Skocz do zawartości

Featured Replies

  • Odpowiedzi 2,7 tys.
  • Wyświetleń 259,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

  • Kupiłem dziś w Biedrze czajnik elektryczny, szklany dzbanek, diody led, można ustawić temperaturę, na jaką woda ma się zagrzać. Wszystko fajnie, tylko, że pierwszym gotowaniu pękł xd  

  • 6.99 jest piniondz. Mozna bez keczApu. Sentymentem smarować

  • Od 6 w górę.   Mejm jaki vinatge man, PS3, Android 5, jeszcze zaraz się okaże, że zamiast auta śmiga na koniu i używa lampy naftowej jako źródła światła

Opublikowano

No nierafinowany ma bardzo lekki posmak i zapach, ale na zimno. Używam do jajek, wszelkich mięs i na pewno nie nadaje posmaku potrawom, jest neutralny.

Opublikowano

Tylko klarowane. Kokosowe to banialuki ze swiatka fitpoyebów.

Klarowane też jest fit ;).

 

Do smażenia to tylko klarowane, kokosowy ewentualnie dobry smalec.

 

Tylko na kokosowy trzeba uważać bo w Chinach i Indonezji potrafią najpierw pozbawić olej kokosowy MCT i sprzedają zubożony. Niestety przez tą obróbkę staje się on szkodliwy. Olej po wstawieniu do lodówki powinien wyglądać trochę jak diament, takie ładne wzory się tworzą, a w temp pokojowej być przezroczysty ( te złe są żółte ). 

 

Także chyba najbezpieczniej na klarowanym.

Opublikowano

tylko smalec, tu jest polska a nie elegancja francja i jakies kokosowe oleje, tfu

Opublikowano

A bym zapomniał, jadłem Baklavę z tej greckiej serii, całkiem dobra. Zjadłbym taką prawdziwą gdzieś, bo zasmakowała.

Opublikowano

Wyjaśnię metody smażenia i innej obróbki olejów, w skrócie bo nie mam tyle czasu,

 

Olej rzepakowy: mięsa, ryby , dressingi i inne. najbardziej uniwersalny i sprawdzony olej.

Olej słonecznikowy: dressingi, czasem smażenie na wolnym ogniu. Generalnie olej mało użyteczny

Oliwa z oliwek: mięsa, ryby, dressingi i inne np warzywa. ( prawie to samo co rzepakowy tyle że trochę droższy)

Oliwa z oliwek extra virgin: dressingi, na zimno lub po prostu do polania na zimne przekąski takiej jaki np. pieczywo. NIGDY nie smażyć!!

Olej kokosowy: mięsa, ryby i inne. Generalnie niezdrowy, bo zawiera najwięcej kwasów nasyconych. Do tego jest drogi. 

Olej palmowy: smażenie w głębokim tłuszczu. Frytki, ziemniaki, niektóre mięsa, np: skrzydełka z kurczaka. Generalnie olej jest gorszej jakości od oleju rzepakowego , ale wyższa temperatura spalania sprawia że przy smażeniu w głębokim tłuszczu sprawdza się lepiej.

Masło: smażenie w niskiej temperaturze( nigdy nie przepalać), dodatek do sosów, mięs, ryb, warzyw i generalnie do wszystkiego w kuchni. Masło to podstawa, służy jako zagęstnik, przyprawa, a czasem lekko przypalone też nadaje potrawom orzechowego aromatu. Jego zastosowanie w kuchni jest nieodzowne.

Masło klarowane: wysoka temperatura spalania sprawia że może spokojnie zastąpić wszelkie inne oleje, jednakże profesjonalnie najczęsciej używa sie go jako zagęstnik do sosów ( holenderski czy bernaise). Do smażenia codziennego nie polecam, bo zostawia jednak posmak bardzo maślany.

Smalec: Nie używać do niczego! wszelkie mięsa mają w sobie juz dość kwasów nasyconych, nie trzeba dodatkowo ich wspomagać. Np. schabowego smażyć na smalcu to tak jakby zesrać się do zlewu i udawać że nic się nie stało. 

 

Wnioski: w skrócie, rzepakowy dobry na wszystko. Ale masło i tak najlepsze, trzeba jednak wiedzieć gdzie, co, jak.

Edytowane przez .:marioo:.

Opublikowano

nie mocie tom gryckiej restauracyji?

Jo jakomś jest, się sprawdzi.

Opublikowano

Oliwa z oliwek: mięsa, ryby, dressingi i inne np warzywa. ( prawie to samo co rzepakowy tyle że trochę droższy)

A czy nie jest tak, ze oliwa ma nizsza temp kopcenia niz olej rzepakowy i nie nadaje sie do dlugiego i mocnego smazenia (max 180C)?

 

I jeszcze jedna kwestia. Czy jak piszemy olej rzepakowy to mamy na mysli np. Kujawski 5zl/l czy taki zolty, z charakterystycznym zapachem za 10zl/pol litra?

 

 

 

Oliwa z oliwek extra virgin: dressingi, na zimno lub po prostu do polania na zimne przekąski takiej jaki np. pieczywo. NIGDY nie smażyć!!

Rozwiniesz?

Opublikowano

Oliwa raczej pod żadną postacią nie nadaje się do smażenia. Rzepakowy owszem, ale nierafinowany, trudniej dostepny i droższy.

 

Z resztą, jak ktoś nie smaży często i używa odrobinę tłuszczu to raczej nie musi się martwić, czy to kokosowy, rzepakowy, czy inne masło klarowane.

Opublikowano

A wlosi jednak smaza na oliwie. Przynajmniej ci, ktorych widzialem na yt.

Opublikowano

Ja też smażę na oliwie, nie wyobrażam sobie cebuli na czym innym smażyć.

Opublikowano

Smażona cebula to Twoje ulubione danie?

 

Kupiłem ostatnio Biedrowe masło orzechowe, składowo średnio wygląda, są lepsze, ale w smaku ma to coś, posmak takiego typowego maseła.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jabłkowe żelki kable Candy, zaje.biste. po treningu wchodzą pięknie.

Opublikowano

No to fakt, bo jeszcze z sokiem owocowym, ale ja mam ciąg na słodkie po treningu, więc kilka zawsze wleci.

Opublikowano

Początkowo mi podeszły,ale po polowie paczki było za słodko i czułem je na żołądku XD wolę klasyczne miśki.

Opublikowano

Smażona cebula to Twoje ulubione danie?

 

Kupiłem ostatnio Biedrowe masło orzechowe, składowo średnio wygląda, są lepsze, ale w smaku ma to coś, posmak takiego typowego maseła.

 

Ostatnio było to Crunchy za 6,99 cena dobra za duzy słoik, skład słaby i w smaku wole te Lidlowe. 

Opublikowano

Mój ideał to z SFD, a cena niewiele większa, no i konsystencja fajna, bo polewać nim można.

Opublikowano

Sunny_Corn_Bellido_02.jpg

 

Ale to jest dobre.

Opublikowano

Tesknie za tymi ostrymi ketchupami co ostatnio były, zapas mi sie skonczyl, a w biedrach juz nie ma ;/

Opublikowano

Kupiłem dziś w Biedrze spoko sos pieprzowy, był przy kechupach, chyba z ofert portugalskiej, albo hiszpańskiej. A może francuskiej. Taki w małym opakowaniu.

Opublikowano

W Biedronce są dwie musztardy od Maille:

 

57189011_0_640x640.jpg?identifier=948dc8

 

043646207587_172f92ca-d682-4ec7-be58-295

 

Polecam tę pierwszą.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.