dee 8 808 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Ludzie wciąż myslą wąską kategorią platform sprzętowych. Tymczasem ASX pisze o tym, do czego MS zmierza od dawna, czyli zrobienia z marki Xbox usługi, do której dostępu nie limituje posiadany sprzęt. To jest aż tak proste. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Wizjoner, artysta, geniusz, filantrop, myśliciel. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 611 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 pozwólcie że przypomnę jeszcze definicje słowa ekskluzywny za Słownikiem Języka Polskiego Cytat ekskluzywny 1. «przeznaczony dla zamkniętej grupy osób» 2. «odgradzający się od ogółu albo od osób spoza pewnego kręgu» 3. «luksusowy, elegancki» https://sjp.pwn.pl/slowniki/ekskluzywność.html a teraz sami sobie odpowiedzcie na pytanie: czy wrzucenie gier do taniego abonamentu i udostępnienie ich w chmurze sprawi że będą mniej czy bardziej ekskluzywne? Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 330 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 No odgradza się od sony i nintendo czyli największej dwójki w tej branży, brzmi to dość ekskluzywnie. Spoko że mój stary będzie mógł zagrać na lodówce w starfielda ale nie wiem czy w takich ludzi powinien celować ms 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 376 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Jak chcesz grać natywnie na platformie, na której do tej pory grałeś, to limituje. To jest aż tak proste. Dla grających na X/PC i tak nic się nie zmienia, jak mieli dostęp do dawnych multiplatform, tak będą mieli nadal. Za to dla pozostałych "prokonsumenckie" otworzenie granic. Grałeś np. w pierwszą i drugą odsłonę Wolfika? W potencjalną trzecią też zagrasz, ale już nie na twoich warunkach. Albo u nas, albo na chmurce, elo. Roczne wykupowanie czasowej ekskluzywności jest bardzo złe, ale jak z wieloletniej multiplatformy zrobisz konsolowego exa, to jest git, gitówa. Jeszcze nigdy nie było tak dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
devilbot 3 681 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Pomijając już to, że granie przez streaming to kupa. TYLKO NATYWNE GRANIE!!! Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 611 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 2 minuty temu, SlimShady napisał: Roczne wykupowanie czasowej ekskluzywności jest bardzo złe, ale jak z wieloletniej multiplatformy zrobisz konsolowego exa, to jest git, gitówa. kto napisał że to git? Moim zdaniem to nie jest git i na pewno nie jest zbyt prokonsumenckie. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 611 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 30 minut temu, Pupcio napisał: No odgradza się od sony i nintendo czyli największej dwójki w tej branży, brzmi to dość ekskluzywnie. odgradzają się od potencjalnych 200 milionów urządzeń, a otwierają się na wielokrotnie więcej, więc ogólny wskaźnik ekskluzywności maleje. Jeśli ktoś nie uznaje chmury za platformę to jego własna sprawa, nie takie rzeczy to forum widziało, np. gdy Sony wydawało Horizon Zero Dawn czytałem że oni nie grają na PC i dla nich gra dalej jest exem xd Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 051 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Co z tego, że urządzeń jest więcej skoro gry komórkowe kładą akcent na inny gameplay. Mówiąc wprost - steaming nie zrekompensuje tego co zarobić można na Nintendo i Sony. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 611 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 ale rozmawiamy o ogólnej dostępności i ekskluzywności z punktu widzenia konsumenta, a ty piszesz o zarabianiu co w ogóle nie ma związku Cytuj Odnośnik do komentarza
Jordanensis 383 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 1 hour ago, ASX said: Sony wydawało Horizon Zero Dawn czytałem że oni nie grają na PC i dla nich gra dalej jest exem xd Zapewne chodzi oto, że jest exem w wojnie konsol. Nie od dziś wiadomo, że najlepiej mieć potężnego PC i PS5/Nintendo. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 051 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 To chyba od dziś, bo nie każdemu odpowiada granie na blaszce. Patrząc po forumku to raczej jest to najmniej popularna forma na ogrywanie gier z Xboxa. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 376 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Mam takie pytanie, trochę filozoficzne, jak odpalę grę na Switchu(Control), to platformą jest Switch, czy chmura, czy jedno i drugie? "Patrz jak maleje wskaźnik ekskluzywności, co prawda trochę ludzi ubyło, fanbase dwóch największych w branży wyjebany do śmieci, ale za to każdy ma komórkę, TV i ostatecznie wyjdzie to światu na dobre, no może nie całemu, ale wyjdzie. Na takie poświęcenie jestem gotów". Stenogram z kwatery głównej Microsoftu. 38 minut temu, Pupcio napisał: Spoko że mój stary będzie mógł zagrać na lodówce w starfielda ale nie wiem czy w takich ludzi powinien celować ms To nie prawdziwki jak my, tylko janusze gejmingu rządzą branża stąd m.in Nintendo wygrało 7 generację, więc to jest logiczny ruch, żeby szukać przypadkowych ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza
Lukas_AT 1 178 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 (edytowane) To może niech MS zacznie robić gry tylko na komórki. Moja babcia moze zagrać w Starfielda na lodówce, ale czy to tytuł dla niej? No nie. Dla niej będzie dobra popierdółka z telefonu. Kto chce być graczem, już jest graczem i nie znajdzie sie nagle dodatkowych magicznych 500 mln grających w typowe gry AAA. Edytowane 30 sierpnia 2021 przez Lukas_AT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 330 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 28 minut temu, SlimShady napisał: Mam takie pytanie, trochę filozoficzne, jak odpalę grę na Switchu(Control), to platformą jest Switch, czy chmura, czy jedno i drugie? "Patrz jak maleje wskaźnik ekskluzywności, co prawda trochę ludzi ubyło, fanbase dwóch największych w branży wyjebany do śmieci, ale za to każdy ma komórkę, TV i ostatecznie wyjdzie to światu na dobre, no może nie całemu, ale wyjdzie. Na takie poświęcenie jestem gotów". Stenogram z kwatery głównej Microsoftu. To nie prawdziwki jak my, tylko janusze gejmingu rządzą branża stąd m.in Nintendo wygrało 7 generację, więc to jest logiczny ruch, żeby szukać przypadkowych ludzi To prawda, wstrętne każule to wielka pokusa dla korpo ale trzeba na nich uważać, nintendo się ładnie przejechało po sukcesie wii Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 611 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Coraz dziewniejsze argumenty wjeżdżają @SlimShady piszesz tak jakby ktoś cię zmuszał do tego znienawidzonego przez ciebie grania w chmurze, a przecież masz wybór, możesz kupić konsole, Pcta, albo grac w chmurze, to w sumie jakieś 3 razy więcej możliwości niż cokolwiek co oferuje konkurencja w przypadku swoich gier. No ale jeżeli ktoś się uprze i powie że za nic w świecie nie będzie grał w chmurze to mogę się zgodzić że gry Bethesdy będą dla niego, jednak będą bardziej ekskluzywne po wykupieniu przez M$. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 376 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 (edytowane) Tylko skupiacie się na komórkach, a to może być TV, a jankowi nie będą przeszkadzały lagi, artefakty, bo będzie myślał, że tak ma być. Jak postać w bijatyce zareaguje z opóźnieniem, to tego nie poczuje, jak w platformówce spadnie do przepaści, to jego wina, a jak w FPSie ktoś go szybciej upoluje, to widocznie jest słabszy. Zresztą Sony też będzie chciało wyłapać do siaty tych, którzy jeszcze się nie dali. Te seriale/filmy(pewnie do tego dojdą premiery konkretnych gier) oprócz tego, że mają rozszerzyć świadomość marki wśród ludzi, to jeszcze mogą zachęcić tzw. ciekawskich. Ostatnio ukończyłem pierwszą grę na komórkę tj. God of Wara, którego jeszcze nie znałem(Betrayal) na jakiejś starej Nokii, i nawet było znośne, ale i tak dokończyłem na emulatorze, bo prawie połamałem sobie palce. Niestety, bądź stety nie mam rączek małego Chińczyka. 34 minuty temu, Pupcio napisał: To prawda, wstrętne każule to wielka pokusa dla korpo ale trzeba na nich uważać, nintendo się ładnie przejechało po sukcesie wii Właśnie tak jest, oni nie zostaną na stałe, będą przychodzić i odchodzić jak trendy w modzie. 