Wieslaw 2 360 Opublikowano 26 października 2015 Opublikowano 26 października 2015 (edytowane) Lag w samochodówkach to skomplikowany temat, na ogół nawet bardzo wysoki rzędu 50-100ms przy zwyczajnej prawidłowej i spokojnej jeździe nie będzie przeszkadzał. Przeszkodzić natomiast może przy jeździe na granicy poślizgu i wyprowadzaniu pojazdu z poślizgu w nieco ambitniejszych pod względem symulacji trakcji grach, do których Driveclub nie należy. Tak samo przy ciasnej walce z przeciwnikami, gdzie opóźnienie hamowania o 0.1s oznacza kasowanie tyłu przeciwnika. Z moich szybkich obliczeń wynika, że nawet gdybyśmy mieli telewizory, które jeszcze nie istnieją (obliczające klatki pośrednie w czasie 0ms) to z racji szybkości portu HDMI 1.4 włączenie wyliczania klatek pośrednich dla gry, która chodzi w 30fps, spowoduje zwiększenie laga o co najmniej 40ms (podejrzewam, że w typowych telewizorach to będzie bliżej 100ms). W kolejnych latach uda się to pewnie nieco zmniejszyć, już HDMI 2.0 ma prawie 2 razy większą przepustowość niż 1.4, procesory w konsolach i telewizorach będą coraz szybciej obrabiać klatki przed i po transmisji kablem. Pozostanie tylko problem generowania obrazu 30kl/s przez konsole, a raczej będzie to kontynuowane żeby obraz był bardziej fotorealistyczny niż płynny. 1s/30 = 33ms to dolna bezwzględna granica laga wynikającego z generowania klatek pośrednich dla obrazu źródłowego w 30fps. Edytowane 26 października 2015 przez Wieslaw Cytuj
izon 995 Opublikowano 26 października 2015 Opublikowano 26 października 2015 Czy ktoś z forumowiczów bawił się już z ustawieniami zarówno do gier jak i filmów w modelach w809C? Cytuj
ArieLoOoPL 0 Opublikowano 13 listopada 2015 Opublikowano 13 listopada 2015 Po co wypiujecie ustawienia w dziale w8b z sony w8a gdzie była matryca ips, i tak samo z w8c nowszegó w którym też jest inna matryca... wklepywanie ustawień od innego modelu jest głupotą... bo są inne matryce... Ustawienia Ex4act są z 55w805a - na ips 1 1 Cytuj
Kyokushinman 38 Opublikowano 5 stycznia 2016 Opublikowano 5 stycznia 2016 (edytowane) Hej chłopaki na forum gameonly mój kumpel Ukanio porównał swoje ustawienie do ustawienia gościa grającego na trybie gra, który cały czas się kłóci, że to jego obraz jest idealny do gier i pokazania grafy. Tv to Bravia W829. Co o tym sądzicie? Komu bardziej odpowiada jaki obraz? Wrzucam linka. http://gameonly.pl/forum/index.php?topic=13500.msg1041145;topicseen#msg1041145 Screen porównawczy to ten z gościem w okularach z Until Dawn. Edytowane 5 stycznia 2016 przez Kyokushinman Cytuj
Wojtas1986 1 621 Opublikowano 5 stycznia 2016 Opublikowano 5 stycznia 2016 Sądzę że możecie w końcu przestać robić z siebie błaznów za wszelką ceną gdzie popadnie. 3 1 Cytuj
seb.maz 722 Opublikowano 5 stycznia 2016 Opublikowano 5 stycznia 2016 Hej chłopaki na forum gameonly mój kumpel Ukanio porównał swoje ustawienie do ustawienia gościa grającego na trybie gra, który cały czas się kłóci, że to jego obraz jest idealny do gier i pokazania grafy. Tv to Bravia W829. Co o tym sądzicie? Komu bardziej odpowiada jaki obraz? Wrzucam linka. http://gameonly.pl/forum/index.php?topic=13500.msg1041145;topicseen#msg1041145 Screen porównawczy to ten z gościem w okularach z Until Dawn. Obraz na Twoich ustawieniach wygląda tragicznie . Ja nie mógłbym tak grać , przecież tam wszystko wygląda tak nienaturalnie ! Te szoty z Uncharted wcale nie wyglądają fajnie , świecą się jak psu jaja ! Cytuj
Kyokushinman 38 Opublikowano 5 stycznia 2016 Opublikowano 5 stycznia 2016 Sądzę że możecie w końcu przestać robić z siebie błaznów za wszelką ceną gdzie popadnie. Acha ok i mówi to osoba co swoimi ustawieniami wcale nie odbiega o tej jakości. Cytuj
Fanek 668 Opublikowano 5 stycznia 2016 Autor Opublikowano 5 stycznia 2016 Te ustawienia są za mocne, pewnie wszystko na full, wypala oczy, detali jest oczywiście znacznie wiecej ale to przecież wygląda nienaturalnie, przejaskrawione kolory. Input lag na pewno też wysoki na tym jest, te drugie na trybie gra z kolei bieda. Zjechałbym w z tamtymi pierwszymi ze wszystkim o conajmniej połowe Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 5 lutego 2016 Opublikowano 5 lutego 2016 (edytowane) Z racji że dopiero teraz znalazłem temat z chęcią podzielę się swoją kalibracją i ust. wg. wzorców model KDL W805C sprawdzają się również w innych modelach Sony.Tryb obrazu: graTryb Obraz auto: wył.Jasność: maksNasycenie: 60Czujnik światła: wył.Ustawienia zaawansowane :Jasność : maksKontrast: maksGamma : 0Poziom czerni : 50Dostosowanie czerni : wyłZaawansowane zwiększenie kontrastu : wyłNasycenie : 60odcień: 0Temperatuta barw : neutralneżywe kolory : wył.ostrość: 50tworzenie realizmu : automatmotionflow: wył.Home > ustawienia > ekran > ustawienia ekranu >tryb szerokoekranowy : pełny autoformatowanie: wyłautomatyczne pole wyświetlania : wyłpole wyświetlania : wszystkie pikseleDźwięk :Clear Audio+ : wł.Tryb dzwięku: standardowyuwydatnianie głosu: 0Noc : wył.Ustawienia zaawansowane :związane z trybem dźwięku: korektor graficzny125hz max i 8khz max reszta domyślnie czyli środekTV CyfrowaTryb obraz: standardreszta podobnie jak w trybie gra Edytowane 10 lutego 2016 przez Oldboy 1 Cytuj
seb.maz 722 Opublikowano 13 lutego 2016 Opublikowano 13 lutego 2016 Mój tv ma 50 cali , a te ustawienia uniwersalne , codzienny użytek i gry raczej nie w sieci . Koniecznie włączony czujnik światła ! Home-ustawienia-ustawienia systemowe-eco-czujnik światła - wł. 1 Cytuj
Mike 97 Opublikowano 13 lutego 2016 Opublikowano 13 lutego 2016 Dziwna ta tendencja z maksowaniem kontrastu i podświetlenia, gdzie zwykle już nieco powyżej ustawienia 90 zaczyna się wypalanie najjaśniejszych odcieni. Cytuj
seb.maz 722 Opublikowano 13 lutego 2016 Opublikowano 13 lutego 2016 Ale dałeś czujnik światła na wł. ? Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 14 lutego 2016 Opublikowano 14 lutego 2016 Dziwna ta tendencja z maksowaniem kontrastu i podświetlenia, gdzie zwykle już nieco powyżej ustawienia 90 zaczyna się wypalanie najjaśniejszych odcieni. W moim przypadku nie wypalają korzystam z podobnego wzorca do testowania odcieni szarości, kolorów czy bieli. I dodam że Soniacze świecą przy maksymalnych podświetleniach i kontrastach w granicach tolerancji dla oka z odpowiednim balansem reszty opcji wygląda naturalnie w dzień i w nocy bez potrzeby kombinowania za każdym razem.Przykładowo podane testy nasycenia jasności w niektórych grach też idealnie jest dopasowany i tak samo nie wymaga kombinowania w TV za każdym razem. W przyp. Samsunga jest zupełnie inaczej gdzie akurat z maksowaniem można w nich przesadzić ale po to są przecież wzorce.... Cytuj
seb.maz 722 Opublikowano 14 lutego 2016 Opublikowano 14 lutego 2016 Koledzy czy ktoś wbijał moje ustawienia ? Bo mówię , u mnie obraz bajka ( profesjonalna kalibracja ) , a co u Was ? Czy to fakt o wbijaniu przypadkowych ustawień ( każdy tv inny itp.) , czy jednak mit . Ciekawy jestem . Cytuj
Wojtas1986 1 621 Opublikowano 14 lutego 2016 Opublikowano 14 lutego 2016 Tv inny oko tez no i preferencje . Cytuj
mlody23 26 Opublikowano 15 lutego 2016 Opublikowano 15 lutego 2016 Seb.maz a jaki masz konkretnie model bo u mnie inaczej opcje w kolejności? Niektórych nie mam a innych moich u Ciebie nie widzę. Mój model to 807c Cytuj
seb.maz 722 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 Chyba , to nie jest wypisywane w takiej kolejności jak w menu tv . Sony KDL-50W829B Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 Pewnie chodzi o wygląd menu które względem roku 2014 r modele B trochę się zmieniło w tv z androidem i oznaczone symbolem C czyli 2015 r.I np. jasność to dawne podświetlenie itp. imo zupełnie niepotrzebnie. Cytuj
mlody23 26 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 No właśnie niestety idzie się przy tym pogubić Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 A moich próbowałeś ? 55 W805C i powinno być tak samo w moim matryca VA w Twoim chyba podobnie. Cytuj
mlody23 26 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 Jeszcze nie, sprawdzę po południu i dam znać jak wrażenia. Cytuj
mlody23 26 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 Może to kwestia przyzwyczajenia ale jak dla mnie Twoje ustawienia są trochę za jasne. Mam wrażenie, że czerń jest zbyt jasna a kolory trochę zbyt blade. Ogólnie trochę zbyt mocno po oczach daje, może dlatego że gram raczej wieczorami. Mówię tu tylko o swoich odczuciach, nie podpieram się żadnymi programami do kalibracji, itp. :-) Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 (edytowane) a zapomniałem o czyms ważnym wejdź do ustawień w konsoli < dzwięk ekran < ustawienie wyjścia wideo < wyjście funkcji deep colour i ustaw na automatyczne a jak bardzo Tobie świeci to użyj w ostateczności czujnik światła.Przy okazji jak masz odpal Raymana albo demo Fifa 16i powiedz jak teraz ? Edytowane 16 lutego 2016 przez Oldboy Cytuj
mlody23 26 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 Deep colour miałem już tak ustawione. Niestety jak gram np:w NBA 2k16 to jednak mam wrażenie braku płynności ruchu. Być może to kwestia indywidualna, może i Twoje ustawienia są bliżej profesjonalnych ale jednak mi nie do końca pasują :-/ Tak czy siak warto próbować, spróbuję je może jeszcze później nieco zmodyfikować bardziej pod moje preferencje :-) Cytuj
mlody23 26 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 Sprawdziłem te ustawienia też pod tv (nc+) no i w tym przypadku jest faktycznie super, chociaż włączyłem czujnik światła bo o tej porze zbyt po oczach dawało ☺ ale jakość obrazu faktycznie lepsza 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi