Whisker 1 450 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 Da radę te ustawienia machnąć w modelu 755c? Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 (edytowane) w755c to też matryca VA i powinno być ok. Zobacz jak nie będzie pasować zawsze możesz sobie zmienić. Mam podobnie ustawiony stary Soniacz 46 EX720 na IPS i jestem mega zadowolony chociaż nie "daje tak po oczach" jak 805c Edytowane 16 lutego 2016 przez Oldboy Cytuj
mlody23 26 Opublikowano 16 lutego 2016 Opublikowano 16 lutego 2016 Poziom czerni zmieniłem na 45 i dostosowanie czerni na "duże" po tych zmianach obraz jest dla mnie idealny ☺ Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 17 lutego 2016 Opublikowano 17 lutego 2016 Pewnie tv masz na pełnym RGB a satka i cyfrowy sygnał puszcza na ograniczonym przez to obraz może być szary ( prawidłowo: sat. ograniczony = tv ograniczony , np. konsola pełny = tv pełny ) wtedy czerń i wszystkie szczegóły powinny być wyświetlane poprawnie.Home > ustawienia > ekran > zakres dynamiki > ( tu ustawiasz dla odpowiedniego źródła: pełny lub ograniczony ) Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 18 lutego 2016 Opublikowano 18 lutego 2016 Wszystko ustawiłem jak Old Boy, tylko zmieniłem z trybu gra na standard i dałem motion flow na on ponieważ według mnie znacznie poprawia się płynność (w Driveclub teraz to jak w 60 klatkach) Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 18 lutego 2016 Opublikowano 18 lutego 2016 a jak wrażenia widać różnice ? Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 18 lutego 2016 Opublikowano 18 lutego 2016 Poprzednie ustawienia miałem dość podobne ale i tak widać i wiem, że już się więcej bawić nie będę, pasuje mi to elegancko. Zobaczę jeszcze jak przy filmach Blu Ray ale powinno być podobnie. Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 19 lutego 2016 Opublikowano 19 lutego 2016 Tak tylko w Blu Ray RGB jest w ograniczonym a gry w pełnym i najlepiej w TV zrobić tak: ustawienia > ekran > zakres dynamiki > dać na autoWtedy nie ma potrzeby zmian miedzy gra a filmami w obecnych modelach sygnał będzie wykrywany automatycznie. W starszych modelach TV warto ustawiać manualnie nie zawsze wykrywa prawidłowo. Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 19 lutego 2016 Opublikowano 19 lutego 2016 Aha, dzięki za podpowiedź, zmienię to sobie (mniej roboty przy filmach i zmianie na gry) Cytuj
spizganygutek 21 Opublikowano 19 lutego 2016 Opublikowano 19 lutego 2016 Ja trybu Motion Flow nie lubię, obraz chodzi "niby szybciej" ale input lag jest wyższy co dyskwalifikuje grę w Drivecluba np. no i przy szybszych animacjach widać artefakty. Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 19 lutego 2016 Opublikowano 19 lutego 2016 Ja mam na normalu motion flow i żadnych artefaktów a czy to DC czy Battlefield/Front nie widzę różnicy w IL, dla mnie plus bo naprawdę widzę sporą różnicę w płynności, kamera chodzi baaardzo płynnie, bardzo fajny efekt. Cytuj
Extrimer 7 Opublikowano 21 lutego 2016 Opublikowano 21 lutego 2016 Wszystko ustawiłem jak Old Boy, tylko zmieniłem z trybu gra na standard i dałem motion flow na on ponieważ według mnie znacznie poprawia się płynność (w Driveclub teraz to jak w 60 klatkach) tylko pamiętaj,ze pełna reprodukcja próbkowania (luminacji/chrominacji) kolorów 4:4:4 jest tylko w trybie gra/grafika. "Jest to sygnał o najwyższej możliwej jakości, nazywany jako bezstratny w próbkowaniu." inaczej mówiąc "4:4:4 to najwyższa z możliwych reprezentacja informacji w tym schemacie przestrzeni barwnej" Cytuj
mlody23 26 Opublikowano 27 lutego 2016 Opublikowano 27 lutego 2016 (edytowane) Oldboy stwierdzam jednak, że Twoje ustawienia są dla mnie idealne :-) Zdecydowanie polecam, tak jak pisałem zmodyfikowałem tylko czerń na 45 zamiast 50 i używam trybu standard - dzięki raz jeszcze :-) Edytowane 27 lutego 2016 przez mlody23 1 Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 27 lutego 2016 Opublikowano 27 lutego 2016 Moje ustawienia do 65W855C (ograniczyłem się tylko do podstawowych): tryb obrazu: standardowy jasność: 30 (lepiej regulować w każdej grze niż na TV, więc zostawiłem defaultowe) nasycenie: 58 temperatura barw: ciepły kontrast: 85 (defaultowe jest na max, zdecydowanie trzeba z tym zjechać) ostrość: 57 (kompromis między 60 a 55) motionflow: standardowy zaawansowane zwiększenie kontrastu: wyłączone Cała reszta na ustawieniach fabrycznych. Testowałem te ustawienia narazie w trzech grach: "realistycznym" Driveclub, "ciemnym" Batman: Arkham Knight i "kolorowym" DMC: Devil May Cry. Pierwszy i ostatni wszystko super (DMC DEF. EDITION w 60klatkach mega płynny obraz), w Batmanie widać tylko lekkie smużenie przy postaci Batmana gdy szybko obracamy kamerę, ale to jest czepianie się grosika. Oczywiście ustawienia tylko do grania na PS4, jeśli chodzi o filmy BD to jeszcze nie oglądałem żadnego w całości, ale włączyłem dla testów "Wyspę Tajemnic" i tu na pewno motionflow pójdzie na standard (na "płynnym" nienaturalny ruch + delikatne smużenie) a jeśli chodzi o mecze z NC+ HD to tu muszę się jeszcze pobawić, bo coś mi się za duże nasycenie wydaje. I co najważniejsze- kompletnie nie odczuwam laga, te niby 36ms (kto to w ogóle testował?) można wrzucić między bajki. Nadal Sony miażdży system. Jeśli ktoś ma jakieś uwagi co do ustawień to pisać, być może coś poprawię, ale narazie te wydają mi się optymalne. Hej. Będę dziś kombinował z ustawieniami i pewnie skorzystam z Twoich. Czy w TV jest opcja powrotu do fabrycznych ustawień by z nich wystartować i dojść do Twoich ? czy coś od tamtej pory zmieniałeś ? I czy do filmów używasz innych ustawień ? Czemu nie używasz trybu gra ? Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 27 lutego 2016 Opublikowano 27 lutego 2016 Tak jak ja i również dziękuję 1 Cytuj
Kalinho_PL 334 Opublikowano 27 lutego 2016 Opublikowano 27 lutego 2016 (edytowane) Próbowałem tych ustawień Oldboya, ale mój 50W805B ma inaczej ponazywane niektóre rzeczy w menu i w sumie teraz wszystko wygląda tragicznie. Rozlane mleko na ekranie i brak czerni. Dla mnie lipa. Musze poszukać coś dedykowanego dla mojego modelu. Lubię obraz jak na telefonach samsunga z amoledem - ostro, barwnie i z bardzo czarnymi czerniami edit: już widzę, że mam takie menu jak u Fanka. Ogólnie najbardziej chciałbym płynność i kolory jak na ustawieniach żywych, ale bez takiego okrutnego input-laga. Da się tak w ogóle? Edytowane 27 lutego 2016 przez Kalinho_PL Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 27 lutego 2016 Opublikowano 27 lutego 2016 Spróbuj Kalinho tego : USTAWIENIA OBRAZU W KONSOLACH:PS4 > RGB PELNY, DEEP COLOUR - AUTOXbox 360 > ZAKRES KOLOROW HDMI - RGB , KALIBRACJA CZERNI - ROZSZERZONEPS3 >WCZESNIEJ DAJEMY USTAWIENIA WYJSCIA WIDEO - HDMI I AUTOMATYCZNIE (CO POZWOLI NAM WYKRYC NASZ TV) RGB - PEŁNY , DEEP COLOUR - AUTO, FILTR REDUKUJACY PRZENIKANIE KOLOROW - WL, WZMOCNIENIE BIELI DLA SYGNALU Y PB/CB PR/CR (HDMI) - WL,Co jest MEGA WAŻNE: 1. W telewizorze musi byc ustawiony rowniez RGB PEŁNY - wchodzimy wiec w zakladke USTAWIENIA > EKRAN > USTAWIENIA WEJSCIA WIDEO > ZAKRES DYNAMICZNY HDMIi odpowiednio tam do uzywanych urzadzen , jezeli konsole mamy pod HDMI 1 to ustawiamy "PEŁNY" pod HDMI 2 "PEŁNY" itd.2. Musi byc pelny pixel jezeli uzywany zrodel sygnalu 1080p - wchodzimy wiec w zakladke USTAWIENIA > EKRAN > USTAWIENIA EKRANU > i dajemy POLE WYSWIETLANIA : Wszystkie pikseleFormat ekranu : pełnyAutoformatowanie - wyl---------------Teraz zaczynamy z ustawieniami obrazuPierwsze co najwazniejsze do gier:WYBÓR SCENY: tu wybieramy GRA , co zniweluje laga i da nam mozliwe najlepszy efekt obrazu wlasnie do gier.OBRAZ:TRYB OBRAZU - GRA-STANDARDPODSWIETLENIE - MAXKONTRAST - MAXJASNOSC - 50NASYCENIE - 60ODCIEN - 0TEMPERATURA BARW - NEUTRALNEOSTROSC - MAXZAAWANSOWANE USTAWIENIA:KOREKCJA CZERNI - WYLZAAWANSOWANIE ZWIEKSZENIE KONTRASTU - WYLGAMMA - DOMYSLNAAUTOMATYCZNE OGRANICZENIE SWIATLA - WYLCZYSTOSC BIELI - WYLZYWY KOLOR- WYLBALANS BIELI - DOMYSLNEUWYDATNIANIE SZCZEGOLOW - WYLUWYDATNIANIE KRAWEDZI - WYLKONWERSJA I/P - PRĘDKOŚĆ-------Następnie by wyciagnac najlepsza mozliwa jakosc obrazu potrzeba wejsc w zakladke USTAWIENIA > USTAWIENIA SYSTEMOWE > ECO - i wylaczyc wszystko co tam jest.-----CO JEST MEGA WAZNE, KAZDE OBRAZY TESTOWE W GRACH, POZIOM ICH SKALI JASNOSCI, GAMMY ITP , DAJEMY NA DOMYSLNE, BO PRZY TYCH USTAWIENIACH W ZADNYCH GRACH NIE TRZEBA JUZ NIC SCIEMNIAC CZY ROZJASNIAC, KAZDE OBRAZY TESTOWE PRZECHODZĄ PRAWIDLOWO. 1 Cytuj
Kyokushinman 38 Opublikowano 27 lutego 2016 Opublikowano 27 lutego 2016 (edytowane) Próbowałem tych ustawień Oldboya, ale mój 50W805B ma inaczej ponazywane niektóre rzeczy w menu i w sumie teraz wszystko wygląda tragicznie. Rozlane mleko na ekranie i brak czerni. Dla mnie lipa. Musze poszukać coś dedykowanego dla mojego modelu. Lubię obraz jak na telefonach samsunga z amoledem - ostro, barwnie i z bardzo czarnymi czerniami edit: już widzę, że mam takie menu jak u Fanka. Ogólnie najbardziej chciałbym płynność i kolory jak na ustawieniach żywych, ale bez takiego okrutnego input-laga. Da się tak w ogóle? W trybie gra, kino czy nawet standard nigdy nie uzyskasz takiej czerni czy kolorów jak na żywym. Jak chcesz mniejszy laga to przestaw motion flow z płynnego na standard, a jak jeszcze chcesz bardziej to na wyraźny itd. ale kolor i płynność to już nie będzie to samo, do tego na takim wyraźnym podświetlanie poleci o połowę, na wyraźnym plus jeszcze bardziej a na trybie impuls to już będzie bez płynności i 4 razy gorsze podświetlanie niż normalnie, zobaczysz także na tym trybie migotanie obrazu, na duży plus rozdziałka podczas ruchu, która będzie najlepsza, jednak mega kosztem. Edytowane 27 lutego 2016 przez Kyokushinman 1 Cytuj
Kalinho_PL 334 Opublikowano 27 lutego 2016 Opublikowano 27 lutego 2016 Dzięki Old - to są najbardziej pro gamingowe ustawienia jakie ten TV ma możliwość osiągnąć, czyli super granie w CoD, czy inne Tekkeny praktycznie bez laga, ale tak jak świetnie to podsumował Kyokushinman, nie ma już takiego efektu wypalonych gałek i obrazu jak na amoledzie szajsunga. Niestety coś za coś. Najnowsze TV ogarniają już takie ustawienia o jakich marze? Takie bez kompromisów? Czy jednak developerzy olewają graczy i bardziej tworzą TV pod kino domowe? BTW - Driveclub jest świetny do testowania przeróżnych ustawień TV pod granie. Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 28 lutego 2016 Opublikowano 28 lutego 2016 Spróbuj Kalinho tego : USTAWIENIA OBRAZU W KONSOLACH: PS4 > RGB PELNY, DEEP COLOUR - AUTO Xbox 360 > ZAKRES KOLOROW HDMI - RGB , KALIBRACJA CZERNI - ROZSZERZONE PS3 >WCZESNIEJ DAJEMY USTAWIENIA WYJSCIA WIDEO - HDMI I AUTOMATYCZNIE (CO POZWOLI NAM WYKRYC NASZ TV) RGB - PEŁNY , DEEP COLOUR - AUTO, FILTR REDUKUJACY PRZENIKANIE KOLOROW - WL, WZMOCNIENIE BIELI DLA SYGNALU Y PB/CB PR/CR (HDMI) - WL, Co jest MEGA WAŻNE: 1. W telewizorze musi byc ustawiony rowniez RGB PEŁNY - wchodzimy wiec w zakladke USTAWIENIA > EKRAN > USTAWIENIA WEJSCIA WIDEO > ZAKRES DYNAMICZNY HDMI i odpowiednio tam do uzywanych urzadzen , jezeli konsole mamy pod HDMI 1 to ustawiamy "PEŁNY" pod HDMI 2 "PEŁNY" itd. 2. Musi byc pelny pixel jezeli uzywany zrodel sygnalu 1080p - wchodzimy wiec w zakladke USTAWIENIA > EKRAN > USTAWIENIA EKRANU > i dajemy POLE WYSWIETLANIA : Wszystkie piksele Format ekranu : pełny Autoformatowanie - wyl --------------- Teraz zaczynamy z ustawieniami obrazu Pierwsze co najwazniejsze do gier: WYBÓR SCENY: tu wybieramy GRA , co zniweluje laga i da nam mozliwe najlepszy efekt obrazu wlasnie do gier. OBRAZ: TRYB OBRAZU - GRA-STANDARD PODSWIETLENIE - MAX KONTRAST - MAX JASNOSC - 50 NASYCENIE - 60 ODCIEN - 0 TEMPERATURA BARW - NEUTRALNE OSTROSC - MAX ZAAWANSOWANE USTAWIENIA: KOREKCJA CZERNI - WYL ZAAWANSOWANIE ZWIEKSZENIE KONTRASTU - WYL GAMMA - DOMYSLNA AUTOMATYCZNE OGRANICZENIE SWIATLA - WYL CZYSTOSC BIELI - WYL ZYWY KOLOR- WYL BALANS BIELI - DOMYSLNE UWYDATNIANIE SZCZEGOLOW - WYL UWYDATNIANIE KRAWEDZI - WYL KONWERSJA I/P - PRĘDKOŚĆ ------- Następnie by wyciagnac najlepsza mozliwa jakosc obrazu potrzeba wejsc w zakladke USTAWIENIA > USTAWIENIA SYSTEMOWE > ECO - i wylaczyc wszystko co tam jest. ----- CO JEST MEGA WAZNE, KAZDE OBRAZY TESTOWE W GRACH, POZIOM ICH SKALI JASNOSCI, GAMMY ITP , DAJEMY NA DOMYSLNE, BO PRZY TYCH USTAWIENIACH W ZADNYCH GRACH NIE TRZEBA JUZ NIC SCIEMNIAC CZY ROZJASNIAC, KAZDE OBRAZY TESTOWE PRZECHODZĄ PRAWIDLOWO. Próbuje ogarnąć te ustawienia, ale one są chyba z modelu B , wiesz jak wypadają te ustawienia na w805C ? Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 28 lutego 2016 Opublikowano 28 lutego 2016 Z racji że dopiero teraz znalazłem temat z chęcią podzielę się swoją kalibracją i ust. wg. wzorców model KDL W805C sprawdzają się również w innych modelach Sony. Tryb obrazu: gra Tryb Obraz auto: wył. Jasność: maks Nasycenie: 60 Czujnik światła: wył. Ustawienia zaawansowane : Jasność : maks Kontrast: maks Gamma : 0 Poziom czerni : 50 Dostosowanie czerni : wył Zaawansowane zwiększenie kontrastu : wył Nasycenie : 60 odcień: 0 Temperatuta barw : neutralne żywe kolory : wył. ostrość: 50 tworzenie realizmu : automat motionflow: wył. Home > ustawienia > ekran > ustawienia ekranu >tryb szerokoekranowy : pełny autoformatowanie: wył automatyczne pole wyświetlania : wył pole wyświetlania : wszystkie piksele Dźwięk : Clear Audio+ : wł. Tryb dzwięku: standardowy uwydatnianie głosu: 0 Noc : wył. Ustawienia zaawansowane : związane z trybem dźwięku: korektor graficzny 125hz max i 8khz max reszta domyślnie czyli środek TV Cyfrowa Tryb obraz: standard reszta podobnie jak w trybie gra Cytuj
Sedrak 768 Opublikowano 28 lutego 2016 Opublikowano 28 lutego 2016 Z racji że dopiero teraz znalazłem temat z chęcią podzielę się swoją kalibracją i ust. wg. wzorców model KDL W805C sprawdzają się również w innych modelach Sony. Tryb obrazu: gra Tryb Obraz auto: wył. Jasność: maks Nasycenie: 60 Czujnik światła: wył. Ustawienia zaawansowane : Jasność : maks Kontrast: maks Gamma : 0 Poziom czerni : 50 Dostosowanie czerni : wył Zaawansowane zwiększenie kontrastu : wył Nasycenie : 60 odcień: 0 Temperatuta barw : neutralne żywe kolory : wył. ostrość: 50 tworzenie realizmu : automat motionflow: wył. Home > ustawienia > ekran > ustawienia ekranu >tryb szerokoekranowy : pełny autoformatowanie: wył automatyczne pole wyświetlania : wył pole wyświetlania : wszystkie piksele Dźwięk : Clear Audio+ : wł. Tryb dzwięku: standardowy uwydatnianie głosu: 0 Noc : wył. Ustawienia zaawansowane : związane z trybem dźwięku: korektor graficzny 125hz max i 8khz max reszta domyślnie czyli środek TV Cyfrowa Tryb obraz: standard reszta podobnie jak w trybie gra Ok. Ustawiłem Twoje. W sumie za dużo nie musiałem zmieniać Rozumiem, że jest to ustawienie do grania, a do filmów ? Powłączać te wszystkie bajery ? I co z tym Motion Flow ? Opinie są skrajne Cytuj
Oldboy 984 Opublikowano 28 lutego 2016 Opublikowano 28 lutego 2016 było w temacie wystarczy się cofnąć Cytuj
Whisker 1 450 Opublikowano 29 lutego 2016 Opublikowano 29 lutego 2016 Jak dla mnie motion flow włączone, na driveclub widać to mocno, lepiej na płynnym, obraz płynie aż miło Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi