michu86- 397 Opublikowano 16 października 2023 Opublikowano 16 października 2023 Twoja miłość do lies of P jest wielka. Cytuj
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. blantman 5 780 Opublikowano 17 października 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 17 października 2023 Dobra musze napisać w temacie gierki bo za dużo tu teoretyków co nawet w nią nie grają. Nie lubię jechania po grach na podstawie filmów na youtube to i się wypowiem (mój jeden post miesięcznie wykoszystam a co mi tam. Jestem baaaaaaaardzo daleko w lords of the fallen i mogę chyba już coś napisać. Na razie wrażenia po 25 h. W skrócie: GRA JEST DOBRA ALE FEST TECHNICZNIE SPIERDOLONA. Teraz dla tych co chcą czytać. Plusy: MUZYKA - serio tak dobrej muzyki w tym roku nie słyszałem nawet baldur czy lies of p które wg mnie miały super muze mogą się schować. Jak w hubie centralnym wchodzi sopran kobiecy albo niektórych miejscówek nagrane kawałki to jest topeczka gierkowa. Tu kasa musiała pójść. Fabuła/świat/klimat - wszystko razem bo to są części składowe dla mnie dobrej gierki i jedno wiąże się z drugim. Chce się ten świat poznawać chce się słuchać dialogów tutaj odrobili pracę z gier from. Płynne przechodzenie między dwuręcznymi i jednoręcznymi atakami - coś co teoretycznie już było ale nigdzie nie było to tak płynne i miodne. Plus mamy fajny atak mieszany naciskając dwa przyciski. Zaczyna się od lekkiego walnięcia a finiszuje się dwuręcznym pierdolnięciem. Zajebisty system czarów/broni miotanych/łuków i kusz - chce aby każda gra soulsowa miała teraz taki system. W skrócie nie potrzebujecie ammo szukać np macie toporki co powodują krwawienie. Wystarczy RAZ znależć toporek i masz pasek amunicji zamiast many (bo albo trzymasz coś do czarowania off hand albo strzelecką albo pustą rękę na miotane wybuchowe etc). Pasek się odnawia bo odpoczynku ale masz też do kupienia i znalezienia torby z amunicja które odnawiają pasek jak kamienie manny mane. Super intuicyjne proste i wygodne. Niektórzy bossowie - piszę niektórzy bo nie wszyscy ale dużo jest naprawdę spoko bossów. a 2 to dla mnie obecnie topeczka soulsowa. To jak te walki wymagające są, jak sa zaprojektowane super. Ekwipunek - kocham to w grach from i tu też mamy tego w chuj. Rożne zbroje, bronki o różnych move setach , amulety etc. Pełno rzeczy dla lubiących grzebanie w tym. Dodatkowo można mieć WSZYSTKIE itemy z bossa a nie tylko jeden. Tutaj jest specjalna waluta i jak pokona się jednego z GŁÓWNYCH fabularnych bossów to można mieć czar/broń/zbroje/amulet etc wystarczy mieć specjalną walute. Nie ma wyboru albo bronka albo tarcza jak w soulsach. Eksploracja - motyw z dwoma światami, pułapki z tego wynikające ale i fajne bonusy (jak dodatkowe życie). Coś pięknego. Chce się odkrywać sekrety. Online - coop super czasem wpadam do czyjejś gry aby pofarmić umbre i jest super. Jak giniesz nie wypadasz z gry kompana ale razem się respicie i dalej próbujecie bossa bić. Grafika - to minus i plus zarazem. Gra potrafi oczarować szczególnie dalszymi planami i design bossów lokacji. Niestety czasem wygląda jak gra z ery x360 na konsoli innym razem jak gra z tej generacji. Minusy: Technicznie ta gra jest w stanie obecnie LEPSZYM po 2 patchach ale w dzień premiery piątek była de facto na xbox NIEGRYWALNA. Tak nie powinno być. Nadal jednak po 2 patchach potrafi gra chrupnąć. 