Wredny 9 453 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Godzinę temu, SnoD napisał: No chyba na głowę upadłeś... zakup największego wydawcy na świecie niby jest bez sensu? Mam sens i to spory, przede wszystkim mają potężne marki na PC, co jest potrzebne do rozwoju GP jak i całej platformy Xbox. Mają gry, które schodzą w dziesiątkach mln na część co mocno wywinduje GP jak i sprzedaż samych konsol z tym abonamentem. Ogromny powerhouse mocy przerobowych, który obecnie nie jest dobrze wykorzystany, co najmniej ze 4 duże studia mogłyby się zająć robieniem dodatkowych gier. Ponadto to ogromny potencjał do wejścia na rynek gier mobilnych gdzie w produkcji mają odpowiedniki swoich największych IP na mobilki Wiadomo - z biznesowego punktu widzenia pewnie świetna decyzja, ale dla mnie, mającego CoDa w dupie, to zupełnie bez znaczenia. Godzinę temu, ASX napisał: dla koneserów gamingu na forumku gardzących mainstreamowymi grami, faktycznie zakup Activision może się wydawać że nie miał dużego sensu, Pytanie też ilu z tych otwarcie gardzących grami Activision i Blizzarda, potajemnie ogrywa Call of Duty, Overwatcha, WoWa, Tony Hawka, Crasha i resztę? ale dla zwykłego gracza będzie to mieć bardzo duże znaczenie, bo takie Call of Duty . to co roku najlepiej sprzedająca się gra zarówno na Xboxie jak i Playstation. Więc, można sobie wyobrazić co się będzie działo gdy kolejna odsłona trafi w dzień premiery do taniego abonamentu growego? No ok, wiadomo że pisałem głównie o sobie, jako o "zwykłym graczu", ale za żadnego konesera się nie uważam. Faktycznie zapomniałem o Crashu, bo gdy myślę o Acti/Blizz to tylko CoD, Overwatch i Diablo mi się przypomina w pierwszym skojarzeniu, a te marki są mi zupełnie obojętne. Godzinę temu, balon napisał: Przecież Acti ma dużo marek. Niektóre bdb i wręcz kultowe. Inna sprawa aby chciała je wydawać, ale Crash 4 (prze kozak), Spyro czy Tony remake to dobre jaskółki. Tak jak wyżej - wyleciało mi z głowy - faktycznie. No jeśli wróciliby do wielu zapomnianych IP to faktycznie mogłoby być fajnie, ale póki co w ogóle mnie to Acti nie jara. Cytuj Odnośnik do komentarza
Homelander 2 037 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Zwykłego gracza Acti jara zdecydowanie. Ja wiem Wredny, że starasz się być taki alternatywny i fajny, ale jest granica logiki i rozsadku, której nie powinno się przekraczać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Niestety, w trollingu łatwo się zapomnieć i można czasem pomyśleć, że to na serio kolego @Wredny Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 272 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Wystarczy, że ActiBliz wypuszczą dopracowane Diablo 4, nowego StarCrafta, Warcrafta i pójdą po rozum do głowy i singlowego CoDa będą wypuszczać raz na dwa lata, a w kwestii multi postawią na Warzone 2, co by mogło uwolnić ze 4 duże studia od supportu do robienia gier na ich kultowych IP. Sam Blizzard podobno ma poważne plany na najbliższe lata, jest więc szansa, że bez stawisnia wszystkiego na CoDa ich forma może mocno zwyżkować. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kmiot 13 579 Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2022 Problem leży w mocach przerobowych. Bo gry AAA teraz powstają minimum 5 lat i wymagają ogromnych nakładów (osobowych i finansowych). I co z tego, ze Acti czy WB mają fajne IP, skoro nie mają kogo do nich oddelegować, a nawet jeśli, to trzeba czekać 5 lat na efekty. Blizzard Diablo Immortal NA SMARTFONY klepią od kilku lat. Śmiech na sali. Sony też kupiło Insomniac, które przez kolejne lata będą mozolnie dłubać przy Spidermanie 2 i Wolverine, tak naprawdę nie wiadomo jak długo. Możliwe, że przez kolejne 3 lata. Przecież wielu z nas do tego czasu już przestanie się jarać grami, bo im życie spłata figla. Ogólnie trudno jakkolwiek się ekscytować tymi zakupami czy przejęciami, bo efekty nastąpią najwcześniej za kilka lat, o ile w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ukukuki 6 892 Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Ja czekam od nich tylko na Diablo 4 i może kiedyś W4? Reszta nie jest dla mnie, a CoDy od 4 mnie nie jarają. Brakuje mi trochę historycznych strzelanek które opowiadały o prawdziwych zdarzeniach. grając w CoD2 myślałem ile jeszcze bitew i wydarzeń historycznych pokażą w następnych latach. Marzyłem o czymś podobnym tylko z historycznymi bitwami. A co mi zostało? No nic, może jakiś RTS od czasu do czasu. Giereczkowo w wielu miejscach nie rozwija się niestety. Wielu idzie w aspekt sieciowy bo to był pewny biznes przynoszący ogromne dochody. Na całe szczęście coraz więcej firm rozwala sobie ryjki o kolejne nieudane projekty nastawione na online i przestaje to być bezpieczna przystań dla projektów. Do tego płacenie za online, jak dla mnie to jest rak konsolowego grania. Jeszcze Nintendo poszło tą drogą pchając w mordy graczy 30 letnie gry Nie mogę pojąć jak gracze mogą się na to godzić. Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 374 Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 (edytowane) 5 godzin temu, Ukukuki napisał: Brakuje mi trochę historycznych strzelanek które opowiadały o prawdziwych zdarzeniach No to jest mega chujowe, tyle maja możliwości, a oni będą się zapętlać i robić szeregowca Ryana po kilka razy. Wietnam, była Jugosławia, a przecież 1 i 2 wojna ma nadal wiele do zaoferowania(dlaczego nigdy nie pokazali ataku na Polskę), tylko jak nie chcą pokazywać innych frontów, to nic dziwnego, że ludziom może się przejeść. Oprócz tego jest ogromna nisza, żeby tak jak Spec Ops, wojny nie pokazywać jako wesołe rampampampam, tylko podejść w bardziej psychologiczny sposób, i to nawet nie muszą być FPS-y Edytowane 1 Maja 2022 przez SlimShady 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Chyba tylko CoD 3 miał "polski" wątek i MoH Warfighter miał misję z GROMem, właśnie patrze i jest za 26zł na origin, aż sobie chyba przypomnę Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 374 Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Był jeszcze taki mocny średniak, w części o powstaniu, chyba Enemy Front, no ale więksi graczy mogliby to zrobić dużo lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 1 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2022 Ta od CI Games, ale to nasi robili to tak jakby się nie liczy Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 596 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Square Enix pozbywa się swoich zachodnich studiów na rzecz Embracer Group za kwotę - uwaga - 300 milionów dolarów. Deal życia Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Aż dziwne że MS i Sony się nie połasiło, zwłaszcza patrząc na IP Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 596 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 no też się dziwie, że ani jedni ani drudzy nie przebili tej oferty. 300 milionów to w chuy mało, dla porównania kilka lat temu M$ zapłacił za roczną ekskluzywność Rise of the Tomb Raidera 100 milionów dolarów xdddd Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Bez zaskoczenia, poza TR to wszystko drugo i trzecioligowe marki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 022 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 1 minute ago, Paolo de Vesir said: Bez zaskoczenia, poza TR to wszystko drugo i trzecioligowe marki. co ty dupisz Paweł Deus Ex to nie jest druga liga, a w Legacy of Kain jest ogromny potencjał. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 042 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Human Revolution wynudziło mnie tak, że tej drugiej części w Czechach nawet nie wyjąłem z folii. Najgorzej, że CD nie trafiło ostatecznie do MSu, to zdolne studio. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 272 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 (edytowane) Może SE w ogóle nie chciało sprzedać tych studiów MS czy Sony. Myślę, że kluczową sprawą w tym przypadku była gwarancja multiplatformowości, może SE zapewniło sobie jakieś zyski od sprzedaży ich gier. Nie zdziwię się jak sprzedali zachodnie studia żeby Sony mogło kupić japoński oddział bez potrzeby kontroli antymonopolowej w USA i EU. Edytowane 2 Maja 2022 przez SnoD Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 961 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 To są śmieszne pieniądze jak za tak wielkie marki i 1100 pracowników. Sony zapłaciło ponad 10x więcej za Bungie. Dla mnie najważniejsze jest to: "For example, two original IPs, Tomb Raider and Deus Ex, have sold AAA units of ~88M and ~12M, respectively. Embracer sees an opportunity to invest in these franchises, as well as the additional acquired IPs such as Legacy of Kain, Thief, and other original franchises. " Może za parę lat doczekamy się powrotu LoK tym bardziej że THQ Nordic lubi odświeżać zapomniane gry (np. Destroy all Humans czy SpongeBob). Cytuj Odnośnik do komentarza
SnoD 2 272 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 (edytowane) Dobrze, że uwolniono te studia od SE, bo ewidentnie sobie z nimi nie radzili. Stawiam, że niedługo Sony ogłosi przejęcie JP oddziału SE. Mogli naciskać SE na szybką sprzedaż zachodniego oddziału do czasu kiedy MS pracuje nad ActiBliz. To by tłumaczyło niską cenę sprzedaży. Edytowane 2 Maja 2022 przez SnoD Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 140 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 24 minuty temu, Paolo de Vesir napisał: Bez zaskoczenia, poza TR to wszystko drugo i trzecioligowe marki. Sam jestes trzecioligowa marka. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Czoperrr 5 022 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 22 minutes ago, Paolo de Vesir said: Human Revolution wynudziło mnie tak, że tej drugiej części w Czechach nawet nie wyjąłem z folii. Najgorzej, że CD nie trafiło ostatecznie do MSu, to zdolne studio. To, że Ci tytuł nie siadł nie znaczy, że jest słaby. Human Revolution to topka generacji o czym świadczą opinie graczy i recenzentów. Sam ukończyłem 3 razy na 3 różnych platformach. Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 nieeeee, Phil eidos i deus kurw wiedzialem ze square sie ich pozbedzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Pupcio 18 299 Opublikowano 2 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2022 Co to w ogóle za chłopy które kupiły te studia?? Pierwszy raz o nich słyszę Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi