Skocz do zawartości

Gdzie kupować gry?

firian

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od wczoraj jestem zadowolonym posiadaczem 3dsa i zastanawia mnie - gdzie kupujecie gry na niego? Czy dobrze widzę, że za jakąkolwiek grę średnio trzeba zapłacić ~150zł niezależnie od dnia premiery? Nieco dziwna praktyka, gry na 3dsa zdają się kosztować prawie tyle samo co premierowe kąski w rok-dwa po premierze (chyba, że się mylę).

Opublikowano

Zależy gdzie i zależy jakie gry, ja kilka kupiłem tu http://konsoleigry.pl/ . Mario 3d land i poki x za 124 zł nowe od sztuki, a używki na allegro chodzą o 15 zł mniej, to raczej nie opłaca się kupować używek, bo kod pin nie mają już, a dodatkowo w tym sklepie rabaty dostajesz na następne zakupy. 

Opublikowano

Czyli importować warto tylko w przypadku problemów z dostępnością u nas. Szkoda, liczyłem na jakiś fun w postaci czajenia się na promocje i takie tam. :)

Przy okazji - jak wyglądają obniżki cen? Od czego zależą? Nie znalazłem nigdzie żadnego info, a gry zdają się kosztować tyle samo i po kilku latach od premiery. Za miesiąc wychodzą nowe Pokemony, czy ceny Pokemonów X/Y wtedy spadną, czy utrzymają się? Jak to jest z tym na rynku gier na 3dsy?

Opublikowano

Gry trzymają cenę i spadają tylko nieznacznie. Z cenami używanych też jest problem ponieważ jest mało gier na naszym rynku i ludzie uważają że mogą za 3 letnią grę krzyczeć tyle samo co za używaną.

Na gry z US można znaleźć niezłe promocje jednak na konsolach europejskich ich nie odpalisz. 

Można zaglądać np na Zavvi gdzie co poniedziałek są przeceny i czasami można coś wyrwać w dobrej cenie.

• Plusik 1
Opublikowano

gry na nintendo trzymają fason - nie to, co szroty z pljystjszyn i xszrota. Jest to fajne gdy chcesz sprzedać starszą grę, a  nie fajne, gdy takową grę chcesz kupić.

ps: i do cholery ludzie, kupujcie gry w Polsce, nie nabijajcie statystyk zagranicznikom. Bo jeśli będziemy tak robić, to cały czas będziemy w (pipi)e Europy.

• Plusik 1
Opublikowano

Ja kupuje na Ultimie lub allegro. Zalezy w co lubisz grac na 3ds'ie. Ja mam bardzo zawezone pole i srednio wychodzi mi kupno gry raz na kwartal, wiec te pare zloty nie robi roznicy. Na ultimie nowki chodza po 179 zl bez przesylki i na promocje nie licz.

Opublikowano

Nowy dystrybutor N w naszym kraju zaczyna działać i widać spadek cen jednak nie mamy co liczyć na takie promocje na zagranicznych stronach. Chciałbym kupować tylko w polskich sklepach jednak jak widzę różnice w cenie nawet 50 zł to wolę kupić za granicą. 

Opublikowano (edytowane)

Najtaniej pewnie można wyhaczyć na ebayu jakieś używki. Tyle, że ja podzielam opinię kazuyoshi, jak chcesz nówkę to lepiej kupić w Polsce bo tym samym budujesz rynek, a ceny się na tą chwilę aż tak nie różnią bo gry nie tracą ceny również za granicą.

Popularne gry to i tak długo poniżej 100 zł nie schodzą.

Edytowane przez _mike
  • Plusik 1
Opublikowano

Ja mocno sie zaczynam zastanawiac czy przy przesiadce na new 3ds nie wziac konsoli z usa. Gry tansze, wiecej rzeczy tez wychodzi w pudełkach. Tylko pewnie nie da rady zrobic transferu z europejskiej na amerykanska konsole.

Opublikowano (edytowane)

Nie chodzi o cene, nie jest glownym wyznacznikiem.

Boli mnie, że jako kolekcjoner i człowiek Nintendo dostaje takie Code of Princess, Conception II czy Shin Megami Tensei IV tylko w wersji cyfrowej, gdzie amerykańce mają pudełka, nie mówie już nawet ile trzeba było czekać na ten ostatni tytuł. W najlepszym przypadku muszę zapłacić za grę dwa razy, raz żeby zagrać i drugi żeby mieć ją na regale.

Edytowane przez Guernica
  • Plusik 3
Opublikowano (edytowane)

Najlepiej wyprowadź się do hameryki i będziesz miał wszystko tańsze. My tu o budowaniu rynku Niny w Polsce, a ten wyjeżdża z takim smutem. Meh x 10.

Tak jak napisal kolega wyzej, nie wszystko jest wydawane w EU, jesli jest to z duzym opoznieniem lub tylko wersja cyfrowa a niektorzy nas chca miec fizyczna wersje na regale. Jestem jak najbardziej za wspieraniem rodzimego rynku, ale mowienie ludziom zeby sie wyprowadzili do USA bo nie chca kupowac w PL to juz przesada xD

Drazni mnie rowniez troche fakt ze to Nintendo powinno zabiegac o rynek i cos ze swojej strony pokazac, wiem ze mamy nowego dystrybutora ale nadal nie mamy dostepu do Nintendo Club, nadal nie wszystkie sklepy w ogole maja gry od Nintendo. Malo tego, niektore z nich jesli juz je sprzedaja to za sprawa wlasnych kanalow dystrybucji (sciaganie gierek z UK itp) wiec nawet zakup takiej gry w sklepie (mowie o tych mniejszych) nie zawsze gwarantuje ze to cokolwiek zmieni, jezeli sklep na wlasna reke sprowadzil gierke z UK i to tam podskoczy slupek sprzedazy, a nie u nas.

Edytowane przez Velius
Opublikowano

Też lubię mieć gry w pudełkach - gardzę cyfrową dystrybucją dużych tytułów. Jednak kupowanie gier zagranicą - Japonia USA, to na dłuższą metę żadne wyjście i krótkowzroczność. Bo jeśli konsumenci europejscy wspomagają i tak bogaty Japoński i Amerykański rynek, to wydawcy coraz bardziej będą olewać Europę jeśli chodzi o wydania pudełkowe itp.

Opublikowano (edytowane)

Kupowanie gier z Japonii czy innych azjatyckich sklepów to czasem jedyny wybór by dostać gierkę bo jedynie tam wyszła więc twoja logika nie jest do końca poprawna.

Zresztą ja wychodzę z założenia,że mamy wolny rynek,XXIw, internet i e-shopy więc kupuję gdzie mi taniej wyjdzie. Czasem wpadnie coś z Hong-Kongu,Kanady innym znów razem z naszego kraju. Nie będę przepłacał tylko dlatego bo siedzę w PL.

Edytowane przez Paliodor
  • Plusik 2