Skocz do zawartości

Console Wars 2+0+1+5: This is Waiting

Featured Replies

Opublikowano

Ja botom serdecznie życzę 900p we wszystkich grach - oni podobno i tak nie widzą różnicy, a zapas mocy PS4 pozwoli spokojnie sięgać 1080p.

• Odpowiedzi 83,2 tys.
  • Wyświetleń 2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• tak  

• Waldek dobry bajkopisarz xD Nie wiem czemu tak nienawidzi pc ale chyba wiem jak powstaja jego teksty.   Akt I, scena 1. Bohaterowie: zona Waldemara, Waldemar. Miejsce: pokoj goscinny (ten z telewi

• Ja tam miałem w co grać na PS2. W rok od premiery PS2 w Japonii było około 150 gier do ogrania, prawdziwych retailowych produkcji a nie indyczych popierdółek. Jasne, zdarzały się też konwersje z innyc

Opublikowano

Szkoda, że na 60fps nie pozwoli.

Opublikowano

MS odstawia Sony jeśli chodzi np, o aktualizacje systemu, czy uwalnianie mocy właśnie.

Przecież oni już nie mają co uwalniać , jedynie poprzez optymalizację będą z XO wstanie wykrzesać więcej ale to samo dotyczy konkurencji. MS zamiast lecieć w te 1080p powinien przy mocy XO pozostać przy 900p i skupić się na innych aspektach jak  np. framerate czy fizyka.

Edytowane przez Karas

Opublikowano

Tak, o ile to nie jest odbite kosztem grafiki.

Wiadomo że jakość tekstur, zasięg rysowania, tearing to osobne kwestie, ale rozdzielczość sama z siebie definiuje IQ, więc jest bardzo ważna. Można nie lubić MS, ale mimo wszystko brak 1080p to jest po prostu nieporozumienie.

Ja botom serdecznie życzę 900p we wszystkich grach - oni podobno i tak nie widzą różnicy, a zapas mocy PS4 pozwoli spokojnie sięgać 1080p.

Oczywiście możesz życzyć komukolwiek czegokolwiek, ale naprawdę nie rozumiesz, że jeśli okaże się że X1 spokojnie radzi sobie z 1080p, to jakiekolwiek obawy o moc PS4 są po prostu nieuzasadnione ? To jest prosta zależność,  wolisz żeby PS4 było np. o 30 % ( tutaj strzelam )

mocniejsze od X1 który radzi sobie z 1080p, niż 30 % mocniejsze od X1 który nie radzi sobie z 1080p ? Ja zdecydowanie wolę to pierwsze i Matematyka jest tutaj po mojej stronie . Poza tym, Sony moim zdaniem za bardzo opiera się na samej przewadze w multiplatformach i taki twist powinien im sprzedać solidnego kopa do pracy.

Poza tym, uważam że trzeba być naprawdę podszytym wilkiem, by - mimo wszystko - jednej z dwóch next genowych konsol życzyć takich problemów. 

MS odstawia Sony jeśli chodzi np, o aktualizacje systemu, czy uwalnianie mocy właśnie.

Przecież oni już nie mają co uwalniać , jedynie poprzez optymalizację będą z XO wstanie wykrzesać więcej ale to samo dotyczy konkurencji. MS zamiast lecieć w te 1080p powinien przy mocy XO pozostać przy 900p i skupić się na innych aspektach jak  np. framerate czy fizyka.

Uwalnianie mocy, optymalizacja, efektowniejsze wykorzystanie zasobów - jak zwał tak zwał. MS tutaj zrobiło spory krok do przodu i Sony powinno zrobić to samo. Oczywiście obie platformy mają jeszcze sporo do pokazania ( głównej poprawy wypatruję w zwiększeniu dostępnego RAM ), i nie zapominajmy że developing na konsole to żonglerka sztuczkami by uzyskać określony efekt.

>>>Suavek<<<

Szkoda, że na 60fps nie pozwoli.

60FPS w grach z otwartym frameratem to duża sztuka i nawet osoby z ubergigarigiem PC w takim WD mają dropy z dupy o kilknaście %. To jest bardziej kwestia kodu niż samego sprzętu. A może inaczej, kwestia tego czy ładna grafika na trailerze czy info o solidnym 60 FPS sprzedadzą więcej kopii.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Problem zwalniania gier nigdy nie zniknie. Devi muszą wybierać - albo grafa albo wydajność. Taki MGS 5 zasuwa w 60 klatkach ale grafika jest trochę gorsza od innych zapowiedzianych na przyszły rok tytułów. Dla mnie ważniejsza jest wydajność ale dla 80 % klienteli już niekoniecznie. 

Opublikowano

Oczywiście możesz życzyć komukolwiek czegokolwiek, ale naprawdę nie rozumiesz, że jeśli okaże się że X1 spokojnie radzi sobie z 1080p, to jakiekolwiek obawy o moc PS4 są po prostu nieuzasadnione ? To jest prosta zależność,  wolisz żeby PS4 było np. o 30 % ( tutaj strzelam )

mocniejsze od X1 który radzi sobie z 1080p, niż 30 % mocniejsze od X1 który nie radzi sobie z 1080p ? Ja zdecydowanie wolę to pierwsze i Matematyka jest tutaj po mojej stronie . Poza tym, Sony moim zdaniem za bardzo opiera się na samej przewadze w multiplatformach i taki twist powinien im sprzedać solidnego kopa do pracy.

1. Rozdzielczość najłatwiej się skaluje i dlatego najczęściej tutaj mamy różnicę. PS4 ma niekwestionowany zapas mocy, który na zwiększenie rozdzielczości łatwo wykorzystać (akurat 900p -> 1080p), a który w innym przypadku mógłby zostać niewykorzystany, bo dokładanie obiektów, efektów, etc. wymaga więcej pracy.

2. Xbone na 1080p jest zwyczajnie za słaby, bo ma gówniany ram i za mało esramu. Koniec, kropka.

Opublikowano

Na razie PS4 wygrywa technicznie w grach. Niekoniecznie w wydajności i złożoności OS. Zobaczymy co dalej. Exy mają już coraz mniej do powiedzenia bo najlepszymi grami okazują się multiplatformy. Wiadomo, że premiera nowego Halo to będzie jakiś event ale ja sam wyczekuje głównie multiplatform (MGS5, Dying Light, Batman, etc.).

Opublikowano

1. Rozdzielczość najłatwiej się skaluje i dlatego najczęściej tutaj mamy różnicę. PS4 ma niekwestionowany zapas mocy, który na zwiększenie rozdzielczości łatwo wykorzystać (akurat 900p -> 1080p), a który w innym przypadku mógłby zostać niewykorzystany, bo dokładanie obiektów, efektów, etc. wymaga więcej pracy.

2. Xbone na 1080p jest zwyczajnie za słaby, bo ma gówniany ram i za mało esramu. Koniec, kropka.

1. Niekwestionowany zapas mocy nie pozwolił na 1080p  w Watch Dogs na PS4, ale z kolei ta wersja ma lepsze efekty więc jak to w końcu jest ?

2. Forza 5, Destiny, Wiedźmin itp.

Może powiem inaczej - im więcej mocy ma w sobie X1, tym bliżej PS4 do grafiki U4 w 60 FPS. Jakby ktoś nie wiedział, to APU w obu konsolach jest identyko, różnią się podzespołami.

Taki MGS 5 zasuwa w 60 klatkach ale grafika jest trochę gorsza od innych zapowiedzianych na przyszły rok tytułów. Dla mnie ważniejsza jest wydajność ale dla 80 % klienteli już niekoniecznie. 

MGS 5 jest grą open world ( im więcej elementów tym słabsza jakość ) i ma naprawdę solidne 60 FPS i na ten moment FOX Engine wydaje się być najlepszy z next genowych silników.

Doceniam 60 FPS ale nie przeceniałbym jego znaczenia. To nie jest aż taki game changer jaki mógłby się wydawać.

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

I uyebali efekty. Brawo Bungie.

jakie efekty?

Nie wiadomo czy cokolwiek ucięli, ale jak do tej pory wspólnym mianownikiem wesji X1 multiplatform to gorszy aliasing,gorsze cienie i większe bujnięcia framerate. Różnie devi z tym kombinują ale w większości przypadków to sprowadza się do tych efektów.

Oczywiście każdy kto ma olej w głowie, powinien kibicować Bungie by dali do pieca z tą wersją na X1 ( w sumie, mają najlepsze papiery na to ). Bo to by znaczyłoby że Destiny 2 powinno być, przynajmniej w teorii, dużo ładniejsze. 

Edytowane przez aphromo

Opublikowano

Tomb Raider gra z początku roku zasuwa na PS4 w 1080p i 60fps i do tego wygląda mega za(pipi)iście, lepiej niż wersja PC, to jedna z najładniejszych graficznie gier na PS4

mapa w środku gry gdzie pada śnieg wygląda obłędnie, siedziałem chwile w fotelu i podziwiałem tylko krajobraz :)

efekt 60 klatek przypomina kino akcji

wydaje mi sie, że udało im sie to osiągnąć bo tam mapy są dość małe i co jakiś czas jest loading

Opublikowano

1. Niekwestionowany zapas mocy nie pozwolił na 1080p  w Watch Dogs na PS4, ale z kolei ta wersja ma lepsze efekty więc jak to w końcu jest ?

No tutaj to jest beka nieziemska. W_D przy takiej grafice na PS4 powinno działać w 1080@60 bez pierdnięcia, ale na szczęście Rockstar pokaże tym nieudacznikom jak to robić właściwie. ^_^

Od kiedy Wiedźmin 3 będzie w 1080p na Xbone? Jest mówione o 900p i mega trudnościach w programowaniu, nie ma opcji aby wyciągnęli 1080p przy takiej grafice jaką oferuje Wiedźmin.

Opublikowano

WD to największy wałek na rynku gier od kilku lat, tej gry nie oceniałbym w ten sposób, że PS4 nie pociągnie w 1080p

https://www.youtube.com/watch?v=5ZMbIwYNlbM

możecie coś powiedzieć o tym tytule, warto sie interesować czy to zwykły przeciętniak?

Witcher na E3 był prezentowany na X1 w 900p i wyglądał mega ładnie, ciekaw jestem bardzo gameplayu z PS4, może na comiconie pokażą

Opublikowano

Może powiem inaczej - im więcej mocy ma w sobie X1, tym bliżej PS4 do grafiki U4 w 60 FPS. Jakby ktoś nie wiedział, to APU w obu konsolach jest identyko, różnią się podzespołami.

Zapas mocy jest oczywisty i niekwestionowany, ale nie na tyle duży, żeby dwukrotnie zwiększyć liczbę pikseli. 900p na xbone = 1080p na PS4, 792p na xbone = 900p na PS4. Dlatego - chociaż botom życzę jak najgorzej - mam nadzieję, że 900p pozostanie dla szrota standardem i rozdzielczość nie będzie spadać niżej.

Destiny na xbone nikt nie widział, Wiedźmin póki co chodzi dość słabo w 900p, a Forza 5 w grafice ma całą masę rażących kompromisów.

Nieważne ile mocy siedzi w APU xbone. APU w PS4 jest jakieś 40% mocniejsze i ta różnica musi mieć odzwierciedlenie w grafice, a zmniejszenie rozdzielczości dla deva zawsze będzie pierwszym wyborem, bo jest najłatwiejsze.

Opublikowano

Mazzeo chce kupic vite sialalalala  :whistling:  :sorcerer:

Opublikowano

irasek znowu nie wziął tabletek i traktuje internety i gierki serio, ciekawe czy będzie znów bił?

chcę nową zabawkę na urlop xD

Opublikowano

I jakie gry potencjalnie ograłbyś na Vicie ? Przecież nie lubisz japońszczyzny.

Opublikowano

Maciek jak miał PS4 klapersował ile wlezie. Teraz ma X'a to jest jeszcze gorszym xbotem niż wcześniej klapem.

Taki Janusz-chorągiewka. Wcześniej miał PS3 i PS4 i ciągle wypisywał co sie da (nie raz bzdury jak teraz, tylko w drugą stronę) aby pokazać jak to konsole Sony niszczą te od MS'u. Kupił XOne i nagle żałuje, że wcześniej wybrał PS3 bo "z pewnością" lepiej bawiłby się z X360, a teraz z PS4 miażdzącego X'a zmieniło się na X'a miażdżącego PS4. Maciek mistrz forum.

Lepiej tej persony bym nie podsumował.
Opublikowano

I jakie gry potencjalnie ograłbyś na Vicie ? Przecież nie lubisz japońszczyzny.

tez mnie to ciekawi :P z gier jakie ogrywa mazzeo na duzych konsolach na vicie jest cala jedna, ktora nie jest crapem - killzone mercenary, ktory i tak wzorem wiekszych braci w singlu dupy nie urywa

Opublikowano

chcę nową zabawkę na urlop xD

Weź ty się puknij w łeb :confused:

ok. już rozumiem, to będzie krótka historia tak jak z PS4 i później dużo tekstu na forumku.

Edytowane przez Gość

Opublikowano

irasek znowu nie wziął tabletek i traktuje internety i gierki serio, ciekawe czy będzie znów bił?

I kto to pisze :lol:
Opublikowano

To forum staje sie powoli klapers-only niestety :(

stay strong, odbijemy napór robactwa co swój gust gejmingowy posiada tylko i wyłacznie dzięki przegrywanym cdkom od rusków, a teraz tylko to co skapnie w ps plusie i bf all day

Jako gracz grający głównie na XBOXach czyli wyższej kulturze konsolowości czuję się zażenowany że sonowskie glonojady pełzają po ulicy, wstyd mi ze ten plebs cebulaków robiących zrzutki po 2zł na indyka w promocji :/

Opublikowano

Lepiej cały dzień konta na fb zakładać niż wziąć się za uczciwą pracę.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.