Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Emtebe 2 543 Opublikowano 27 sierpnia 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 27 sierpnia 2014 (edytowane) Jako, że ostatnio na forum stało się popularne pytanie o rewizję (wersję) konsoli, toteż przypomnę słowa, które kiedyś pisałem na ten temat. Przede wszystkim link do ogólnej rozpiski wersji konsoli, czyli tak zwany "datacode": http://www.psdevwiki.com/ps4/Datecode W linku macie rozpiskę wersji, daty, oraz informację o firmware jaki dana rewizja posiada (czyli jaki firmware jest zainstalowany od początku w konsoli). Jak odczytywać datacode, czyli te tajne kody 4B, 3A, 5D itp.? Bardzo prosto. Liczba oznacza rok produkcji, np. 4B, czyli 2014, 3A - 2013, 5D - 2015 itp. Natomiast litera to kwartał: A (styczeń, luty, marzec), B (kwiecień, maj, czerwiec), C (lipiec, sierpień, wrzesień), D (październik, listopad, grudzień). Czyli na przykład 4B oznacza, że konsolę wyprodukowano w kwietniu, maju lub czerwcu 2014 roku. Kod 5D oznaczać będzie, że konsola jest z października, listopada lub grudnia 2015 itd. Czym się różnią poszczególne wersje konsoli? Jak wiadomo konsole po premierze borykają się z chorobami wieku dziecięcego. Coś tam się grzeje, coś głośniej działa czy napęd wypluwa płyty, a z pada ściera się guma. Nowsza wersja daje nam nadzieję, że te wady zostaną wyeliminowane. I tak na przykład w wersji 4B, jeśli chodzi o pad - zostały poprawione gumy na analogach. Są grubsze przez co i wytrzymalsze. Sam mam taką wersje i jak na razie pad wygląda idealnie. Sama konsola też cicho działa i nie nagrzewa się jak piec. Chociaż jak dla mnie, o ile pad faktycznie jest poprawiony, tak nie za bardzo wierze w to, że mając najnowszą wersje można mieć pewność, że konsola będzie w pełni sprawnie działać. Nie jedna osoba pisała, że w starszych wersjach też nie mają problemów z głośnym działaniem konsoli czy nagrzewaniem się. Nawet pierwsze, wyprodukowane na premierę konsole też mogą działać wzorowo, bez żadnych zarzutów. Więc te poprawki w wersjach, to może być równie dobrze efekt placebo. Aczkolwiek powszechnie przyjęło się, że nowsze znaczy lepsze Ja osobiście przy zakupie nie zwracałem kompletnie uwagi na wersje. Nie interesowało mnie to. Wszedłem do sklepu, wziąłem karton z półki i tyle. Gdzie szukać oznaczenia datacode przy zakupie konsoli? Tutaj niestety jest problem... Bo kod jest tylko i wyłącznie umieszczony na spodzie konsoli. Poniżej zamieszczam zdjęcie, które kiedyś zrobiłem: Takie umieszczenie kodu zapewne stworzy problem w sklepie, bo raczej są nikłe szanse, że sprzedawca rozpakuje konsole i wyjmie ją z ochronnej foli, w którą jest starannie zawinięta, tylko po to byście mogli zobaczyć kod. No ale próbować można. Ktoś na forum wspomniał, że oznaczenie jest na pudełku - nie, nie ma go tam. Oznaczenie na pudełku pokroju: CUH-1004A nie oznacza wersji 4A. 100X oznacza model konsoli, natomiast 4 na końcu to oznaczenie regionu na jaki przeznaczona jest konsola. Na przykład 4 oznacza Europę. 