Skocz do zawartości

Pytania i porady spożywczo-kulinarne


Harbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo ładnie wytłumaczone. Dorzuciłbym jeszcze info, że niektóre rzeczy naruszają naturalną powłokę w patelniach żeliwnych, n.p. taki sos pomidorowy. Patelni to oczywiście nie ruszy, ale prawdopodobnie trzeba będzie ją ponownie sezonować. No i taki sosik będzie miał trochę metalicznego posmaku, nie każdemu może to pasować. Ja niedawno wyrzuciłem stary teflon i kupiłem nowy + jedną żeliwną. Bardzo dobre combo w kuchni, polecam.

Opublikowano

Bardzo ładnie wytłumaczone. Dorzuciłbym jeszcze info, że niektóre rzeczy naruszają naturalną powłokę w patelniach żeliwnych, n.p. taki sos pomidorowy. Patelni to oczywiście nie ruszy, ale prawdopodobnie trzeba będzie ją ponownie sezonować. No i taki sosik będzie miał trochę metalicznego posmaku, nie każdemu może to pasować. Ja niedawno wyrzuciłem stary teflon i kupiłem nowy + jedną żeliwną. Bardzo dobre combo w kuchni, polecam.

Nie, blagam. Juz wystarczy ze wyzej jest elaborat o doborze patelni to teraz jeszcze trzeba sie zastanawiac jaki rodzaj zarcia na tym smazyc. Nie dzieki. Patelnia to wydatek dniowki* (albo i mniej) wiec mozna zmieniac co miesiac i nie konserwowac jak czarnoprochowca po kazdym uzyciu.

 

 

 

 

*to tylko skrot myslowy, prosze nie pisac elaboratu o cenach patelni i ich jakosci, nie interesuje mnie to, ja tylko smaze cebule

 

 

Opublikowano (edytowane)

Ja jebię ale mnie wkurwają wszelkiej maści internetowi hobbyści w tym kraju, kopałbym ich jak kurczaki. Chcesz zacząć coś robić, nie wiem kurwa łowić ryby, sklejać samoloty, srać psa jak sra, smażyć jedzenie na patelni, cokolwiek i zadasz kurwom na forum pytanie

Witam, chcę zacząć chodzić po bułki. Czy lepiej do biedronki czy do lidla? Pozdrawiam.

 

to po 10 sekundach masz 

 

Witam, zły dział! Ten temat był już poruszany na forum! Jako, że jesteś nowy to tym razem skończy się tylko na warnie ale w przyszłości UŻYJ OPCJI SZUKAJ. Pozdrawiam, moderator forum wypieki.net

Chcesz zacząć chodzić po bułki? Super! Tylko pewnie masz nogi te same od urodzenia, które niestety po 2-3 pójściach do biedry ci się rozpierdolą więc musisz upierdolić nogi i zamontować tytanowe protezy za 9000 dolarów, do tego buty z aerożelem za 5000zł (dostępne w naszym sklepie internetowym), no i urządzenie mierzące pokonany dystans, tętno oraz poziom chuja starego w twojej dupie, bo inaczej jest ryzyko zawału. Przeczytaj też koniecznie poradnik Sebastiana Gałeckiego (niestety niedostępny w PDF ale możesz kupić w naszym sklepie internetowym za 99,99zł) o przechodzeniu przez ulicę, bo z samochodami nie ma żartów i głównym błędem większości początkujących jest wpierdolenie się pod TIRa. Jeżeli chcesz kupować do 6-8 bułek to wystarczy taka torba sportowa za 500zł ale jeżeli 10 bułek i więcej to potrzebujesz już torby COMBAT z uranu i pajęczej sieci, czasami się pojawiają na allegro. Amerykański żołnierz w Iraku nosi w takiej granaty jak szczela więc to solidny sprzęt, będzie służył latami. Mam nadzieję, że pomogłem, pozdrawiam!

 

EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA USTAWY I PO BUŁKI BĘDZIE MOŻNA CHODZIĆ TYLKO Z LICENCJĄ BO SERIO NIEKTÓRZY NIE MAJĄ ANI DOŚWIADCZENIA ANI WYOBRAŹNI I NA PRZYKŁAD UPUSZCZĄ BUŁKĘ NA PODŁOGĘ

 

hehe pamiętacie obwarzan75 rogalking jak byliśmy w '99 na zlocie pieczywa tostowego w Siedlcach? XD Co tam się działo to głowa mała!!! Całe życie z wariatami XDDD KTO MA WIEDZIEĆ TEN WIE XD

 

KURWAAA 

Edytowane przez Rozi
Opublikowano

Chyba pierwszy raz w życiu dałem ci plusa. Jeślim zrobiłem coś nie tak, to przepraszam, nie gniewajcie się na mnie.

 

 

Mam tak samo z piwem. 

 

I z kilkoma innymi rzeczami.

 

I chyba jednak ze wszystkim.

 

No chuj, dobra. Zgadzam się i już.

Opublikowano

Tzn. jednocześnie zgadzasz się z Hendrixem (zapulsowałeś jego posta), który pisze do czego jaka patelnia i jak się z nią obchodzić, ale się z nim nie zgadzasz, bo to wszystko jedno? 

Opublikowano

Nie, to nie tak. Zgadzam się z czyjąś wiedzą i racją stanu, no bo tak jest i dobrze o tym wiedzieć, niemniej, ludzie - bez jaj, naprawdę ktoś się tym w życiu kieruje i jest to wyznacznikiem tego, że się w ogóle przyjmie jakikolwiek posiłek? Kurwa, wstaje rano, robię jajecznicę, żrę ją, popijam piwem i dalej gram w gierki. Litości.

