Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

No to co wziąłeś w wynajmie? Załapałes się przed cięciami? 

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 478
  • Wyświetleń 82,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Pamiętam jak miałem swoje pierwsze BMW i w sumie to mało nim jeździłem, bo paliło dużo, a ja biedny student i na zimę je zamykałem w garażu. Jednego dnia musiałem jednak z tego garażu wyjechać, żeby c

• Obejrzeli, przyłożyli do maszyny, przyznali sie do winy, kierownik przepraszal.   Wybralem rekompensate odmalowania kompletu felg za ich posrednictwem (samemu nie chce szukać lakiernika i je

• - szefie,  komisja Zimnego Łokcia na FPE przyznała, że to raczej nasza wina. - o kur.wa, dzwoń do Pana Reda od Skody, trzeba się dogadać.

Opublikowano

Chyba czas zmienić opony na zimowe... Kto mi powie czemu opony 225/45/R19 są tak drogie? O__o

Opublikowano

może dlatego, że są większe? Strzelałem.

na ch,uj ci 19 na zimę? 

Opublikowano

pewnie tak. 

chyba lepiej kupić cały zestaw zimowy łącznie ze stalówkami. Jak ładne 19 to oszczędziłbym na lato. 

Opublikowano

Wiem, piękne auto zaprojektowane w zgodzie z japońską szkołą designu i procesami korozji.

Opublikowano

Zasada jest prosta, jasna i obowiązująca od zawsze. Zimówki używamy/kupujemy węższe niż opony letnie.

Opublikowano

Z tego artykułu nie wynika, że zawsze kupujemy opony węższe.

Opublikowano
8 minut temu, D.B. Cooper napisał:

Z tego artykułu nie wynika, że zawsze kupujemy opony węższe.

Ja reprezentuję starą szkołę, o! :lapka:

Opublikowano
9 godzin temu, Mustang napisał:

Przy 19 naprawdę można pomyśleć o mniejszym komplecie na zimówkach.

Nie kumam dlaczego. Szerszy kapeć, lepsza przyczepność. Auto jeździ głównie w mieście w korkach średnio 30 km/h komp pokazuje. W zimę nigdzie dalej nie jeżdżę. 

Opublikowano

Jeśli się jeździ po mieście, czy ogólnie nie po śniegu, to brać 225/19 nie ma się co pier.dolić. 

Na cienkich to Ogier czy inny Tanak zapier.dalają w Szwecji po śniegu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Jotrazydwa napisał:

Nie kumam dlaczego. Szerszy kapeć, lepsza przyczepność. Auto jeździ głównie w mieście w korkach średnio 30 km/h komp pokazuje. W zimę nigdzie dalej nie jeżdżę. 

Szerszy kapeć to lepsza przyczepność,ale na suchym.

W przypadku węższej opony, powierzchnia styku z podłożem jest mniejsza co daje większy nacisk na cm2, więc koło lepiej się "wgryza" w śnieg, ma też mniejsze tendencje do " pływania" po kałużach i mokrym śniegu. Wadą jest gorsze zachowanie na suchym podłożu.

Opublikowano

nie tylko na śniegu ale i na mokrym lepiej sprawuje się węższa opona

Opublikowano
18 godzin temu, Jotrazydwa napisał:

Średnica nie jest bezpośrednio skorelowana z szerokością opony i felgi mniejsze o 2-3 cale mogą nie różnić się bardzo w kwestii szerokości. Np. 225 jest powszechne od 17 do 19 cali.

Wpływa za to na cenę opon, komfort jazdy i ryzyko uszkodzenia felgi. Dlatego w dłuższej perspektywie komplet zimówek na mniejszych felgach niż letnie dość duże 19 może mieć sens, głównie ze względów ekonomicznych. 

Opublikowano
16 godzin temu, Pajda napisał:

Szerszy kapeć to lepsza przyczepność,ale na suchym.

W przypadku węższej opony, powierzchnia styku z podłożem jest mniejsza co daje większy nacisk na cm2, więc koło lepiej się "wgryza" w śnieg, ma też mniejsze tendencje do " pływania" po kałużach i mokrym śniegu. Wadą jest gorsze zachowanie na suchym podłożu.

Ych zobaczymy. Docelowo w następnych latach mniejsze fele na zimę będą. Chwilowo wersja ekonomiczna bo zimy ostatnie we Wrocławiu to tyle co nic. Dzięki za wyjaśnienie. :lapka:

Opublikowano

Ja zainwestowałem w opony Michelin Crossclimate+ i mam z głowy problem z wymianą i żonglowaniem.