dalej wielka niewiadoma, ALE ostatnio jest już ponoć sporo lepiej ;)

- To, co bardzo mi się podoba w Xone, to trzymanie pada na baterii - mam akumulatorki, a dodatkowo podpinam sobie headset do niego i jest to niesamowicie wygodne.

- Xone ma też świetną inną rzecz - zakładkę znajomych w menu konsoli - świetne rozwiązanie, gdzie widzimy jak wiele pkt osiągnięć zdobyli, w co grali, możemy podejrzeć ich klipy w Upload, czy skomentować coś, albo wrzucić status niemal jak na fejsie - ciekawa sprawa. Szkoda, że Polska społeczność jest tutaj tak marnie rozwinięta :/

- Upload ogólnie w Xone jest rewelacyjny - te 30 sekundowe klipy dają bardzo wiele, a jednocześnie w większości gier konsola sama nagrywa co ciekawsze momenty. Przyjemnie później odpalić apkę i obczaić, co tam wrzucono ciekawego. Klipy, o ile ich nie zapiszemy, w takim przypadku skasują się same po upływie określonego czasu, lub po dodaniu nowych klipów.

- Bardzo siadły mi gry na Xboxie One - Horizon 2 w mojej opinii jest świetne i często nie mogę się od tej gry oderwać (nie zgadzam się też, że Drivatary to mit, jak to Exact pisał, SI w Horizon 2 potrafi niejednokrotnie zaskoczyć). Sunset Overdrive dostarcza mnóstwo funu, gra tryska kolorami, a rozgrywka przypomina najlepsze lata konsolowej radochy (tutaj musimy wykazać się zręcznością i pomysłowością - każdy skok czy akcja wymaga wciśnięcia odpowiedniego przycisku w odpowiednim momencie). Kolekcja Halo z kolei mocno mnie raduje, bo mam możliwość przejść wszystkie części bez kupowana każdej z nich z osobna. Multi ssie po całej linii, jeśli już uda mi się zagrać, to dobieranie składu posysa jak jasna cholera, a ja sam zresztą lamię gorzej od kulawej małpy z jedną ręką. ALE singiel to co innego - przeszedłem Halo: CE i byłem nim zachwycony. Nie dziwie się, że ten tytuł zdobył takie uznanie w 2001 roku, bo miał czym zachwycać. Razi trochę backtracking, ale całościowo super. Halo 2 już AŻ TAK mnie nie wciągnęło, ale też jest świetne, muszę skończyć Halo 3 i 4 i cieszy mnie, że będzie ODST.

Zakochałem się w multi Halo 5, bo choć w nim również lamię jak jasna cholera (może nie aż tak, ale jednak), to baaardzo się cieszę na myśl o tej 3tygodniowej becie, bo dla samej tej gry warto IMO kupić Xboxa One - świetna zabawa, a zmiany moim zdaniem były konieczne, bo nie można stać w miejscu. Quantum Break też mnie urzeka, szczególnie klimatem, podobnie Ori (uwielbiam takie gry), cieszę się na myśl o nowym Tomb Raiderze, a na 2015 rok z całą pewnością nie są to wszystkie gry na wyłączność warte uwagi. Co do produkcji, które już wyszły - grałem bardzo dużo w Titanfall i nadal lubię go odpalić, wkręciłem się w to multi po stokroć bardziej od tego w Shadow Fall. Ryse urzeka graficznie, Dead Rising 3 jest bardzo przyjemny, a Kinect Sports potrafił mi zapewnić wiele godzin zabawy z rodzinką czy znajomymi (chociaż obecnie nikt już w niego nie gra).

- PS4 też ma świetne produkcje - Bloodborne wygląda rewelacyjnie. To jedna z tych gier, dla której warto kupić PS4. The Order z kolei to dla mnie poziom Ryse. Tylko z ciekawszym settingiem. Uwielbiam epokę wiktoriańską i steampunk i kupiłbym tę grę mimo wszystko. Może niekoniecznie za cenę premierową, chociaż kto wie... Dla Uncharted 4 kupię PS4 i to akurat tytuł, który przejść muszę. Przy każdym Uncharted bawiłem się wspaniale (najgorzej z Golden Abyss, ale i tak trzymała wysoki poziom). Jeżeli do tego dojdzie Ratchet to też bomba. Super wygląda dla mnie Until Dawn, Killing Floor 2, przeszedłbym raz jeszcze Second Son i dodatek, z całą pewnością grał i grał w The Last of Us (jak zwykle kochane Naughty Dog, jedna z lepszych gier w jakie grałem na konsolach w ogóle), DC pewno przyssałby mnie na długie godziny z racji mojej miłości do wyścigów i rywalizacji. LBP z kolei to nie moje klimaty. Nie gram też w bijatyki, więc zarówno Killer Instincts jak i Street Fighter V kompletnie mnie nie kręcą (ale do Tekkena dożywotni szacunek i siódemkę z chęcią kupię).

No i No Man's Sky <3

- Obydwie konsole mają swoje wady i zalety. Jeżeli już chcemy posiadać jakiegoś next-gena dzisiaj, to mając tylko Xone lub tylko PS4 tracimy wiele i najlepiej, gdyby kupić obydwie (+ WiiU). Najważniejsze są gry, najistotniejszy jest gameplay i do tego właśnie te urządzenia mają służyć. Licytowanie się na piksele czy rozdzielczości to dla mnie powoli nuda, dziecinada i nie ma to większego sensu. Jeżeli pasuje Ci menu PS4, gry PS4, pad PS4, społeczność PlayStation, działanie PSN czy czujesz sentyment do PlayStation to Xboxa i tak nie kupisz (albo kupisz i sprzedasz)

W moim przypadku odzywa się ogromny sentyment do tej marki, jak zerkam na różne hiciory z PSX czy PS2 w które kiedyś grałem godzinami. Uwielbiam też Naughty Dog i wypatruję każdej ich gry z ogromnym zainteresowaniem. Sentymentu do Xboxa nie mam wcale, bo ich konsol nigdy nie posiadałem, a te dwa czy trzy tygodnie, które spędziłem z X360 pod własnym dachem to nic przy 18 latach z PlayStation. Siadły mi gry na Xone - gdyby nie to, dawno już robiłbym powrót do PS4. A tak "zmuszony" jestem zainwestować w PS4, najpewniej przy premierze Uncharted 4.

Pad przestał być dla mnie deal breakerem Xone - DS4 jest równie świetny i równie dobrze trzyma się go w rękach. DS3 to padaka po wsze czasy.

Edytowane przez Maciomaniak

Opublikowano

Ja (pipi)e, wcześniej wchodziłem to były 3 zdania. :obama:

Opublikowano

Ja z okazji cw off moge powiedziec, ze ps3 miala zdecydowanie więcej interesujacych mnie eksow niz x360.

Co nie zmienia faktu, ze ps4 nie ma ich wcale :(

Opublikowano

Ja cholernie żałowałem, że nie przeszedłem Gearsów dwójki i trójki (nawet Judgement). Jak tylko ogłoszą kolekcję Marcusa Fenixa na Xone to będę skakać z radości :P To i Forza, to jedyne serie gier na X360 których bardzo żałowałem, jak grałem na PS3 (pierwsze Gearsy to przeszedłem na PC z 8 razy, jak nie więcej).

Wtedy o Halo miałem inne zdanie, więc trójka czy czwórka zupełnie mnie nie ruszały. Resztą gier się aż tak nie interesowałem, więc teraz z chęcią nadrobię co mogę ;)

Edytowane przez Maciomaniak

Opublikowano

z okazji trybu CW OFF powiem Wam, że w 2015 roku pewnie kupię PC do grania. Konsola zostanie, dokupię jeszcze ONE i WIIU aby mieć komplet generacji, ale brakuje mi trochę różnorodności na konsolach. Nie chodzi mi o indie, ale chodzi mi o strategie (mega złożony gatunek, ale mieści wiele różnych podgatunków), brakuje mi dziwnych pomysłów, których nigdzie nie zakwalifikujesz, brakuje mi gier typu Wasteland 

XONE to dla mnie synonim zwycięstwa online - sklep, szybki dash, działający online - gdyby nie M$ to nawet teraz Sony by pewnie nie zrobiło crossgame chata :(

Opublikowano

The Last of Us jest calkiem ok

Opublikowano

Chciałbym zobaczyć waldusia grającego w symulator chleba. :D

Edytowane przez suteq

Opublikowano

Macio naskrobał chyba najdluzszy post w historii cw.

Moje plany na 2015 to new 3ds xl i wiiu.

To co waldus pisał, lubie strategie i rpg w stylu divinity, ale wiem ze zwyczajnie i tam zabraknie mi czasu zeby ograc wszystko co mnie interesuje.

Opublikowano

waldus lap plusa, bardzo rozsadny post :*

Ja w sumie kompa do grania juz mam, bo rok temu skladalem cos do nagrywania muzy(laptopy jednak ssa :() i wystarczylo tylko jakas grafe dokupic do tego.

W pryszlym roku wiiu, bo dojda kolejne hiciory, a w 2016 moze otworze w koncu ps4 :D

Opublikowano

przez pierwszy okres posiadania ps3 bylem wrecz na skraju by go sprzedac i kupic xboxa - pgr3, blue dragon, gaears of war, last oddysey, do tego gorsze multiplatformy - xbox miazdzyl i przezuwal ps3, do tego pierwszy uncharted choc super grafa to jakos nie podszedl, jedynie tools of destruction ratowalo sprawe

ogolnie kazdy xbox to spoko konsola, jakbym mial w swoim zyciu czas na dwie konsole to bralbym bez zastanowienia, microfost o kazde swoje dziecko dba nalezycie, to nie sony i ich wych.ujanie vity. Botkow tez szanuje, jak ktos poczul sie obrazony moim trollingiem w 2014r to wielkie wielkie sorki

Opublikowano

CW off

Ja was tam wszystkich lubie :) Do zobaczenia w 2015 :lapka:

Opublikowano

z okazji trybu CW OFF powiem Wam, że w 2015 roku pewnie kupię PC do grania. Konsola zostanie, dokupię jeszcze ONE i WIIU aby mieć komplet generacji, ale brakuje mi trochę różnorodności na konsolach. Nie chodzi mi o indie, ale chodzi mi o strategie (mega złożony gatunek, ale mieści wiele różnych podgatunków), brakuje mi dziwnych pomysłów, których nigdzie nie zakwalifikujesz, brakuje mi gier typu Wasteland 

XONE to dla mnie synonim zwycięstwa online - sklep, szybki dash, działający online - gdyby nie M$ to nawet teraz Sony by pewnie nie zrobiło crossgame chata :(

Nie zapomnij poprosic chlopcow z forumka by ci pomogli. Ja do dzis chwale dzien kiedy ich zapytalem i zdecydowalem sie sam poskladac piecyka ktory do dzis pieknie na ultra wszystko odpala, ale to nic bo i tak gram w fma, cifke i ostatnio euIV hehe. No i w beefa.

Dobrych swiat wszystkim i egsboxa mendrkowi :)

Opublikowano

ja to chyba nigdy nie przekonam sie do grania na pc wiem ze to juz nie to co 10 lat temu ale wicaz mam opory, co prawda na laptopie odpalam sobie moje zyciowe klasyki takie jak GTA 1 & 2 czy HoM&M 2 & 3, do tego gry z gog.com jednak kupno kompa do nowych gier mehh chociaz te indyczki <3

Wszystkiego najlepszego bracia, pamietajcie ze CW to tylko CW, duzo duzo duzo gier !!

Opublikowano

Aby bateria w padach dłużej trzymała

Aby wyłączyli nam w końcu light bara

Abyśmy dostali nowy soft poprawiający stabilność systemu

Życzę wam również rewi.zji 4D i upgejdu

The Last Guardiana, jeszcze lepszego remastera, Bloodbornea, The Ordera

W lipcu Until Downa i Uncharteda

Wesołych PlayStation :)

Chciałem również pozdrowić z tego miejsca mojego przyjaciela hav3na, wesołych :)

Opublikowano

Alez ten One ma za(pipi)iscie miodne exy. Nawet takiego Ryse w singlu - przez klimat, historie i brutalnosc postawilbym przed Killzonem - nie wiem nawet czy nie przed Infamousem.
Wszytsko inne juz niestety gorsze, jak pisze Maciek. Role w tej generacji odwrocily sie calkowicie - One tylko dla paru exow, reszta na PS4!
Gdyby nie DriveClub i Rsogun na PS4 nie byloby ani jednego exclusiva godnego uwagi !

Najlepszego!

Edytowane przez easye

Opublikowano

No dobra.

W nowym roku nie kupię tajtana i będę grał w multiplatformy na konsoli SONY. Oczywiście PC nie odstawię. Może nawet zagram w kilka HD reedycji. Liczę, że na VITA wyjdzie kilka godnych uwagi tytułów. Kupię 3DSa. Życzę Microsoftowi tego samego co ponad rok temu, czyli stawiania na exy(tylko tak serio, a nie 1 dobry tytuł więcej niż konkurencja) , bo z przewagą technologiczną PS4 nie wygrają.

Graczom życzę więcej nowego, a mniej starego.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.