Mejm 15 363 Opublikowano 29 lipca 2017 Opublikowano 29 lipca 2017 Greah i jego piekarniki zdetronizowane. Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 29 lipca 2017 Opublikowano 29 lipca 2017 Był temat, to wyjaśniłem - w końcu to porady spożywczo-kulinarne, lepsze to niż nijakie żarty :v Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 29 lipca 2017 Opublikowano 29 lipca 2017 Ja tam pochwalam, przydatne info. Cytuj
chmurqab 3 192 Opublikowano 29 lipca 2017 Opublikowano 29 lipca 2017 Bardzo ładnie wytłumaczone. Dorzuciłbym jeszcze info, że niektóre rzeczy naruszają naturalną powłokę w patelniach żeliwnych, n.p. taki sos pomidorowy. Patelni to oczywiście nie ruszy, ale prawdopodobnie trzeba będzie ją ponownie sezonować. No i taki sosik będzie miał trochę metalicznego posmaku, nie każdemu może to pasować. Ja niedawno wyrzuciłem stary teflon i kupiłem nowy + jedną żeliwną. Bardzo dobre combo w kuchni, polecam. Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 29 lipca 2017 Opublikowano 29 lipca 2017 Hendrix mistrz patelki 2017. 1 Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Bardzo ładnie wytłumaczone. Dorzuciłbym jeszcze info, że niektóre rzeczy naruszają naturalną powłokę w patelniach żeliwnych, n.p. taki sos pomidorowy. Patelni to oczywiście nie ruszy, ale prawdopodobnie trzeba będzie ją ponownie sezonować. No i taki sosik będzie miał trochę metalicznego posmaku, nie każdemu może to pasować. Ja niedawno wyrzuciłem stary teflon i kupiłem nowy + jedną żeliwną. Bardzo dobre combo w kuchni, polecam. Nie, blagam. Juz wystarczy ze wyzej jest elaborat o doborze patelni to teraz jeszcze trzeba sie zastanawiac jaki rodzaj zarcia na tym smazyc. Nie dzieki. Patelnia to wydatek dniowki* (albo i mniej) wiec mozna zmieniac co miesiac i nie konserwowac jak czarnoprochowca po kazdym uzyciu. *to tylko skrot myslowy, prosze nie pisac elaboratu o cenach patelni i ich jakosci, nie interesuje mnie to, ja tylko smaze cebule Cytuj
Yakubu 3 047 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 czyli najlepsza węglowa? brać pierwszą lepszą, czy można się na coś naciąć przy zakupie? Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 (edytowane) Ja jebię ale mnie wkurwają wszelkiej maści internetowi hobbyści w tym kraju, kopałbym ich jak kurczaki. Chcesz zacząć coś robić, nie wiem kurwa łowić ryby, sklejać samoloty, srać psa jak sra, smażyć jedzenie na patelni, cokolwiek i zadasz kurwom na forum pytanieWitam, chcę zacząć chodzić po bułki. Czy lepiej do biedronki czy do lidla? Pozdrawiam. to po 10 sekundach masz Witam, zły dział! Ten temat był już poruszany na forum! Jako, że jesteś nowy to tym razem skończy się tylko na warnie ale w przyszłości UŻYJ OPCJI SZUKAJ. Pozdrawiam, moderator forum wypieki.net Chcesz zacząć chodzić po bułki? Super! Tylko pewnie masz nogi te same od urodzenia, które niestety po 2-3 pójściach do biedry ci się rozpierdolą więc musisz upierdolić nogi i zamontować tytanowe protezy za 9000 dolarów, do tego buty z aerożelem za 5000zł (dostępne w naszym sklepie internetowym), no i urządzenie mierzące pokonany dystans, tętno oraz poziom chuja starego w twojej dupie, bo inaczej jest ryzyko zawału. Przeczytaj też koniecznie poradnik Sebastiana Gałeckiego (niestety niedostępny w PDF ale możesz kupić w naszym sklepie internetowym za 99,99zł) o przechodzeniu przez ulicę, bo z samochodami nie ma żartów i głównym błędem większości początkujących jest wpierdolenie się pod TIRa. Jeżeli chcesz kupować do 6-8 bułek to wystarczy taka torba sportowa za 500zł ale jeżeli 10 bułek i więcej to potrzebujesz już torby COMBAT z uranu i pajęczej sieci, czasami się pojawiają na allegro. Amerykański żołnierz w Iraku nosi w takiej granaty jak szczela więc to solidny sprzęt, będzie służył latami. Mam nadzieję, że pomogłem, pozdrawiam! EH PANOWIE CORAZ WIĘCEJ AMATORÓW SIĘ PCHA DO ZABAWY HEHE MAM NADZIEJĘ, ŻE PRZEJDZIE TA NOWELIZACJA USTAWY I PO BUŁKI BĘDZIE MOŻNA CHODZIĆ TYLKO Z LICENCJĄ BO SERIO NIEKTÓRZY NIE MAJĄ ANI DOŚWIADCZENIA ANI WYOBRAŹNI I NA PRZYKŁAD UPUSZCZĄ BUŁKĘ NA PODŁOGĘ hehe pamiętacie obwarzan75 rogalking jak byliśmy w '99 na zlocie pieczywa tostowego w Siedlcach? XD Co tam się działo to głowa mała!!! Całe życie z wariatami XDDD KTO MA WIEDZIEĆ TEN WIE XD KURWAAA Edytowane 30 lipca 2017 przez Rozi Cytuj
Okie from Muskogee 2 853 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Chyba pierwszy raz w życiu dałem ci plusa. Jeślim zrobiłem coś nie tak, to przepraszam, nie gniewajcie się na mnie. Mam tak samo z piwem. I z kilkoma innymi rzeczami. I chyba jednak ze wszystkim. No chuj, dobra. Zgadzam się i już. Cytuj
Gość Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 No fajnie, ale jaki to ma związek z tym tematem? Cytuj
Okie from Muskogee 2 853 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Że zesrają się ludzie, jak nie mają właściwej patelni na właściwej kuchence, w odpowiedniej kuchni i w odpowiednim towarzystwie. A, no i kapcie trzeba też mieć odpowiednie do sytuacji. Cytuj
Gość Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Tzn. jednocześnie zgadzasz się z Hendrixem (zapulsowałeś jego posta), który pisze do czego jaka patelnia i jak się z nią obchodzić, ale się z nim nie zgadzasz, bo to wszystko jedno? Cytuj
Okie from Muskogee 2 853 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Nie, to nie tak. Zgadzam się z czyjąś wiedzą i racją stanu, no bo tak jest i dobrze o tym wiedzieć, niemniej, ludzie - bez jaj, naprawdę ktoś się tym w życiu kieruje i jest to wyznacznikiem tego, że się w ogóle przyjmie jakikolwiek posiłek? Kurwa, wstaje rano, robię jajecznicę, żrę ją, popijam piwem i dalej gram w gierki. Litości. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 niemniej, ludzie - bez jaj, naprawdę ktoś się tym w życiu kieruje i jest to wyznacznikiem tego, że się w ogóle przyjmie jakikolwiek posiłek? Hendrix. Cytuj
Okie from Muskogee 2 853 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 No i dobrze, szanuję. Ale (pipi) z tym, no matko joanno od aniołów... Cytuj
Gość Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Nie, to nie tak. Zgadzam się z czyjąś wiedzą i racją stanu, no bo tak jest i dobrze o tym wiedzieć, niemniej, ludzie - bez jaj, naprawdę ktoś się tym w życiu kieruje i jest to wyznacznikiem tego, że się w ogóle przyjmie jakikolwiek posiłek? Kurwa, wstaje rano, robię jajecznicę, żrę ją, popijam piwem i dalej gram w gierki. Litości. To chyba nadal nie wiem do czego w jego wypowiedzi się odnosisz, bo gość nie napisał nigdzie, że nie zje czegoś tam zrobionego na takiej a nie na innej patelni. Napisał, że coś tam jest szkodliwe, czegoś się nie powinno itp. W każdej dziedzinie tak jest, że większość zadowala się minimum, a dla innych ważne są detale. Dla jednych granie na komórce w clash of clans to wypas i na co komu więcej, a dla innych to "dotykowe (pipi)". Dla jednych Piłsudski to super kolo, a dla innych "kto taki? weź się zajmij czymś poważnym". Cytuj
Okie from Muskogee 2 853 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 A czy ja się odniosłem do wypowiedzi hendrixa? Ja się zgodziłem z rozim. Jego się czep ;( Cytuj
Gość Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Zrobiło się dziwnie biorąc pod uwagę, że cała strona tej naszej wymiany zdań tego dotyczy, ale ok. Cytuj
Okie from Muskogee 2 853 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Skoro ok, to pokaż jak się go czepiasz, a nie! Cytuj
Hendrix 2 731 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Lol, to jedna z najdziwniejszych rozmów w jakich ostatnio uczestniczyłem :vWpis był informacyjny, bo o to w tym temacie chyba chodzi - nic mi do tego jak ktoś sobie przygotowuje jedzenie i co lubi jeść. Opisałem tylko materiały i co się z czym wiąże, no nie moja wina, że teflon nie jest przystosowany do wszystkiego.Czy przywiązuje wagę do jedzenia? Tak, bardzo wcześnie musiałem się nauczyć sam przyrządzać posiłki i w rezultacie bardzo polubiłem gotowanie. Czy kiedykolwiek odmówię jedzenia, bo "na złej patelni robione"? Ciężko to skomentować inaczej niż: xDDDDDDDD.@YakubuNie mam specjalnych rad, byle patelnia nie była za cienka, a rączka dobrze przytwierdzona :D Jeśli chodzi o woki, to te dostępne są w Polsce zwykle w sklepach z azjatycką żywnością, większość tam proponowanych nada się. 1 Cytuj
Plugawy 3 703 Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 Tak w ogóle to serio pytałem i odpowiedź Hendrixa mnie zadowoliła. Zastanawiało mnie to bo patelnia z teflonu jest reklamowana jak uniwersalne narzędzie do smażenia wszystkiego. Widział ktoś w TV reklamę żeliwnej patelni? Tylko teflon kur.vy i Tefal. Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 31 lipca 2017 Opublikowano 31 lipca 2017 Moze dlatego, ze pokolenie twoich starych pamieta jeszcze zeliwne patelnie, przwieranie, trudnosc w czyszczeniu, ciezar, dlugie nagrzewanie itd. Teflonowa patelnia jest jej totalna odwrotnoscia. A mieso i tak usmazysz. Jak ktos szoruje po teflonie i trzyma patelnie do momentu az jego warstwa wynosi prawie 0 to to nie jest wina technologii. Z monitorami crt ta sama historia, bo za duzy, bo pradozerny, bo geometria, bo mruga wiec zrobili lcd, ktore ma wszystko odwrotnie oprocz tego, ze jest zje.bana technologia bo najwazniesze, czyli kolory, to padaka. Ale setkom tysiecy januszow to nie przeszkadza, dlatego w gazetkach rekalmy lcd a nie crt. I tak samo jest z patelniami. Kto chce to sobie moze na zeliwnej smazyc ale reszta woli wygode. Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 31 lipca 2017 Opublikowano 31 lipca 2017 A czy ja się odniosłem do wypowiedzi hendrixa? Ja się zgodziłem z rozim. Jego się czep ;(Ale to nie są słowa Roziego, więc ok - Rozi wkleił gotową pastę. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 7 sierpnia 2017 Opublikowano 7 sierpnia 2017 Jak ktoś szuka ciekawych przypraw to polecam te od Kotanyi. O suszonym Jalapeno już pisałem, ale ostatnio używam suszonych pomidorów i wędzonej papryki. Szczególnie ta druga ma mega aromat. Cytuj
.:marioo:. 104 Opublikowano 10 sierpnia 2017 Opublikowano 10 sierpnia 2017 Co do patelni. Żeliwne są jak najbardziej najlepsze( jak dbasz, wystarczą na długooo), ale też wymagają więcej troski. Szybko zachodzą rdzą, więc trzeba je najlepiej codziennie natłuszczać. Teflonowe niczym ceramiczne są bardzo dobre do zwykłego smażenia, ale trzeba je często wymieniać. To samo z non stick czy innymi wynalazkami. Generalnie coś za coś, nie ma nic idealnego Tak samo jest z patelniami. Prawda też jest taka że dobry schab będzie smakował tak samo, i nie ważne na czym go usmażycie, bardziej ważne jest na jakim tłuszczu go usmażycie., i CO to za mięso! Nie róbmy tu jakiejś dramy patelnianej. Do domu polecam jakiś dobry teflonik lub droższy lepszy ceramik. Wymieniać raz na jakiś czas w zależności od użytkowania. Wiadomo że patelnia teflonowa tudzież ceramiczna traci swoje właściwości w skutek użytkowania. Jak się zużyje, wypie.rdolić, i kupić nową, Ot cała tajemnica. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.