Opublikowano 8 sierpnia 201410 l W Polsce są lokale z darmowymi orzeszkami? Chyba tylko jakieś drogie, bo cebulandia by o(pipi)ała wszystko.
Opublikowano 8 sierpnia 201410 l Tez mam wrazenie, ze bluber mowi o tych z amerykanskich filmow z lat 80.
Opublikowano 8 sierpnia 201410 l Ja mówie ogólnie, że w róznych krajach (w polsce też), trafiałem na orzeszki za free, ale nigdy ich nie ruszam bo tam jest wszystko. Edytowane 8 sierpnia 201410 l przez _Be_
Opublikowano 8 sierpnia 201410 l Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Najwięcej bakterii i wszelkiego syfu znajduje się na pieniądzach. Najbardziej higieniczne jest więc opuszczenie lokalu bez płacenia za posiłek.
Opublikowano 9 sierpnia 201410 l Autor Pytanie: Jak gotować jajko na miękko? Ważne, żeby białko było idealnie ścięte. Czy długość gotowania zależy od kształtu i wielkości jaja?
Opublikowano 9 sierpnia 201410 l PORADA: Polecam jako jedno z warzyw do hamburgerów stosować czosnek askaloński (szalotkę) - nadaje burgerom unikalny smak.
Opublikowano 9 sierpnia 201410 l Ja polecam ogolnie do potraw dodawanie czegoś oryginalnego, niesprawdzonego . Samo to zawsze podnosi walory smakowe i działa na podświadomość jedzenie smakuje lepiej .
Opublikowano 9 sierpnia 201410 l Pytanie: Jak gotować jajko na miękko? Ważne, żeby białko było idealnie ścięte. Czy długość gotowania zależy od kształtu i wielkości jaja? Wrzucasz na mocno osolony wrzątek i około 5-6 minut ze względu na wielkość jaja. Trzeba potestować. No i jakość jaja - ta z marketów potrafi wołać o pomstę do nieba więc odniesienie do gotowania jaj od kurek z przydomowych kurników jest nie do ustalenia.
Opublikowano 9 sierpnia 201410 l tylko jak wrzucisz jajko do wrzątku to może pęknąć przez nagłą różnice temperatur
Opublikowano 9 sierpnia 201410 l Figlarz dobrze prawi. Poza tym czasami kurze coś nie poszło i jajko jest miej odporne czy dobre jakościowo i tak czy siak pęknie. A soli jak dasz to skorupka powinna ładniej odchodzić. Tak mi babcia mówiła a ja biegałem po podwórku i dziadek mnie krzyczał bo z łuku co mi sam zrobił strzelałem do koguta. Nie lubiłem bydlaka.
Opublikowano 9 sierpnia 201410 l PoradaJak gotujecie makaron, a macie w kuchni dwie lewe ręce, zagotujcie wodę do wrzenia. Włóżcie makaron, poczekajcie aż znowu wyrówna się temperatura do 100 stopni i zacznie wrzeć. Zdejmijcie z ognia i przykryjcie. Po kilku minutach będzie al dente. Ciężej w ten sposób go rozgotować.
Opublikowano 10 sierpnia 201410 l A gdzie tu ułatwienie dla tych co mają dwie lewe ręce? Przypominam standardową procedurę: Zagotuj wodę (posól i wlej trochę tłuszczu), włóż makaron, doprowadź do ponownego wrzenia i odczekaj kilka minut, wtedy będzie al dente i się nie rozgotuje. Oczywiście czas gotowania jest zależny od typu makaronu i np. makaron ryżowy według twojego przepisu prawdopodobnie zamieni się w kisiel.
Opublikowano 10 sierpnia 201410 l Chodzi mi o to, że gotując go cały czas, proces się przyspiesza i dużo łatwiej zrobić z makaronu breję.
Opublikowano 10 sierpnia 201410 l Rozumiem, że ma to znaczenie, kiedy w tym samym czasie przygotowujemy inne składniki na makaron, ale przy założeniu, że mamy dwie lewe ręcę w kuchni, to i tak będziemy stać przy tym garze, wpatrując się w niego i czekać aż się ten makaron ugotuje. No i co znaczy "po kilku minutach"? 3 czy 8? Jaki rodzaj makaronu? Wiem, że się czepiam, ale takie porady zwykle przynoszą efekt odwrotny od zamierzonego i dałem przykład makaronu ryżowego, gdzie taki sposób przygotowania daje 100% gwarancji na breję.
Opublikowano 10 sierpnia 201410 l W dodatku czy tak trudno ustawic sobie odmierzanie czasu w komorce zgodne z czasem gotowania podanym na opakowaniu i wyjąć makaron jak komorka zadzwoni? Inna sprawa to ze dodawanie oleju podczas gotowania niewiele robi bo olej i tak pływa na wierzchu wody a makaron jest niżej
Opublikowano 10 sierpnia 201410 l Yanku, oczywiście, że dodawanie oleju do wody daje efekt. Jak chcesz, np. żeby sos oblepiał makaron i nie spływał z niego, to nie dodajesz oleju. Jak chcesz, żeby makaron (np. lasagne) nie sklejał się, to dodajesz olej.
Opublikowano 10 sierpnia 201410 l grzybiarz idź z takimi poradami do D&D Dungeons & Dragons? Bo nie kumam XD Porada Jak chcesz gotować jaja, wyjmij je z lodówki. Nim sie woda zagotuje to jaja nabiorą wyższej temperatury i będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że pynkną. Do bulgoczącej wody wsadź na łyżeczce jajo i gotuj je 6 minut (duże jajo), średnie i małe wystarczy 5 minut, wtedy wyjdą idealnie na miękko. Soli nie dodaję do wody bo i tak (pipi) daje. Pro tip Jeśli chcesz, żeby banany szybko dojrzały to trzymaj je blisko jabłek. Jabłka wydzielają etylen a banany są nań wrażliwe i szybciej robią się żółte.
Opublikowano 10 sierpnia 201410 l pro tip Jeśli sparzycie pomidory, to łatwiej je wtedy obrać! Ja piernicze, działa.
Opublikowano 10 sierpnia 201410 l Yanku, oczywiście, że dodawanie oleju do wody daje efekt. Jak chcesz, np. żeby sos oblepiał makaron i nie spływał z niego, to nie dodajesz oleju. Jak chcesz, żeby makaron (np. lasagne) nie sklejał się, to dodajesz olej. no nie przekonałeś mnie kolego zwłaszcza że płatów makaronu do lasagne nie trzeba gotować ;p
Opublikowano 10 sierpnia 201410 l Autor pro tip Jeśli sparzycie pomidory, to łatwiej je wtedy obrać! A przed sparzeniem dobrze jest zrobić nacięcie w kształcie krzyża na spodzie pomidora. Wtedy jeszcze łatwiej je obrać!
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.