Gość Kasias Opublikowano 11 sierpnia 2014 Opublikowano 11 sierpnia 2014 (edytowane) O filmach Baya widzę nabite kilkaset postów, a kiedy pojawia się amerykańska sensacja wagi ciężkiej, to nie ma nawet swojego tematu? Cold in July to adaptacja powieści pod tym samym tytułem. Wschodni Teksas, rok 1986. Główny bohater (Michael "Dexter" Hall), przykłady mąż i ojciec, nakrywa w nocy złodzieja w salonie - a że prawo w Teksasie jest najlepsze na świecie, gość odsyła intruza na łono Abrahama strzałem w głowę. Samoobrona, więc sprawy nie ma. Okazuje się jednak, że zastrzelony był synem starego zabijaki (w tej roli genialny Sam Shepard), który właśnie wyszedł z paki. Przekaz starego jest jasny - zemsta - syn za syna. Ostatecznie akcja odbija z czasem na zupełnie inne tory, pojawia się rewelacyjny Don Johnson, a finał swoją epą miażdży jaja. Realizacja to stylizowany, wypasiony oldskul - muza wyrwana z 80's zabija klimatem. To będzie podium, jeśli chodzi o filmy 2014 roku, mimo że mamy dopiero sierpień. Edytowane 11 sierpnia 2014 przez Kasias 3 Cytuj
tk___tk 4 795 Opublikowano 11 sierpnia 2014 Opublikowano 11 sierpnia 2014 serio aż tak dobrze? miałem oczywiście na oku, ale teraz chyba wskoczy na wyższy priorytet. Cytuj
Farmer 3 281 Opublikowano 12 sierpnia 2014 Opublikowano 12 sierpnia 2014 No ja całkiem zapomniałem o tym filmie. Widziałem trailer jakiś czas temu i zupełnie wyleciało mi z głowy. Dzięki za przypomnienie. Cytuj
Shen 9 695 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Opublikowano 16 sierpnia 2014 Ładny film, fajna intryga. Dupy mi nie urwał, ale warto zobaczyć. Cytuj
Sep 1 628 Opublikowano 17 września 2014 Opublikowano 17 września 2014 Mam mieszane uczucia. Z jednej strony gęsty klimat, konkretna muzyka, niezłe momenty (pierwsze 30 minut i końcówka). Z drugiej strony środek filmu jak dla mnie był w wielu momentach przeciętny. Obejrzeć jednak warto. Cytuj
kotlet_schabowy 2 733 Opublikowano 21 września 2014 Opublikowano 21 września 2014 Ja polecam mocno, od razu zaznaczam, że Dexter jest przez większość filmu w cieniu Sheparda i Johnsona, i w sumie dobrze, bo ta dwójka ma moc. Kino dosyć proste, surowe, ale naprawdę dobre. Kasias : udzielasz się na KMF może ? Cytuj
Banny 2 656 Opublikowano 23 września 2014 Opublikowano 23 września 2014 Wczoraj widziałem, z polecenia schabowego - nie zawiodlem sie, dobra, surowa historia, ale parę rzeczy mnie drażniło a klimat mógłby być jeszcze cięższy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi