Gość _Be_ Opublikowano 10 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 lipca 2015 Nie jestem mate ale mogę coś skrobnąc o giereczka indie, Na początek polecam invisiible inc od klei (to już mainstream indie) bo są jednym z lepszych devów w branży (mark of the ninja, shank 1/2, don't starve) niestety gra nie wyszła póki co na konsole więc jest o niej dośc cicho, ale kupiła mnie świetnym stylem graficznym oraz interesującym połączeniem rogue-like i skradanki w sosie x-coma (turowa rozgrywka) w settingu przyszłosci kontrolowanej przez korporacje (syndicate anyone?) Devolver wydaje dużo ciekawych tytułów jednym z nich jest własnie Ronin, stworzona przez jednego polaka gierka, która widać, że jest inspirowana też troche mark of the ninja i jest platformówką i skradanką z aktywną pauzą nie wygląda jakoś rewelacyjnie, ale gra daje radę imo Z kilku nie skończonych projektów moją uwagę przykuło m.in Driftstage, które zapowiada się niesamowicie z tego co ograłem w demie alphy a już niebawem można spodziewac się nowego buildu bo zbiórka na kickstarterze się powiodła The Long Dark - świetny styl graficzny i fajny pomysł na survival w zimnej kanadzie, gra polega na przemierzaniu lasów w poszukiwaniu prowiantu i kontrolowaniu wsazników głodu, zmęczenia czy wyziębienia, ale ponoć ma się ukazać jakieś story mode w full wersji. To tak na szybko, ale szczerze to fajnie zapowiadających się gier nie AAA jest pierdyliard i ciężko się w tym wszystkim połapać. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mate5 Opublikowano 10 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 lipca 2015 (edytowane) mate, musisz mi zrobić jakąś listę fajnych indie perełek, bo chętnie zrobię detoks od gier AAA. Parę typów: Hakaiman - FREE - indie gierka gdzieś z początku tego wieku, mix mgsa i hotline miami. Jest skręcanie karków, skradanie się i masa krwi. Ninjah - jesteś Ninjah i masz linkę, która służy za niby grappling hook, oraz karabin, którym nie atakujesz nikogo (w grze nie ma przeciwników), tylko dzięki odrzutowi możesz unosić się w powietrzu. Dodaj tego fakt, że twój strój może zmieniać kolor i tylko jeśli ma taka samą barwę jak platforma, to możesz na niej bezpiecznie stać. Zręcznościowo-logiczna z którą spędziłem zbyt dużo czasu ~10 lat temu. Sandstorm - experimental game gdzie podróżujesz po pustynii, jeszcze nie grałem, ale wygląda cudownie. Super Hexagon - jak już spędzisz przy tej grze kilkanaście godzin i coś kliknie w mózgu to wchodzisz w trans i nie możesz się oderwać. Shotgun Ninja - gierka Soderstroma (typ od Hotline Miami), zły księgowy zrobił ci coś złego, a ty w tej trwającej ok. 30 minut grze skaczesz i robisz walljumpy przy wyku.rwistej piosence Birdsong - metroidvania, w której w każdym momencie widać cały świat gry, ale miejsce w którym aktualnie jesteś jest powiększone "rybim okiem". For the love of god - gra-żart korzystająca z formuły Papers, Please, gdzie jak urzędnik w niebie decydujesz czy petenci trafią do nieba czy do piekła. Hotline Miami - tak, pisałem o tej grze już za dużo razy, ale poważnie, nawet jak już grałeś, to uruchom jeszcze raz, graj tylko maską Tony i naucz się placementu przeciwników na pamięć. Jest to przecież najbardziej stymulująca gra video 1989 roku! Teleglitch - roguelike, gdzie budzisz się na opuszczonej stacji badawczej, craftujesz dziwne bronie z dziwnych przedmiotów i czytasz logi o tym jak największa korporacja w tym układzie kupi zwłoki twojej matki i wykorzysta je do stworzenia ghoula pracującego w fabryce, A TY BĘDZIESZ MIAŁ % Z "JEJ" PRACY! Do tego czasem jest trochę 5spooky9me. Z nadchodzących czekam na opisywane przeze mnie we właśnie ukończyłem Deadbolt, Suteq, plis, wejdź na poniższa stronę i pobierz obecny build tej gry. Ciężko mi opisać jak wyku.rwisty jest ten tytuł, atmosfera, prosty ale tak bardzo rajcujący gameplay, główny bohater, teksty, miodność strzelania. To będzie najlepsza gra wydana w 2016 roku. http://hopoo.itch.io/deadbolt @bluber Nie grałem w Ronina, obecnie marnuję cenny czas przy wydanym tylko w japonii klonie zeldy, gdzie grasz jako kosmita, który przejmuje ciało dziecka i w tym ciele strzela z pistoletu maszynowego INGRAM do kosmitów na dzikim zachodzie. Nudny gameplay, ale ma masę typowo japońskich feature'ów i świetne fanowskie tłumaczenie. Edytowane 10 lipca 2015 przez mate5 Cytuj Odnośnik do komentarza
aux 3 784 Opublikowano 10 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 lipca 2015 Mate5 i Bluber powinni mieć kącik indyka w PE Ja się dowiaduję o ciekawych gierkach od was i z Jawnych Snów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 10 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 lipca 2015 Ło jezu MATE, JESTEŚ WIELKI. Kur.wa tyle perełek mogłem ominąć, ale na szczęście jesteś Ty. Większość już pościągałem, ale jeszcze pozostałe 2 jutro kupię bo dzisiaj nie chce mi się już bawić. Muzyka z Super Hexagon. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mate5 Opublikowano 10 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 lipca 2015 (edytowane) Wow, cieszę się że mogłem pomóc. Jak szukasz obskurnych gier robionych przez ludzi z pasją to uderzaj na itch.io. Jak dobrze pójdzie to na początku sierpnia będzie tam mój pierwszy tytuł. Edytowane 10 lipca 2015 przez mate5 Cytuj Odnośnik do komentarza
Bansai 11 198 Opublikowano 10 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 lipca 2015 Jest tu jakis entuzjasta Space Simow ktory moglby cos polecic? Chwilowo na oku mam to: Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 11 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 lipca 2015 Najlepszą grą 2016 roku będzie Mother Russia Bleeds. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mate5 Opublikowano 11 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 lipca 2015 Wiesz Rozi czy potwierdzili lokalnego coopa? Cytuj Odnośnik do komentarza
Bansai 11 198 Opublikowano 11 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 lipca 2015 Wiesz Rozi czy potwierdzili lokalnego coopa? W opisie tego filmiku: Jest napisane: Battle solo or alongside friends locally and online in an exceptional story mode campaign or harden your resolve in a multitude of formidable challenge and versus modes. Jeden z niewielu indykow ktorymi sie jaram. Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 843 Opublikowano 11 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 lipca 2015 Ej, ostatnio pisaliśmy o formie japońskich developerów w robieniu szałowych walk z bossami w ich tytułach. Przeglądam sobie teraz walki z niektórymi skurczybykami, jakieś rankingi najlepszych starć na YT i jestem ciekaw waszego TOP X takich walk, pewnie większość będzie wszystkim znanych, ale na pewno znajdą się jakieś perełki w zapomnianych/nie tak popularnych grach którymi chcecie się podzielić. Wymienię się z Wami moimi typami, na pewno jakaś walka wypadła mi z głowy, ale co tam. W spoilerach będę zamieszczał filmik z walką coby mozna było sobie szybko ogarnąć jak ktoś nie grał. DMC3W sumie jak tak sięgnę pamięcią to finałowa walka z Vergilem była tą najlepszą ze wszystkich gier w jakie grałem - cutscenki towarzyszące walce, soundtrack, lokacja, do tego boss na którego poświęcało się grube godziny na poznanie zestawu ciosów. Nie wspomnę o emocjach które towarzyszyły przy spotkaniu na poziomie trudności DMD. Chyba każdego spotkała taka sytuacja Pad latał aż miło. God Hand Tytuł w których świetnych walk z bossami jest całe mnóstwo, ale na pewno zapadną mi w pamięci dwie – walka z klonami Power Rangersów i Devil Hand. Pierwsza to czysta beka, soundtrack i teksty które padają cisną banana na ustach, natomiast druga to intensywność na najwyższym poziomie i podobnie jak z Vergilem wymagany pure skill i małpia zręczność by liczyć na wygraną. Coś pięknego. Dodać teleporty i Dragon Ball. Bayonetta Znowu wymienię dwie (dobra trzy : ) najlepsze bo jak to u Platynowych 95% starć gniecie jajca. Prolog i strzał w pysk. Chyba najlepszy początek w grach jakiego doświadczyłem i może nie jest to czysta walka z bossem tak jest to top topów najlepszych momentów w gierkach dla dzieci. Natomiast Father Balder czy ostatnia bitwa z Jeanne Clock Tower Father Balder Jeanne Ninja Gaiden Moja gra życia, walki z bossami jeżą włosa na dzyndzlu . Alma, przez większości szczęśliwców którzy mieli okazję obcować z tym tytułem uważa ją za najtrudniejszą walkę z bossem w swoim gatunku,geniusz walki zrozumie tylko ten który straci wszystkie włosy i zedrze gardło kląć na fantastyczną prace kamery i zbijającą cały pasek HP rzut filarami Do tego Doku, Marbus, Nicchae, Ishtaros... Alma Dalej wspomnę o Resident Evil 4. Walka na noże z Krauserem, El Gigante, Mendez, Verdugo, wszystko fantastycznie i każdą chciałbym tu wyróżnić, ale to najlepszą jest ta pierwsza: https://www.youtube.com/watch?v=fTpz-Zds4iU Del Lago Co tu się dzieję, żadne słowa nie opiszą wielkości boonera podczas pierwszego spotkania. Kolosów pominę, God of War również, kto grał wie że to najwyższa półka i każdego starcia nie ma sensu opisywać bo jest wyborne. Okami to samo, mimo swojej prostoty powalają. Napiszę natomiast chętnie jedno zdanie o dwóch kolejnych grach platynowych - Vanquish czyli GOTY strzelanina TPS. Jak dla mnie cały ten AR mode z przegrzewaniem się stroju był czymś świeżym - cover system nic nie gwarantował, raptem max 5 sekund za murkiem, nerwowe wyczekiwanie aż naładuje się system bez żadnego headshot'a rakietą i jazda dalej z przeciwnikami. Do tego cały ten boost dodge czy "normalny" wślizg świetnie odróżniał ten tytuł od reszty podobnych gierek. Rewolucja? Nie. Rewelacja? Jak najbardziej. Do tego jedna z moich ulubionych potyczek z szefem, Crystal Viper; Bogeye czy Unknown również dawali mocno radę. Crystal Viper Unknown Bogey'e Muszę to kupić i jeszcze raz przejść. W MGR już bez zbędnego opisu na pewno chciałbym wyróżnić Senatora (soundtrack, wieloetapowośc starcia i kure,wska intensywność), Sama czy MG Raya. Jak ktoś nie grał to lepiej niech nie sprawdza i szybciutko leci po swoją kopie, no coś pięknego po raz pięćsetny w tym poście. https://www.youtube.com/watch?v=NNkIJkyi7-U Senator https://www.youtube.com/watch?v=f3bHENs9-2A MG Ray https://www.youtube.com/watch?v=sinCbx7IvKk Sam Dobra, koniec bo piszę tego posta już ze dwie godziny a w sumie wale po łebkach tylko opisy, a tylko oglądam to wszystko na YT i mam ochotę każdą grę z osobna sobie przypomnieć. Napiszcie swoje typy bo mi się inaczej zrobi smutno . 5 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mate5 Opublikowano 11 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 lipca 2015 (edytowane) Zapisałem sobie twój post w zakładkach jako ''gry, które trzeba ograć bo XM je szanuje''. Jak tak pomyślałem, to gram w relatywnie mało gier, które się wyróżniają walką z bossami. Albo inaczej, mało gram w tytuły, w których bossowie wyróżniają się mechaniką gameplayu. W każdym razie kilku z tych bossów, którzy mi zapadli w pamięci: Drugi boss w Metal Slug 3. To jak wyglądają te istoty oraz spadające z nieba monolity niczym ten z 2001: Odyseja Kosmiczna powodują, że bardzo lubię tę walkę. Sunset Raiders - w zasadzie... wszyscy bossowie tam. Każdy z nich wypowiada cudowne one linery, jeden doczekał się nawet swojej strony. http://burymewithmymoney.com/ Adramelech z Castlevanii CotM - samej gry nie zdołałem ukończyć, (choć kiedyś powrócę), ale ten boss... ma piękny sprite. Kalameet z Dark Souls - DOSŁOWNIE krzyknąłem gdy go wreszcie pokonałem. Wspaniała walka z z ogromnym smokiem ziejącym zmaterializowaną energią. Po około 20 nieudanych próbach stwierdziłem (rok później), że zrobię to porządnie, więc chwyciłem kosę w dwie łapy, darowałem sobie tarcze i lockowanie, po czym latałem między jego atakami i rozniosłem go po następnych 4 próbach. Poniżej nagrania jak jakiś bóg gier video oneshotuje tego bossa z powietrza. https://www.youtube.com/watch?v=8UnIM0zMr0c Tzw ''Żyd'' z Resident Evila 4, tj. ten szef wioski z którym walczymy w stodole. Druga faza walki jak zwisa z belek. Crocomire z Super Metroida i to jak z niego schodzi skóra gdy się topi w lawie. I jeszcze cała masa innych bossów z Demons Souls, Dark Souls i Bloodborne, ale szczególnie Maneaters. To jak na początku widać tylko zielone oczy pierwszego, a potem wiadomo co się dzieje. Edytowane 11 lipca 2015 przez mate5 Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 843 Opublikowano 12 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 lipca 2015 Swoim postem mi przypomniałeś, że ciągle mam w pupe dlc do Dark Soulsa, może wakacje to dobra pora by go zakupić i przejść. Swoją drogą mógłbyś wreszcie przejść niektóre tytuły które wymieniłem bo tak na kupce wstydu mieć DMC3, Bayonette czy MGR to smuteczek. Cytuj Odnośnik do komentarza
nobody 3 504 Opublikowano 12 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 lipca 2015 Najleprza walka w MGR to ofkors Sam. Cała gra została praktycznie oparta na tym jednym motywie i choy że wygląda jak Vamp z MGS z kucykiem. Silver medal dla Moonsoon'a. #TeamYebaćSenatora Cytuj Odnośnik do komentarza
kermit 6 998 Opublikowano 12 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 lipca 2015 ale dobry ten deadbolt Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mate5 Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 ale dobry ten deadbolt No nie? Już nawet pomijając atmosferę, w żadnej grze headshoty nie sprawiały mi tyle frajdy. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 Oj prawda. Ta giereczka jest naprawde dobra. Przeszedlem chyba 3 poziomy i dopiero dzisiaj wroce do gry. Ile tam w ogole jest poziomow? Cale to drzewko sie zapelnia? Cytuj Odnośnik do komentarza
kermit 6 998 Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 no pare razy mialem akcje - ostatni przeciwnik, mysle ale ich rozyebalem, a broń <klik> pusty magazynek i mam hedszota w kolano Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mate5 Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 @Suteq 5 i nieskonczony szosty jest w obecnym buildzie. Tworca na swoim blogu pokazuje postepy, warto sledzic. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 Rockpapershotgun wrzucił liste 50 najlepszych rpgów, po zobaczeniu, że torment jest na drugim mialem taką reakcje potem myśle sobie w sumie nie jest tak źle mogli dać skyrima na pierwszym miejscu jak na forum pe xD gurwa mass effecty, dragon age a brak fallouta czy arcanum beka wnusiu 1. Dark Souls 2. Planescape: Torment 3. Baldur’s Gate 2 4. Morrowind 5. Utima VII 6. Deus Ex 7. The Witcher 3 8. System Shock 2 9. FTL 10. Fallout 11. Dragon Age: Origins 12. Divinity: Original Sin 13. Legend of Grimrock II 14. Ultima Underworld II 15. Dwarf Fortress 16. Mass Effect 2 17. Pillars of Eternity 18. Zanbgand 19. Vampire: Bloodlines 20. NEO Scavenger 21. Deus Ex: Human Revolution 22. KOTOR 23. Anachranox 24. Fallout: New Vegas 25. Avernum: Escape From The Pit 26. UnReal World 27. Din’s Curse 28. ADOM 29. Sunless Sea 30. Daggerfall 31. Banner Saga 32. Titan Quest 33. Skyrim 34. Darkest Dungeon 35. Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer 36. Shadowrun Dragonfall Director’s Cut 37. Wasteland 2 38. Wizardry VIII 39. Betrayal at Krondor 40. Darklands 41. Eye of the Beholder 42. Brogue 43. Torchlight 2 44. Pool of Radiance 45. Space Rangers 2 46. Recettear: An Item’s Shop Tale 47. Diablo II 48. Risen 49. Dungeon Master 50. Hand of Fate a wy co sądzicie o tej liscie? może by zrobić temat z ankietą na najlepsze giereczki rpg co? Cytuj Odnośnik do komentarza
Ludwes 1 682 Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 No przecież jest Fallout. Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 085 Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 11. to taki niegrywalny (na konsolach) potworek powstały na fali popularności Mass Effect. Z części na cześć co raz gorsza. Zamieniłbym miejscami (ale nie pozycją) na Nier. Cytuj Odnośnik do komentarza
xmortex 400 Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 Dragon age: Origins powinien się nazywać chyba cancer age bo to rak rpg. Beznadziejna fabuła, słaby gameplay, nie mam pojęcia jak skończyłem i czemu. Ta lista jest bardzo zła. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość _Be_ Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 No przecież jest Fallout. DWÓJKA HURRWA MAJONEZ 11. to taki niegrywalny (na konsolach) potworek powstały na fali popularności Mass Effect. Z części na cześć co raz gorsza. Zamieniłbym miejscami (ale nie pozycją) na Nier. to nie jest lista jrpg Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 085 Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 To by tłumaczyło brak kilku sztandarowych jRPGów. Cytuj Odnośnik do komentarza
golab 1 670 Opublikowano 13 lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 lipca 2015 nie ma witchera 1 i fallouta 2, beczułka Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi