Skocz do zawartości

Konsolowa Tęcza

Gość _Be_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, krzysiek923 napisał(a):

cyfrowe gierki i acziwki też mu przeniosą na sonke? jeśli byliby tak mili to czekamy i niech uśmiercają jak najszybciej

No i tu akurat Cię zaskoczę bo taki projekt istnieje ponoć i docelowo ma się to tak odbywać. Zresztą na Steamie możesz chyba się logować do swojego profilu jeśli chodzi o gry Xbox Studios 

Opublikowano
Teraz, drozdu7 napisał(a):

No i tu akurat Cię zaskoczę bo taki projekt istnieje ponoć i docelowo ma się to tak odbywać. Zresztą na Steamie możesz chyba się logować do swojego profilu jeśli chodzi o gry Xbox Studios 

mam na myśli wszystkie gry, nie te kilka od MS

Opublikowano
Teraz, drozdu7 napisał(a):

Jaki projekt? Wielkiej Migracji na Plejkę? xD Trochę chyba pojechane za daleko.

Opublikowano
1 minutę temu, krzysiek923 napisał(a):

cyfrowe gierki i acziwki też mu przeniosą na sonke? jeśli byliby tak mili to czekamy i niech uśmiercają jak najszybciej

no to jak chcę zachować swoje cyfrowe gry to może dalej grać na xboxie tak jak dotychczas, nikt nikomu nic nie zabrał.  Ale jeśli najważniejsze jest dla niego ekskluzywność bo na PS5 i Nintendo dostanie większa bibliotekę gier na konsoli to może sobie kupić drugi raz tę same gry na innych konsolach. 

Opublikowano
Teraz, Bzduras napisał(a):

Jaki projekt? Wielkiej Migracji na Plejkę? xD Trochę chyba pojechane za daleko.

Ajj uciekły mi cyfrowe gierki ;) wiadomo że to niemożliwe.

Ale jeśli chodzi o profil i osiągnięcia to ma to być możliwe. Kiedyś hehe

Opublikowano
1 minutę temu, ASX napisał(a):

no to jak chcę zachować swoje cyfrowe gry to może dalej grać na xboxie tak jak dotychczas, nikt nikomu nic nie zabrał.

no czyli jednak trzeba zostawić ten kawałek plastiku pod tv

Opublikowano
2 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

pomyliło ci się coś, 

nie ma w planach czegoś takiego, bo Sony czy Nintendo nigdy nie zgodzą się by oddać gry na swojej platformie gry za darmo tylko dlatego że ktoś kupił je na xboxie. Jest plan by przenieść xboxowy UI, znajomych z xboxa jako nakładkę na inne konsole. Ale myślenie że Nintendo, Sony czy nawet Valve zgodzi się na crossbuy to myślenie naiwne. 

2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):

nie trzeba, ale można 

• This 1
Opublikowano
2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a):

Tak. Ale to jest niesamowite jak MS swoimi zagrywkami sprawił że chyba najtwardszy beton jest najbliższy przeskoczenia na PlayStation ;)

Ja sam w sumie jestem w takim zawieszeniu. Na dzień dzisiejszy w moim równaniu jeszcze liczy się Gamepass i wsteczna (chociaż 90% tych gier lata na pc po paręnaście zł). Aczkolwiek nie wykluczam że przeważy dla mnie to w co mogę zagrać, a nie to w co już zagrałem. I wybiorę więcej gier a nie mniej. Myślę że masa osób też pójdzie takim tokiem myślenia 

Opublikowano

Ja mam gry Sony dostępne na PC czy Steam Decku więc wizja porzucenia obecnie zbudowanej biblioteki i przerzucenia się na nową konsolę i budowy wszystkie od zera jakoś do mnie nie przemawia. 

Więc jeśli nie wydarzy się nic niespodziewanego, to nie mam powodów do rezygnacji. Zwłaszcza że jest mi tu po prostu wygodnie, gry first party mają crossbuy i crosssave między konsolą, a PC i jest Game Pass.

Ale jeśli miałbym grać tylko na jednej konsoli i niczym więcej, to pewnie też bym wybrał większą bibliotekę gier niż mniejszą. Więc jeśli ktoś zamierza się przesiąść to wcale mu się nie dziwię. 

Opublikowano (edytowane)

tak sobie pomyślałem, że jeśli nie steam, to w sumie epic mógłby wydać swoją konsolę ze zintegrowanym sklepem epic store. mają tego swojego fortnajta, więc wystarczyłby nawet jakiś ekskluzyny content, bo na ekskluzywność samej gry nikt o zdrowych zmysłach by się nie zdecydował. taki pecet z konsolowym os-em, jak xbox. z perspektywy konsolowego gracza ekscytujące tak samo jak nowy xbox, ale epic miałby szansę rozruszać ten sklep w końcu. no tylko to już by była konkurencja dla sony znowu, bo każda skrzynka pod tv się taką staje, nie wiem czy w takim wypadku sony wciąż chciałoby sprzedawać swoje gry na epic. w ms store przecież nie sprzedają. dlatego ciekawe, jak to będzie wyglądać, jeśli ta hybryda ze steamem okaże się prawdą, bo nie wierzę, że sony nie będzie miało nic przeciwko odpalaniu ich gier na sprzęcie sygnowanym logo xbox

Edytowane przez krzysiek923
Opublikowano

Nie wiem dlaczego w tych swoich przewidywaniach pomijacie mega istotny aspekt - cena. Microsoft oferuje za cenę 300$ urządzenie pozwalające na odpalanie w zadowalającym stopniu najnowsze gry. A za cenę miesięczną mniejszą niż cena youtube premium czy netflix mamy dostęp do bardzo szerokiego katalogu gier. Ani Sony ani PC nawet nie są bliskie zaoferowania czegoś takiego. Niby dlaczego miałby MS rezygnować z tak wielkiego kawałka rynku? Jeżeli przestaną się kręcić w kółko i postawią na jasny przekaz to wróżę czemuś takiemu wielki sukces

Opublikowano
1 minutę temu, Homelander napisał(a):

Jeżeli przestaną się kręcić w kółko i postawią na jasny przekaz to wróżę czemuś takiemu wielki sukces

Mieli na to ostatnie 10 lat, nie pykło. GamePass też miał osiągnąć jakieś zawrotne liczby pokroju 100mln, a na PC i konsolach ledwo dobili do 1/3. IMO wszystko co piszesz miałoby sens gdyby MS nie wysrał się na konsole, ale zauważyli, że strategia którą podjęli nie przynosi rezultatu więc cała naprzód do konsoli konkurencji.

Opublikowano
Just now, Paolo de Vesir said:

Mieli na to ostatnie 10 lat, nie pykło. 

Ostatnie lata mieli bardzo niespójną politykę i zamiast szukać własnej tożsamości, jak Nintendo, to próbowali być drugim Playstation. Z X360 im się udało tylko dlatego, że Sony strzeliło sobie kilka razy w kolano i stopę. A i tak koniec końców się pogubili i przegrali

Opublikowano

Przecież tego XSS to nawet deweloperzy nie traktują poważnie. Przykładowo Capcom i RE4. Na XSS nie ma opcji wyłączenia RT, przez co tekstury ładują się po kilka sekund. Momentami wygląda to jak na PS2. Da się to zrobić z poziomu XSX, no ale musisz mieć drugą konsolę, albo kogoś kto ma i w zaufaniu zrobi to z twojego profilu. 

Opublikowano

Łatwiej chyba powiedzieć niż zrobić, bo spróbuj się dogadać z setkami developerów by udostępnili swoje gry w PA. Chociaż wiadomo że byłoby pięknie. 