0 oznacza Japonię, 1 oznacza USA/Kanadę, 2 - Australię/Nową Zelandię, 3 - Wielką Brytanię, 5 - Południową Koreę itd. Poza modelami 100X, istnieją też modele 110X. Jednakże tutaj różnica polega tylko na dacie certyfikatów/norm, którymi znaczone są konsole. W końcu by konsola mogła wejść do sprzedaży musi spełniać szereg norm i pozwoleń. Modele 100X mają certyfikaty z 2013 roku a 110X z 2014. Coś się zmieni w certyfikatach, pojawią się zmiany w normach i będzie trzeba sprzedawać konsole i znaczyć je jako modele 120X Na chwilę obecną potwierdzonym info jest, że wersja 4B znajduje się w bundle packach z grą Watch_Dogs. Niedługo premiera Destiny i kolejnego bundle packa, więc jest też szansa, że ta wersja będzie już 4C. Aczkolwiek bundle z grą Tle Last Of Us, które premierę miało później niż Watch_Dogs... Ma wersje 4A, czyli starszą. Gdzie tu logika? Dlatego poniżej poproszę Was o wpisywanie jakie macie wersje i z jakiego zestawu pochodzą Wasze konsole, lub kiedy je zakupiliście. ____________________ Wersje: Bundle pack Watch_Dogs = 4B Bundle pack TLoU = 4A i 4B Bundle pack Destiny (biała konsola) = 4C Bundle pack Destiny (czarna konsola) = 4B Edytowane 11 września 2014 przez Emtebe 17
Fanek 668 Opublikowano 27 sierpnia 2014 Opublikowano 27 sierpnia 2014 idealnie wszystko zebrałeś z tego co mi wiadomo w Europie 4B posiada tylko bundle WD wszystkie gołe zestawy (bez gry) to 4A
Luqat 968 Opublikowano 27 sierpnia 2014 Opublikowano 27 sierpnia 2014 Niby, ok ale nie słyszałem żeby ktoś wspominał o rewizji np. 3A/B/C/D, a ludzie którzy kupili konsolę na premierę piszą o 4A. Jak to w takim razie możliwe, że ktoś kupił w zeszłym roku konsolę wyprodukowaną w tym? Chyba, że coś pomieszałem
Ins 5 756 Opublikowano 27 sierpnia 2014 Opublikowano 27 sierpnia 2014 Ja mam z premiery i mam 3D więc teoretycznie się wszystko zgadza.
Luqat 968 Opublikowano 27 sierpnia 2014 Opublikowano 27 sierpnia 2014 Full HD? Jak tak to sorry winnetou. My bad.
darkos 4 317 Opublikowano 28 sierpnia 2014 Opublikowano 28 sierpnia 2014 Wygląda na to że mam dziadka. Data code 3D 29.11.2013, konsola wywalczona podczas premiery, stałem w kolejce, biegłem, wyrywałem Nic się z nią nie dzieje niepokojącego, chodzi dość cicho, stoi pionowo. Póki co nie zamierzam zmieniać, zrobię to dopiero jak pojawi się PS4 slim.
qvstra 3 213 Opublikowano 28 sierpnia 2014 Opublikowano 28 sierpnia 2014 ja mam 3d kupiona na premiere. pad wyglada jak nowy, konsola chodzi glosniej niz ps3 slim, ale o wiele ciszej niz x360 falcon. nie grzeje sie
Krizz 541 Opublikowano 29 sierpnia 2014 Opublikowano 29 sierpnia 2014 To kiedy została wyprodukowana moja konsola? kupiłem golasa i mam: Data Code 4A - Made in Japan SKZ Myślałem że tylko egzemplarze z początku produkcji były składane w Japonii...
SiuSiu 16 Opublikowano 29 sierpnia 2014 Opublikowano 29 sierpnia 2014 Ja kupowałem w kwietniu "gołą" konsolę i też mam 4A 'Made in Japan' (co mnie zadowoliło). Konsola chodzi sprawnie, cichutko - nawet w te duże upały nie było problemów przy męczeniu jej The Last of Us Remastered
BartIrlandia 2 Opublikowano 31 sierpnia 2014 Opublikowano 31 sierpnia 2014 Może coś ktoś wie o oznaczeniach padów - bo planuje kupić zapasowy żeby wysłać ten z zestawu na gwarancję, a chciałbym już kupić wersję z ulepszonymi gumami.
Fanek 668 Opublikowano 31 sierpnia 2014 Opublikowano 31 sierpnia 2014 patrzyłem wczoraj oznaczenia pada i są te same co na tych pierwszych, moge Ci powiedzieć, że różnią sie chyba tylko kolorem gumy, na tych nowych jest jakby troche ciemniejsza i bardziej chropowata jak przyjrzeć sie dokładniej, takiej moje odczucie mój vs pad w media expert z rewizji 4A ja również myślałem o kupnie pada, najlepiej chyba poczekać do września może pojawią sie nowe packi
Dud.ek 2 054 Opublikowano 31 sierpnia 2014 Opublikowano 31 sierpnia 2014 3D - konsola czasami chodzi głośniej ze względu na wysokie obroty wiatraków, poza tym bezproblemowa.
a_di1 9 Opublikowano 31 sierpnia 2014 Opublikowano 31 sierpnia 2014 4D na chwilę obecną bezproblemowo.
Poszukiwacz.01 17 Opublikowano 31 sierpnia 2014 Opublikowano 31 sierpnia 2014 Na pewno 4D? To by oznaczało, że kolega ma konsole minimum z października tego roku, a to bez podróży w czasie dość trudne do osiągnięcie.
a_di1 9 Opublikowano 1 września 2014 Opublikowano 1 września 2014 Na pewno 4D? To by oznaczało, że kolega ma konsole minimum z października tego roku, a to bez podróży w czasie dość trudne do osiągnięcie. 3D mój błąd.
PsxExtreme#36 0 Opublikowano 1 września 2014 Opublikowano 1 września 2014 Czy jest któs w stanie pokrótce streścić różnice pomiędzy modealmi PS4 ? Kilka postów wyżej przeczytałem, że wersja 3D (cokolwiek by to oznaczało) chodzi głośniej od nowszego modelu (jakikolwiek on jest). Dzięki
Fanek 668 Opublikowano 1 września 2014 Opublikowano 1 września 2014 w 4B wzg 3D i 4A poprawiono gume na analogach, jest lepszej jakości, ma sie nie ścierać i jak na razie jest ok 4B jest cichsza i pewnie mniej sie grzeje, tym samym mniej awaryjna oczywiście nie każdy egzemplarz, ludzie mają wydania premierowe i nie narzekają 1 1
Moldar 2 249 Opublikowano 1 września 2014 Opublikowano 1 września 2014 (edytowane) Osobiście mam wrażenie, że z ps4 jest tak, że zależy jak i gdzie stoi. Moja nowa 4b,chodzi tam samo co premierowa. Edytowane 1 września 2014 przez Moldar
Xymek 62 Opublikowano 5 września 2014 Opublikowano 5 września 2014 3D, zero problemów od premiery, konsola chodzi cicho i nie grzeje się. Gumki w padach delikatnie popękane ale zacząłem używać KontrolFreaków więc problem mnie nie dotyczy.
mikepointdotty 25 Opublikowano 7 września 2014 Opublikowano 7 września 2014 Wie ktoś czy Biała konsola z Destiny to będzie ta sama rewizja co WD czy jeszcze nowsza? 1
Poszukiwacz.01 17 Opublikowano 9 września 2014 Opublikowano 9 września 2014 Biała wersja ma rewizję 4C (konsola made in china) 1
Kalinho_PL 334 Opublikowano 10 września 2014 Opublikowano 10 września 2014 Tak, tez mam białą i jest 4C.
vegetta_ssj2 0 Opublikowano 10 września 2014 Opublikowano 10 września 2014 a czarna z destiny jaką ma datę produkcji i gdzie zrobiona dajcie znać bo się waham nad zakupem
Emtebe 2 543 Opublikowano 11 września 2014 Autor Opublikowano 11 września 2014 (edytowane) 4B, uzupełniłem pierwszy post o info gdzie jaka jest wersja Edytowane 11 września 2014 przez Emtebe
(BaT) 1 Opublikowano 11 września 2014 Opublikowano 11 września 2014 Ja kupiłem bundle z TLoU dwa tygodnie temu i mam 4B (dziś sprawdzałem z ciekawości)
Rekomendowane odpowiedzi