Shen 10 140 Opublikowano 8 sierpnia 2014 Opublikowano 8 sierpnia 2014 W Polsce są lokale z darmowymi orzeszkami? Chyba tylko jakieś drogie, bo cebulandia by o(pipi)ała wszystko. Cytuj
Mejm 15 525 Opublikowano 8 sierpnia 2014 Opublikowano 8 sierpnia 2014 Tez mam wrazenie, ze bluber mowi o tych z amerykanskich filmow z lat 80. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 8 sierpnia 2014 Opublikowano 8 sierpnia 2014 (edytowane) Ja mówie ogólnie, że w róznych krajach (w polsce też), trafiałem na orzeszki za free, ale nigdy ich nie ruszam bo tam jest wszystko. Edytowane 8 sierpnia 2014 przez _Be_ Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Gość osiol Opublikowano 8 sierpnia 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 8 sierpnia 2014 Najwięcej bakterii i wszelkiego syfu znajduje się na pieniądzach. Najbardziej higieniczne jest więc opuszczenie lokalu bez płacenia za posiłek. 10 Cytuj
Harbuz 959 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Autor Opublikowano 9 sierpnia 2014 Pytanie: Jak gotować jajko na miękko? Ważne, żeby białko było idealnie ścięte. Czy długość gotowania zależy od kształtu i wielkości jaja? Cytuj
Okie from Muskogee 2 859 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Od wielkości tak. Cytuj
Gość mate5 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Opublikowano 9 sierpnia 2014 PORADA: Polecam jako jedno z warzyw do hamburgerów stosować czosnek askaloński (szalotkę) - nadaje burgerom unikalny smak. Cytuj
Gość Darude Opublikowano 9 sierpnia 2014 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Ja polecam ogolnie do potraw dodawanie czegoś oryginalnego, niesprawdzonego . Samo to zawsze podnosi walory smakowe i działa na podświadomość jedzenie smakuje lepiej . Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Pytanie: Jak gotować jajko na miękko? Ważne, żeby białko było idealnie ścięte. Czy długość gotowania zależy od kształtu i wielkości jaja? Wrzucasz na mocno osolony wrzątek i około 5-6 minut ze względu na wielkość jaja. Trzeba potestować. No i jakość jaja - ta z marketów potrafi wołać o pomstę do nieba więc odniesienie do gotowania jaj od kurek z przydomowych kurników jest nie do ustalenia. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Opublikowano 9 sierpnia 2014 tylko jak wrzucisz jajko do wrzątku to może pęknąć przez nagłą różnice temperatur Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Opublikowano 9 sierpnia 2014 to sie wklada powoli na łyżce Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Figlarz dobrze prawi. Poza tym czasami kurze coś nie poszło i jajko jest miej odporne czy dobre jakościowo i tak czy siak pęknie. A soli jak dasz to skorupka powinna ładniej odchodzić. Tak mi babcia mówiła a ja biegałem po podwórku i dziadek mnie krzyczał bo z łuku co mi sam zrobił strzelałem do koguta. Nie lubiłem bydlaka. Cytuj
Szwed 648 Opublikowano 9 sierpnia 2014 Opublikowano 9 sierpnia 2014 PoradaJak gotujecie makaron, a macie w kuchni dwie lewe ręce, zagotujcie wodę do wrzenia. Włóżcie makaron, poczekajcie aż znowu wyrówna się temperatura do 100 stopni i zacznie wrzeć. Zdejmijcie z ognia i przykryjcie. Po kilku minutach będzie al dente. Ciężej w ten sposób go rozgotować. Cytuj
Gość Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 A gdzie tu ułatwienie dla tych co mają dwie lewe ręce? Przypominam standardową procedurę: Zagotuj wodę (posól i wlej trochę tłuszczu), włóż makaron, doprowadź do ponownego wrzenia i odczekaj kilka minut, wtedy będzie al dente i się nie rozgotuje. Oczywiście czas gotowania jest zależny od typu makaronu i np. makaron ryżowy według twojego przepisu prawdopodobnie zamieni się w kisiel. Cytuj
Szwed 648 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Chodzi mi o to, że gotując go cały czas, proces się przyspiesza i dużo łatwiej zrobić z makaronu breję. Cytuj
Gość Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Rozumiem, że ma to znaczenie, kiedy w tym samym czasie przygotowujemy inne składniki na makaron, ale przy założeniu, że mamy dwie lewe ręcę w kuchni, to i tak będziemy stać przy tym garze, wpatrując się w niego i czekać aż się ten makaron ugotuje. No i co znaczy "po kilku minutach"? 3 czy 8? Jaki rodzaj makaronu? Wiem, że się czepiam, ale takie porady zwykle przynoszą efekt odwrotny od zamierzonego i dałem przykład makaronu ryżowego, gdzie taki sposób przygotowania daje 100% gwarancji na breję. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 W dodatku czy tak trudno ustawic sobie odmierzanie czasu w komorce zgodne z czasem gotowania podanym na opakowaniu i wyjąć makaron jak komorka zadzwoni? Inna sprawa to ze dodawanie oleju podczas gotowania niewiele robi bo olej i tak pływa na wierzchu wody a makaron jest niżej Cytuj
Gość Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Yanku, oczywiście, że dodawanie oleju do wody daje efekt. Jak chcesz, np. żeby sos oblepiał makaron i nie spływał z niego, to nie dodajesz oleju. Jak chcesz, żeby makaron (np. lasagne) nie sklejał się, to dodajesz olej. Cytuj
Shen 10 140 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 pro tip Jeśli sparzycie pomidory, to łatwiej je wtedy obrać! 1 Cytuj
Plugawy 3 751 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 grzybiarz idź z takimi poradami do D&D Dungeons & Dragons? Bo nie kumam XD Porada Jak chcesz gotować jaja, wyjmij je z lodówki. Nim sie woda zagotuje to jaja nabiorą wyższej temperatury i będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że pynkną. Do bulgoczącej wody wsadź na łyżeczce jajo i gotuj je 6 minut (duże jajo), średnie i małe wystarczy 5 minut, wtedy wyjdą idealnie na miękko. Soli nie dodaję do wody bo i tak (pipi) daje. Pro tip Jeśli chcesz, żeby banany szybko dojrzały to trzymaj je blisko jabłek. Jabłka wydzielają etylen a banany są nań wrażliwe i szybciej robią się żółte. Cytuj
Soban 4 161 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 pro tip Jeśli sparzycie pomidory, to łatwiej je wtedy obrać! Ja piernicze, działa. Cytuj
Shen 10 140 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Technika przekazywana z pokolenia na pokolenie w mojej rodzinie. Cytuj
Yano 3 697 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Yanku, oczywiście, że dodawanie oleju do wody daje efekt. Jak chcesz, np. żeby sos oblepiał makaron i nie spływał z niego, to nie dodajesz oleju. Jak chcesz, żeby makaron (np. lasagne) nie sklejał się, to dodajesz olej. no nie przekonałeś mnie kolego zwłaszcza że płatów makaronu do lasagne nie trzeba gotować ;p Cytuj
Harbuz 959 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Autor Opublikowano 10 sierpnia 2014 pro tip Jeśli sparzycie pomidory, to łatwiej je wtedy obrać! A przed sparzeniem dobrze jest zrobić nacięcie w kształcie krzyża na spodzie pomidora. Wtedy jeszcze łatwiej je obrać! Cytuj
Figlarz 1 272 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Opublikowano 10 sierpnia 2014 Plugawy - D&D=Drugs&Drinks, teraz Strefa Zero Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.