Skocz do zawartości

Konsolowa Tęcza

Featured Replies

Opublikowano

Przeszedłem te gierki w 2018 roku. Przeszedłem czytaj ukończyłem jak miały fabułę lub pograłem więcej niż 15h jak były bez fabuły.

Book of Demons  PC

Planet Coaster PC

Halo Reach (nadrabiałem zaległości) Xbox

Deadpool Xbox

Night in the woods (tu grałem w wersje z gog PC ale liczę na ponowne przejście na xbox bo kupiłem i tam :) )

Spellforce 3 PC

Evil Within (prawie skończyłem wierzę żę uda mi się w tym roku:P ) Xbox (bluber kazał wykreślić)

Kingdom Come Deliverance xbox

Call of Duty WWII xbox

Life is strange Before the Storm xbox

Pillars of Earth xbox

Mass Effect 1 (ponownie!) xbox

Monster Hunter World xbox

Into The breach PC

Octopath Traveler (grałem ponad 30 h liczy się! ) Switch

A way out xbox

Mass Effect 2 (no jestem uzależniony) xbox

Far Cry 5 xbox

Hellblade xbox

Yakuza 6 Ps4

God of War PS4

Majesty 2 PC

Frostpunk PC

Pillars of eternity 2 PC

Kingdom New Lands PC

Dark Souls Remastered xbox

Vampyr xbox

watch dogs 2 xbox

Guardinas of the galaxy xbox

batman enemy within xbox

refunct xbox

moonlighter xbox

bridge constructor portal xbox

sherlock holmes the devil's daughter xbox

abzu xbox

banner saga xbox

ac rogue xbox

phantom doctrine xbox (tutaj muszę jeszcze wrócic bo fabuły nie skończyłem ale ponad 15 h jest)

Football Manager 2018 (360h) PC

Planet of the apes Last Frontier xbox

adventures of captain spirit xbox

shadow of the tomb raider xbox

spider man ps4

dragon quest XI PC (może kiedyś skończę ale 20 h w grze mam)

Where the water tastes like wine PC

total war saga thrones of britania PC

dream machine PC

AC Odyssey xbox

mad games tycoon PC

Spyro 1 xbox (spyro 2 dopiero w styczniu zacząłem ale 1 skończyłem w 2018)

Red Dead Redemption 2 xbox

council xbox

valkyria chronicles  4 xbox

Two point hospital PC

Resident Evil 7 xbox

Wojna Krwi Wiedźmińskie opowieści xbox

Mutant year zero xbox

Honorowe wyróżnienie dla Obra Dinn bo zacząłem w 2018 a skończyłem w 2019 :)

Pogrubione te gierki które mi się najbardziej podobały z ogranych w 2018 roku :) Mam nadzieję że niczego nie zapomniałem ale wiecie jak to jest z pamięcią w pewnym wieku :)

Edytowane przez blantman

• Odpowiedzi 17,1 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Tak wszyscy wrzucają swoje zaliczone tytuły, ciągiem, bez refleksji, a ja wolałbym, aby każdy dodał do tego dwa, trzy zdania, nadając swojemu zdaniu jakiejś indywidualnej opinii - było warto? Nie? Bo

• A ja podejmę rękawicę bo to może być ciekawe.    @ogqozo    Na steam w tej marży 30% mam:   - darmowy SteamOS od Valve który mogę sobie zainstalować na dowolnej maszynie

• No ale co byście powiedzieli na taką Forumkową Bitwę Gierek? Wiadomo, że nie wyszedłby z tego żaden poważny ranking, tylko pewnego rodzaju połączenie popularności, sentymentu, console warsowych antypa

Opublikowano

To nie kwestia dużej ilości czasu tylko dobrego nim zarządzania.

Opublikowano

Ja tyle gierek przechodzę bo robię to w 100 % dla przyjemności. Jak jakaś gra mi nie podpasuje olewam, jak gram w sandboksa na 200 h to robię w nim maks 30-40 h. Nie calakuje i nie zbieram gówien w grach. Biorę z każdej to co mi się podoba a jak gra mnie zaczyna nudzić olewam ją. Czasem przeraża mnie jak czytam niektóre tematy jak ludzie się męczą aby zrobić dodatkowy pucharek czy 100 gs. Czy przechodzą coś z youtube lub innym poradnikiem. Dla mnie to już nie jest granie a dodatkowa praca.  Tak samo argument że gra robi się lepsza po 6-10 h. Jak gra nie chwyci w pierwszych 2 h to nigdy nie chwyci po co się zmuszać :) Tak samo traktuje książki, filmy czy seriale. Jak ma książka zaciekawić to daje jej pierwsze 100 stron. Jak serial po 1 czy 2 odcinkach mnie nudzi (nie ważne czy 30 min czy 1 h odcinek) to po co marnować na to czas.  Tych dóbr popkultury od filmów poprzez seriale czy anime a na grach i książkach kończąc jest zbyt wiele. Nigdy nie złapałem bakcyla komiksów na szczęście więc jedna rzecz mi odpadła.

