krupek 15 493 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Chyba o tłuszcz palmowy wam się rozchodzi. Płynne masła mają tego w ch,uj, bez tego dodatku i z samych orzechów jedną łyżką takiego masła idzie się zapchać na amen. Palmowy jest w syfiatych. Większość dobrych jest rzadka. Od stopnia wyprażenia to też zależy. Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Płynne masła są płynne bo mają tłuszcz palmowy mdr. Wymieszajcie albo połóżcie słoik w lodówce do góry nogami to tłuszcz palmowy wam zniknie. Tak wygląda masło orzechowe, można ewentualnie coś z nim robić żeby było bardziej stałe. Np. wymieszać. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Opublikowano 7 kwietnia 2017 (edytowane) Ja pie.rdole, nie uradzę. Mam teraz masło Better Choice Smooth, w składzie 100% orzechów arachidowych i jest płynne, wręcz się leje. Jest to zależne od orzechów i ich wyprażenia. Ewentualnie możn porządnie wymieszać, bo tłuszcz się oddzielił. Co więcej, najwięcej oleju palmowego mają Felix, a są zbite jak zakalec, więc proszę nie siać fermentu. Edytowane 7 kwietnia 2017 przez krupek Cytuj
Rudiok 3 376 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Też to zależy od samego oleju arachidowego, który się wytrąca przy mieleniu. W tych 96% jest dobre kilka procent oleju, który niektórzy producenci mieszają z masłem, a inni odlewają. Cytuj
ogqozo 6 574 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Opublikowano 7 kwietnia 2017 (edytowane) To był żart Krupek. Myślałem, że może w tym dziale jeszcze wolno. Tak, oczywiście tak wygląda masło orzechowe. Moja ulubiona rzecz przez całe życie (no, Felixa też zeżrę jak jest). Po prostu jest mieszaniną substancji o różnym stanie skupienia i zawiera taką oleistą substancję, no i może się ona odłożyć na górze w słoiku. A stałe na dole. Jak się wymiesza albo obróci do góry nogami na noc to może ona nagle "zniknąć" ze słoika. Tak naprawdę nie zniknie, po prostu się wymiesza. Można też trzymać w lodówce, choć ja nie lubię zimnego. Ale skład się od temperatury nie zmienia. No ulać w sumie też można, ale niezbyt mi się widzi sens tego, zamiast po prostu wymieszać. Może jak ktoś lubi takie zbite. Edytowane 7 kwietnia 2017 przez ogqozo Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Opublikowano 7 kwietnia 2017 A wiecie, że orzechy głównie składają się z tłuszczu? To ważne. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Opublikowano 7 kwietnia 2017 Nie macie doświadczenia ekoledzy. Sam mielę masło orzechowe w maszynie o dużej mocy i przy dużych obrotach i długim czasie obróbki konsystencja może być od gęstej do niemal płynnej. Konsystencja masła jest zależna od mocy maszyny i obrotów. Do swojego masła dorzucam słonecznik, nasiona chia, 3 odmiany orzecha i mogę zrobić konsystencję jaką chcę. Dziękuje za uwagę. Cytuj
mushabelly 384 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 W jakiej maszynie robisz? Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 (edytowane) Vitamix TNC 5200. Polecam. Miałem jakieś maszynki z tv market ale o takim masełku można zapomnieć. Tutaj wsypuje paczkę orzechów 400 g z biedry, blenduje max 4 - 5 minut i mam masełko niemal płynne a jak ktoś lubi masło i spróbuję takiego ciepłego, od razu po mieleniu x1000 Edytowane 8 kwietnia 2017 przez wuJJek Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Dużo mycia potem jest? Ja mam taki zwykły, jak raz robiłem masło to potem było dużo mycia i szorowania blendera. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Nalewam 500 ml wody, trochę płynu do mycia naczyń, włączam blender na max i poza grubszymi zaciekami do usunięcia ręcznikiem papierowym nie ma problemów. Czyszczenie po smoothie jest podobne, bez płynu do naczyń też się doczyści. :) 1 Cytuj
mushabelly 384 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Niby mam Thermomixa ale jest bardziej żony. Jak mnie dopuści to w nim spróbuje. Cytuj
.:marioo:. 104 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 (edytowane) Jeszcze chce podbić że olej palmowy w temperaturze poniżej 30 stopni C. ma konsystencje stałą, płynna tylko w wyższych temperaturach. Tak samo jak dla przykładu olej kokosowy. Co do maszynek. Wiadomo Thermomix najlepszy, bo nie do zdarcia. Z niższych pólek cenowych dobre były też te co ostatnio w lidlu była taka drama że baba się gościem prawie pobiła. Edytowane 8 kwietnia 2017 przez .:marioo:. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Jeszcze chce podbić że olej palmowy w temperaturze poniżej 30 stopni C. ma konsystencje stałą, płynna tylko w wyższych temperaturach. Tak samo jak dla przykładu olej kokosowy. No spoko, ale do konsystencji prawdziwego, dobrego masła orzechowego i tak ma się nijak. Cytuj
.:marioo:. 104 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 No właśnie, dlatego nie ma tam oleju palmowego. Jeśli ewentualnie coś tam dodają do olej rzepakowy. Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Pokaż mi masło orzechowego, takie prawdziwe, o dobrym składzie, do którego dodano olej rzepakowy. Cytuj
.:marioo:. 104 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 (edytowane) Dobra wyjaśnię. Napisałem o oleju palmowym bo wyżej inni o nim pisali. I napisałem że jeśli EWENTUALNIE jakaś firma dodaje do masła orzechowego jakiś tłuszcz, to najczęsciej jest to olej rzepakowy. No i MASZ rację, w zadnym dobrym maśle orzechowym nie ma i nie powinno być dodatku innych tłuszczów roślinnych. Wracając do tematu produktów z biedronki. Polecam srajtaśmę tę 68 metrową, za bodajże 1.65zł za rolkę. Serio jedna rolka wystarcza na 30-35 kup. Gdzie te inne velvety itd. oferują 4x mniej srania. Papier nie jest ścierny jak to dawniej bywało w tych starych szarych papierach, miękkością konkuruje z tym z wyższej półki cenowej. Edytowane 8 kwietnia 2017 przez .:marioo:. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Czy tłuszcz palmowy robi z się z palm? Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Opublikowano 8 kwietnia 2017 Czy tłuszcz palmowy robi z się z palm? Cejrowski nauczal, ze palma to trawa, wiec olej z palmy pewnie robi sie identycznie jak z kazdego innego zielska. Cytuj
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 9 kwietnia 2017 Opublikowano 9 kwietnia 2017 Niby mam Thermomixa ale jest bardziej żony. Jak mnie dopuści to w nim spróbuje. Thermomix to król mikserów i robotów więc w ogóle będzie wypas. :D Cytuj
krupek 15 493 Opublikowano 13 kwietnia 2017 Opublikowano 13 kwietnia 2017 W Biedrze pojawiły się z powrotem soki pomidorowe wyciskane, dobre, choć ja lubię dodawać Tabasco. Cytuj
grzybiarz 10 314 Opublikowano 20 kwietnia 2017 Autor Opublikowano 20 kwietnia 2017 W Biedronce widziałem płyty Megadeth po 19,99, tak samo jeszcze OST z Pulp Fiction - też za tyle samo. Polecam się wybrać. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 21 kwietnia 2017 Opublikowano 21 kwietnia 2017 Niedawno nawet winyle były. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi