Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba o tłuszcz palmowy wam się rozchodzi. Płynne masła mają tego w ch,uj, bez tego dodatku i z samych orzechów jedną łyżką takiego masła idzie się zapchać na amen.

Palmowy jest w syfiatych. Większość dobrych jest rzadka. Od stopnia wyprażenia to też zależy.

Opublikowano

Płynne masła są płynne bo mają tłuszcz palmowy mdr. Wymieszajcie albo połóżcie słoik w lodówce do góry nogami to tłuszcz palmowy wam zniknie. Tak wygląda masło orzechowe, można ewentualnie coś z nim robić żeby było bardziej stałe. Np. wymieszać.

Opublikowano (edytowane)

Ja pie.rdole, nie uradzę.

 

Mam teraz masło Better Choice Smooth, w składzie 100% orzechów arachidowych i jest płynne, wręcz się leje. Jest to zależne od orzechów i ich wyprażenia. Ewentualnie możn porządnie wymieszać, bo tłuszcz się oddzielił.

 

Co więcej, najwięcej oleju palmowego mają Felix, a są zbite jak zakalec, więc proszę nie siać fermentu.

Edytowane przez krupek
Opublikowano

Też to zależy od samego oleju arachidowego, który się wytrąca przy mieleniu. W tych 96% jest dobre kilka procent oleju, który niektórzy producenci mieszają z masłem, a inni odlewają.

Opublikowano (edytowane)

To był żart Krupek. Myślałem, że może w tym dziale jeszcze wolno. Tak, oczywiście tak wygląda masło orzechowe. Moja ulubiona rzecz przez całe życie (no, Felixa też zeżrę jak jest). Po prostu jest mieszaniną substancji o różnym stanie skupienia i zawiera taką oleistą substancję, no i może się ona odłożyć na górze w słoiku. A stałe na dole. Jak się wymiesza albo obróci do góry nogami na noc to może ona nagle "zniknąć" ze słoika. Tak naprawdę nie zniknie, po prostu się wymiesza.

 

Można też trzymać w lodówce, choć ja nie lubię zimnego. Ale skład się od temperatury nie zmienia.

 

 

 

No ulać w sumie też można, ale niezbyt mi się widzi sens tego, zamiast po prostu wymieszać. Może jak ktoś lubi takie zbite.

Edytowane przez ogqozo
Opublikowano

Nie macie doświadczenia ekoledzy. Sam mielę masło orzechowe w maszynie o dużej mocy i przy dużych obrotach i długim czasie obróbki konsystencja może być od gęstej do niemal płynnej. Konsystencja masła jest zależna od mocy maszyny i obrotów. Do swojego masła dorzucam słonecznik, nasiona chia, 3 odmiany orzecha i mogę zrobić konsystencję jaką chcę. Dziękuje za uwagę.

Opublikowano (edytowane)

Vitamix TNC 5200. Polecam. Miałem jakieś maszynki z tv market ale o takim masełku można zapomnieć. Tutaj wsypuje paczkę orzechów 400 g z biedry, blenduje max 4 - 5 minut i mam masełko niemal płynne a jak ktoś lubi masło i spróbuję takiego ciepłego, od razu po mieleniu :banderas: x1000

Edytowane przez wuJJek
Opublikowano

Nalewam 500 ml wody, trochę płynu do mycia naczyń, włączam blender na max i poza grubszymi zaciekami do usunięcia ręcznikiem papierowym nie ma problemów. Czyszczenie po smoothie jest podobne, bez płynu do naczyń też się doczyści. :)

  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Jeszcze chce podbić że olej palmowy w temperaturze poniżej 30 stopni C. ma konsystencje stałą, płynna tylko w wyższych temperaturach. Tak samo jak dla przykładu olej kokosowy.

 

Co do maszynek. Wiadomo Thermomix najlepszy, bo nie do zdarcia. Z niższych pólek cenowych dobre były też te co ostatnio w lidlu była taka drama że baba się gościem prawie pobiła.

Edytowane przez .:marioo:.
Opublikowano

Jeszcze chce podbić że olej palmowy w temperaturze poniżej 30 stopni C. ma konsystencje stałą, płynna tylko w wyższych temperaturach. Tak samo jak dla przykładu olej kokosowy.

 

No spoko, ale do konsystencji prawdziwego, dobrego masła orzechowego i tak ma się nijak.

Opublikowano (edytowane)

Dobra wyjaśnię. Napisałem o oleju palmowym bo wyżej inni o nim pisali.

I napisałem że jeśli EWENTUALNIE jakaś firma dodaje do masła orzechowego jakiś tłuszcz, to najczęsciej jest to olej rzepakowy. 

No i MASZ rację, w zadnym dobrym maśle orzechowym nie ma i nie powinno być dodatku innych tłuszczów roślinnych. 

 

Wracając do tematu produktów z biedronki. Polecam srajtaśmę tę 68 metrową, za bodajże 1.65zł za rolkę. Serio jedna rolka wystarcza na 30-35 kup. :shieeet: Gdzie te inne velvety itd. oferują 4x mniej srania. 

Papier nie jest ścierny jak to dawniej bywało w tych starych szarych papierach, miękkością konkuruje z tym z wyższej półki cenowej.

Edytowane przez .:marioo:.
Opublikowano

Czy tłuszcz palmowy robi z się z palm?

 

Cejrowski nauczal, ze palma to trawa, wiec olej z palmy pewnie robi sie identycznie jak z kazdego innego zielska.

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...