Skocz do zawartości

Konsolowa Tęcza

Gość _Be_

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem mate ale mogę coś skrobnąc o giereczka indie,

Na początek polecam invisiible inc od klei (to już mainstream indie) bo są jednym z lepszych devów w branży (mark of the ninja, shank 1/2, don't starve) niestety gra nie wyszła póki co na konsole więc jest o niej dośc cicho, ale kupiła mnie świetnym stylem graficznym oraz interesującym połączeniem rogue-like i skradanki w sosie x-coma (turowa rozgrywka) w settingu przyszłosci kontrolowanej przez korporacje (syndicate anyone?)

invisible-inc-does-espionage-justice-140

ii.jpg

Devolver wydaje dużo ciekawych tytułów jednym z nich jest własnie Ronin, stworzona przez jednego polaka gierka, która widać, że jest inspirowana też troche mark of the ninja i jest platformówką i skradanką z aktywną pauzą 

roheader.jpg

nie wygląda jakoś rewelacyjnie, ale gra daje radę imo 

Z kilku nie skończonych projektów moją uwagę przykuło m.in

Driftstage, które zapowiada się niesamowicie z tego co ograłem w demie alphy a już niebawem można spodziewac się nowego buildu bo zbiórka na kickstarterze się powiodła

The Long Dark - świetny styl graficzny i fajny pomysł na survival w zimnej kanadzie, gra polega na przemierzaniu lasów w poszukiwaniu prowiantu i kontrolowaniu wsazników głodu, zmęczenia czy wyziębienia, ale ponoć ma się ukazać jakieś story mode w full wersji. 

thelongdark4.jpg

To tak na szybko, ale szczerze to fajnie zapowiadających się gier nie AAA jest pierdyliard i ciężko się w tym wszystkim połapać.

Gość mate5

mate, musisz mi zrobić jakąś listę fajnych indie perełek, bo chętnie zrobię detoks od gier AAA. :s159:

Parę typów:

Hakaiman - FREE - indie gierka gdzieś z początku tego wieku, mix mgsa i hotline miami. Jest skręcanie karków, skradanie się i masa krwi. 

hakaiman.JPG

Ninjah - jesteś Ninjah i masz linkę, która służy za niby grappling hook, oraz karabin, którym nie atakujesz nikogo (w grze nie ma przeciwników), tylko dzięki odrzutowi możesz unosić się w powietrzu. Dodaj tego fakt, że twój strój może zmieniać kolor i tylko jeśli ma taka samą barwę jak platforma, to możesz na niej bezpiecznie stać. Zręcznościowo-logiczna z którą spędziłem zbyt dużo czasu ~10 lat temu.

NINJAH-PC-02.png

Sandstormexperimental game gdzie podróżujesz po pustynii, jeszcze nie grałem, ale wygląda cudownie.

Super Hexagon - jak już spędzisz przy tej grze kilkanaście godzin i coś kliknie w mózgu to wchodzisz w trans i nie możesz się oderwać.

Super_Hexagon_-_iPad_Hexagoner_02.png

Shotgun Ninja - gierka Soderstroma (typ od Hotline Miami), zły księgowy zrobił ci coś złego, a ty w tej trwającej ok. 30 minut grze skaczesz i robisz walljumpy przy wyku.rwistej piosence

Birdsong - metroidvania, w której w każdym momencie widać cały świat gry, ale miejsce w którym aktualnie jesteś jest powiększone "rybim okiem".

birdsong5-750x469.png

For the love of god - gra-żart korzystająca z formuły Papers, Please, gdzie jak urzędnik w niebie decydujesz czy petenci trafią do nieba czy do piekła.

Rz75sE.png

Hotline Miami - tak, pisałem o tej grze już za dużo razy, ale poważnie, nawet jak już grałeś, to uruchom jeszcze raz, graj tylko maską Tony i naucz się placementu przeciwników na pamięć. Jest to przecież najbardziej stymulująca gra video 1989 roku!

maxresdefault.jpg

Teleglitch - roguelike, gdzie budzisz się na opuszczonej stacji badawczej, craftujesz dziwne bronie z dziwnych przedmiotów i czytasz logi o tym jak największa korporacja w tym układzie kupi zwłoki twojej matki i wykorzysta je do stworzenia ghoula pracującego w fabryce, A TY BĘDZIESZ MIAŁ % Z "JEJ" PRACY! Do tego czasem jest trochę 5spooky9me.

teleglitch06_26455.jpg

Z nadchodzących czekam na opisywane przeze mnie we właśnie ukończyłem Deadbolt, Suteq, plis, wejdź na poniższa stronę i pobierz obecny build tej gry. Ciężko mi opisać jak wyku.rwisty jest ten tytuł, atmosfera, prosty ale tak bardzo rajcujący gameplay, główny bohater, teksty, miodność strzelania. To będzie najlepsza gra wydana w 2016 roku.

http://hopoo.itch.io/deadbolt

@bluber

Nie grałem w Ronina, obecnie marnuję cenny czas przy wydanym tylko w japonii klonie zeldy, gdzie grasz jako kosmita, który przejmuje ciało dziecka i w tym ciele strzela z pistoletu maszynowego INGRAM do kosmitów na dzikim zachodzie. Nudny gameplay, ale ma masę typowo japońskich feature'ów i świetne fanowskie tłumaczenie.

Edytowane przez mate5
Gość suteq

Ło jezu MATE, JESTEŚ WIELKI. 

Kur.wa tyle perełek mogłem ominąć, ale na szczęście jesteś Ty. :fsg:

:buziak:

Większość już pościągałem, ale jeszcze pozostałe 2 jutro kupię bo dzisiaj nie chce mi się już bawić. 

Muzyka z Super Hexagon. :banderas: 

Gość mate5

Wow, cieszę się że mogłem pomóc. Jak szukasz obskurnych gier robionych przez ludzi z pasją to uderzaj na itch.io. Jak dobrze pójdzie to na początku sierpnia będzie tam mój pierwszy tytuł.

Edytowane przez mate5

Wiesz Rozi czy potwierdzili lokalnego coopa? 

W opisie tego filmiku:

Jest napisane:

Battle solo or alongside friends locally and online in an exceptional story mode campaign or harden your resolve in a multitude of formidable challenge and versus modes.

Jeden z niewielu indykow ktorymi sie jaram.

Ej, ostatnio pisaliśmy o formie japońskich developerów w robieniu szałowych walk z bossami w ich tytułach. Przeglądam sobie teraz walki z niektórymi skurczybykami, jakieś rankingi najlepszych starć na YT i jestem ciekaw waszego TOP X takich walk, pewnie większość będzie wszystkim znanych, ale na pewno znajdą się jakieś perełki w zapomnianych/nie tak popularnych grach którymi chcecie się podzielić. :s159:
Wymienię się z Wami moimi typami, na pewno jakaś walka wypadła mi z głowy, ale co tam. :lapka: W spoilerach będę zamieszczał filmik z walką coby mozna było sobie szybko ogarnąć jak ktoś nie grał.

DMC3
W sumie jak tak sięgnę pamięcią to finałowa walka z Vergilem była tą najlepszą ze wszystkich gier w jakie grałem - cutscenki towarzyszące walce, soundtrack, lokacja, do tego boss na którego poświęcało się grube godziny na poznanie zestawu ciosów. Nie wspomnę o emocjach które towarzyszyły przy spotkaniu na poziomie trudności DMD. Chyba każdego spotkała taka sytuacja :pawel:

X0a1zLz.gif

Pad latał aż miło.

God Hand

Tytuł w których świetnych walk z bossami jest całe mnóstwo, ale na pewno zapadną mi w pamięci dwie –  walka z klonami Power Rangersów i Devil Hand. Pierwsza to czysta beka, soundtrack i teksty które padają cisną banana na ustach, natomiast druga to intensywność na najwyższym poziomie i podobnie jak z Vergilem wymagany pure skill i małpia zręczność by liczyć na wygraną. Coś pięknego. Dodać teleporty i Dragon Ball. :obama:

Bayonetta

Znowu wymienię dwie (dobra trzy : ) najlepsze bo jak to u Platynowych 95% starć gniecie jajca. Prolog i strzał w pysk. Chyba najlepszy początek w grach jakiego doświadczyłem i może nie jest to czysta walka z bossem tak jest to top topów najlepszych momentów w gierkach dla dzieci. Natomiast Father Balder czy ostatnia bitwa z Jeanne :fsg:

Clock Tower

Father Balder

Jeanne

Ninja Gaiden

Moja gra życia, walki z bossami jeżą włosa na dzyndzlu :banderas: . Alma, przez większości szczęśliwców którzy mieli okazję obcować z tym tytułem uważa ją za najtrudniejszą walkę z bossem w swoim gatunku,geniusz walki zrozumie tylko ten który straci wszystkie włosy i zedrze gardło kląć na fantastyczną prace kamery i zbijającą cały pasek HP rzut filarami  :pawel:  Do tego Doku, Marbus, Nicchae, Ishtaros...

Alma

Dalej wspomnę o Resident Evil 4. Walka na noże z Krauserem, El Gigante, Mendez, Verdugo, wszystko fantastycznie i każdą chciałbym tu wyróżnić, ale to najlepszą jest ta pierwsza:

Co tu się dzieję, żadne słowa nie opiszą wielkości boonera podczas pierwszego spotkania.

Kolosów pominę, God of War również, kto grał wie że to najwyższa półka i każdego starcia nie ma sensu opisywać bo jest wyborne. Okami to samo, mimo swojej prostoty powalają. Napiszę natomiast chętnie jedno zdanie o dwóch kolejnych grach platynowych - Vanquish czyli GOTY strzelanina TPS. Jak dla mnie cały ten AR mode z przegrzewaniem się stroju był czymś świeżym -  cover system nic nie gwarantował, raptem max 5 sekund za murkiem, nerwowe wyczekiwanie aż naładuje się system bez żadnego headshot'a rakietą i jazda dalej z przeciwnikami. Do tego cały ten boost dodge czy "normalny" wślizg świetnie odróżniał ten tytuł od reszty podobnych gierek. Rewolucja? Nie. Rewelacja? Jak najbardziej. Do tego jedna z moich ulubionych potyczek z szefem, Crystal Viper; Bogeye czy Unknown również dawali mocno radę.

Crystal Viper

Unknown

Bogey'e

Muszę to kupić i jeszcze raz przejść.  :banana: W MGR już bez zbędnego opisu na pewno chciałbym wyróżnić Senatora (soundtrack, wieloetapowośc starcia i kure,wska intensywność), Sama czy MG Raya. Jak ktoś nie grał to lepiej niech nie sprawdza i szybciutko leci po swoją kopie, no coś pięknego po raz pięćsetny w tym poście.

Dobra, koniec bo piszę tego posta już ze dwie godziny a w sumie wale po łebkach tylko opisy, a tylko oglądam to wszystko na YT i mam ochotę każdą grę z osobna sobie przypomnieć. :pawel: Napiszcie swoje typy bo mi się inaczej zrobi smutno . :beksa:

• Plusik 5
Gość mate5

Zapisałem sobie twój post w zakładkach jako ''gry, które trzeba ograć bo XM je szanuje''.

Jak tak pomyślałem, to gram w relatywnie mało gier, które się wyróżniają walką z bossami. Albo inaczej, mało gram w tytuły, w których bossowie wyróżniają się mechaniką gameplayu. W każdym razie kilku z tych bossów, którzy mi zapadli w pamięci:

Drugi boss w Metal Slug 3. To jak wyglądają te istoty oraz spadające z nieba monolity niczym ten z 2001: Odyseja Kosmiczna powodują, że bardzo lubię tę walkę.

stage2boss.png

Sunset Raiders - w zasadzie... wszyscy bossowie tam. Każdy z nich wypowiada cudowne one linery, jeden doczekał się nawet swojej strony.

http://burymewithmymoney.com/

Adramelech z Castlevanii CotM - samej gry nie zdołałem ukończyć, (choć kiedyś powrócę), ale ten boss... ma piękny sprite.

adramelech.gif

Kalameet z Dark Souls - DOSŁOWNIE krzyknąłem gdy go wreszcie pokonałem. Wspaniała walka z z ogromnym smokiem ziejącym zmaterializowaną energią. Po około 20 nieudanych próbach stwierdziłem (rok później), że zrobię to porządnie, więc chwyciłem kosę w dwie łapy, darowałem sobie tarcze i lockowanie, po czym latałem między jego atakami i rozniosłem go po następnych 4 próbach. Poniżej nagrania jak jakiś bóg gier video oneshotuje tego bossa z powietrza.

Tzw ''Żyd'' z Resident Evila 4, tj. ten szef wioski z którym walczymy w stodole. Druga faza walki jak zwisa z belek. :fsg:

Crocomire z Super Metroida i to jak z niego schodzi skóra gdy się topi w lawie.  :obama:

285889-super-metroid-snes-screenshot-ano

I jeszcze cała masa innych bossów z Demons Souls, Dark Souls i Bloodborne, ale szczególnie Maneaters. To jak na początku widać tylko zielone oczy pierwszego, a potem wiadomo co się dzieje.

2208875-ibipsq.jpg

Edytowane przez mate5

Swoim postem mi przypomniałeś, że ciągle mam w pupe dlc do Dark Soulsa, może wakacje to dobra pora by go zakupić i przejść. :pawel: Swoją drogą mógłbyś wreszcie przejść niektóre tytuły które wymieniłem bo tak na kupce wstydu mieć DMC3, Bayonette czy MGR to smuteczek. :smutas:

Rockpapershotgun wrzucił liste 50 najlepszych rpgów, po zobaczeniu, że torment jest na drugim mialem taką reakcje 

CQkbukq.gif

potem myśle sobie w sumie nie jest tak źle mogli dać skyrima na pierwszym miejscu jak na forum pe xD gurwa mass effecty, dragon age a brak fallouta czy arcanum beka wnusiu

1. Dark Souls

2. Planescape: Torment
3. Baldur’s Gate 2
4. Morrowind
5. Utima VII
6. Deus Ex
7. The Witcher 3
8. System Shock 2
9. FTL
10. Fallout
11. Dragon Age: Origins
12. Divinity: Original Sin
13. Legend of Grimrock II
14. Ultima Underworld II
15. Dwarf Fortress
16. Mass Effect 2
17. Pillars of Eternity
18. Zanbgand
19. Vampire: Bloodlines
20. NEO Scavenger
21. Deus Ex: Human Revolution
22. KOTOR
23. Anachranox
24. Fallout: New Vegas
25. Avernum: Escape From The Pit
26. UnReal World
27. Din’s Curse
28. ADOM
29. Sunless Sea
30. Daggerfall
31. Banner Saga
32. Titan Quest
33. Skyrim
34. Darkest Dungeon
35. Neverwinter Nights 2: Mask of the Betrayer
36. Shadowrun Dragonfall Director’s Cut
37. Wasteland 2
38. Wizardry VIII
39. Betrayal at Krondor
40. Darklands
41. Eye of the Beholder
42. Brogue
43. Torchlight 2
44. Pool of Radiance
45. Space Rangers 2
46. Recettear: An Item’s Shop Tale
47. Diablo II
48. Risen
49. Dungeon Master
50. Hand of Fate

a wy co sądzicie o tej liscie? może by zrobić temat z ankietą na najlepsze giereczki rpg co?

No przecież jest Fallout.

DWÓJKA HURRWA MAJONEZ

11. to taki niegrywalny (na konsolach) potworek powstały na fali popularności Mass Effect. Z części na cześć co raz gorsza. Zamieniłbym miejscami (ale nie pozycją) na Nier.

to nie jest lista jrpg