Opublikowano 2 lipca 20177 l No nierafinowany ma bardzo lekki posmak i zapach, ale na zimno. Używam do jajek, wszelkich mięs i na pewno nie nadaje posmaku potrawom, jest neutralny.
Opublikowano 2 lipca 20177 l Tylko klarowane. Kokosowe to banialuki ze swiatka fitpoyebów. Klarowane też jest fit ;). Do smażenia to tylko klarowane, kokosowy ewentualnie dobry smalec. Tylko na kokosowy trzeba uważać bo w Chinach i Indonezji potrafią najpierw pozbawić olej kokosowy MCT i sprzedają zubożony. Niestety przez tą obróbkę staje się on szkodliwy. Olej po wstawieniu do lodówki powinien wyglądać trochę jak diament, takie ładne wzory się tworzą, a w temp pokojowej być przezroczysty ( te złe są żółte ). Także chyba najbezpieczniej na klarowanym.
Opublikowano 2 lipca 20177 l tylko smalec, tu jest polska a nie elegancja francja i jakies kokosowe oleje, tfu
Opublikowano 2 lipca 20177 l A bym zapomniał, jadłem Baklavę z tej greckiej serii, całkiem dobra. Zjadłbym taką prawdziwą gdzieś, bo zasmakowała.
Opublikowano 2 lipca 20177 l Wyjaśnię metody smażenia i innej obróbki olejów, w skrócie bo nie mam tyle czasu, Olej rzepakowy: mięsa, ryby , dressingi i inne. najbardziej uniwersalny i sprawdzony olej. Olej słonecznikowy: dressingi, czasem smażenie na wolnym ogniu. Generalnie olej mało użyteczny Oliwa z oliwek: mięsa, ryby, dressingi i inne np warzywa. ( prawie to samo co rzepakowy tyle że trochę droższy) Oliwa z oliwek extra virgin: dressingi, na zimno lub po prostu do polania na zimne przekąski takiej jaki np. pieczywo. NIGDY nie smażyć!! Olej kokosowy: mięsa, ryby i inne. Generalnie niezdrowy, bo zawiera najwięcej kwasów nasyconych. Do tego jest drogi. Olej palmowy: smażenie w głębokim tłuszczu. Frytki, ziemniaki, niektóre mięsa, np: skrzydełka z kurczaka. Generalnie olej jest gorszej jakości od oleju rzepakowego , ale wyższa temperatura spalania sprawia że przy smażeniu w głębokim tłuszczu sprawdza się lepiej. Masło: smażenie w niskiej temperaturze( nigdy nie przepalać), dodatek do sosów, mięs, ryb, warzyw i generalnie do wszystkiego w kuchni. Masło to podstawa, służy jako zagęstnik, przyprawa, a czasem lekko przypalone też nadaje potrawom orzechowego aromatu. Jego zastosowanie w kuchni jest nieodzowne. Masło klarowane: wysoka temperatura spalania sprawia że może spokojnie zastąpić wszelkie inne oleje, jednakże profesjonalnie najczęsciej używa sie go jako zagęstnik do sosów ( holenderski czy bernaise). Do smażenia codziennego nie polecam, bo zostawia jednak posmak bardzo maślany. Smalec: Nie używać do niczego! wszelkie mięsa mają w sobie juz dość kwasów nasyconych, nie trzeba dodatkowo ich wspomagać. Np. schabowego smażyć na smalcu to tak jakby zesrać się do zlewu i udawać że nic się nie stało. Wnioski: w skrócie, rzepakowy dobry na wszystko. Ale masło i tak najlepsze, trzeba jednak wiedzieć gdzie, co, jak. Edytowane 3 lipca 20177 l przez .:marioo:.
Opublikowano 3 lipca 20177 l Oliwa z oliwek: mięsa, ryby, dressingi i inne np warzywa. ( prawie to samo co rzepakowy tyle że trochę droższy) A czy nie jest tak, ze oliwa ma nizsza temp kopcenia niz olej rzepakowy i nie nadaje sie do dlugiego i mocnego smazenia (max 180C)? I jeszcze jedna kwestia. Czy jak piszemy olej rzepakowy to mamy na mysli np. Kujawski 5zl/l czy taki zolty, z charakterystycznym zapachem za 10zl/pol litra? Oliwa z oliwek extra virgin: dressingi, na zimno lub po prostu do polania na zimne przekąski takiej jaki np. pieczywo. NIGDY nie smażyć!! Rozwiniesz?
Opublikowano 3 lipca 20177 l Oliwa raczej pod żadną postacią nie nadaje się do smażenia. Rzepakowy owszem, ale nierafinowany, trudniej dostepny i droższy. Z resztą, jak ktoś nie smaży często i używa odrobinę tłuszczu to raczej nie musi się martwić, czy to kokosowy, rzepakowy, czy inne masło klarowane.
Opublikowano 3 lipca 20177 l A wlosi jednak smaza na oliwie. Przynajmniej ci, ktorych widzialem na yt.
Opublikowano 3 lipca 20177 l Ja też smażę na oliwie, nie wyobrażam sobie cebuli na czym innym smażyć.
Opublikowano 3 lipca 20177 l Smażona cebula to Twoje ulubione danie? Kupiłem ostatnio Biedrowe masło orzechowe, składowo średnio wygląda, są lepsze, ale w smaku ma to coś, posmak takiego typowego maseła.
Opublikowano 19 lipca 20177 l Kupilem je kiedys bo juz raz polecales i totalnie mi nie zasmakowaly. Masakrycznie slodkie sa.
Opublikowano 19 lipca 20177 l No to fakt, bo jeszcze z sokiem owocowym, ale ja mam ciąg na słodkie po treningu, więc kilka zawsze wleci.
Opublikowano 20 lipca 20177 l Początkowo mi podeszły,ale po polowie paczki było za słodko i czułem je na żołądku XD wolę klasyczne miśki.
Opublikowano 20 lipca 20177 l Smażona cebula to Twoje ulubione danie? Kupiłem ostatnio Biedrowe masło orzechowe, składowo średnio wygląda, są lepsze, ale w smaku ma to coś, posmak takiego typowego maseła. Ostatnio było to Crunchy za 6,99 cena dobra za duzy słoik, skład słaby i w smaku wole te Lidlowe.
Opublikowano 20 lipca 20177 l Mój ideał to z SFD, a cena niewiele większa, no i konsystencja fajna, bo polewać nim można.
Opublikowano 20 lipca 20177 l Primavika ma swietne masla orzechowe, wszedzie prawie idzie je dostac teraz.
Opublikowano 23 lipca 20177 l Tesknie za tymi ostrymi ketchupami co ostatnio były, zapas mi sie skonczyl, a w biedrach juz nie ma ;/
Opublikowano 29 lipca 20177 l Kupiłem dziś w Biedrze spoko sos pieprzowy, był przy kechupach, chyba z ofert portugalskiej, albo hiszpańskiej. A może francuskiej. Taki w małym opakowaniu.