Skocz do zawartości

Konsolowa Tęcza

Gość _Be_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Dobra już widzę, to jest wątek o biciu NPC, w niektórych RPGach nie reagują. Przecież to można podpiąć pod smaczki, fajnie jak jest, ale bez się obejdzie. Lepiej jak tego nie ma, bo to dodatkowy czas developingu, a zamiast tego jest coś bardziej istotnego.

No, np kobiety z chujami w ciemnych uliczkach.

Ten Obsidian to jednak wie do czego się przyłożyć, a do czego nie.

Edytowane przez Josh
Opublikowano
11 minut temu, Homelander napisał(a):

Przecież nie będę wmawiał ludziom, że się nie znają, że problem nie istnieje, albo jest marginalny.

Kończąc wywód na temat martwego świata - padła teza ze strony twojej i kazka, że Avowed nie może być dobra gra z powodu braku interakcji z przedmiotami i NPCami. Tak samo jak pisaliście o słabych dialogach czy questach, a mnie bardziej niż reakcja na atak na NPCa (kończąca się śmiecia postaci lub aresztem czyli generalnie cofa nas w grze) cieszą takie smaczki które do tej pory zauważyłem:

- jeden z towarzyszy wypomina mi jak potraktowałem biznes pewnej kurtyzany, długo po tym queście

- dwóch NPCów kłóci się o pewną formę magii, ale to kompletne randomy na 3 linijki tekstu - Obsidian napisał opcję dialogową po tym jak wybrałem się do tego maga który ją praktykuje i wariant kiedy jeszcze u niego nie bylem

- w dużym mieście udało mi się rozzłościć pewną frakcję co sprawiło, że byłem atakowany jak tylko mnie zauważyli, zabicie ich szefa było pozytywnie komentowane przez losowych NPCów

Wiec stoję teraz przed wyborem - czy mam narzekać, bo nie mogę przestraszyć zwykłego cywila czy jednak cieszyć się, że moje poczynania przekładają się na to co dzieje się w grze i NPC REAGUJĄ na nie?

Czy wolałbym dwie opcje na raz? Tak, ale mając jedną do wyboru - wolę podejście Obsiadian niż podejście CDPR.

Opublikowano
3 minutes ago, ASX said:

Wydaje mi się też że niewspółmierne jest porównywanie klaktarzu, kluczowego aspektu rozgrywki, do możliwości bicia npców. Bo niski klatkarz, typu właśnie takie 17 fpsów, potrafi naprawde odebrać jakąkolwiek przyjemność z gry i uczynić tytuł niegrywalny.

No widzisz, a mi nie odebrało i skończyłem. A martwy i nieinteraktywny świat odbiera. I co teraz? Dlaczego ja akceptuję Twoje obiekcje wobec tego ewidentnego problemu jak framerate, a ty moich nie i wmawiasz mi bzdury? Bo Twoja racja jest bardziej twojsza niż mojsza, bo twoja racja jest najtwojsza?

Tylko do KotORa się cofasz? Czemu nie do Eye of the Beholder. Albo tekstowego Hobbita na C64. Nie krępuj się

Opublikowano
4 minuty temu, Josh napisał(a):

No, np kobiety z chujami w ciemnych uliczkach.

Ten Obsidian to jednak wie do czego się przyłożyć, a do czego nie.

Bicie NPCów? Ale po co? Myślę, że chętni na takie akcje mają nierówno pod sufitem xD

Opublikowano
12 minut temu, Homelander napisał(a):

No widzisz, a mi nie odebrało i skończyłem. A martwy i nieinteraktywny świat odbiera. I co teraz? Dlaczego ja akceptuję Twoje obiekcje wobec tego ewidentnego problemu jak framerate, a ty moich nie i wmawiasz mi bzdury? Bo Twoja racja jest bardziej twojsza niż mojsza, bo twoja racja jest najtwojsza?

No i spoko, ja też akceptuję że może ci odbierać to odbierać jakąkolwiek radość gry. Myślę tylko że patrząc na recenzję, czy opinie graczy to raczej powinieneś zaakceptować że jesteś w mniejszości. Bo najgłośniej i najwięcej w tej sprawie nie wypowiadają bowiem osoby grające, tylko ty z Joshem. 

Opublikowano
1 minute ago, ASX said:

No i spoko, ja też akceptuję że może ci odbierać to odbierać jakąkolwiek radość gry. Myślę tylko że patrząc na recenzję, czy opinie graczy to raczej powinieneś zaakceptować że jesteś w mniejszości. Bo najgłośniej i najwięcej w tej sprawie nie wypowiadają bowiem osoby grające, tylko ty z Joshem. 

Bzdura. Tematu by nie było gdybyś Ty i Pablo nie zaczęli durnych hasełek o atakowaniu Xboxa, nienawiści do Microsoftu, marginalizowania naszych twierdzeń i tak dalej. 

Co do recenzji to po "recenzjach" Dragon Age absolutnie przestałem zwracać na nie uwagę. Mam kilka osób na polskim youtube, którym wierzę, reszta ignów i inntch eurogamerów Henryczek 6/10 mnie nie obchodzi

Opublikowano
Just now, Paolo de Vesir said:

Dałem ci przykłady interakcji ze światem, może zamiast chować głowę w piasek to się do tego jakoś ustosunkujesz? Czy któryś z recenzentów którym ufasz nie raczył ci przedstawić pełnego obrazu gry i teraz przypał?

Widziałem filmy. Kłamią? Zaprzeczasz temu co pokazuje chociażby Rysław? Zmanipulował filmy?

Opublikowano
14 minut temu, Homelander napisał(a):

Bzdura. Tematu by nie było gdybyś Ty i Pablo nie zaczęli durnych hasełek o atakowaniu Xboxa, nienawiści do Microsoftu, marginalizowania naszych twierdzeń i tak dalej. 

Dobrze, poddaje się. Tak, to ja rozpocząłem ten temat, to moja wina. 

Opublikowano
22 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Nie ogladalem Ryslawa - mogę tylko powiedzieć co ja zrobiłem i czego doświadczyłem i tutaj kłamstwa ci nie podaję, a o Ryslawie już słyszałem dużo różnych rzeczy :) 

Wierzę Ci. Ale ciężko mi zaprzeczać temu co widzę na własne oczy. No nic, chyba nie ma co dalej dyskutować. Cieszę się chociaż, że dotarło iż krytyka pewnych aspektów nie ma nic wspólnego z jakimś hejterstwem wobec Xboxa czy Microsoftu. Dobre i to

Opublikowano
43 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Dałem ci przykłady interakcji ze światem, może zamiast chować głowę w piasek to się do tego jakoś ustosunkujesz? Czy któryś z recenzentów którym ufasz nie raczył ci przedstawić pełnego obrazu gry i teraz przypał?

Wiesz że to co ta gra robi dobrze nie ma absolutnie żadnego znaczenia?

Btw te napisane przez ciebie przykłady powinny cieszyć fanów RPG

Opublikowano
15 minut temu, Homelander napisał(a):

Wierzę Ci. Ale ciężko mi zaprzeczać temu co widzę na własne oczy. No nic, chyba nie ma co dalej dyskutować. Cieszę się chociaż, że dotarło iż krytyka pewnych aspektów nie ma nic wspólnego z jakimś hejterstwem wobec Xboxa czy Microsoftu. Dobre i to

W twoim przypadku raczej nie, oberwało ci się po prostu rykoszetem za usual suspects który w temacie Avowed robili chlew. Aczkolwiek, ta rozmowa tutaj daje pewien przedsmak tego co zaobserwować będę mógł w następnych miesiącach jeśli chodzi o duże premiery, nie tylko na Xboxie. ;) 

Opublikowano

Ostatnio akurat wyszła gra akcji/RPG z jedną z najbardziej rozbudowanych zabaw fizyką ever, Eternal Strands. Nawet jak ktoś grał w Zeldy, to i tak gra potrafi zrobić wrażenie i zaskoczyć, że wow, takie oczywiste rzeczy typu realistyczne zachowanie rzeczy w reakcji na kierunek i moc, ciepło, zimno są możliwe w grze. Można bardzo ciekawie się bawić realistycznymi systemami fizyki, temperatury. Wszystko niemal "realistycznie" reaguje na siłę, ogień i lód, poza podłożem niemalże wszystko ma swoje "HP", można rozwalać drzwi jak się ma czym, wszystko, wszędzie się też wspinać. Rzeczy nawet w locie mogą reagować zmienną trajektorią na wszystko co się z nimi dzieje. Colossusowe walki można rozwiązać na masę "realistycznych" sposobów itp.

...Gra nikogo nie obeszła, mimo że jest na Game Passie (co oznacza, że kosztuje tak naprawdę co najwyżej cenę Game Passa, nie kosztuje 350 zł). Nigdy o niej nie słyszałem w necie. Na forumie też 4 posty, z czego 3 moje.

Tak że tyle, fizyka raczej po prostu nie jest warta mocy obliczeniowej i pracy developerów. Nigdy nie słyszę o grach, które się na tym skupiają, a wychodzą czasem takowe. Ludzie ewidentnie grają w to, co wygląda ładnie i filmowo i odtwarza ogólne założenia ładnej wyglądającej jak życie nawalanki lub strzelanki. Przynajmniej gracze tego pokolenia. W takim God of War coś tak wymyślnego jak "skok głównego bohatera" wygląda tak, jakby niewidzialna ręka go przesuwała, fizyka i interakcja są takie żeby naprawdę podstawowe akcje wyglądały cool, głównie walka, i poza tym właściwie żadna, a gracze na całym świecie powszechnie uznali, że najlepsza gra ever.

Trumpiarz jak to trumpiarz, usłyszał jakieś hasełko i się podjarał że to dobry sposób czucia się lepszym, i w sumie tyle się zadziało, ewidentnie tak było że ktoś w internecie powiedział że Avowed zły bo nie ma fizyki, więc się to powtarza, i tyle. Nie widać by gra go jakoś obchodziła w tę czy we w tę stronę. Masa jego ulubionych gier nie ma żadnej "interakcji" o której mówi i nigdy na to nie jęczał, to jest tak oczywiste że tylko "my z Joshem i Krychem" może tak dzielnie udawać.

• Plusik 1