Opublikowano

niemniej, ludzie - bez jaj, naprawdę ktoś się tym w życiu kieruje i jest to wyznacznikiem tego, że się w ogóle przyjmie jakikolwiek posiłek? 

Hendrix.

Opublikowano

Nie, to nie tak. Zgadzam się z czyjąś wiedzą i racją stanu, no bo tak jest i dobrze o tym wiedzieć, niemniej, ludzie - bez jaj, naprawdę ktoś się tym w życiu kieruje i jest to wyznacznikiem tego, że się w ogóle przyjmie jakikolwiek posiłek? Kurwa, wstaje rano, robię jajecznicę, żrę ją, popijam piwem i dalej gram w gierki. Litości.

To chyba nadal nie wiem do czego w jego wypowiedzi się odnosisz, bo gość nie napisał nigdzie, że nie zje czegoś tam zrobionego na takiej a nie na innej patelni. Napisał, że coś tam jest szkodliwe, czegoś się nie powinno itp. W każdej dziedzinie tak jest, że większość zadowala się minimum, a dla innych ważne są detale. Dla jednych granie na komórce w clash of clans to wypas i na co komu więcej, a dla innych to "dotykowe (pipi)". Dla jednych Piłsudski to super kolo, a dla innych "kto taki? weź się zajmij czymś poważnym". 

Opublikowano

Zrobiło się dziwnie biorąc pod uwagę, że cała strona tej naszej wymiany zdań tego dotyczy, ale ok.

Opublikowano

Lol, to jedna z najdziwniejszych rozmów w jakich ostatnio uczestniczyłem :v

Wpis był informacyjny, bo o to w tym temacie chyba chodzi - nic mi do tego jak ktoś sobie przygotowuje jedzenie i co lubi jeść. Opisałem tylko materiały i co się z czym wiąże, no nie moja wina, że teflon nie jest przystosowany do wszystkiego.

Czy przywiązuje wagę do jedzenia? Tak, bardzo wcześnie musiałem się nauczyć sam przyrządzać posiłki i w rezultacie bardzo polubiłem gotowanie. Czy kiedykolwiek odmówię jedzenia, bo "na złej patelni robione"? Ciężko to skomentować inaczej niż: xDDDDDDDD.

@Yakubu

Nie mam specjalnych rad, byle patelnia nie była za cienka, a rączka dobrze przytwierdzona :D Jeśli chodzi o woki, to te dostępne są w Polsce zwykle w sklepach z azjatycką żywnością, większość tam proponowanych nada się.
 

  • Plusik 1
Opublikowano

Tak w ogóle to serio pytałem i odpowiedź Hendrixa mnie zadowoliła. Zastanawiało mnie to bo patelnia z teflonu jest reklamowana jak uniwersalne narzędzie do smażenia wszystkiego. Widział ktoś w TV reklamę żeliwnej patelni? Tylko teflon kur.vy i Tefal.

Opublikowano

Moze dlatego, ze pokolenie twoich starych pamieta jeszcze zeliwne patelnie, przwieranie, trudnosc w czyszczeniu, ciezar, dlugie nagrzewanie itd. Teflonowa patelnia jest jej totalna odwrotnoscia. A mieso i tak usmazysz. Jak ktos szoruje po teflonie i trzyma patelnie do momentu az jego warstwa wynosi prawie 0 to to nie jest wina technologii. Z monitorami crt ta sama historia, bo za duzy, bo pradozerny, bo geometria, bo mruga wiec zrobili lcd, ktore ma wszystko odwrotnie oprocz tego, ze jest zje.bana technologia bo najwazniesze, czyli kolory, to padaka. Ale setkom tysiecy januszow to nie przeszkadza, dlatego w gazetkach rekalmy lcd a nie crt. I tak samo jest z patelniami. Kto chce to sobie moze na zeliwnej smazyc ale reszta woli wygode.

Opublikowano

Jak ktoś szuka ciekawych przypraw to polecam te od Kotanyi. O suszonym Jalapeno już pisałem, ale ostatnio używam suszonych pomidorów i wędzonej papryki. Szczególnie ta druga ma mega aromat.

Opublikowano

Co do patelni.

 

Żeliwne są jak najbardziej najlepsze( jak dbasz, wystarczą na długooo), ale też wymagają więcej troski. Szybko zachodzą rdzą, więc trzeba je najlepiej codziennie natłuszczać.

Teflonowe niczym ceramiczne są bardzo dobre do zwykłego smażenia, ale trzeba je często wymieniać. To samo z non stick czy innymi wynalazkami.

 

Generalnie coś za coś, nie ma nic idealnego Tak samo jest z patelniami. Prawda też jest taka że dobry schab będzie smakował tak samo, i nie ważne na czym go usmażycie, bardziej ważne jest na jakim tłuszczu go usmażycie., i CO to za mięso!

 

Nie róbmy tu jakiejś dramy patelnianej. Do domu polecam jakiś dobry teflonik lub droższy lepszy ceramik. Wymieniać raz na jakiś czas w zależności od użytkowania. Wiadomo że patelnia teflonowa tudzież ceramiczna traci swoje właściwości w skutek użytkowania. Jak się zużyje, wypie.rdolić, i kupić nową, Ot cała tajemnica.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...