Skocz do zawartości

Rise of the Tomb Raider

darkos

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szkoda że gra wyszła tylko na Xboxach. Z tego powodu musiałem dostać wersję na xbox 360.

Jeśli kogoś interesuje opinia to mogę napisać że gra się nieźle. Dość płynnie. Gra też wygląda dość dobrze. Widać sporo uproszczeń graficznych, słabe teksturki i lipne oświetlenie ale nie ma oszustw jak w Far Cry 4 gdzie horyzont był zasłonięty mgłą. Tutaj pejzarze są ładne a pierwsza scena gdy już gramy robi mega wrażenie. To co mnie natomiast na maksa irytuje to pełno błędów. Dociągnałem wszystkie patche jakie wyszły a nadal Lara po kolana w betonie się zakopuje. Zawsze dobija przeciwnika dusząc od tyłu nawet gdy go złapie frontem, ramiona jej znikąja w ścianie itd.

Mam też wrażenie że gra jest troszkę brzydsza niż wersja z 2013 roku ale to chyba ze wględu na inną optymalizacje (tu był downgrade z lepszej wersji a tam po prostu optymalnie pod sprzęt robiono). Jednak mam wkręt w tą przygodę i dobrze się bawię.

Jak wyjdzie na PS4 za rok to wtedy przejdę jeszcze raz. Tomb Raidera z 2013 skończyłem już chyba z 5 razy (x360 oraz defitive edition na ps4) więc przejście ponowne nie będzie problemem.

Opublikowano

Skończyłem grę właśnie. Skończyłem na 100 %. Czytałem i słuchałem wszystkich znajdziek cała gra zajęła mi plus minus 27 h. (plus minus bo był jeden dzień gdzie xbox źle naliczał :D )   Gra to moje osobiste Goty jeżeli chodzi o gry akcji. Bije na głowę mgs5, mad max czy co tam jeszcze wyszło w ciągu ostatniego roku. Jedynie Wiedźmin 3 przewyższa w tytule goty ogólnie bo nawet bloodborne mi tak nie wszedł jak ta gra. 

Fabularnie średnio w porywach do dobrze ale jaki fun miałem ze znajdowania rzeczy z odkrywania grobowców czy nawet ze zwykłego strzelania.  Graficznie gra jest naprawdę piękna. Nie jest to poziom ultra na pc ale konsolowy top. Ani jednego chrupnięcia przez całą grę !

POLECAM!!!!

• Plusik 7
Opublikowano

Ja już skończyłem. W sumie 2 i pół podejścia do gry i fabuła pękła. Cholernie krótka ta gra. Specjalnie nie zbierałem i nie robiłem grobowców żeby gre przejśc na 100% w jedynej słusznej wersji na next gen (teraz grałem na x360). Ale bez wzlędu na misje poboczne to linia fabularna wg. mnie jest krótsza niż w jedynce i to sporo. Gra jest niezła ale nie powala jak wersja z 2013 roku. Miejscówki jakoś tak bez klimatu, strzelanie jak poprzednio. Czasem za łatwo a innym razem za trudno.

NIe będe wystawiał oceny bo jak pisałem to jedyna słuszna wersja jest na Xone i będzie na ps4. Na x 360 to troche jak oglądanie filmu z efektami specjalnymi ale na piracie w wersji kinowej. Niby skumasz o co chodzi, poznasz historie ale wszystko słabo wygląda.

Jak ktoś ma możliwość na XONE grać to niech nawet nie próbuje na poprzedniej gen. Jak ktoś planuje kupić Xone to niech też się wstrzyma. Pzdr

• Plusik 1
  • Minusik 1
Opublikowano (edytowane)

Krótka ? Mam 10H na liczniku a nawet w polowie nie jestem i nie ma szans na 100%.

Miejscówki bez klimatu ? Bez komentarza xD

Jak ktoś planuje kupić Xone niech się wstrzyma ? xD (edit: aha, teraz rozumiem:P)

Sorry ale bredzisz.

Edytowane przez Ins
Opublikowano

Chodziło mu o to, że jak planuje kupić XO to nie brać wersji na 360.

Opublikowano

Jezeli ktos planuje kupno xone niech sie wstrzyma i nie gra w wersje na x360. Chyba taki jest sens.

Co do czasu gry to mozliwe,ze tak jest jesli omija opcjonalne grobowce i nie czyta znalezionych notatek biegnac do przodu.

Napiszcie czy nadal jest tak mrocznie i brutalnie,bo spotkalem sie z opiniami ze jest  mocno  ugrzeczniona i mniej odwazna w porownaniu do TR 2013?

Opublikowano (edytowane)

Tak, chodziło mi o to żeby się wstrzymać z graniem na x360 jeśli w planach xone. Sorry INS, nie sądziłem że to tak ciężko skumać.

Grałem 3 razy  - ok 1 godziny + 3 godziny + 2 godziny i mam 53%. Fakty.

Miejscówki mają IMO mniejszy klimat niż te z poprzedniego TR. I chociaż w grach najbardziej lubię właśnie zimową porę roku to tutaj jakoś się nie wkręciłem i nie poczułem feelingu (może własnie przez słabszą jakośc wersji na x360).

Odnośnie bycia mroczną gra to ta jest grzeczniejsza. Faktycznie w poprzedniej części było więcej mocniejszych akcji. (np. Lara wynurzająca się z rzeki krwi, wszędzie ludzkie szczątki, itd) Tutaj jest mniej zróżnicowanie, jest biało od śniegu, jest niestety niedorzecznie pod wieloma względami ale to chyba taki urok serii.

Niezła gierka ale z wielką przyjemnością odpaliłem TR z 2013 zaraz po skończeniu Rise Of The Tomb Raider i lece od nowa.

Edytowane przez ListuniO
Opublikowano

Ty te gre zrashowales i tyle, przebiegles byle szybko skończyć xD

Jaki jest sens takiego grania?

No niewielki, wiem. Mało czasu mam. Ale pierwszego TR (2013) też zrashowałem a później jeszcze 4 razy do niej wróciłem. Tu mi się nie chce.

Opublikowano

szkoda by mi było w ogole zabierac sie za nowego TR jesli mialbym grac w taki sposob - szybko, szybko byle skonczyc na odpyerdol

no ale sa gusta i gusciki

Opublikowano

Panowie, jak pisałem. Wszystko co mówię jest mocno sugestywna opinią na podstawie słabszej jakościowo wersji.

Może po prostu się tym nie sugerujcie grając na xo. To taka opinia dla grających na x 360

Opublikowano

Co prawda w grafike sie nie gra co pokazal juz The Order czy Ryse,ale jestem w stanie sobie wyobrazic ze takie okrojenie oswietlenia,efektow czy sniegu moze wplynac na wczute  i ogolny odbior.

Opublikowano

Co prawda w grafike sie nie gra co pokazal juz The Order czy Ryse,ale jestem w stanie sobie wyobrazic ze takie okrojenie oswietlenia,efektow czy sniegu moze wplynac na wczute  i ogolny odbior.

Dokładnie. W pewnym momencie już tylo chciałem skończyć linię fabularną.

Opublikowano

oj tam akcji eksploracji :D może być ?

Trochę muszę zwrócić Ci honor, bo jednak pod koniec natężenie akcji jeszcze bardziej wzrasta, co mnie nie bardzo ucieszyło.

Niech będzie, że gra eksploracyjno-akcyjna :usmiech::lapka:

Listunio, no nie dziwne, że grę odebrałeś słabiej, skoro leciałeś na pałę i to jeszcze w wersji z guwnem rozmazanym.

Ja właśnie skończyłem. Muszę się porządnie zastanowić nad oceną końcową.

Opublikowano

Szkoda tylko, że sama końcówka polega na

zabiciu chyba setek ludzi

i zawalona jest mega kliszami. Walka z bossem zrobiona chyba dla downów.

A zakończenie też poprawne politycznie oraz bardzo bezpieczne.

Na szczęście cała reszta wspaniała, no może tylko jeszcze oczekiwałem trudniejszych zagadek (czyli po prostu trudnych)i nie tylko w opcjonalnych grobowcach.

Koniec końców daję 9/10 i oświadczam, że to najlepszy Tomb Raider od czasów Anniversary.

Gość DonSterydo
Opublikowano (edytowane)

Kozak gierka. Po 4h wiem, że tym razem ponownie spędzę z Larą ponad 20h na czyszczeniu lokacji ze wszystkich znajdziek :)

Edytowane przez DonSterydo
Opublikowano

Mnie jedna rzecz wkurzyła w tomb raiderze tak jak masorza. Im dalej w las tym więcej strzelania no i wątek pod koniec jak w u1.

Niezależnie od narzekania na końcówkę to gra na mocne 9/10 i z przyjemnością zrobiłem 100 %

Opublikowano

Nie czytam tego tematu po jednym mega spolerze bo jeszcze nie skończyłem nowego Tomba (straszna lipa z czasem) ale czytam przecieki o sprzedaży i widzę jakieś słabe wyniki ? No ku rwa jak ? Przecież ta gra jest zaje bista! Jestem nacodzień jak najdalszy od biadolenia jak ujowa jest teraz branża, generacja czy obecni gracze ale w tym przypadku strasznie mnie to boli. Klocka jest ok 15 mln no przecież tą grę to min co 5 użytkownik powinien kupić i co ? i kupa :(

Ja dla równowagi dla niej w końcu kupiłem łona. Na szybko dokupiłem FH2, Rare Repaly i Ryse. Te gry są mega "konsolowe"!

ps na święta jeszcze perła Ori mmmmmm.