Skocz do zawartości

PSX Extreme 210

Oceń okładkę PSX Extreme 210  

35 użytkowników zagłosowało

1. 1. Oceń okładkę PSX Extreme 210

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Patrząc na media dookoła, cieszę się, że w ogóle mamy jeszcze jakieś oceny... ;)

Patrząc na to jakie macie to w zasadzie moglibyście zrezygnować, zero różnicy.

Opublikowano (edytowane)

Serio panowie: gdy czytam recenzję (a ile razy powtarzane jest by je czytać i wyciągać wnioski z tekstu!) i widzę ocenę kompletnie gryzącą się z treścią recki, to naprawdę czuję się że ktoś jest poje....

Butcher ty serio myślisz, że tego nie widać? Przykład- poczytaj recenzję Hiva (The Crew). Wytłumaczysz czemu ocena- tekst to taki mindfuck? Dajecie takie oceny by mieć święty spokój- zarówno ze strony gimbazy (ojej dali mojej grze 5/10, świnie!) i dystrybutorów?

Edytowane przez Kałach
Opublikowano

Dla dużego procentu społeczeństwa gry ocenione na 7 to chłam, bardzo często niestety dobre gry tracą przez to w oczach czytelników i są odsuwane na bok.

Opublikowano

Jasna sprawa. Zaczęło się dawno, każdy wie o co chodzi z degrengoladą ocen. Tyle, że co mnie to obchodzi- jest to durny proceder, a że durności nie lubię, to mnie to wpienia.

Albo wywalcie oceny, albo  dbajcie o jakąś higienę, żeby choć tekst pasował do przyznanej noty.

Opublikowano

Roger, miałem Cię zawsze za hardkorowca, a tu nagle widzę, że narzekasz na pojedynek z siwowłosym w KHII. Trzeba było spróbować zawalczyć z Lingering Will albo z komputerowymi replikami Organizacji XIII. Sephiroth to przy nich wymoczek.

Opublikowano

Przykład- poczytaj recenzję Hiva (The Crew). Wytłumaczysz czemu ocena- tekst to taki mindfuck? Dajecie takie oceny by mieć święty spokój- zarówno ze strony gimbazy (ojej dali mojej grze 5/10, świnie!) i dystrybutorów?

Ale czemu do mnie pijesz? Wal do HIV-a.

Ja nie mam problemu z tą recką - gra nie jest średniakiem, ale do dobrej też jej trochę brakuje. Imo wszystko jest w tekście i zgodne z oceną.

Że niezgodne z Twoją, to inna sprawa, ale nie nasz problem.

• Plusik 1
Opublikowano

Uhm zaje.biście- z tekstu wynika, że podoba mu się jedynie duży świat po którym można brykać. I 6/10, ponad przeciętna gra, którą warto się interesować.

Yhm, chyba dla kogoś kto siedzi w grach 12 godzin na dobę. Bo nie dla "normalnego" gracza, który może wybierać w dziesiątkach pozycji. Dlaczego zwracam sie do Ciebie?

- bo Hiv tu nie pisze

- bo ty jesteś naczelnym, czyli odpowiadasz za całość

• Plusik 1
Opublikowano

Jeszcze tylko 40 numerów i Ściera znów napisze coś ? ;D

Kwestia, co masz na myśli pod pojęciem "coś" :). W najbliższym numerze będą jego gry w Trzeba znać w Retro. 

Opublikowano

Jeszcze tylko 40 numerów i Ściera znów napisze coś ? ;D

Kwestia, co masz na myśli pod pojęciem "coś" :). W najbliższym numerze będą jego gry w Trzeba znać w Retro. 

Coś wspominkowego na jubileusz, bo przecież kolejny przy 250 numerach. Potem już tylko 500 i 1000 ? :P

O dziale Retro z Ściero to ja nie wiedziałem, dzięki za info sobie zakupie :).

Opublikowano

Również uważam, że oceny cząstkowe powinny wrócić. Jest to bardziej przejrzyste. Niekiedy nie ma się czasu/ochoty by przebijać się przez cały tekst w tym wypadku wystarczy rzut okiem aby zaspokoić wiedzę w tej materii.
Tłumaczenie naczelnego, że inni odchodzą od takiego szkieletu, jest co najmniej dziwne. PE powinno stać na straży swoich tradycji i nie zapożyczać średnich wzorców od zagranicznych kolegów po fachu.

Co do zapożyczeń, ograniczcie do minimum tę angielszczyznę. Wspominałem o tym kiedyś. Jasne, można od czasu do czasu w żargonie graczy napisać "mam skilla", ewentualnie "loadnigi są długie", ale rzucanie co rusz content, setting, dungeon, sword, fast-travel, jest trochę smieszne (w mało pozytywnym tego słowa znaczeniu). Świetnie to zostało ujęte w nowym CDA w "polska język, piękna język". Niektóre określenia (QTE) faktycznie mogą być solą w oku, ale misja poboczna lepiej w polskim czasopiśmie się prezentuje niż side quest - chyba, że i w tej formie podpatrujecie kolegów z zagranicy.

Numer z przełomu roku zawsze jest ciekawy, choćby dlatego, że wybiera się najlepsze gry danego gatunku. Podobnie jest i z "dwieście dziesięć".
Dziwią wybory reedycji, zwanej remasterami. Każdy ma swój gust, inni mogą to albo uszanować, albo mieć w poważaniu, zgodzić się, bądź nie. Mniejsza o to, ale odnieść można wrażenie, że pracownikom czasopisma pomyliło się właściwe odświeżenie tytułu jako takiego z jakością jaka prezentuje. Dobrze to ujął Hiv, który chwilę później .... dokonał zbliżonego wyboru. Notabene już w poprzednim numerze Butcher spłodził banialuk, który naczelnemu nie przystoi, słowami - "mam wrażenie, że tylko R* zrobili to (reedycje - przyp. Sylvan) jak należy". Otóż nie. To odgrzewane kotlety świetnych gier, które są równie fascynujące i jeszcze lepiej wyglądają, ale w kapitalnym TLoU dodano DLC, lepsze tekstury i combo fHD+60k/s (które dobitnie ukazuje jak działać powinny gry) i tyle. W GTA kilka samochodów więcej, trawnik jest teraz trzy de, widok z oczu jest ciekawy, a i owszem (szkoda tylko, że animacja to niestabilne trzydzieści), jednakże obie wersje ni jak się mają do tego co Oddworld zaprezentował - o czym napisał koso, że o Metro Redux nie wspomnę, które powinno wygrać (bądź Abe). Tu nie tylko znacznie (pierwsza odlosna, kolejna to lifting, ale wyraźny) poprawiono wizualnia, ale usprawniono system i coś co pomijacie przy tego typu opisach - cena, bowiem za dwie znakomite gry, nowe w sklepie płacimy ok 140zł.

Tyle właśnie powinno kosztować odrestaurowanie gry sprzed kilkunastu miesięcy (częto niedbałe - vide TR).
Mam jeszcze kilka uwag, ale ostatnio posty wrzucane są w binarny niebyt, zatem szkoda mi czasu.

• Plusik 1
Opublikowano

Oceny cząsteczkowe? Jaka jest różnica w grafie na 6, a w grafie na 7? Albo w muzyce? Oceny to często prywatne widzimisię autora (rzetelność recenzencka? A cóż to takiego?), który obniża ocenę, bo tekstura tej góry czy innego wieżowca, będącego pierdylion km od naszej pozycji jest niezbyt wyraźna. 

Z drugiej strony co dać grze, która błyszczy na polu audio-wizualnym, ale leży gameplayowo? Bądź gra się świetnie, ale grafa kłuje w oczy? 

Może ktoś kojarzy Quaza z YT- on zrobił raz filmik "Dlaczego oceny liczbowe to zło?" W pewnym sensie się z nim zgadzam. Sugerowanie się czyjąś oceną przy kupowaniu gry to głupota (tu też o tym pisałem). Wyjątkiem są tu crapy, bo te każdy zbeszta, ale co począć, jeśli jedna osoba daje grze 4/10, a druga 8/10? 

Oceny to temat rzeka, lepiej zbytnio w to nie brnąć, bo przeważnie się to dobrze nie kończy :P

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Łojezu znowu te oceny.

A jaka jest różnica między grą na 6 a grą na 7? czy np co decyduje że gra dostaje 7- a nie 6+? No właśnie to prywatne widzimisie autora, w końcu recenzja jest z definicji subiektywna. Oceny cząstkowe były dobre dla leni, którym nie chciało się przeczytać w tekście, że np.gra jest bardzo dobra (8 ), ale grafika ssie (4) i żeby wziąć to pod uwagę, jeśli ktoś ma wrażliwe oczy.

A ja osobiście uważam, że ocen nie powinno być w ogóle, każdy komu by się chciało przeczytałby tekst i wyciągnął wnioski, skończyłyby się płacze typu "daliście 8 miała być super gra i w ogóle, a dla mnie to guwno jest, oddajcie moje dwieściepińdziesiątzłotych sprzedawczyki siedzące w kieszeni sony" itd

Edytowane przez snejk04
Opublikowano

Mniemam, że jest sporo osób, które jednak tymi ocenami się dosyć solidnie kierują i nie każdy czyta cały magazyn od deski do deski w godzinę po jego zakupie. Niektórzy potrzebują tekstu, inni cyferek, jedni i drudzy mają oczekiwania, a hajc musi się zgadzać. Amen.