30 minut temu, ASX napisał: piszesz tak jakby ktoś cię zmuszał do tego znienawidzonego przez ciebie grania w chmurze, a przecież masz wybór, możesz kupić konsole, Pacta, albo grach w chmurze, to w sumie jakieś 3 razy więcej możliwości niż cokolwiek co oferuje konkurencja w przypadku swoich gier. Xbox pewnie sobie jakoś poradzi, bez Switcha, na którym i tak przecież nie wyszły nextgenowe gry Bethesdy jak Starfielda i Redfalla Nie będę nigdy grał w chmurze, niezależnie czy u Sony(bo jest taka możliwość), czy u Micro. To jest poboczna gałąź, która jest dla mnie zaprzeczeniem świadomego grania. Mnie to nie interesuje, a w pierwszej kolejności liczą się konsole, więc wybór i tak będzie wyglądać tak samo niezależnie od ilości opcji. Jakby byli tacy free exowi jak ich próbujesz przedstawiać, to wydaliby te gry na switcha za pomocą chmury jak Control, ale nie są. To jest konkurencja, jedni walczą z drugimi na gry, usługi i - w przypadku Xboxa - przejmowanie multiplatormowych zespołów i jakby mogli, utopiliby się nawzajem w łyżce wody niezależnie od twojego podniecania się kurtuazyjnymi gratulacjami na twiterze. Gratulacje dla Spencera, Phila i Spencera, że w tak wiele miejsc dociera. Edytowane 30 sierpnia 2021 przez SlimShady Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 611 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 9 minut temu, SlimShady napisał: Jakby byli tacy free exowi jak ich próbujesz przedstawiać, to wydaliby te gry na switcha za pomocą chmury jak Control, ale nie są. Z tego co wiadomo chcą to zrobić , ich celem jest Game Pass na jak największej liczbie urządzeń, czyli również na Switchu i PlayStation, problemem jest raczej to że na razie nie mogą się dogadać z Nintendo i Sony, jeśli mi nie wierzysz polecam przeczytać prywatne maile Spencera, które były dowodem w sprawie sądowej Apple vs Epic Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 051 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Sony i Nintendo ma system biznesowy który się im sprawdza i tylko MS musiał dywersyfikować, bo w retailu schodziło bardzo mało gier. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 376 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Teraz, ASX napisał: Z tego co wiadomo chcą to zrobić , ich celem jest Game Pass na jak największej liczbie urządzeń, czyli również na Switchu i PlayStation, problemem jest raczej to że na razie nie mogą się dogadać z Nintendo i Sony, jeśli mi nie wierzysz polecam przeczytać prywatne maile Spencera, które były dowodem w sprawie Apple vs Epic Moim zdaniem, nigdy się nie dogadają, bo jedni nie będą chcieć drugich napędzać. Teoretycznie widzę taką sytuację, że Sony/Nintendo nie domaga i wtedy ze skulonym ogonem będą się prosić, ale póki sytuacja wygląda jak wygląda, każdy będzie szedł swoją drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 611 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 No Sony i Nintendo są bardziej konserwatywne w swoim podejściu i też tego nie widzę na razie że zgodziliby się na Game Passa na swoich konsolach. Więc na razie będzie to wyglądać jak teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza
creatinfreak 3 827 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Póki gry Sony/Nintendo napędzają sprzedaż konsol raczej się nie doczekamy gamepassa. Microsoftowi nie wyszło granie na exy, to przenieśli się na ekosystem i wydawanie gier na różne sprzęty + abonament. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 898 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 42 minuty temu, ASX napisał: No Sony i Nintendo są bardziej konserwatywne w swoim podejściu i też tego nie widzę na razie że zgodziliby się na Game Passa na swoich konsolach. Więc na razie będzie to wyglądać jak teraz. Nie są konserwatywni tylko co za debil udostępni usługę konkurencji na swojej platformie xD Sony i Nintendo wystartują ze swoją usługą jak uznają ,że się im to opłaca. Na razie sprzedają chore ilości pudełek w porównaniu do MS i to im się bardziej opłaca. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
PanKamil 1 108 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 https://www.gamespot.com/articles/bethesdas-pete-hines-has-a-message-for-playstation-fans-feeling-left-out-after-microsoft-buyout/1100-6495706/ Odnośnie bethesdy której temat się dzisiaj przewijał. Ten Piete Hines to chyba niedługo po głowie dostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 051 Opublikowano 30 sierpnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 sierpnia 2021 Jeśli nie zwróci im się zakup to z pewnością pójdą po pomoc do PlayStation, ale równie dobrze może oznaczać to, że gierki nastawione na multi będą także na PS, bo potrzebny jest zaangażowany i skory do płacenia fanbase. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi