II KoBik II 2 635 Opublikowano 2 lipca 2017 Opublikowano 2 lipca 2017 Tylko klarowane. Kokosowe to banialuki ze swiatka fitpoyebów. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 2 lipca 2017 Opublikowano 2 lipca 2017 No nierafinowany ma bardzo lekki posmak i zapach, ale na zimno. Używam do jajek, wszelkich mięs i na pewno nie nadaje posmaku potrawom, jest neutralny. Cytuj
mushabelly 384 Opublikowano 2 lipca 2017 Opublikowano 2 lipca 2017 Tylko klarowane. Kokosowe to banialuki ze swiatka fitpoyebów. Klarowane też jest fit ;). Do smażenia to tylko klarowane, kokosowy ewentualnie dobry smalec. Tylko na kokosowy trzeba uważać bo w Chinach i Indonezji potrafią najpierw pozbawić olej kokosowy MCT i sprzedają zubożony. Niestety przez tą obróbkę staje się on szkodliwy. Olej po wstawieniu do lodówki powinien wyglądać trochę jak diament, takie ładne wzory się tworzą, a w temp pokojowej być przezroczysty ( te złe są żółte ). Także chyba najbezpieczniej na klarowanym. Cytuj
Lucek 4 417 Opublikowano 2 lipca 2017 Opublikowano 2 lipca 2017 tylko smalec, tu jest polska a nie elegancja francja i jakies kokosowe oleje, tfu 1 Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 2 lipca 2017 Opublikowano 2 lipca 2017 A bym zapomniał, jadłem Baklavę z tej greckiej serii, całkiem dobra. Zjadłbym taką prawdziwą gdzieś, bo zasmakowała. Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 2 lipca 2017 Opublikowano 2 lipca 2017 nie mocie tom gryckiej restauracyji? Cytuj
.:marioo:. 104 Opublikowano 2 lipca 2017 Opublikowano 2 lipca 2017 (edytowane) Wyjaśnię metody smażenia i innej obróbki olejów, w skrócie bo nie mam tyle czasu, Olej rzepakowy: mięsa, ryby , dressingi i inne. najbardziej uniwersalny i sprawdzony olej. Olej słonecznikowy: dressingi, czasem smażenie na wolnym ogniu. Generalnie olej mało użyteczny Oliwa z oliwek: mięsa, ryby, dressingi i inne np warzywa. ( prawie to samo co rzepakowy tyle że trochę droższy) Oliwa z oliwek extra virgin: dressingi, na zimno lub po prostu do polania na zimne przekąski takiej jaki np. pieczywo. NIGDY nie smażyć!! Olej kokosowy: mięsa, ryby i inne. Generalnie niezdrowy, bo zawiera najwięcej kwasów nasyconych. Do tego jest drogi. Olej palmowy: smażenie w głębokim tłuszczu. Frytki, ziemniaki, niektóre mięsa, np: skrzydełka z kurczaka. Generalnie olej jest gorszej jakości od oleju rzepakowego , ale wyższa temperatura spalania sprawia że przy smażeniu w głębokim tłuszczu sprawdza się lepiej. Masło: smażenie w niskiej temperaturze( nigdy nie przepalać), dodatek do sosów, mięs, ryb, warzyw i generalnie do wszystkiego w kuchni. Masło to podstawa, służy jako zagęstnik, przyprawa, a czasem lekko przypalone też nadaje potrawom orzechowego aromatu. Jego zastosowanie w kuchni jest nieodzowne. Masło klarowane: wysoka temperatura spalania sprawia że może spokojnie zastąpić wszelkie inne oleje, jednakże profesjonalnie najczęsciej używa sie go jako zagęstnik do sosów ( holenderski czy bernaise). Do smażenia codziennego nie polecam, bo zostawia jednak posmak bardzo maślany. Smalec: Nie używać do niczego! wszelkie mięsa mają w sobie juz dość kwasów nasyconych, nie trzeba dodatkowo ich wspomagać. Np. schabowego smażyć na smalcu to tak jakby zesrać się do zlewu i udawać że nic się nie stało. Wnioski: w skrócie, rzepakowy dobry na wszystko. Ale masło i tak najlepsze, trzeba jednak wiedzieć gdzie, co, jak. Edytowane 3 lipca 2017 przez .:marioo:. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 3 lipca 2017 Opublikowano 3 lipca 2017 nie mocie tom gryckiej restauracyji? Jo jakomś jest, się sprawdzi. Cytuj
Mejm 15 325 Opublikowano 3 lipca 2017 Opublikowano 3 lipca 2017 Oliwa z oliwek: mięsa, ryby, dressingi i inne np warzywa. ( prawie to samo co rzepakowy tyle że trochę droższy) A czy nie jest tak, ze oliwa ma nizsza temp kopcenia niz olej rzepakowy i nie nadaje sie do dlugiego i mocnego smazenia (max 180C)? I jeszcze jedna kwestia. Czy jak piszemy olej rzepakowy to mamy na mysli np. Kujawski 5zl/l czy taki zolty, z charakterystycznym zapachem za 10zl/pol litra? Oliwa z oliwek extra virgin: dressingi, na zimno lub po prostu do polania na zimne przekąski takiej jaki np. pieczywo. NIGDY nie smażyć!! Rozwiniesz? Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 3 lipca 2017 Opublikowano 3 lipca 2017 Oliwa raczej pod żadną postacią nie nadaje się do smażenia. Rzepakowy owszem, ale nierafinowany, trudniej dostepny i droższy. Z resztą, jak ktoś nie smaży często i używa odrobinę tłuszczu to raczej nie musi się martwić, czy to kokosowy, rzepakowy, czy inne masło klarowane. Cytuj
Mejm 15 325 Opublikowano 3 lipca 2017 Opublikowano 3 lipca 2017 A wlosi jednak smaza na oliwie. Przynajmniej ci, ktorych widzialem na yt. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 3 lipca 2017 Opublikowano 3 lipca 2017 No nie jest to prawnie zabronione. Cytuj
Rudiok 3 371 Opublikowano 3 lipca 2017 Opublikowano 3 lipca 2017 Ja też smażę na oliwie, nie wyobrażam sobie cebuli na czym innym smażyć. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 3 lipca 2017 Opublikowano 3 lipca 2017 Smażona cebula to Twoje ulubione danie? Kupiłem ostatnio Biedrowe masło orzechowe, składowo średnio wygląda, są lepsze, ale w smaku ma to coś, posmak takiego typowego maseła. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 19 lipca 2017 Opublikowano 19 lipca 2017 Jabłkowe żelki kable Candy, zaje.biste. po treningu wchodzą pięknie. Cytuj
Plugawy 3 687 Opublikowano 19 lipca 2017 Opublikowano 19 lipca 2017 Kupilem je kiedys bo juz raz polecales i totalnie mi nie zasmakowaly. Masakrycznie slodkie sa. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 19 lipca 2017 Opublikowano 19 lipca 2017 No to fakt, bo jeszcze z sokiem owocowym, ale ja mam ciąg na słodkie po treningu, więc kilka zawsze wleci. Cytuj
Plugawy 3 687 Opublikowano 20 lipca 2017 Opublikowano 20 lipca 2017 Początkowo mi podeszły,ale po polowie paczki było za słodko i czułem je na żołądku XD wolę klasyczne miśki. Cytuj
Gość _Be_ Opublikowano 20 lipca 2017 Opublikowano 20 lipca 2017 Smażona cebula to Twoje ulubione danie? Kupiłem ostatnio Biedrowe masło orzechowe, składowo średnio wygląda, są lepsze, ale w smaku ma to coś, posmak takiego typowego maseła. Ostatnio było to Crunchy za 6,99 cena dobra za duzy słoik, skład słaby i w smaku wole te Lidlowe. Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 20 lipca 2017 Opublikowano 20 lipca 2017 Mój ideał to z SFD, a cena niewiele większa, no i konsystencja fajna, bo polewać nim można. Cytuj
Copper 2 657 Opublikowano 20 lipca 2017 Opublikowano 20 lipca 2017 Primavika ma swietne masla orzechowe, wszedzie prawie idzie je dostac teraz. Cytuj
Shen 9 636 Opublikowano 23 lipca 2017 Opublikowano 23 lipca 2017 Tesknie za tymi ostrymi ketchupami co ostatnio były, zapas mi sie skonczyl, a w biedrach juz nie ma ;/ Cytuj
krupek 15 481 Opublikowano 29 lipca 2017 Opublikowano 29 lipca 2017 Kupiłem dziś w Biedrze spoko sos pieprzowy, był przy kechupach, chyba z ofert portugalskiej, albo hiszpańskiej. A może francuskiej. Taki w małym opakowaniu. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 30 lipca 2017 Opublikowano 30 lipca 2017 W Biedronce są dwie musztardy od Maille: Polecam tę pierwszą. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.