stoodio 2 075 Opublikowano 26 października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 października 2014 Spelunky to wydany na PC/Xbox360/PS VitaPS3/PS4 niezwykle grywalny tytuł autorstwa Dereka Yu. Idea jest prosta acz genialna - w tym sympatycznym platformerze plansze generują się losowo, a śmierć (w postaci pająków, kolców, pułapek, ciemności, duchów etc.) czeka na dosłownie każdym kroku. Celem rozgrywki jest przemierzenie 4 światów zwieńczonych walką z bossem. Po drodze zbieramy świecidełka oraz wiele przydatnych przedmiotów, które znacznie obniżą wyśrubowany poziom trudności. Gra jest naprawdę wymagająca - z początku sukcesem będzie ukończenie pierwszego etapu, później jednego ze światów i tak dalej. Apetyt rośnie w miarę jedzenia, podobnie jak nasze umiejętności oraz wiedza o otaczających nas zagrożeniach. Satysfakcja z każdego kolejnego sukcesu jest wprost proporcjonalna do podejmowanego wyzwania - np. aby odblokować skrót do jednego ze światów, musiałem dostarczyć NPCowi napotkanemu na końcu trzeciego etapu złoty klucz. Problem polegał na tym, że owy przedmiot występuje jedynie w obrębie kopalni - zatem musiałem przemierzyć ponad 10 poziomów z kluczem pod pachą, rezygnując po drodze z takich udogodnień jak np. shotgun (znacznie ułatwiający walkę z lokalna fauną i florą). Ręce mi drżały, gdy się wreszcie dało Polecam ten tytuł wszystkim miłośnikom oldschoolowych platformerów 2D (cebularze-plusowicze mają tę grę "za darmo" #SONYtakiedobre) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 26 października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 października 2014 <Ficuś>Jak chwaliłem za czasów premiery, to może jedna czy dwie osoby się zainteresowały. Teraz w Plusie dali, to nagle wielcy fani!</Ficuś> Zacna gierka. Tylko trzeba mieć nerwy, bo czasami wszystko układa się przeciwko nam na danym seedzie i tylko najwyższy skill potrafi się wybronić. No i nie można się zbytnio przywiązywać do danej rozgrywki, bo jeden błąd i wszystkie ciężko wypracowane itemki stracone, trzeba zaczynać od nowa. Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 541 Opublikowano 26 października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 października 2014 Gralem maniacznie dlugo, na szczescie to juz za mna. Ale i tak na tle wszystkiego, co ludzie robia, nie osiagnalem wiele, zbyt wielu rzeczy nie odkrylem... trudna gra. Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 840 Opublikowano 26 października 2014 Udostępnij Opublikowano 26 października 2014 Mnie już zaczyna denerwować ten tytuł - raz znajdziemy w 1-1 jetpack, a w następnej rundzie 4x12 bomb, a po zgonie przez 2 h będziemy latać co najwyżej z pelerynką i paroma bombami bo nic ciekawego nie pojawia się w sklepach. Losowość tej gry momentami zabija jakąkolwiek przyjemność z gameplay'u, a piekła nie idzie przejść bez latającej pier.dziawy. Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 075 Opublikowano 26 października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 października 2014 No mamy tu random pełną gębą - miałem taki run po "Ironman", wszystko szło jak należy (Jetpack już od kopalni, Kapala), w Black Market miałem kupić tylko kompas - oczywiście nie mieli na stanie. Wziąłem jedyny dostępny Mystery Box i ku mojemu zdziwieniu w środku był kompas. To był znak, że tym razem się uda... w 4-3 dostałem tele na łeb od krokodyla Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 075 Opublikowano 28 października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 października 2014 Ale lamię w drodze do City of Gold - jak nie wylosuje się dżungla po zmroku, to znowu Black Market jest w (zbyt) bliskim sąsiedztwie sklepu. Innym razem ktoś zaatakuje shopkeeperów i wszyscy walą do mnie z shotgna, albo po prostu stracę Ankh przed dotarciem do statuy. Nie potrafię ogarnąć tego na chłodno Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 840 Opublikowano 28 października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 października 2014 (edytowane) Ja to Ci się w ogóle dziwie że Ty kupujesz od nich itemy - ja to od razu przebiegam 1-1, szukam sklepu w 1-2 i już wiadomo czy grac dalej czy nie - jest co najmniej 2x12 bomb to wywabiam shopkeepera, zgarniam bomby i zabijam go w celu pozyskania shotguna. Naucz się z nimi walczyć inaczej nie ma szans że dojdziesz gdziekolwiek bo nie zdobędziesz tyle kasy żeby kupić wszystko co jest potrzebne, a tak naprawdę to każdy item jest wartościowy w tej grze (buty z kolcami to podstawa, to samo jetpack, shotgun i rękawica + min. 40 bomb w piekle). Tak na dobrą sprawę itemy które zdobędziesz do black market będziesz miał już do końca gry bo zazwyczaj w 3-x czy 4-x to nie ma nawet sklepów. Edytowane 28 października 2014 przez XM. Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 613 Opublikowano 28 października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 października 2014 A mnie zawsze łapie jakiś stres na Olmecu i ginę xD raz mi się udało przejść tylko. O piekle nawet nie myślę - widziałem na twitchu i podziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza
kubson 3 189 Opublikowano 28 października 2014 Udostępnij Opublikowano 28 października 2014 nigdy nie udalo mi sie pokonac Olmeca, narazie zostalem calkowicie pochloniety przez Rogue Legacy jak mi sie znudzi to wroce do Spelunky bo kiedys trzeba to ukonczyc Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 075 Opublikowano 29 października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 października 2014 (edytowane) Ja to Ci się w ogóle dziwie że Ty kupujesz od nich itemy - ja to od razu przebiegam 1-1, szukam sklepu w 1-2 i już wiadomo czy grac dalej czy nie - jest co najmniej 2x12 bomb to wywabiam shopkeepera, zgarniam bomby i zabijam go w celu pozyskania shotguna. Chciałem sobie na spokojnie ogarnąć Złote Miasto i wreszcie się udało (nawet pokonałem Anubisa II z jednym serduszkiem XD). Wiem, że największe wyzwania w Spelunky wymagają rzezi Sklepikarzy, ale chyba piekło i speedruny nie są na moje nerwy. Choć z drugiej strony gra strasznie uzależnia i takie 100% było by pięknym zwieńczeniem zabawy. edit: właśnie odblokowałem tego wariata (dałem radę, startując od dżungli): Kurdę kusi to piekło i ostatnia ukryta postać... Edytowane 29 października 2014 przez stoodio Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 840 Opublikowano 29 października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 października 2014 Moja ulubiona postać, zawsze nią gram. Ogólnie sam nie mam w planach 100%, ale na pewno przejdę piekło choć sama postać którą się zdobywa jest słabiutka. Może jeszcze wpadnie pucharek za zdobycie wszystkich postaci, ale przejście w 8 minut to zero skill'a tylko czysty random pomieszczeń i modła o jetpacka przed 3-x. dwa ostanie etapy z jetpackiem i 20 bombami idzie przejść w 2 minuty max, z bossem. Najgorsza dżungla, nienawidzę tych zewsząd skaczących żab i kolesi z bumerangiem. Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 075 Opublikowano 5 listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 listopada 2014 Jak tam, XM.? Ogarnąłeś to piekło? Ja odpuściłem, czas się brać za inne gry, a nie cięgle podkręcać licznik śmierci - 600 mi styknie Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 840 Opublikowano 5 listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 listopada 2014 Nie, też sporo mam gier do przejścia i jakoś nie mam ochoty bawić się na razie z tym. Ale jeszcze kiedyś wrócę do tego tytułu. Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 075 Opublikowano 28 listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 listopada 2014 Oglądam sobie YT i nie mogę wyjść z podziwu - co te wariaty wyprawiają w tej gierce Cytuj Odnośnik do komentarza
PRQc 705 Opublikowano 1 grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 1 grudnia 2014 od 35min zobaczcie. Ja mam 250 zgonów i jungle nie ukonczyłem jeszcze Cytuj Odnośnik do komentarza
PRQc 705 Opublikowano 3 grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 grudnia 2014 przedarłem sie przez dzungle po ok. 100 próbach za to ice cave bardzo proste i dostałem się do temple za drugim podejsciem, przy 4-2 padłem. Można odblokować kilka skrótów? mam skrót do jungle - wykupiony za kase, a ice cave w jaki sposób odblokowac? Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 613 Opublikowano 4 grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 grudnia 2014 Musisz do ice cave dojść z shotgunem i dać temu gościowi tunnel Man 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 075 Opublikowano 4 grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 grudnia 2014 Damian, przygotuj się na ostatni skrót - po tym shotgunie wyda ci się sporym przegięciem Ja dzisiaj dokonałem (w moim mniemaniu) niemożliwego: Pierwszy raz dotarłem do piekła i ubiłem tego zasrańca Teraz kolejne wyzwania: speedlunki oraz 500k kasy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PRQc 705 Opublikowano 4 grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 grudnia 2014 ładnie, piekło to już prawdziwy hardkor. Nie mogę się zdecydować czy zabijać sklepikarzy czy zbierać kase na itemy i gram różnie, jak pojawi się w 1-2 kompas i jetpack to hop na line i bomba w dół, jesli sie uda to na start kompas, jetpack + shotgun jak nas ubije mała strata przy 1-2/3. Gra naprawdę swietna obok guacamelee i hotline miami to moje top 3 gierek cyfrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 075 Opublikowano 5 grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 grudnia 2014 Ja ogólnie gram "pokojowo" aż do czarnego rynku - jeśli nie mam ~80-90k, to atakuje sklepikarzy. Wczoraj znowu dotarłem do piekła, nie wszczynając konfliktu z handlarzami. Miałem ~40 bomb (2x12 ze skrzynek), wróciłem po Vlada i tam mnie zepchnęli na kolce. Peszek, ale ogólnie presja zeszła i teraz coraz częściej będę tam wizytował PS no moje top 3 gier z PSNu wygląda tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 075 Opublikowano 14 grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 grudnia 2014 Niezły peszek - na etapie z The Moai bawiłem się w kotka i myszkę z duchem, zginąłem przy samym posągu. Po wskrzeszeniu cisnąłem jak głupi L1 (duch był milimetry od Spelunkera) - w efekcie wyszedłem z etapu, zanim Hedjet spadł mi na głowę. Bez możliwości dostania się do piekła zabiłem Olmeca z zebranymi w sumie 477500$. Fuuu... Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 840 Opublikowano 17 grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2014 Ostatnio powróciłem do tego szpila i po 4 dniach przeszedłem piekło. Uff, co to była za podróż w nieznane. Wpadł jeszcze pucharek za odblokowanie wszystkich postaci. Nie wiem co tutaj jeszcze robić, chyba zabiorę się za przejście gry poniżej 8 minut. Niesamowity tytuł. Cytuj Odnośnik do komentarza
stoodio 2 075 Opublikowano 17 grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2014 No radocha z piekła jest ogromna - praktycznie każdy kolejny pucharek (oprócz Seen a Lot oraz Eternal Life) to poczucie ogromnej satysfakcji. 100% w Spelunky to by była piękna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mate5 Opublikowano 17 grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2014 Podoba wam się styl graficzny? Mnie bardziej podoba się ten z darmowej wersji: Cytuj Odnośnik do komentarza
raven_raven 12 013 Opublikowano 17 grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 17 grudnia 2014 Bardzo mi się podoba odświeżona szata graficzna. Ta klasyczna z kolei przypomina DOS-owe gierki, ale coś w niej jest takiego, że nie przypadła mi do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi