Skocz do zawartości

Pytania i porady spożywczo-kulinarne


Harbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ja mówie ogólnie, że w róznych krajach (w polsce też), trafiałem na orzeszki za free, ale nigdy ich nie ruszam bo tam jest wszystko. 

Edytowane przez _Be_
Opublikowano

PORADA:

 

Polecam jako jedno z warzyw do hamburgerów stosować czosnek askaloński (szalotkę) - nadaje burgerom unikalny smak.

Gość Darude
Opublikowano

Ja polecam  ogolnie do potraw dodawanie czegoś oryginalnego, niesprawdzonego . Samo to zawsze  podnosi walory smakowe i  działa  na podświadomość  jedzenie smakuje lepiej  .

Opublikowano

Pytanie:

 

Jak gotować jajko na miękko? Ważne, żeby białko było idealnie ścięte. Czy długość gotowania zależy od kształtu i wielkości jaja?

 

Wrzucasz na mocno osolony wrzątek i około 5-6 minut ze względu na wielkość jaja. Trzeba potestować. No i jakość jaja - ta z marketów potrafi wołać o pomstę do nieba więc odniesienie do gotowania jaj od kurek z przydomowych kurników jest nie do ustalenia. :D

Opublikowano

Figlarz dobrze prawi. Poza tym czasami kurze coś nie poszło i jajko jest miej odporne czy dobre jakościowo i tak czy siak pęknie. A soli jak dasz to skorupka powinna ładniej odchodzić. Tak mi babcia mówiła a ja biegałem po podwórku i dziadek mnie krzyczał bo z łuku co mi sam zrobił strzelałem do koguta. Nie lubiłem bydlaka.

Opublikowano

Porada

Jak gotujecie makaron, a macie w kuchni dwie lewe ręce, zagotujcie wodę do wrzenia. Włóżcie makaron, poczekajcie aż znowu wyrówna się temperatura do 100 stopni i zacznie wrzeć. Zdejmijcie z ognia i przykryjcie. Po kilku minutach będzie al dente. Ciężej w ten sposób go rozgotować.

Opublikowano

A gdzie tu ułatwienie dla tych co mają dwie lewe ręce? Przypominam standardową procedurę: Zagotuj wodę (posól i wlej trochę tłuszczu), włóż makaron, doprowadź do ponownego wrzenia i odczekaj kilka minut, wtedy będzie al dente i się nie rozgotuje. Oczywiście czas gotowania jest zależny od typu makaronu i np. makaron ryżowy według twojego przepisu prawdopodobnie zamieni się w kisiel.

Opublikowano

Rozumiem, że ma to znaczenie, kiedy w tym samym czasie przygotowujemy inne składniki na makaron, ale przy założeniu, że mamy dwie lewe ręcę w kuchni, to i tak będziemy stać przy tym garze, wpatrując się w niego i czekać aż się ten makaron ugotuje. No i co znaczy "po kilku minutach"? 3 czy 8? Jaki rodzaj makaronu? Wiem, że się czepiam, ale takie porady zwykle przynoszą efekt odwrotny od zamierzonego i dałem przykład makaronu ryżowego, gdzie taki sposób przygotowania daje 100% gwarancji na breję.

Opublikowano

W dodatku czy tak trudno ustawic sobie odmierzanie czasu w komorce zgodne z czasem gotowania podanym na opakowaniu i wyjąć makaron jak komorka zadzwoni?

 

Inna sprawa to ze dodawanie oleju podczas gotowania niewiele robi bo olej i tak pływa na wierzchu wody a makaron jest niżej

Opublikowano

Yanku, oczywiście, że dodawanie oleju do wody daje efekt. Jak chcesz, np. żeby sos oblepiał makaron i nie spływał z niego, to nie dodajesz oleju. Jak chcesz, żeby makaron (np. lasagne) nie sklejał się, to dodajesz olej.

Opublikowano

grzybiarz idź z takimi poradami do D&D :P

 

Dungeons & Dragons? Bo nie kumam XD

 

Porada

Jak chcesz gotować jaja, wyjmij je z lodówki. Nim sie woda zagotuje to jaja nabiorą wyższej temperatury i będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że pynkną. Do bulgoczącej wody wsadź na łyżeczce jajo i gotuj je 6 minut (duże jajo), średnie i małe wystarczy 5 minut, wtedy wyjdą idealnie na miękko. Soli nie dodaję do wody bo i tak (pipi) daje.

 

Pro tip Jeśli chcesz, żeby banany szybko dojrzały to trzymaj je blisko jabłek. Jabłka wydzielają etylen a banany są nań wrażliwe i szybciej robią się żółte.

Opublikowano

Yanku, oczywiście, że dodawanie oleju do wody daje efekt. Jak chcesz, np. żeby sos oblepiał makaron i nie spływał z niego, to nie dodajesz oleju. Jak chcesz, żeby makaron (np. lasagne) nie sklejał się, to dodajesz olej.

no nie przekonałeś mnie kolego

zwłaszcza że płatów makaronu do lasagne nie trzeba gotować ;p

 

Opublikowano

pro tip

 

Jeśli sparzycie pomidory, to łatwiej je wtedy obrać!

 

A przed sparzeniem dobrze jest zrobić nacięcie w kształcie krzyża na spodzie pomidora. Wtedy jeszcze łatwiej je obrać!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...