90% czasu jest stabilnie w performance i z vrr ale czasem w hubie mi gra stanie w miejscu albo jak gram 2-3 h to czasem warto restart zrobić bo chyba jest memory leak. To jest skandal że gry wychodzą w takim stanie. HDR - da radę ustawić ale następna gra ze zjebanym hdr na start. Trzeba mocno pobawić się kontrastem a nie tylko jasnością. Niektórzy bossowie - tu problem jest taki sam jak w elden ringu tylko na mniejszą skale. Powiem tak na 14 bossów z jakimi na razie walczyłem 4 zajebistych, 3 bardzo dobrych reszta meh na jedno kopyto. Gang bang - czasem gra przesadza z ilościa wrogów na raz. Da radę się wybronić w 90% przypadków ale jest to sztuczne utrudnianie. Hit boxy czasami - nie wiem może mi skilla brakuje ale jestem prawie pewien że w kilku przypadkach po prostu gra się jebnęła z hitboxami i dlatego zginąłem. Zdarzyło się to na 2 bossach i czytając neta widzę że akurat przy tych 2 bossach gra ma kłopot. Chodzi o bossów dosyć DUŻYCH. To jest do poprawki. Bo nic tak nie wkurwia jak dostać szlagiem kiedy na 100% unik zrobiłeś w czas. Online - tu też minus musi być. Gra zmienia po połączeniu z kimś na 30 fps tryb jakości. Można w opcji samemu zmienić z powrotem do 60 fps ale jest to Głupie xD. (podobno nowy patch to już naprawił tak kolega pisał. Ja nie grałem wczoraj w coopie to nie wiem) To tyle jeżeli chodzi o wrażenia z połowy gry. W tym roku grałem w 3 soulslike Wo long, lies of p i lords of the fallen. Lords of the fallen najbardziej mi się podoba. Wo long ukończony nawet calak mam a lies of p poszedł na razie w odstawkę bo lords bardziej wciągnał (jestem w 2/3 lies of p). Ta gra to nie jest poziom gier from co jest jasne ale to bardzo fajny klon z super nowymi pomysłami w pewnych miejscach. Warto dać szanse grze po kilku patchach i na przecenie. Nie skreślajcie jej bo jakiś kiszczak sra na nią. pozdrawiam forumek i do zobaczenia przy następnym moim poście kiedys 6 6 3 Cytuj
KOMARZYSKO 377 Opublikowano 17 października 2023 Opublikowano 17 października 2023 Wreszcie normalna opinia a nie podniecanie się opiniami jutuberków. Dla mnie po 30h LotF to chyba najlepszy klon DkS w klimatach dark fantasy, choć czasami mam wrażenie jak bym grał w wersje 3xA Blasphemousa Cytuj
Schranz1985 694 Opublikowano 17 października 2023 Opublikowano 17 października 2023 Blantmana post to tak jednym okiem czytałem.Ale jak Komarzysko piszę że dobra gierka to ja biegnę do sklepu. Cytuj
devilbot 3 722 Opublikowano 17 października 2023 Opublikowano 17 października 2023 11 minut temu, Schranz1985 napisał: Blantmana post to tak jednym okiem czytałem. Ale jak Komarzysko piszę że dobra gierka to ja biegnę do sklepu. Ale Blantman ogrywa wszystkie soulsliki na premierę, to autorytet w gatunku. Tak myślałem, że kupisz, a tylko jak reszta szukałeś wymówki żeby tego nie zrobić. Cytuj
Schranz1985 694 Opublikowano 17 października 2023 Opublikowano 17 października 2023 Wiadomo że kupię, bo to moje ulubione gry i ogrywam wszystko( Wo long tylko odpuściłem)Z tym że nie mam spiny, poczekam aż opadnie hajp/hejt w międzyczasie połatają i wtedy na spokojnie ogram.Nie mam wielkich oczekiwań więc może tylko na + raczej zaskoczyć. Cytuj
Szermac 2 854 Opublikowano 17 października 2023 Opublikowano 17 października 2023 46 minut temu, KOMARZYSKO napisał: Wreszcie normalna opinia a nie podniecanie się opiniami jutuberków xD Piszesz o najlepszym klonie DkS, gdzie definitywnie najważniejsze rzeczy Soulsowe są zjebane u podstaw Co najwyżej jest to nieudolna próba sklonowania DkS 1 1 Cytuj
KOMARZYSKO 377 Opublikowano 17 października 2023 Opublikowano 17 października 2023 Z(pipi)ane u podstaw? Napiszę tak jak Ty xD 1 Cytuj
Szermac 2 854 Opublikowano 17 października 2023 Opublikowano 17 października 2023 Owszem, jak Ci wszystko w walce pasuje i nie widzisz tego co tam się odwala i mówisz o najlepszym klonie soulsów to Cytuj
devilbot 3 722 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Jebać tych devów ale trzeba przyznać , że co chwilę wydają nowego patcha i gra dosłownie z każdym dniem staje się lepsza. Właśnie trafiła kolejna konkretna łata na pc a jeszcze w tym tygodniu ma trafić na konsole. Bez wchodzenia w szczegóły zmiany głównie dotyczą działania gry ale też ogólnego balansu bossow, cen w sklepach itp. Mam od chuja godzin i końca nie widać. Gierka jest ogromna, a do niektórych lokacji czy sekretnych bossow niektórzy pewnie nawet nie trafią. 2 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Jeszcze minie trochę czasu, zanim devsi nauczą się robić porządnie gry na UE5, w sensie technicznym. Ale takiej gierki mi trochę szkoda, robili ją Polacy, jest prawdopodobnie lepsza niż ocenki, ale dla takich młodych i ambitnych recki są tym bardziej ważne i opinie z pierwszych paru dni po premierze. Sami devsi wypowiadali się, że żałują przejścia na UE5, bo jest spierdolony (a robili core gry na UE4). Trochę szkoda, ja pewnie kupię, ale za jakiś czas. Cytuj
Szermac 2 854 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 3 minuty temu, KrYcHu_89 napisał: robili ją Polacy Polaków tam nie wiele, głównie QA, reszta to międzynarodówka. Cytuj
KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 https://www.reddit.com/r/GamingLeaksAndRumours/comments/1774og3/lords_of_the_fallen_dev_says_the_game_was/ UE5 Upgrade severly muddled the development. Lots of things had to be downgraded and cut. Ale czego się nie robi dla marketingu... Cytuj
Brolin 328 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 @KrYcHu_89 to co z tym UE5 jest nie tak? Poczytał bym jakie dobre info na ten temat. Lordsów szkoda, bo liczyłem na większe dopracowanie, ale jak połatają, to może być naprawdę dobrze. Cytuj
KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 1 minutę temu, Brolin napisał: @KrYcHu_89 to co z tym UE5 jest nie tak? Poczytał bym jakie dobre info na ten temat. Lordsów szkoda, bo liczyłem na większe dopracowanie, ale jak połatają, to może być naprawdę dobrze. Choroby wieku dziecięcego. Dużo tytułów zmigrowanych podczas developmentu, natywnie to jeszcze nic dużego nikt nie zrobił na tym silniku. Najgorsze i nierozwiązane dalej rzeczy to stuttering, czasy ładowania, input lag. Cytuj
devilbot 3 722 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Gra wygląda graficznie super no i nie obwiniał bym unreala 5 bo grałem na premierę w remnant 2 i gra chodziła na każdym sprzęcie bardzo dobrze . Cytuj
Szermac 2 854 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 20 minut temu, KrYcHu_89 napisał: Najgorsze i nierozwiązane dalej rzeczy to stuttering, czasy ładowania, input lag. Najgorsze i nierozwiązane rzeczy to kolejkowanie ataków, animacje recovery, animacja podnoszenia dusz, rolki, bieganie, matematyka obrażeń, hitboxy, namierzanie przeciwników, bossowie, którzy odwalają jakąś maniane, że tylko stoisz i się gapisz, system robienia własnych ognisk, Umbral, elementy platformowe itp:. itd:. 1 Cytuj
KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Teraz, Szermac napisał: Najgorsze i nierozwiązane rzeczy to kolejkowanie ataków, animacje recovery, animacja podnoszenia dusz, rolki, bieganie, matematyka obrażeń, hitboxy, namierzanie przeciwników, bossowie, którzy odwalają jakąś maniane, że tylko stoisz i się gapisz, system robienia własnych ognisk, Umbral, elementy platformowe itp:. itd:. Mówiłem ogólnie o UE5, a nie bolączkach designu gry, to raczej nie wina silnika xD. Cytuj
Szermac 2 854 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Ale są najgorsze xD Cytuj
devilbot 3 722 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Te animacje już dawno przyśpieszone. Reagują bardzo szybko na uwagi community. System własnych ognisk super pomysł w lokacji mamy 1-2 główne ognisko a pomniejsze można mieć jedno tymczasowe w miejscach gdzie rosną kwiaty. Żeby je postawić trzeba mieć nasiono i tutaj też posłuchali graczy i obniżyli cenę tych nasion. Elementy platformowe doslownie są w kilku miejscach i na pewno są lepiej zaprojektowane niż te w soulsach. Matematyka broni poprawiona były drobne błędy w liczeniu obrażeń że np kolejne uderzenie jednorącz dużym mieczem zabierało mniej od poprzedniego itp gówna. Walka od początku była spoko, efekty dźwiękowe dużych broni spoko I czuć ich ciężar. Dexem bie grałem. Hitboxy jak to hitboxy są kwiatki w soulsach, monster hunterze, grach tecmo koei są i tu. Bardzo fajnie się obala argumenty yutubowych teoretyków. Lubię to. 3 1 Cytuj
Amer 1 383 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Bardzo dobrze że sprawnie paczują, za jakiś czas może to być całkiem dobra gierka, do wyrwania w mocnej promocji. Cytuj
KrYcHu_89 2 378 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 19 minut temu, devilbot napisał: Te animacje już dawno przyśpieszone. Reagują bardzo szybko na uwagi community. System własnych ognisk super pomysł w lokacji mamy 1-2 główne ognisko a pomniejsze można mieć jedno tymczasowe w miejscach gdzie rosną kwiaty. Żeby je postawić trzeba mieć nasiono i tutaj też posłuchali graczy i obniżyli cenę tych nasion. Elementy platformowe doslownie są w kilku miejscach i na pewno są lepiej zaprojektowane niż te w soulsach. Matematyka broni poprawiona były drobne błędy w liczeniu obrażeń że np kolejne uderzenie jednorącz dużym mieczem zabierało mniej od poprzedniego itp gówna. Walka od początku była spoko, efekty dźwiękowe dużych broni spoko I czuć ich ciężar. Dexem bie grałem. Hitboxy jak to hitboxy są kwiatki w soulsach, monster hunterze, grach tecmo koei są i tu. Bardzo fajnie się obala argumenty yutubowych teoretyków. Lubię to. Co byś wybrał na dziś Pinokio, Wu Long czy Lordsy? Cytuj
Szermac 2 854 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 A to nie wiedziałem, że naprawiają. To spoko. Ja już raczej nie obadam, bo widziałem prawie całość, włącznie z zakończeniem. Swoją drogą last boss to xD Ale jak się komuś fajnie gra, no to się fajnie gra 1 Cytuj
Schranz1985 694 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Są to tzw "niuanse" tak jak Kiszak wspominał xD.Reszta to goty.A tak serio to słuchanie się comunity to nie zawszę na plus wychodzi.Zawszę płaczki płaczą o znerfienie i najlepiej to save w każdym momencie. Cytuj
Szermac 2 854 Opublikowano 18 października 2023 Opublikowano 18 października 2023 Nie no wiadomo, z tym że po tych opiniach, ja wiem, że by mnie te rzeczy też wkurzały na maksa i dlatego odpuściłem. Dlatego myślę, że dobrze że posłuchałem ludzi, którzy wiedzą czym jest soulslike i co sprawia, że się w soulslikea dobrze gra. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi