Skocz do zawartości

Konsolowa Tęcza

Gość _Be_

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy doszukiwałbym się czegoś więcej w zatrudnieniach pojedynczych osób. Bo pomiędzy EA, a Xboxem od lat trwają transfery w tym na kluczowych stanowiskach. Wystarczy wspomnieć Petera Moore który szefował Xboxowi aby potem objąć kluczowe stanowisko w EA, czy jego następcy czyli niesławnego Dona Matricka który przebył drogę odwrotną - na początku był w EA, a potem przeszedł do Xboxa.

Z drugiej strony,   4 czy 5 lat temu bodajże Bloomberg donosił że toczyły się nawet rozmowy o zakupie EA przez Microsoft, więc może rzeczywiście coś było/jest na rzeczy.

Jedyne czego jestem pewny to tego że prędzej czy później znowu spróbują kogoś przejąć, nie wiem czy będzie to EA, Ubisoft, Square czy ktoś inny. Ale mają tyle pieniędzy że nikt nie może czuć się bezpieczny

3 godziny temu, Czoperrr napisał:

Jak ktoś śmie twierdzić, że MS ma monopol na rynku to niech spojrzy raz jeszcze na tą grafikę.

To tak nie działa, mają dużo ekip ale w większości to małe randomowe studia  (oczywiście rodzyny też się trafią jak Gearbox czy Deep Silver)  ich cała grupa to 14tys. osób dla porównania studia MS, AB i Bethesdy to +20tys. osób. Lepiej mieć mocne ekipy z mocarnymi IP niż 100 randomów ale cieszy mnie że idą do przodu, Europa też musi coś dorzucić od siebie.

8 minut temu, ASX napisał:

Nie wiem czy doszukiwałbym się czegoś więcej w zatrudnieniach pojedynczych osób. Bo pomiędzy EA, a Xboxem od lat trwają transfery w tym na kluczowych stanowiskach. Wystarczy wspomnieć Petera Moore który szefował Xboxowi aby potem objąć kluczowe stanowisko w EA, czy jego następcy czyli niesławnego Dona Matricka który przebył drogę odwrotną - na początku był w EA, a potem przeszedł do Xboxa.

Z drugiej strony,   4 czy 5 lat temu bodajże Bloomberg donosił że toczyły się nawet rozmowy o zakupie EA przez Microsoft, więc może rzeczywiście coś było/jest na rzeczy.

Jedyne czego jestem pewny to tego że prędzej czy później znowu spróbują kogoś przejąć, nie wiem czy będzie to EA, Ubisoft, Square czy ktoś inny. Ale mają tyle pieniędzy że nikt nie może czuć się bezpieczny

Tylko nie to, EA czy SE to największe wtopienie kasy, SE z FF to bezsensowny zakup dla MS, tutaj Sony prędzej zapuka do drzwi.

EA czy Take-Two raczej odpadają bo wtedy na serio mogą się przywalić o robienie monopolu na rynku USA. Square-Enix pewnie też bo nie dość że to jest japońska korporacja i z jej zakupem ktoś z zewnątrz może mieć problem to wydaje dużo typowo japońskich gier bardziej celujących w PS i Switcha (tu prędzej Sony zadziała bo i tak już płaci wagony kasy za czasowe exy). Ubisoft może zostać przejęte ale tutaj bardziej widzę że jakiś Tencent kupi żeby mieć $$$ z live service games ze znanymi IP na wszystkie platformy (od mobile po PC). A tak poza tym wolał bym żeby wykupywane były mniejsze firmy gdzie widać że jest pomysł ale brakuje budżetu na dopracowanie gierki i reklamę (np. Team Ninja).