Skocz do zawartości

Life is strange

Shen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SE wydaje więc w Muve powinni mieć. limitka limitką, 5 sztuk nie wypuszczą więc o dostępność bym się nie martwił.

Dzięki za info. Na pewno będę polował na tą wersję.
Opublikowano

Wlasnie skonczylem - miazga. Chociaz wybory rzeczywiscie daja zludne poczucie ksztaltowania historii, to jednak fabulka, napiecie i ostati epizod robia robote. Zdecydowanie pod wzgledem emolszyns cage ma sie z czego uczyc. Nasuwa mi sie skojarzenie z nba od ea i 2k - jedna seria wyglaskana, dopasiona z zewnatrz, druga niszczy ja glebia i fachowym ujeciem klimatu. Taka roznice widze wlasnie miedzy grami quantic dream a life is strange. Naprawde warto zagrac, tyle osob z forumka nie moze sie mylic

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na muve już się pojawiła możliwość zamówienia wersji na płycie. Już zamówiłem.

Jaka zamówiłeś, zwykła, czy limitke ?

Limitka oczywiście :)

https://muve.pl/sklep/playstation-4/przygodowe/life-is-strange-limited-edition-ps4,186126

Mam nadzieje, ze gra będzie w specjalnym opakowaniu np. Książeczce, czy cos w ten desent. Zwykły plastik jakos do mnie nie przemawia. Daj znac.

Opublikowano (edytowane)

Na muve już się pojawiła możliwość zamówienia wersji na płycie. Już zamówiłem.

Jaka zamówiłeś, zwykła, czy limitke ?
Limitka oczywiście :)

https://muve.pl/sklep/playstation-4/przygodowe/life-is-strange-limited-edition-ps4,186126

Mam nadzieje, ze gra będzie w specjalnym opakowaniu np. Książeczce, czy cos w ten desent. Zwykły plastik jakos do mnie nie przemawia. Daj znac.

Podejrzewam po obrazkach, że będziemy mieli do czynienia z czymś podobnym jak w dodatku do wiedźmina. Osobna kartonowa nakładka na pudełko i ten artbook, ale dam znać jak już przyjdzie w przyszłym roku :P

Edytowane przez McDrive
Opublikowano

Szkoda że już raczej nie będzie żadnego ekstra epizodu który by mnie przekonał na 100% żeby ponownie zakupić grę tym razem w pudle, ale z drugiej strony cena za tą limitkę jest spoko. Brakuje tylko jakiegoś fajnego steelbooka.

Opublikowano (edytowane)

Wspaniała gra.

Spokojnie wyczekałem na premierę całości, wiedząc że na pewno będę zadowolony i oczywiście się nie zawiodłem. Nawet wydarzenia fabularne okazały się bardziej poważne i zagmatwane niż się spodziewałem. Chciałem poczuć się jak przechodząc The Walking Dead wspomniane na poprzedniej stronie i znowu się poczułem.

Co do zakończenia:

Teoretycznie wybór jest trudny, co potwierdzają statystyki wyborów dokonanych przez graczy. Sam "poświęciłem" Chloe i moim zdaniem to zakończenie lepiej pasuje do całości, szczególnie po porównaniu z drugim endingiem i nawet pomijając fakt, że ratować jedną osobę kosztem wielu innych byłoby trochę nie fair. Wytłumaczenie z przeznaczeniem pasuje dość dobrze i potwierdza je fakt, że Chloe w kółko i tak spotykało coś złego. Poza tym końcówka po zniszczeniu miasta jest trochę bez sensu - wszystko rozdupcone, Max widać już od razu ma wyrzuty sumienia, no ale odjeżdżają gruchotem w siną dal bez pożegnania. Max w domyśle rzuca szkołę, Chloe zostawia matkę i co, żyją długo i szczęśliwie? To ze śmiercią Chloe jest natomiast emocjonalne, na swój sposób piękne i po prostu wpisuje się w charakter całej reszty gry.

Na koniec gratulacje dla twórców z paru powodów. Po pierwsze moim zdaniem cały gameplay wypada lepiej niż w grach od Telltale. Czy w sekwencjach chodzonych, czy w dialogach moim zdaniem steruje się przyjemniej. Do tego pomysł z cofaniem czasu pasuje jak ulał do tego typu gry i pozawala na zabawę konsekwencjami wyborów, przynajmniej tymi natychmiastowymi, bez uciekania się do wczytywania gry. Rewelacja.

Dalej - byłem pod wrażeniem jak dużo elementów znajduje się w lokacjach. Samych lokacji nie ma tak dużo i do tego wracamy regularnie do już odwiedzonych, ale pozytywnie zaskakuje ilość szczegółów - różnych przedmiotów, ulotek, malunków, które można obejrzeć dokładniej i na których temat Max wygasza krótki, często zabawny, zawsze sensowny komentarz.

I jeszcze świetny pomysł na znajdźki w postaci zdjęć do zrobienia. Z wiadomych względów pasuje do postaci jak ulał, motywuje do lizania ścian, ale najlepsze, że w pamiętniku Max można przejrzeć szkice brakujących zdjęć, które czasem dosłownie oddają co będzie przedstawiało, a czasem są czymś w rodzaju rebusu. W żadnym stopniu nie są to spoilery, więc miałem nawet frajdę z przeglądania tych szkiców i szukania samemu miejsca do zrobienia zdjęcia. Innowacyjne podejście, które powinno być wzorem dla innych gier.

Absolutnie warto zakupić dla fabuły, muzyki i klimatu. Dla mnie jedna z najlepszych gier w jakie kiedykolwiek grałem.

Edytowane przez Mustang
  • Plusik 4
  • 3 tygodnie później...