Opublikowano
16 minut temu, Homelander napisał(a):

Nie wiem dlaczego w tych swoich przewidywaniach pomijacie mega istotny aspekt - cena. Microsoft oferuje za cenę 300$ urządzenie pozwalające na odpalanie w zadowalającym stopniu najnowsze gry. A za cenę miesięczną mniejszą niż cena youtube premium czy netflix mamy dostęp do bardzo szerokiego katalogu gier. Ani Sony ani PC nawet nie są bliskie zaoferowania czegoś takiego. Niby dlaczego miałby MS rezygnować z tak wielkiego kawałka rynku? Jeżeli przestaną się kręcić w kółko i postawią na jasny przekaz to wróżę czemuś takiemu wielki sukces

To MS w kolejnej generacji miał by wydać tylko konsolę za 300$ która znacząco by odstawała od PS6? Tak jak pisałem wcześniej jedyne sensowne wyjście przy taniej konsoli to poleganie na chmurze, czyli kupujesz sprzęt za 300$ i możesz lokalnie grać w gry jakości SX a jak chcesz grafikę na poziomie PS6 to streamujesz z serwerów MSu. Chyba że Sony kompletnie odpłynie z ceną PS6 (600$+) wtedy część osób zastanowi się czy nie lepiej mieć w tej samej kwocie Switch 2+Xbox XYZ a nie same PS6.

Opublikowano

Ale to kompletnie nie ma sensu, po co nowa konsola która oferuje gry z jak piszesz  "jakości z SX", a w razie czego może zapewnić lepszą jakość grając w chmurze. Przecież do dokładnie potrafi już dzisiaj obecna konsola.  Nie potrzeba nowej konsoli, by zaoferować lepszą jakość grania w chmurze. 

Opublikowano

Po to żeby gry z kolejnej generacji mogły być odpalane w sensownej jakości a użytkownik nie był ograniczony przez dostęp do internetu. W skrócie wyobraź sobie że MS w 2026 wydaje Series S2 (który będzie słabszy od PS6 za 600$) za 300$ ale jak taką konsolę podłączysz do neta to gry będą działały jak na PS6, oczywiście zakładając że masz wystarczająco szybkie łącze.

Opublikowano

Ale do tego nie potrzebujesz nowej konsoli. Jak MS wymieni sprzęt w chmurze, to nawet grający na Xboxach One i firestickach będą mieli jakość gier z PS6

Opublikowano

Nic tylko czekać na kolejne podwyżki ceny Gamepassa i blokadę aktywacji usługi i gier z innych, tańszych regionów. Wtedy to już nie pozostanie żaden argument za MS. Nawet to mityczne "ale ludzie latami powiększali swoją bibliotekę gier, mają znajomych w XBL" nie zadziała bo jaki jest sens tkwić w toksycznym związku, syndrom sztokholmski? Ludzie porzucą ekosystem łatwiej niż ci się wydaje bo niejeden już tak robił.

Opublikowano
3 minuty temu, ASX napisał(a):

Ale do tego nie potrzebujesz nowej konsoli. Jak MS wymieni sprzęt w chmurze, to nawet grający na Xboxach One i firestickach będą mieli jakość gier z PS6

Tak do grania w chmurze nie jest potrzebny nowy sprzęt ale do grania lokalnego, bez połączenia z internetem będzie potrzebny. No wychodzi takie RDR3 w 2030 które omija PS5/XSX ale trafia na PS6 i właśnie nowego Xa i na tym nowym tanim Xie jak masz połączenie z netem to leci gierka przez chmurę a jak nie to z dysku (w słabszej jakości), tak samo ten hipotetyczny handheld.

Opublikowano

No jak podwyzszą cenę za Game Passa i zablokują zakupy w tańszych regionach to zawsze możesz się przesiąść na platformę gdzie nie ma abonamentu porównywalnego z Game Passem, a zakupy w tańszych regionach są już dawno zablokowane. To się nazywa wpaść z deszczu pod rynnę xd