Skocz do zawartości

Pytania i porady spożywczo-kulinarne


Harbuz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie no prażone mrówki to akurat dość popularna opcja nawet w europejskich miastach (w konkretnych dzielnicach). Coś jak popcorn u nas hehe

Opublikowano

Nie spotkalem sie szczerze mowiac z robalami w kuchni polskiej. Maks udziwnien (jesli chodzio europe) to Francuzi i ich slimaki i zaby. U nas moze jakos regionalnie jadalo sie robaki ale nie przeszlo to dalej. Ciekawy temat, zazwyczaj kojarzony z kuchniami wschodu.

Opublikowano (edytowane)

obejrzałem jeszcze to

 

 

jak dla mnie to total niejadalna opcja, ale ciekawe spostrzeżenie mam, że obaj mówią, że nie wygląda jak jedzenie i że jakby komiksowe robaczki byłyby na opakowaniu to bardziej zachęcałoby to do zjedzenia, smiesznie wytresowani są przez producentów żywności

Edytowane przez _Be_
Opublikowano

Alternatywa dla jajka w robieniu ciasta biszkoptowego? Przestałem jeść jajka już jakiś czas temu, ale dzisiaj zdałem sobie sprawę, że jednym ze składników jedyne ciasta, jakie lubię są jajka w w tym cieście biszkoptowym.

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

czy ktoś z was używa żeliwnej patelni? jeśli tak to jakie są wrażenia i czy trzeba o nią jakoś specjalnie dbać? (w jednym ze sklepów napisali żeby po ubyciu natluszczać oliwą O_o)

 

rozważam czy nie zażyczyć sobie takiej patelni na święta bo słyszałem w paru kanałach kulinarnych na jutubie że fajnie na nich wychodzą potrawy (głównie myślę o hamburgerach)

Opublikowano

nie wiem czy akurat do burgerów nie podpasowałaby ci bardziej grillowa. no chyba że już masz taką i chcesz wypróbować inną

 

Patelnai grillowa służy między innymi do tego, żeby trochę tłuszczu odciekło, a to w przypadku Yanka jest trochę...

Opublikowano

czy ktoś z was używa żeliwnej patelni? jeśli tak to jakie są wrażenia i czy trzeba o nią jakoś specjalnie dbać? (w jednym ze sklepów napisali żeby po ubyciu natluszczać oliwą O_o)

 

rozważam czy nie zażyczyć sobie takiej patelni na święta bo słyszałem w paru kanałach kulinarnych na jutubie że fajnie na nich wychodzą potrawy (głównie myślę o hamburgerach)

 

 

Bez natluszczania zeliwna patelnia zardzewieje. W sumie, to będziecie wyglądać jak zestaw kuchenny.

Opublikowano

 

 

nie wiem czy akurat do burgerów nie podpasowałaby ci bardziej grillowa. no chyba że już masz taką i chcesz wypróbować inną

Patelnai grillowa służy między innymi do tego, żeby trochę tłuszczu odciekło, a to w przypadku Yanka jest trochę...

Kurfa co ty chcesz żeby to było suche jak cycek kury kurfa?

Opublikowano

nie wiem czy akurat do burgerów nie podpasowałaby ci bardziej grillowa. no chyba że już masz taką i chcesz wypróbować inną

mam grillowaną ale zwykłą i tanią, a jedno drugiego nie wyklucza, może być grillowana żeliwna, tylko właśnie chciałem poznać opinie czy jest sens bawić sie w żeliwną patelnie

Opublikowano

Jeżeli robisz coś więcej niż kiełbasę i schabowe oraz przywiązujesz do jedzenia większą uwagę to bierz. Aczkolwiek musisz uważać na to, o czym wspomniał Pajda

Opublikowano

myślałem głównie o burgerach i może jakieś stejki itp

 

schabowe bardzo rzadko robie mimo ze lubie i dobrze mi wychodzą, ale jakoś tak.. jem je moze 3-4 razy w roku, dzięki temu mi sie nie przejadły

  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Kupiłem nową patelnię, bo moja stara wiekowa doprowadzała mnie do szału - absolutnie wszystko się na niej przypalało, jak robiłem jajecznicę, to musiałem robić z 1 więcej jajek, bo 1 zostawało na patelni.

 

Nowa patelnia - GOTY. Jezu, jeszcze nigdy w życiu mi się tak dobrze nie gotowało! Tak świetnie się miesza! nic nie przywiera! Nic się nie przypala! bezproblemowo się zmywa! GOTY PATELNIA GOTY! I jedzenie smakuje 5x lepiej przy używaniu 30x mniej tłuszczu/masła/czegokolwiek <3 <3 <3

Opublikowano

daj fote starej i nowej patelni ;D

 

serio mówie

 

ciekaw jestem jak stara była ta stara

 

dodam też że w obecnych czasach nawet gówniana pseudo-teflonowa patelnia z tesco za 20zł całkiem nieźle się sprawdza, jej główny problem to to że "teflon" dosyć szybko się zdziera (nawet jak sie używa drewnianej albo plastikowej łyżki, zakładam że nikt tutaj nie jest na tyle szalony żeby jeździć metalową szpatułką po teflonie)

jednak mimo że szybko sie zdziera to czasem i tak wychodzi to bardziej opłacalnie - kupić 3 patelnie za 20zł niż jedną za 200zł

 

ja używam różnych, mam zarówno te najtańsze jak i te całkiem fajne, ogolnie dobra patelnia to jest super sprawa, ale zarazem polecam mieć więcej niż jedną - wiele potraw wymaga większej lub mniejszej patelni

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...