Skocz do zawartości

FIA Formula One World Championship

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hamilton teraz w najlepszej sytuacji oponowej, trzeba przyznać,że pięknie wybronił się z tej małej katastrofy. Jeszcze powalczy o pudło o ile bolid nie ucierpiał. Jest chyba najlepszy w stawce jeśli chodzi o zarządzanie oponami a więc im dłuższy stint tym lepiej.

Opublikowano
11 minut temu, Kron997 napisał:

Hockenheim vibes

jest nieprzewidywalnie czyli lepszego wyścigu nie da sie wyprosić + destruction derby 

Co ten komentator pierdoli? Bottas skręcił gwałtownie w lewo a nie w kierunku Russela czyli w prawo. 

Bo komentatorzy z Elevena to ludzie z łapanki. Już raz o tym tutaj pisałem. Gunwo i polecam F1 Pro TV, a dekoder wywalić do kosza.

Gregorius.... Hamilton nie ma przewagi opon bo bodajże można zmieniać opony na czerwonej fladze, czy zmieniło się coś po Monzy 2020?

• Plusik 1
Opublikowano

Można powiedzieć, że Bottas "zrobił" wyścig Hamiltonowi, który pokazał, że pod presją nie jest ze stali. 

Gdyby nie czerwo, to Hamilton by w najlepszym wypadku ścigałby RIC o P6, a nie Norrisa, który na softach zrobił cudo.

Opublikowano

Abstrahując od tego kto bardziej winny to żenujące zachowanie Russella. Byłem przekonany, że leci sprawdzić czy Bottassowi się nic nie stało a ten z mordą i łapami, a jak widać interpretacja przewinienia wcale nie jest tak jednoznaczna. Emocje emocjami ale jakiś szacunek dla zdrowia przeciwnika powinien być zachowany, szczególnie,że dzwon wyglądał poważnie.

Opublikowano
21 minut temu, Kron997 napisał:

Dziennikarz sportowy i „dziennikarz sportowy”

39B86769-762C-4B0B-BF08-62E6CFBA1823.jpeg

Też jestem bliżej teorii Mikołaja. Russel miał dużo miejsca a na jego onboardzie wygląda jakby najechał białą linię albo nawet trawę i go obróciło.

Opublikowano

Ostatecznie Raikkonen spada na 13 miejsce (kara za brak przejazdu przez pit stop po utracie pozycji podczas SC)a Stroll na 8 (brak oddania pozycji po wyprzedzeniu poza torem). Beneficjentami punktowymi Gasly(P7) oraz obaj kierowcy Alpine (Ocon P9, Alonso P10).

Opublikowano (edytowane)

Jakieś dziwy wprowadzają 100km kwalifikacje w 3 wyścigach w tym sezonie z ekstra punktami. 

Nie do końca kumam jak to ma działać. 

https://www.formula1.com/en/latest/article.breaking-sprint-qualifying-to-debut-at-three-grands-prix-in-2021-following.1v9LRuPpTk9JXpmE5xK4sK.html

Edit:

W piątek kwalifikacje a w sobotę krótki 100km wyścig (sprint kwalifikacje), w niedzielę wyścig normalny. 

Harmonogram weekendu ze sprintami kwalifikacyjnymi:

Piątek:
Poranek: godzinna sesja treningowa, w której zespoły będą mieć do dyspozycji dwa dowolnie wybrane komplety opon.

Popołudnie: standardowe kwalifikacje, w których kierowcy będą mieć 5 zestawów miękkich opon.

Sobota:
Poranek: godzinna sesja treningowa, w której zespoły będą mieć do dyspozycji jeden dowolnie wybrany komplet opon.

Popołudnie: sprint kwalifikacyjny na dystansie 100 km. Zespoły będą mieć do dyspozycji dwa dowolnie wybrane komplety opon.

Niedziela:
Popołudnie: danie główne całego weekendu, a mianowicie klasyczny wyścig.

Edytowane przez marbel007
  • Plusik 1
Opublikowano

Turcja zastępuje Kanadę, która odpada przez rygorystyczne przepisy anty-covidowe.

Nie powiem, mimo sympatii do toru w Montrealu, to ta zmiana mi pasuje :D

Opublikowano

Jak dla mnie na plus. W Kanadzie prócz kilku przypadków to były nudy. Turcja coś fajnego, tor odwrotnie ruchu wskazówek zegara prowadzi, no i ciekawe czy zniknęły problemy z nawierzchnią.

Opublikowano

Red Bull na średniej i twardej oponie był tłem niestety, ale biorąc pod uwagę jaka przepaść była na tym rok temu to i tak tragedii nie ma