Opublikowano 3 sierpnia 201410 l Chciałbym podłączyć do TV słuchawki wejściem optycznym i zasmakować dźwięku przestrzennego. TV ma wyjście optyczne więc zakładam że jak połącze optykiem słuchawki to dowolne urządzenie po hdmi przesle dźwięk do nich right? I drugie pytanie - jakie słuchawki polecacie? Znalazłem Sony MDR-DS 6500 oraz coś czytałem że sony wireless pulse czy jakoś tak dają dźwięk przestrzenny. Pomoże ktoś?
Opublikowano 4 sierpnia 201410 l słuchawki to zawsze bedzie lepsze lub gorsze stereo. Tutaj nie pomoga nawet konstrukcje wieloprzetwornikowe. efekty w głownej mierze zależą od jakosci i masteringu samego audio jak również odtwarzacza. Słuchawki będą sobą reprezentowac tylko szerszą lub węższą scenę muzyczną + milion innych wskaźników charakteryzujących jak dany sprzet gra. IMHO zabawa w takie zestawy Słuchawki + sterownik, to kiepska inwestycja. To co podeslaleś jest o tyle fajne, bo to komplet DAC + Słuchawki, którego nie trzeba kompletować samodzielnie.. ot, kupujesz, podlączasz i gra
Opublikowano 4 sierpnia 201410 l Autor Czyli to że te słuchawki podłączę po optyku + ustawię DD lub DTS da na koniec dnia efekt podobny do Stereo? Nie będzie efektu przestrzennego/będzie słaby?
Opublikowano 4 sierpnia 201410 l Sony PULSE i orgia gwarantowana też kiedyś miałem problem co wybrać ale postawiłem na Pulse i dzwięk jest fenomenalny + podbicia basów ,bez problemu działa z PS3,PS4 PC Tv itp
Opublikowano 4 sierpnia 201410 l Autor No dobra a jak to podpiąć do tv? Bo widzę że transmiter wpina się do portu usb. Więc nie widzę jak to ma działać.
Opublikowano 4 sierpnia 201410 l Albo transmiter pod Usb albo prosto pod wejście słuchawkowe ,jeszcze jak masz amplituner to pod amplituner możesz podpiąć
Opublikowano 4 sierpnia 201410 l Autor No tak super ale co to za DD/DTS skoro mam podpiąć pod gniazdo słuchawkowe? Cudów się nie spodziewam po słuchawkach ale jak na starcie mam sygnał stereo to lepiej niż mam nie będzie. A czytam testy tych słuchawek sony co dałem i ponoć czuć że efekt przestrzenny jest. Zresztą kupię to się podzielę wrażeniami.
Opublikowano 5 sierpnia 201410 l Daj znać! Używam aktualnie Sony Wireless Headset 2.0 i z PS3/PS4 grają całkiem ładnie. Są całkiem dobre za te pieniądze, ale mój backlog na PS3 super długi nie jest i konsolę za kilka miesięcy sprzedam. Będę wtedy rozglądał się za słuchawkami, które można podłączyć optykiem do PS4/XO/X360(backlog mam). Granie w multi mi się przejadło i to singiel będzie priorytetem. A kino odpada ze względu na koszty i warunki - nie mogę hałasować, tam gdzie mieszkam.
Opublikowano 9 sierpnia 201410 l ja mam mixamp 5.8 i sluchawki a40 od astro. mixamp podpiety jest optykiem pod tv, a sluchawki do odbiornika. do tego mixampa, mozesz podpiac kazde sluchawki stereofoniczne, a sygnal zostanie przetwozony na dziwek przestrzenny i to dziala. http://www.engadget.com/2011/06/14/astro-mixamp-5-8-review/ http://www.ign.com/articles/2010/11/02/astro-gaming-mixamp-5-8-review http://polygamia.pl/Polygamia/1,97394,9000762,Astro_A40___test_zestawu_audio.html
Opublikowano 9 sierpnia 201410 l Autor Jak pisałem kupiłem ten zestaw sony ds6500 i jestem prawie zadowolony. To prawie wynika z tego ze mój tv nie przerzuca sygnału DTS z hdmi na optyka. Z dd sobie radzi za to DTS zmieniany jest na pcm. poza tym drobiazgiem gra to super. Sprawdziłem film jakiś oraz the last of us na ps4 i jest zacnie. Wg mnie idealny zestaw dla kogoś z kinem domowym-wtedy podpinamy do amplitunera i gra i buczy. Jako samodzielne urządzenie mające zastąpić kino nie do końca aczkolwiek w porównaniu do dźwięku z TV lub sluchwek stereo to niebo a ziemia.
Opublikowano 14 sierpnia 201410 l Jak ten zestaw sprawuje się podpięty bezpośrednio do XO? Żadnych problemów?
Opublikowano 14 sierpnia 201410 l Mozi a jak to się dokładnie podłacza? Np optykiem z kina domowego czy jak? Zakładając, że mam konsole podłączoną optykiem do kina to jak puścić głos na słuchawki?
Opublikowano 15 sierpnia 201410 l Autor Jak ten zestaw sprawuje się podpięty bezpośrednio do XO? Żadnych problemów? Działa ok, podpięte mam to optykiem do xboxa i jest ok. Musiałem tak zrobić bo xbox nie ma czegoś takiego jak hdmi sound passthrough. Mozi a jak to się dokładnie podłacza? Np optykiem z kina domowego czy jak? Zakładając, że mam konsole podłączoną optykiem do kina to jak puścić głos na słuchawki? No właśnie nie wiem jak bym to podłączył gdybym miał ampli. U mnie bez amplitunera jest tak że wszystko jest wpięte do tv po hdmi i z tv kablem optycznym do słuchawek. Mogę w tv ustawić że sygnał idzie na głośniki i optyka wiec nie ma potrzeby podpinania za każdym razem. TV przerzuca ten sygnał z hdmi na optyka a w urządzeniach (kosnole, odtwarzacz) ustawiam HDMI passthrough (urządzenie powinno wykryć co potrafi odbiornik). U Ciebie balon jest ten problem że masz w ampli tylko wejście optyczne i pewnie wszystkie konsole podpięte po hdmi. Próbował bym tak jak ktoś tutaj opisał: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776028.html
Opublikowano 15 sierpnia 201410 l Jak ten zestaw sprawuje się podpięty bezpośrednio do XO? Żadnych problemów?Działa ok, podpięte mam to optykiem do xboxa i jest ok. Musiałem tak zrobić bo xbox nie ma czegoś takiego jak hdmi sound passthrough. Mozi a jak to się dokładnie podłacza? Np optykiem z kina domowego czy jak? Zakładając, że mam konsole podłączoną optykiem do kina to jak puścić głos na słuchawki?No właśnie nie wiem jak bym to podłączył gdybym miał ampli. U mnie bez amplitunera jest tak że wszystko jest wpięte do tv po hdmi i z tv kablem optycznym do słuchawek. Mogę w tv ustawić że sygnał idzie na głośniki i optyka wiec nie ma potrzeby podpinania za każdym razem. TV przerzuca ten sygnał z hdmi na optyka a w urządzeniach (kosnole, odtwarzacz) ustawiam HDMI passthrough (urządzenie powinno wykryć co potrafi odbiornik).U Ciebie balon jest ten problem że masz w ampli tylko wejście optyczne i pewnie wszystkie konsole podpięte po hdmi.Próbował bym tak jak ktoś tutaj opisał:http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776028.html No ale jak z tv optykiem do słuchawek, do tego ich przekaźnika tak? No i wtedy co da Tobie DD jak TV wypuści przecież dźwięk stereo? Edytowane 15 sierpnia 201410 l przez balon
Opublikowano 15 sierpnia 201410 l hmm a gdzie to prawdzić? Ja mam tv sony z serii HX i z tego co wiem tylko stereo wypuści.
Opublikowano 15 sierpnia 201410 l Autor Ja jak wybieram na odtwarzaczu WD tv live hdmi passthrough to wykrywa mi PCM oraz dd 6 kanałów. I faktycznie dźwięk po podłączeniu do tv jak i testowo bezpośrednio słuchawek po optyku jest identyczny. Nie znalazłem nigdzie info jakie sygnały przepusci optyk w moim tv poza sygnałami na forach ze o DTS można zapomnieć. Moja propozycja jak masz amplituner to po podłączeniu tv do niego powinno Ci pokazac jaki sygnał idzie? U mnie to było ryzyko ze nie zadziała u Ciebie masz prawie 100% pewności.
Opublikowano 15 sierpnia 201410 l Ja jak wybieram na odtwarzaczu WD tv live hdmi passthrough to wykrywa mi PCM oraz dd 6 kanałów. I faktycznie dźwięk po podłączeniu do tv jak i testowo bezpośrednio słuchawek po optyku jest identyczny. Nie znalazłem nigdzie info jakie sygnały przepusci optyk w moim tv poza sygnałami na forach ze o DTS można zapomnieć. Moja propozycja jak masz amplituner to po podłączeniu tv do niego powinno Ci pokazac jaki sygnał idzie? U mnie to było ryzyko ze nie zadziała u Ciebie masz prawie 100% pewności. Hmm a jaki masz tv? No ja od zawsze czytałem, że tv nigdy mie wypuszczy przestrzennego z małymi wyjątkami (raptem kilka modeli). Tak samo jak kino podłączyłem optykiem do tv i konsole przez hdmi do tv. Wtedy nie miałem nawet dd, nie mówiąc już o dts, tylko stereo 5.1. W momencie jak podłaczyłem kino bezpośrednio optykiem do konsol, poszedł sygnał dd i dts.
Opublikowano 15 sierpnia 201410 l Autor Tv to Sony 55w905. Myślałem że jak masz amplituner to wszystkie konsole masz spięte po hdmi do niego a dopiero potem jednym kablem hdmi do tv nie? U mnie w tv jest zakładka od ustawień dźwięku gdzie musze przełączyć na tryb kino domowe i potem typ sygnału na auto. Co ważne wtedy tv wycisza głośniki tv i nie mogę sterować dźwiękiem. Jest coś takiego jak stereo 5.1? U mnie jak ustawie ścieżkę DTS to dowsampluje do stereo. Edytowane 15 sierpnia 201410 l przez mozi
Opublikowano 15 sierpnia 201410 l Tv to Sony 55w905. Myślałem że jak masz amplituner to wszystkie konsole masz spięte po hdmi do niego a dopiero potem jednym kablem hdmi do tv nie? U mnie w tv jest zakładka od ustawień dźwięku gdzie musze przełączyć na tryb kino domowe i potem typ sygnału na auto. Jest coś takiego jak stereo 5.1? U mnie jak ustawie ścieżkę DTS to dowsampluje do stereo. Stereo 5.1 miały np takie zestawy głośników Logitech za 300 zł. Żadnych efektów tylko dźwięk z wszystkich tubek. No i ja mam identycznie jak zepnę optykiem kino domowe z tv.
Opublikowano 15 sierpnia 201410 l Autor No nie wiem jak jest tutaj dokładnie ale DTS faktycznie fajnie słychać na słuchawkach. Fakt ze jak nie włączę tego trybu kino domowe w tv i TV gra przez optyk + głośniki tv to gra jak mówisz - takie echo stereo efekt. Jaki masz dokładnie model tv? Zerkne w necie czy ustawienia masz podobne do moich. Edytowane 15 sierpnia 201410 l przez mozi
Opublikowano 15 sierpnia 201410 l To patrzę ze masz podobnie jak u mnie. W sensie że wypluwa mój TV jednak DD? Niby tu jest, że posiada dd http://www.sony.pl/support/pl/content/cnt-specs/KDL-46HX750/list Kurde może coś w opcjach muszę zmienić, bo wiem, że był syf jak podłączałem kino bezpośrednio optykiem do tv.
Opublikowano 16 sierpnia 201410 l Autor Zrób tak jak Ci napisałem - podłącz TV do ampli i ustaw w tv tak jak tutaj: http://docs.esupport.sony.com/imanual/NA/EN/hx750/c_asys_uc_opt.html Potem zobacz na ampli jaki sygnał pokazuje - PCM czy DD i będziesz wiedział na 100%. Bez ustawienia tej opcji w TV dźwięk będzie ale tak jak piszesz stereo tylko. Edytowane 16 sierpnia 201410 l przez mozi