Są jednak rzeczy z których świadomie zrezygnowałem po studiach takie jak piłka nożna (kiedyś oglądałem minimum 2 mecze w tygodniu ligi angielskiej)  czy nba (oj na play offy to nawet nocki zarywałem). Też nie siedzę tak w filmach i serialach jak kiedyś. Kiedyś na studiach musiałem jak sprite wszystkie nowości oglądać i być na czasie. Serie anime, seriale i filmy zaliczałem w hurtowych ilościach. Teraz tylko naprawdę polecane serie anime ruszam. Seriale czekam jak coś wpadnie na netflix amazon czy hbo go. A filmy częściej w kinie oglądam (raz czasem 2 razy w miesiącu) a torrentów nie ruszam i nie oglądam wszystkiego jak leci.

Książki i gierki tutaj nadal staram się być na bieżąco i jak do 32 roku życia mi nie przeszło to raczej już nie przejdzie. Tak jak kolega wyżej napisał dobre zarządzanie czasem i dobra selekcja tego co się robi w czasie wolnym.

Opublikowano

XM spokojnie może robic coaching jak grać w gry i jeszcze mieć życie 

Opublikowano

Swietne te recki piszesz @Kmiot, lekkie pioro, ale 100% konkret, powinnies brac za to pieniazki. 

Opublikowano

Wpis taktyczny, bo wyczuwam dobry content 

Opublikowano

Jak myslicie czy nowa generacja ps5/xbox cos podziala i wrocimy do wkladam i gram czy bedziemy zmuszeni do jeszcze gorszych sytuacji niz teraz gdzie instalka trwa wieki, a czasem dochodza patche wielkosci gierki?

Opublikowano
  W dniu 8.01.2019 o 17:45, Ficuś napisał(a):

Jak myslicie czy nowa generacja ps5/xbox cos podziala i wrocimy do wkladam i gram czy bedziemy zmuszeni do jeszcze gorszych sytuacji niz teraz gdzie instalka trwa wieki, a czasem dochodza patche wielkosci gierki?

?? Instalki są właśnie mega szybkie. Nie wiem o czym mówisz.

Co do patchów, to czy MS nie opatentował czasem jakiegoś pomysłu na next gena, który ma pomóc w ich wielkości?

Opublikowano

Nie no nie ma opcji na zmianę tej sytuacji, chyba, że na gorsze, choć dla mnie instalka to akurat żaden problem, gorzej z patchami. O ile nie zostałoby to jakoś odgórnie narzucone przez producentów konsol (a nie będzie), to kwestia ta leży całkowicie po stronie devów. Jeden wyda gierkę wymagającą day one patcha 15 GB, drugi "zadowoli się" 500 MB łatką. O ile da się grać offline bez aktualizacji i plik się ściąga w tle: jestem w stanie z tym żyć.

Opublikowano
  W dniu 8.01.2019 o 17:50, Figaro napisał(a):

Co do patchów, to czy MS nie opatentował czasem jakiegoś pomysłu na next gena, który ma pomóc w ich wielkości?

Ze co???? Ps4, wkladam plyte, instalka trwa raz dluzej, raz krocej ale na pewno nie mega szybko, a i tak pozniej w tle zgrywa sie reszta i mimo ze niby moge juz grac to w wiekszosci przypadkow i tak to pic na wode bo ograniczy sie do ekranu tytulowego/jednego meczu/ wyscigu/ fragmentu gry itp

Opublikowano
  W dniu 8.01.2019 o 18:01, ASX napisał(a):

Jedynie chmura może nas uratować

To uzależnienie od internetu już drugą generację niszczy gierki, na chvj to pchać gdzie się da :/ Ergo twierdzę odwrotnie, chmura będzie postępującą degrengoladą w światku giereczek

Opublikowano
  W dniu 8.01.2019 o 18:04, Bzduras napisał(a):

To uzależnienie od internetu już drugą generację niszczy gierki, na chvj to pchać gdzie się da :/ Ergo twierdzę odwrotnie, chmura będzie postępującą degrengoladą w światku giereczek

Nie wiem jaki wpływ na giereczki, nie jestem ani przesadnym optymistą ani pesymistą. Ale w sprawie problemów wielogigabajtowych, nieustannych patchy i w ogóle całej ergonomii korzystania z konsoli to tylko chmura wydaje się realnym rozwiązaniem i powrotem do czasów "wkładam płyte i gram" tyle że bez płyty. 

Opublikowano

No lepiej już nie będzie. Pewnie ta nadchodząca będzie ostatnią w której mamy fizyczne nośniki. Nintendo pod tym względem jest trochę do tyłu to tam może jedną generacje więcej z fizycznym nośnikiem dostaniemy. Jednak transmisja gierek to przy obecnym poziomie laga dla mnie bardzo odległa pieśń przyszłości. Ciekaw jestem czy są to w stanie ominąć przy obecnej technologii. 

Opublikowano

Akurat switch to obrcnie jedyna konsola wkładam i gram choc tez ma kilka tytulow co trzeba reszte sciagnac z neta

Opublikowano
  W dniu 8.01.2019 o 18:11, Ukukuki napisał(a):

Pewnie ta nadchodząca będzie ostatnią w której mamy fizyczne nośniki

To samo mówiono o tej generacji :) IMO jeszcze daleko do tego, żeby któryś z producentów zdecydował się na w 100% przejście na dystrybucję cyfrową.

Opublikowano
  W dniu 8.01.2019 o 18:01, Ficuś napisał(a):

Ze co???? Ps4, wkladam plyte, instalka trwa raz dluzej, raz krocej ale na pewno nie mega szybko, a i tak pozniej w tle zgrywa sie reszta i mimo ze niby moge juz grac to w wiekszosci przypadkow i tak to pic na wode bo ograniczy sie do ekranu tytulowego/jednego meczu/ wyscigu/ fragmentu gry itp

A to ja nie miałem takich rzeczy. Chyba jedynie przy Just Cause 4 dłużej się instalowało. Może na Prosiaku idzie to szybciej?

Opublikowano
  W dniu 8.01.2019 o 18:18, Ficuś napisał(a):

Akurat switch to obrcnie jedyna konsola wkładam i gram choc tez ma kilka tytulow co trzeba reszte sciagnac z neta

Tyle ,że na switchu nie masz tak rozbudowanych produkcji pod względem tekstur, muzyki, dialogów i innych rzeczy które zajmują kupę miejsca jakie są na PS4 czy xboxie. A do tego premiery multiplatform często są opóźnione względem konsol konkurencji więc nie ma zbytnio co już łatać. Wystarczy zobaczyć ile zajmują łatki z teksturami wysokiej rozdzielczości do mocniejszych wersji konsol, czasem te patchy to jest więcej niż sama gra zajmuje ;/ 

Na Switchu większe łatki są przez drogie kartridże gdzie producentowi szkoda tracić marży na pojemniejszy kartridż. Dlatego np, takie L.A. Noire które zajmuje około 30 GB na switchu wymaga patcha 14 GB gdzie jest reszta gry. 

Ja na PS4 nie odczuwam zbytniego problemu z łatkami bo mogę odpalić grę bez tej łatki, na Xboxie było to jakoś utrudnione gdy się miało konsole podpiętą do neta. Nie wiem jak jest teraz. 

Opublikowano

Moja lista AD 2018. W tym spoilerze jedna tylko pozycja, bo beda .. spoilery. Srogie.

Pokaż ukrytą zawartość

Pozostale, juz duuuzo krocej :)

Pokaż ukrytą zawartość

Opublikowano
  W dniu 8.01.2019 o 17:50, Figaro napisał(a):

Krótkie instalki to były na początku generacji. Teraz na PS4 gierki się instalują dobre kilkanaście minut. Już nie pamiętam kiedy gra mi się zainstalowała w kilkadziesiąt sekund jak Infamous Second Son. 

Opublikowano

No dokładnie, jak czytam o tych krótkich instalkach to zerkam na kalendarz upewnić się, że jest 2019, a nie 2015. To już taka sama bzdura/mit jak powtarzanie, że dash PS4 jest szybciutki.

Edytowane przez raven_raven

Opublikowano

No ostatnio update mi się instalował do Destiny 2 z dobre ponad pól godziny (po uprzednim jego zassaniu oczywiście).

Niesamowita to jest gra :pawel:

Edytowane przez _Be_