Skocz do zawartości

Kingdom Come: Deliverance

Grzegorzo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No tak, trening u młynarza gdzie Henio ma swoje legowisko i skrzynkę jest obowiązkowy jak się chce w miarę łatwo ogarniać loot ze skrzynek. Potem można co noc zakradać i włamywać się do łaziebnych, samo otwieranie zamków daje expa. A wytrychy da się kupić w pobliskim zamku, one się pojawiają do kupienia co kilka dni o ile pamiętam.

Opublikowano

No przy użyciu pada to dobra skillowa minigierka była na początku gry, podobnie warzenie mikstur, łatwo było skaszanić. No i początki strzelania z łuku też dobrze pamiętam, zwłaszcza w queście z polowaniem na króliki haha. 

Niech to wszystko wróci do Heńka the Second w lepszym klatkarzu i delatach, już się nie mogę doczekać ^^

Opublikowano

Quest z królikami zrobiłem na ps4, na PC nie, bo gdzieś się te sierściuchy pochowały. 

Na lapku i tak sobie celownik włączyłem. W dwójce na ps5 będzie z tym ciężko. Ale jakoś się to może wykmini ten środek. 

Opublikowano
11 minut temu, messer88 napisał(a):

Ja tam nie miałem problemu z otwieraniem skrzynek bo mój Henryk nie był złodziejem :drakeyeah:

I pewnie jeszcze grasz prawiczkiem, co? 

Prawdziwy Henryczek to kurwiarz i złodziej :usmiech:

• This 1
Opublikowano
7 minut temu, Rooofie napisał(a):

Prawdziwy Henryczek to kurwiarz i złodziej :usmiech:

Spoiler

W dwójce będzie trudno utrzymać Henryczka Bożego w ryzach, pokusy wszędzie

RDT_20250117_1729156393614400862746966.thumb.jpg.d579c364629863eaeadd920c62636b92.jpg

• Lubię! 1
Opublikowano

Odpuszczam, póki co, Henryczka. Za bardzo mi siedzi w głowie RDR2 i nie jestem gotowy na kolejną tak angażującą fabularnie grę. Poza tym ciągle mimowolnie porównuję takie aspekty jak gra aktorska czy tereny po których się poruszamy i nie wypada za dobrze Kingdom Come. To, oczywiście, świetny tytuł, ale za blisko od skończenia RDR2 się za niego zabrałem

Opublikowano

A ja się wkręciłem od początku.
Napędzany hajpem na dwójkę (którą zresztą zamówiłem - postoi w folii) ponownie rozpocząłem jedynkę, bo mimo że kiedyś nabiłem ponad 40h to już nie pamiętałem, co z czym i dlaczego.
Fabularnie to zajebisty detoks po tym woke gównie z Banishers :fsg:
Spróbuję powalczyć o trofik za niezabijanie, choć będzie trudno, bo jednak ciężko wycyrklować czasem, czy można jeszcze raz dziabnąć kozikiem :D

• Lubię! 3
Opublikowano
1 minute ago, Wredny said:

Napędzany hajpem na dwójkę (którą zresztą zamówiłem - postoi w folii) ponownie rozpocząłem jedynkę, bo mimo że kiedyś nabiłem ponad 40h to już nie pamiętałem, co z czym i dlaczego.
Spróbuję powalczyć o trofik za niezabijanie, choć będzie trudno, bo jednak ciężko wycyrklować czasem, czy można jeszcze raz dziabnąć kozikiem :D

To jak zamierzasz grać pizdeczką to od razu za dziewictwo też atakuj :D

• This 1
Opublikowano
18 godzin temu, Wredny napisał(a):

Fabularnie to za(pipi)isty detoks po tym woke gównie z Banishers :fsg:

Co do przejścia bez zabijania pamiętaj,że można ogłuszać przeciwników broniami obuchowymi , pałką np

Platynę wbijałem jakos po premierze i nie było z tym pucharkiem większych problemów.Bardziej  się męczyłem z maxowaniem reputacji , bo to było zbugowane trochę.

Dobrze jest pod to przejście podfarmić siłę w walkach na pięsci w Ratajach i bronie obuchowe w turnIeju , który był dodany w którymś dlc

To czy kogoś przypadkiem nie zabiliśmy,można sprawdzić w statystykach.

Ostatnio grałem w to w 2019 roku,odpaliłem kilkanaście dni temu ,żeby przed dwójeczką przypomnieć sobie co nieco i już ponad 50h wpadło , piękna gierka:)

• Lubię! 1
Opublikowano

Pamiętam że pierwsze godziny w grze spędziłem na bieganiu w tę i nazad od legowiska u młynarza do tłuczenia się po ryju na treningach z dowódcą a w nocy złodziejske ćwiczenia u łaziebnych. I tak w kółko przez ok 15h aż statsy miałem na tyle dobre aby sobie potem poradzić na wygwizdowiach gdy np znienacka bandziory wyskakiwały z krzaków. 

A zbroję dla konia w gnieździe orła znaleźliście?

Opublikowano

Nie grałem na premierę ale za kilkanaście złotych to żal nie spróbować. 

Klimat średniowiecznych, słowiańskich krain jest niesamowitym plusem. Dojrzała historia również. Za walkę i otwieranie zamków powinni dopłacać do każdego egzemplarza gry. W jednej chwili w czasie fabuły pokonujesz na spokojnie dwóch rzezimieszków by za moment nie dać rady sobie z jednym. I mam tarczę!

Może pokonam to drewno ale nie wiem 

Opublikowano (edytowane)

Jak wysyłają coś potrenować to oni to na poważnie mówią xd, czy to Bernard czy Peszek.

Tak szczerze mówiąc to polecam odłożyć tarczę, niby daje jakiś komfort ale buława w garść, bądź na początku miecz i do tego łuk i powinno być ok. Tylko wymaga to treningu żeby załapać o co chodzi w walce. Jak już opanujesz blok, unik i kombinacje ciosów to jest z górki.

To samo z otwieraniem zamków, po czasie kciuk zacznie chodzić jak należy i polecam przestawienie na uproszczony system. Po czasie odblokujesz kilka umiejętności i wszystko będzie płynniejsze.

Gra wymaga dużo cierpliwości, ale jak się już wkręcisz to ciężko się oderwać. Choć rozumiem że to nie dla każdego i nie ma w tym nic złego.

Edytowane przez Dalhi
  • This 1
Opublikowano

Ja lubiłem sobie nabijać hajs w Skalicy, zabijając bandytów i sprzedając fanty po nich. Taki sposób na Benny'ego Hilla. Podchodziłem do nich, żeby mnie zaczęli gonić. Uciekałem szybko w prawo przy bramie osady, biegłem tam kawałek ścieżką wzdłuż palisady do szkieletu spalonej chatki. Stamtąd strzelałem sobie do nich. Oni nie mogli tam wejść do środka, tylko czasami mnie dziabali mieczykami, albo też strzelali z łuku, więc zbroja to podstawa.

Opublikowano (edytowane)

Ta gra to jest jednak większa lekcja cierpliwości niż przy takim Sekiro. Pograłem trochę  ale tak mnie wkurwił pojedynek z Konusem, że usunąłem i czekam na drugą część. Misja z księdzem powinna przejść do annałów RPG ale zacinające się zadania, blokujące krzaki czy zawieszanie się gry już niekoniecznie. Na Epicu za free i to jest uczciwa cena jak na 6 letnia grę. 

Duża ilość błędów, balans z dupy ale ciekawa i dojrzała historia, progres też moglby być trochę szybszy.

Edytowane przez addhoc
  • WTF 1
Opublikowano (edytowane)

Początek gry i szukanie Rudego. Trzeba pokonać dwóch bandytów. Zrobiłem to nocą bo za dnia dwóch rzezimieszkow leje się lepiej niz Zawisza Czarny. Mimo nocnej pory jeden z nich gołymi pięściami pięknie bronił się przed buławą i zabrał mi połowę energii. 

Chwilkę później napada mnie czterech ziomków, których rozwalam pałką???

Tą misję z pacyfikacją obozu Kumanów powtarzałem kilkanaście razy w celach poznawczych. Czasami nie angażowałem się w walkę  wcale co nie miało większego znaczenia dla jej rezultatów. 

Tak więc balans nie bardzo. 

Pomógłby dobry system ucieczki ale to rzadko działa. Te napady w fast-slow travel też irytujące. Bo im dłużej grasz to praktycznie coraz częściej dochodzi do walki. 

Edytowane przez addhoc
Opublikowano

Rzeczywiście w późniejszej fazie gry, podczas praktycznie każdej "szybkiej podróży" dochodziło też u mnie do różnych "losowych" zdarzeń. Mimo tego w dużym stopniu udawało mi się unikać ewentualnego napadu, ignorując "przeszkody". Szanse podwyższa odblokowanie odpowiednich perków.