Opublikowano 20 listopada 201410 l PSX Extreme #208 Grudniowy numer dostępny od 26.11 (środa) Prenumerata - wysyłka 23.11 (niedziela) UWAGA! Grudniowy numer dostępny jest wraz z Kalendarzem Gracza 2015. W związku z tym dodatkiem cena magazynu to wyjątkowo 12,90 zł. Kilka miesięcy temu Michał Walkiewicz ubolewał nad faktem, że największym twórcom gier daleko w świecie popkultury do statusu ikon i celebrytów, jakimi obdarza się gwiazdy filmowe czy muzyczne. Faktycznie tak jest – ikony gamedevu są nimi tylko dla nas: nerdów, hardkorowców, branżowych wyjadaczy. Znamy i cenimy ich dorobek, podziwiamy za pomysły, kreatywność, unikalny wkład w rozwój gier wideo. Faktycznie nie kreują się na celebrytów, o czym sam mogę zaświadczyć, mając na koncie spotkania m.in. z Cliffem Bleszinskim, Davidem Cage’em, zespołem Naughty Dog, Timem Schaferem, Markiem Cernym, ekipą Bungie, CDP RED i wieloma innymi. Ale i tutaj są wyjątki, dla których obecność na światowych targach gier wcale nie jest koniecznością, a choćby mailowy wywiad dla polskiego magazynu to pierdółka niewarta uwagi i zbędny PR. No, ale – nazwa studia zobowiązuje. Dziękuję Wam, Rockstar, w imieniu czytelników i swoim. Za gry i tylko za gry, niestety. „Wiedz, że coś się dzieje” – gdy przeczytałem ten zwrot po raz chyba piąty wśród rozmaitych tekstów, nadsyłanych przez rozmaitych zgRedów do aktualnego numeru, byłem gotowy ogłosić spiseG (w ramach zabawy w Sherlocka, poszukajcie tego hasła podczas lektury kolejnych stron). Ale chyba faktycznie coś się dzieje. I to nic dobrego. Nie pamiętam miesiąca, żebyśmy tak chóralnie narzekali na branżę – i to z rozmaitych powodów. Ja, Koso, Mielu, Hyde Parki – nawet Kubie puściły nerwy i musiał żółć wylać na papier. Ale w sumie, jeśli kiedyś ma się dziać (jakkolwiek – źle czy dobrze), to przecież nie w sezonie ogórkowym, a w szczycie sezonu sprzedażowego. Bo jesienny wysyp premier to nie tylko czas świętowania i okres wzmożonych zakupów, ale też często przykry moment rozliczania naszych dostawców z obietnic. Dostawców contentu rozmaitego rodzaju: od cyfrowego, jaki nabywamy na płytach, po wszelakiego rodzaju usługi, za które płacimy z własnej kieszeni – jeśli nie w postaci samej gry, to często osobnego abonamentu. A niestety ostatni rok nie był powodem do dumy dla wielu z nich – nasze opinie rozsiane po numerze możecie uznać za swoiste podsumowanie pierwszych 12 miesięcy panowania nowej generacji. I nie jest to niestety podsumowanie euforyczne. Jeżeli za 2 miesiące naszą Grą Roku 2014 zostanie jakiś remake z 7. generacji, obraz będzie kompletny. Dość jednak smutów. Przed nami Boże Narodzenie, więc spełniamy Wasze życzenie – dostajecie gadżet i plakaty w jednym – Kalendarz Gracza 2015. Wesołych Świąt! Widzimy się 31 grudnia po lekkim liftingu według Waszych sugestii z ankiety. [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMAT NUMERUKonsolowy e-sportCO NOWEGO Halo 5: Guardians Rodea the Sky Soldier Tekken 7 RECENZJE Assassin’s Creed Rogue Assassin’s Creed Unity Call of Duty: Advanced Warfare Disney Fantasia: Music Evolved Dragon Age: Inkwizycja Escape Dead Island Far Cry 4 Grand Theft Auto V Halo: The Master Chief Collection Just Dance 2015 LEGO Batman 3: Poza Gotham LittleBigPlanet 3 MX vs. ATV: Supercross NBA Live 15 Pro Evolution Soccer 2015 Rocksmith 2014 Edition SingStar Mistrzowska Impreza Tears to Tiara II: Heir of the Overlord WWE 2K15 NETWORK Akiba’s Trip: Undead & Undressed Deadfall Adventures: Heart of Atlantis Grand Theft Auto: San Andreas Shovel Knight Stealth Inc 2: A Game of Clones The Binding of Isaac: Rebirth Volgarr the Viking POCKET Freedom Wars Shin Megami Tensei IV Tales of Hearts R HARDKOR Pocztówka z gór Historia nowoczesnej piaskownicy Gracze na barykadach Halo przy popcornie Mody, machinima i Minecraft Przez pryzmat serii – Dragon Age Gdzie się podziały moje konsole? Hity 7. generacji – muzyczne Hity 7. generacji – sportowe W nożycach cenzora Poza ekranem – Lekcja historii Martwa strefa – Origin Systems Unplugged – Osadnicy z Catanu PlayStation TV – test Powrót do przeszłości – Color TV Game Graczpospolita Kartoteka – Richard Garriott FELIETONY Z dziennika gracza [Dżujo] Babskie sprawy [Monika] Fabularna tawerna [Zax] Od gracza dla graczy [Mazzi] Z uKosa [Koso] New Game Plus [Mielu] Okiem maniaka [butcher] Savepoint [Michał Walkiewicz] STAŁE RUBRYKICo Nowego Ohayo NipponHyde ParkRegion FilmowyListy PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana w niedzielę, 23.11. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj. Zapowiedź nowego numeru również na PPE.pl. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.
Opublikowano 20 listopada 201410 l Psychodela na całego.Gdzie felieton Hiva? Kolejny lifting ,moje serce tego nie wytrzyma;)
Opublikowano 20 listopada 201410 l Autor Psychodela na całego.Gdzie felieton Hiva? Kolejny lifting ,moje serce tego nie wytrzyma;) HIV się regeneruje . A lifting to wypadkowa ankiety - baaardzo dużo ciekawych opinii, pomysłów, powtarzające się prośby o to, aby pojawił się ten czy inny dział. Aż nie wypada, aby niektórych pomysłów nie wdrożyć, choćby w ramach przetestowania i zebrania opinii.
Opublikowano 20 listopada 201410 l Okładka nowego CDA miałą wyglądać podobnie: Właśnie, jak to wygląda, że nigdy okładki pism sie nie dublują, a pisma wychodzą w podobnym terminie? Wiecie z góry od wydawcy/pisma, jaka okładka już jest zajęta? Edytowane 20 listopada 201410 l przez grzybiarz
Opublikowano 20 listopada 201410 l Okladka bardzo wow swietny Hardkor no i kalendarz. Nie moge sie doczekac
Opublikowano 20 listopada 201410 l Takie techniczne pytanie. Kiedys, a propos dyskusji o plakatach, pojawil sie argument przeciw bo plakat musialby byc wsadzony luzem (ze wzgledu na klejony grzbiet) i wtedy ewentulanie caly numer musialby byc w folii. Czy kalendarz bedzie wsadzony luzem czy jakies zabezpieczenie dodatkowo tez bedzie?
Opublikowano 20 listopada 201410 l Autor Takie techniczne pytanie. Kiedys, a propos dyskusji o plakatach, pojawil sie argument przeciw bo plakat musialby byc wsadzony luzem (ze wzgledu na klejony grzbiet) i wtedy ewentulanie caly numer musialby byc w folii. Czy kalendarz bedzie wsadzony luzem czy jakies zabezpieczenie dodatkowo tez bedzie? I ten argument cały czas ma uzasadnienie - dla plakatu foliowanie pisma niestety mija się z celem, bo to, choć może się nie wydaje, całkiem spory koszt. Tutaj natomiast masz 100 stron PE + 28 stron kalendarza, który jest zupełnie osobnym elementem i też ze względu na formę usprawiedliwia to wyjątkowo wyższą cenę. Całość będzie foliowana, kalendarz będzie znajdował się z tyłu takiego zestawu. @grzybiarz: gdyby CDA zdecydowało się na taki cover, to wtedy byśmy myśleli, co działamy z naszą okładką. W tym konkretnym przypadku pewnie też mieli propozycję na taki art, ale jak widać, skończyło się na innym.
Opublikowano 20 listopada 201410 l Takie techniczne pytanie. Kiedys, a propos dyskusji o plakatach, pojawil sie argument przeciw bo plakat musialby byc wsadzony luzem (ze wzgledu na klejony grzbiet) i wtedy ewentulanie caly numer musialby byc w folii. Czy kalendarz bedzie wsadzony luzem czy jakies zabezpieczenie dodatkowo tez bedzie? ICałość będzie foliowana, kalendarz będzie znajdował się z tyłu takiego zestawu O to mi chodzilo, dzieki.
Opublikowano 20 listopada 201410 l Do okładki mam trzy zarzuty: - mości Pan pedałek już był kilka nr temu (tylko w bardziej spedalonej pozycji) - nigdy nie podobały mi się pastelowe arty, wolę te bardziej rzeczywiste - zbyt oczoj.ebna, preferuję stonowane kolory
Opublikowano 20 listopada 201410 l Dokładnie to samo pytanie chciałem zadać waldus heh, wiadomo stara gwardia ciekaw jestem bardzo jak to wyszło, chętnie przeczytam.
Opublikowano 20 listopada 201410 l Okładka byłaby genialna i jedna z lepszych od kilku lat, ale natłok napisów psuje efekt. Szkoda. Ale i tak jest dobrze.
Opublikowano 20 listopada 201410 l Fajowa okładka, a zafoliowany numer usprawiedliwia na niej spis treści Perez na prawdę wielkie dzięki za to, że wysłałeś HIVa na urlop
Opublikowano 20 listopada 201410 l Okładka byłaby genialna i jedna z lepszych od kilku lat, ale natłok napisów psuje efekt. Szkoda. Ale i tak jest dobrze. www.cdaction.pl/news-40253/tajny-przekaz-znaleziony---prowadzil-do.htmlCiekawa rzecz z tą okładką
Opublikowano 21 listopada 201410 l Może zabrzmi to jak herezja, ale z pełnym przekonaniem wyznaję że w PE przydał by się taki mikro-kącik gier Indie na PC! ,które nie wyjdą na konsole ( perełek takiego kalibru Fez,Limbo, This war is mine , Vanishing of Ethan Carter itp.) Recenzje objętości Vanishing o E. C. autorstwa Dżuja. Może za Hc roomy lub grające damy
Opublikowano 22 listopada 201410 l O nie. Niech PSX zostawi PC. To nikomu na dobre nie wyjdzie. Ja uwazam,ze juz brakuje PE tych 8 stron, bo niektore teksty są jakby skracane zeby sie z miejscem wyrobic.P.S. Kto mi przypomni od kiedy PE schudlo o te 8 stron, bo do wtorku jestem poza domem. Gdzieś pomiędzy 197 a 204 numerem chyba. Edytowane 22 listopada 201410 l przez PiotrekP
Opublikowano 22 listopada 201410 l Chodziło mi o to żeby żadna fajna nowatorska perełka nie umknęła konsolomaniakom. Przecież często są konwertowane na konsole. Nie gram na Pc od zawsze,nie czytam prasy, portali stricte komputerowych. Ostatnio umknęła mi premiera This war is mine (podobno świetna) W felietonach pojawiają się wzmianki o różnych tworach m.in. Tima Shafera ,a ja nie wiem o co chodzi jakby? Edytowane 22 listopada 201410 l przez Tokugawa1982
Opublikowano 22 listopada 201410 l Czy dzisiaj, w dobie wszechobecnych i licznych portali piszących o popierdólkach na PC, tak uznana marka jak PE musi kalać swe święte latami tradycji łamy, pisaniem o czymś o czym i tak wszyscy wiedzą? Nie sądzę.