Mastachi 75 Opublikowano 9 czerwca 2015 Opublikowano 9 czerwca 2015 spoiler z ksiazki jeszcze pochod krolowej regentki zostal m.in. Cytuj
Masorz 13 197 Opublikowano 9 czerwca 2015 Opublikowano 9 czerwca 2015 Możecie łaskawie zaznaczać, które informacje pochodzą z książek? 1 Cytuj
Camillus 242 Opublikowano 9 czerwca 2015 Opublikowano 9 czerwca 2015 Po skaszanieniu wątku Littlefingera nie spodziewałem się, iż można pójść jeszcze niżej, a tu proszę, Stannis. Ciekawe, czym jeszcze uraczą nas scenarzyści. Cytuj
Hejas 455 Opublikowano 9 czerwca 2015 Opublikowano 9 czerwca 2015 Się tylko nie zdziw, jak w książce będzie tak samo. Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 9 czerwca 2015 Opublikowano 9 czerwca 2015 Niepotwierdzony spoiler z książki nt. wątku Stannisa: Ma być tak samo, ale w innych okolicznościach zupełnie. Nie Stannis spali Shireen tylko Melisandre która została przecież z Nocną Strażą. Dlaczego? Przypomnijcie sobie ostatnią scenę na zamku z książki. Cytuj
Tokar 8 267 Opublikowano 9 czerwca 2015 Opublikowano 9 czerwca 2015 SPOILERY Z S05E09 Cała akcja na arenie od momentu wkroczenia Joraha to jeden wielki przypał zakończony lotem na miotle. Dużego budżetu trzeba umieć używać z głową Najmocniejszym punktem akcja z Shireen, chociaż jej podbudowa mogłaby być solidniejsza. A bookfagi oczywiście płaczą, że coś jest inaczej niż w książkach, chociaż co odcinek zarzekają się, że zmieniono już dokumentnie wszystko i wszystkich 3 Cytuj
blantman 5 780 Opublikowano 9 czerwca 2015 Opublikowano 9 czerwca 2015 ale ty nie lubisz ludzi czytających książki Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 9 czerwca 2015 Autor Opublikowano 9 czerwca 2015 ja tam nie narzekam. jedne zmiany na plus inne na minus. tych na plus powiedziałbym, że jest nawet więcej. tzn nie że lepsze rozwiązania fabularne, ale zrozumiałe jeśli mają pasować do ograniczeń stawianych przez format serialu telewizyjnego. 1 Cytuj
Masorz 13 197 Opublikowano 10 czerwca 2015 Opublikowano 10 czerwca 2015 ale ty nie lubisz ludzi czytających książki Hm? Cytuj
Andreal 2 123 Opublikowano 10 czerwca 2015 Opublikowano 10 czerwca 2015 Po ostatnim odcinku (09) stwierdzam, że Gra o Tron to jednak nie do końca udany serial w tej formie w jakiej jest, za dużo podejmowanych wątków za raz, 5 minut tu, 5 minut tam i w sumie nic z tego nie wynika, jakbym jakiś trailer oglądał. Odcinek się skończył, a ja: WTF, przecież nic się w sumie nie zaczęło? Porównywać z książką nie mam zamiaru, bo w sumie do tej pory oglądało mi się bardzo przyjemnie, ale kolejna rzecz, która mnie strasznie wkurza, to fakt, że Gruby Pan z Brodą właśnie przez prace nad ekranizacją olał kolejny tom, a teraz biedny się spieszy przed wydaniem, bo kolejny sezon będzie jednym wielkim spoilerem dla rzeszy czytaczy. Obawiam się też wpływu wersji ekranowej na papierową. 2 Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 10 czerwca 2015 Opublikowano 10 czerwca 2015 Ma nie być wielkiego wpływu, ba, nawet Martin chyba mówił, że w następnym sezonie nie będzie już pisał scenariusza (tak, wiem, zazwyczaj tylko 1 odcinek był martinowski, ale i tak). No i oni chcą to skończyć w 7 sezonów, a 2 książki na pewno dostarczą materiału DUŻO więcej. Może zakończenie będzie podobne (oby nie), ale mam nadzieję, że teraz to już w ogóle dwie historie się rozjadą. Cytuj
Andreal 2 123 Opublikowano 10 czerwca 2015 Opublikowano 10 czerwca 2015 Ma nie być wielkiego wpływu, ba, nawet Martin chyba mówił, że w następnym sezonie nie będzie już pisał scenariusza (tak, wiem, zazwyczaj tylko 1 odcinek był martinowski, ale i tak). No i oni chcą to skończyć w 7 sezonów, a 2 książki na pewno dostarczą materiału DUŻO więcej. Może zakończenie będzie podobne (oby nie), ale mam nadzieję, że teraz to już w ogóle dwie historie się rozjadą. Niech się rozjeżdżają, mi to nie przeszkadza, więcej dobra dla mnie, taka alternatywna historia, szkoda tylko, że do zakończenia serialu zostały jakieś 2 lata, ale czekałem na książkę, poczekam i tu. Cytuj
Camillus 242 Opublikowano 10 czerwca 2015 Opublikowano 10 czerwca 2015 Się tylko nie zdziw, jak w książce będzie tak samo. Nie będzie. Może pójść ścieżką wrzuconą przez Szweda, ale Stannis najpewniej ostro się wkurwi. Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 10 czerwca 2015 Autor Opublikowano 10 czerwca 2015 panowie o książkowych dyskusjach jest osobny temat! Cytuj
Masorz 13 197 Opublikowano 10 czerwca 2015 Opublikowano 10 czerwca 2015 Dokładnie, nie przeginajcie pały. Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 11 czerwca 2015 Opublikowano 11 czerwca 2015 (edytowane) Czy ktoś mi może wytłumaczyć ten nagły spadek jakości serialu? Do 4 sezonu było mistrzowsko, ale 5 to jest konkretna padaka. I teraz się zastanawiam czy były jakieś szarady w grupie filmowej, czy to tomy książki, na których 5 seria bazuje, są takie słabe. Rozp.ierdalają mnie te przypadkowe spotkania różnych bohaterów w karczmach. Edytowane 11 czerwca 2015 przez Figaro Cytuj
Szwed 642 Opublikowano 11 czerwca 2015 Opublikowano 11 czerwca 2015 Tomy nie są słabe. Jest to po prostu opis Westeros wyniszczonego wojną. I faktycznie, postacie podróżują. Z miejsca na miejsce, żeby opisać całość. Materiał źródłowy po prostu nie obfituje w epickie akcje takie jak Purpurowe Wesele, Krwawe Gody czy cokolwiek innego. Jest sporo polityki (która niestety jest tutaj okrojona) i serio, nie dzieje się zbyt wiele. Dopiero Taniec ze Smokami przynosi trochę akcji porządniejszej. Cytuj
Figaro 8 215 Opublikowano 11 czerwca 2015 Opublikowano 11 czerwca 2015 No ja nie oglądam GoT dla akcji, ale nie mogę być jedynym, który czuje, że coś jest... nie tak. Dialogi też jakieś takie słabsze. Nie pomaga fakt, że zabito większość ciekawych postaci. Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 11 czerwca 2015 Autor Opublikowano 11 czerwca 2015 tak jak Szwed pisze. że wy jeszcze po pięciu sezonach nie zabraliście się za książki to ja nawet nie... Cytuj
Tokar 8 267 Opublikowano 11 czerwca 2015 Opublikowano 11 czerwca 2015 A są jakieś opracowania ? Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 11 czerwca 2015 Autor Opublikowano 11 czerwca 2015 są na Wiki of ice and fire bardzo fajnie streszczone wszystkie rozdziały. Cytuj
stoodio 2 075 Opublikowano 13 czerwca 2015 Opublikowano 13 czerwca 2015 Coś chyba mają mały budżet w tym sezonie - większości walk brakuje dynamiki, choreografia woła o pomstę do nieba (walka z trzema Dornijkami, potem chocholi taniec na arenie). Efekty specjalne, raczej "specjalne", też są szokująco marnej jakości - cyfrowe miasta, animacja Innych etc. Szczytem jednak była ta scena: Pierwsze moje i Żony skojarzenie to: Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 14 czerwca 2015 Opublikowano 14 czerwca 2015 (edytowane) Nadrobiłem zaległości i czekam jak wszyscy na ostatni odcinek. Ale nie jestem zachwycony ten sezonem. Za dużo typowo hollywoodzkich walk, gdzie bohater bije się parę minut i wygrywa, za dużo farta, za dużo dziwnych przypadków. Za mało dobrych dialogów. Jak dla mnie zdecydowanie najlepszy jest wątek fanatyków religijnych, którzy wymknęli się Cersei spod kontroli Najgorzej oczywiście tam gdzie najwięcej akcji, zwłaszcza przydługie walki na zimowej Północy i "epicki" finał ostatniego odcinka :facepalmz: Edytowane 14 czerwca 2015 przez Mustang Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 15 czerwca 2015 Autor Opublikowano 15 czerwca 2015 walk of shame mocne w chu.j . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi