Opublikowano 23 lutego 20196 l CV pierwotnie miało być oficjalną częścią trzecią, natomiast Nemesis miał zostać spin-offem, ale że Capcom miało z Sony umowę na trzy numeryczne części na psx'a, to wyszło jak wyszło. Edytowane 23 lutego 20196 l przez Josh
Opublikowano 23 lutego 20196 l No RE3 to w sumie bardziej jak DLC do dwójki niż pełnoprawny sequel, więc to CV zawsze było dla mnie prawdziwą kontynuacją serii.
Opublikowano 23 lutego 20196 l W dniu 23.02.2019 o 17:06, Josh napisał(a): CV pierwotnie miało być oficjalną częścią trzecią, natomiast Nemesis miał zostać spin-offem, ale że Capcom miało z Sony umowę na trzy numeryczne części na psx'a, to wyszło jak wyszło. I to widac, bo pomimo ze CV ukazal sie po trojce, to nie ma w tej czesci kilku nowosci w rozgrywce, jak chocby robienie unikow, obrot o 180 stopni, automatyczne wchodzenie po schodach bez potrzeby wciskania X czy uzywanie prochow do tworzenia amunicji i ogolnie steruje sie tu przyjemniej. Obie gry byly tworzone rownolegle.
Opublikowano 24 lutego 20196 l CV było ok, ale to też od tej odsłony zaczęły się durnoty w tej serii (nie licząc archaizmów i kiczu horrorów B z oryginalnej RE1). Emo chłopaczek z dwoma złotymi lugerami, Wesker z matrixa, główna antagonistka jakaś ziejąca ogniem pszczoła, najbardziej irytujące ćmy w serii. W sumie pod względem designu bossów widać już podobieństwa do przyszłych odsłon (4,5 etc). Straszak z tego był żaden, nie tylko ze względu na grafikę ale i klimat. Moim zdaniem jednak dobrze, że Nemesis został trójką. CV można po prostu traktować jako kontynuację losów Claire. Edytowane 24 lutego 20196 l przez Dr.Czekolada
Opublikowano 24 lutego 20196 l Fabularnie jednak CV wnosi więcej do serii, ale to prawda że jest pełne japońskich bredni. Nie jestem wielki fanem tej części i w sumie mam nadzieję, że nie będą jej rimejkować. Edytowane 24 lutego 20196 l przez Josh
Opublikowano 24 lutego 20196 l Jeśli podeszliby na zasadzie najnowszej odsłony to mogłoby być nieźle - przecież zawsze mogliby pominąć część przeciwników (jak w RE2 pominęli ćmy i pająki), część lokacji rozbudować, przetasować itp - ja tam za remake CV bym się nie obraził
Opublikowano 24 lutego 20196 l To już chyba bym wolał remake pierwszego Gun Survivora. Wiadomo, z perspektywą jak w RE2 remake, a nie jakiś śmieszny celowniczek, z poprawionymi dialogami i dłuższym czasem gry. Taka gierka miałaby potencjał, klimat w oryginale był za(pipi)iście gęsty, mimo że przygoda nie rozgrywała się w Raccoon City, to czuć było podobną woń rozkładu, do tego Mr.X występował tu w ilościach hurtowych, no i zabawa była nieliniowa, gracz sam w określonych miejscach decydował gdzie chce się udać. Pewnie coś takiego nigdy nie powstanie, bo źle by się kojarzyło fanom serii, ale pogdybać zawsze można.
Opublikowano 24 lutego 20196 l Pierwszy Survivor też mi się bardzo podobał bo właśnie trzymał klimat RE2. W końcu użyto nawet tych samych modeli zombie i reszty potworków. Bohater miał przecież też fabularne powiązania z Leonem no i wątek utraty pamięci zayebiscie wypadł jak na takich rodzaj gry. Jedynie szkoda, że nie było widać broni tylko sam celownik.
Opublikowano 24 lutego 20196 l W dniu 24.02.2019 o 17:54, Wredny napisał(a): Jeśli podeszliby na zasadzie najnowszej odsłony to mogłoby być nieźle - przecież zawsze mogliby pominąć część przeciwników (jak w RE2 pominęli ćmy i pająki), część lokacji rozbudować, przetasować itp - ja tam za remake CV bym się nie obraził Dla mnie poniekąd Revelations 2 było czymś w tym stylu. Znowu mamy Claire, znowu porywają ją komandosi, znowu kończy w pierdlu na jakiejś wyspie. Znowu jej serce zostanie złamane z powodu faceta. Jakoś ta zbieżność nie wydawała mi się przypadkowa. Wiadomo oczywiście sama fabuła jest inna. Było parę fajnych pomysłów jak np możliwość skradania się i zabijania po cichu.
Opublikowano 24 lutego 20196 l Tak, tylko, ze Revelations 2 to liniowy shooter, a CV to wzorem klasycznych RE metroidvania i survival horror.
Opublikowano 24 lutego 20196 l Kurde, muszę zagrać w Revelations 2. Jedynkę na chwilę odpaliłem, ale te dziwne rybo-ludzie i galaretowate stwory z milionem HP jakoś mnie nie przekonały
Opublikowano 24 lutego 20196 l Po RE2 remake nie ma szans zrobić zbyt dużego wrażenia, ale to i tak porządny i całkiem grywalny kawał Residenta, na pewno DUŻO lepszy od szóstki.
Opublikowano 25 lutego 20196 l Jak dla mnie to przed RE2make ostatni Resident którego można było nazwać dobrą grą. Owszem akcyjniak ale nie tak napakowany jak 5 czy 6.
Opublikowano 27 lipca 20195 l Jest tu gdzieś temat RE1 Remake? Nie mogę znaleźć. A mam pytanie, odnośnie true endingu Pokaż ukrytą zawartość , bo uratowałem Rebeccę, ale nigdzie nie spotkałem Jill. Na youtubie widzę, że to ona jest w celi.
Opublikowano 27 lipca 20195 l A doszedłeś Pokaż ukrytą zawartość do tej celi? Po walce z tyrantem trzeba tam wrócić.
Opublikowano 27 lipca 20195 l Dzięki wielkie. Nie widziałem, Pokaż ukrytą zawartość że ona też tam siedzi, po wyciągnięciu Rebecci :).
Opublikowano 27 lipca 20195 l W dniu 27.07.2019 o 11:25, zdrowywariat napisał(a): Jest tu gdzieś temat RE1 Remake? Nie mogę znaleźć. A mam pytanie, odnośnie true endingu, bo uratowałem Rebeccę, ale nigdzie nie spotkałem Jill. Na youtubie widzę, że to ona jest w celi. W zasadzie to fajnie by było jakby przeniesiono temat do multiplatform.
Opublikowano 27 lipca 20195 l W dniu 27.07.2019 o 12:24, Bzduras napisał(a): W zasadzie to fajnie by było jakby przeniesiono temat do multiplatform. No chyba nie. W dniu 27.07.2019 o 11:25, zdrowywariat napisał(a): Jest tu gdzieś temat RE1 Remake? Nie mogę znaleźć. Polecam korzystać z opcji Szukaj, działa bardzo dobrze. Jak i zalecam korzystanie z tagu spoiler.
Opublikowano 27 lipca 20195 l No właśnie nie działa tak jak trzeba. Dzięki za spoiler, ktoś tu czuwa :).
Opublikowano 27 lipca 20195 l W dniu 27.07.2019 o 12:50, zdrowywariat napisał(a): No właśnie nie działa tak jak trzeba. Jak nie działa jak działa.
Opublikowano 27 lipca 20195 l No działa, może literkę zgubiłem. Ale dalej nie mam true endingu. Wcześniej uratowałem Rebeccę, a teraz Jill. Bez ostaniej walki. Trudno.
Opublikowano 27 lipca 20195 l W dniu 27.07.2019 o 12:45, Square napisał(a): No chyba nie. Dobra, już widzę
Opublikowano 28 lipca 20195 l Gra ktoś w Remastera na Switchu? Bo po przejściu 2 mam wielką ochotę na dalsze obcowanie z serią ale waham się, czy grać na ps4, czy wziąć na Switcha, które planuje kupić z końcem sierpnia
Opublikowano 28 lipca 20195 l W dniu 28.07.2019 o 20:32, izon napisał(a): Gra ktoś w Remastera na Switchu? Bo po przejściu 2 mam wielką ochotę na dalsze obcowanie z serią ale waham się, czy grać na ps4, czy wziąć na Switcha, które planuje kupić z końcem sierpnia Na Switcha, grałem handheld mode :). Wygląda cudnie i tylko miejscami zdarzają się dłuższe loadingi, że po otworzeniu drzwi jeszcze się czeka chwilkę. Pięknie się w to grało na małym ekranie. To gra, do której ciągle wracam, jedna z moim ulubionych. Przeszedłem na PSXie, Gamecubie, Wii i teraz na Switchu. Niech żyje Switch! xD