Daffy 10 530 Opublikowano 26 Października 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 Ja pierdole że ofi jest głupi to wie każdy na forum ale on to jeszcze uskutecznia pseudo recenzjami pisanymi publicznie xd twój syn by pewnie lepszy tekst skleił Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 433 Opublikowano 26 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2023 1 godzinę temu, kotlet_schabowy napisał: Podłączam się, Unmetal na propsie. Co do kolekcji, to dosyć zabawne jest to, że ponad 20 lat temu ukazała się pecetowa wersja MGS1 działająca bodajże w 1024x768 (jak nie więcej), 60 fps, z filtrowaniem tekstur, AA itd., a tutaj rzucili właściwie PSXowe .iso xD. Nawet sobie nie wyobrażam, jak wygląda 240i na dużym TV 4K, wystarczy że widziałem gierki z PSXa na PS3 podłączonym do pecetowego monitora. Można sobie oczywiście tłumaczyć, że klimat, nostalgia itd. no ale nie oszukujmy się, jak twórcy robią porządny remaster, to oryginalny wygląd jest opcją dostępną do zmiany w locie pod przyciskiem/menu, a nie wpychany na siłę xD. MGS2 i 3 to porty z kolekcji HD w wersji z X360, która to była portem wersji z PS3 (i sama w sobie miała kilka baboli w stosunku do oryginału z PS2). Od premiery bardziej lub mniej uważnie śledzę streamy znanej fanom ekipy OuterHeaven na TTV (obecny maraton leci na kanale Threedogga), gdzie dokładnie ogrywają wszystkie części z kolekcji po kolei, grillując je przy okazji dosyć mocno, no ale tak po prawdzie to są maniacy, którzy często czepiają się rzeczy mało istotnych z punktu widzenia "zwykłego" gracza. Nie zmienia to faktu, że fana serii pewne elementy, jak problemy z dźwiękiem czy sterowaniem, mogą zirytować, a obiektywnie patrząc świadczą po prostu o niechlujstwie devów/bezczelności wydawcy. Nie mówiąc już o typowo technicznych bugach (teoretycznie do załatania) czy zwyczajnej bylejakości (niska rozdziałka chociażby). No ale hej, w końcu to Konami. Plus za dodatki typu "książeczki" czy wybór ścieżki dialogowej, no i co by nie mówić, jest to obecnie najprostsza metoda odpalenia na jednym sprzęcie wszystkich starych części serii, no ale jak ktoś nie musi się ograniczać do najnowszej konsoli, to raczej nie powinien mieć ciśnienia na taką sklejoną po łebkach kolekcję. Właśnie ogladam teraz ich maraton i 3dogg juz wiele razy zaznaczal ze dźwięki są skopane w jedynce i dwojce. Z trójką jest trochę lepiej bo niby na innych codecach działają ale tez sie rozjeżdżaja sie czasem dzwieki codecow czy itemkow jak sie podnosi, a kończąc na wyborze broni. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 Trochę jak praca pisana we współpracy z michałem masażystą. Cytuj Odnośnik do komentarza
michu86- 384 Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 Panowie, pewnie większość grała i może pamięta ale ja np: zapomniałem, że w MGS1 można biegać i strzelać (kwadrat, potem krzyżyk i trzymając krzyżyk latamy z bronią). Tak dawno temu grałem w jedynkę, że zapomniałem. A to się bardzo przydaje w niektórych walkach, momentach. Noobtip ale może komuś się przyda;) - a gra tego nie uczy i nie jest to intuicyjne (chyba że w tych manualach co nie czytałem). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 675 Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 https://www.pcgamer.com/it-took-a-modder-just-hours-to-add-4k-support-to-the-metal-gear-solid-collection/ Cytuj Odnośnik do komentarza
jimmy 1 171 Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 22 godziny temu, Pierre Deck napisał: Jprdl. To sie czyta, jakby Forrest Gump pisal. Popracuj nad slownictwem, bo masz bardzo ubogie. Do tego tekst lezy stylistycznie i jest chaotyczny. O k*rwa, a więc to Ty jesteś tą nauczycielką zdrowego od poezji Cytuj Odnośnik do komentarza
Pierre Deck 564 Opublikowano 27 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2023 (edytowane) 1 minutę temu, jimmyyy8 napisał: O k*rwa, a więc to Ty jesteś tą nauczycielką zdrowego od poezji Tak. I zdrowy zawsze chujowy byl z polaka. Korki tez mu nic nie pomogly Edytowane 27 Października 2023 przez Pierre Deck Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 509 Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 W dniu 26.10.2023 o 17:26, łom napisał: Czyli tragedia port by wychodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 433 Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Faka 3 979 Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Co konami to jednak leniwce i chujogłowce pełną gębą. Ciekawe, co im tyle czasu ma zajmować, że to aż wyjdzie na jesieni przyszłego roku? Pewnie jeszcze większą chujnię. Dobrze, że tego procederu nie wsparłem czytając po waszych postach. Cytuj Odnośnik do komentarza
pawelgr5 1 460 Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Ale to fake jest Faka Cytuj Odnośnik do komentarza
Suavek 4 634 Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 Jedno przyznam. To, jak wypadły poszczególne porty w Vol.1 nie napawa mnie szczególnym optymizmem jeśli chodzi o potencjalnego MGS4. Cytuj Odnośnik do komentarza
michu86- 384 Opublikowano 28 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2023 (edytowane) Mówi, że se scena duszenia w MGS2 jest hardkorowa na wyższych poziomach trudności, ja jednak utknąłem w MGS1 na torturach na hardzie, no jest wyzwanie, jestem średni w mashowaniu. Dobrze, że da się zatrzymać grę między sesjami tortur żeby ręka odpoczęła. Właśnie się regeneruje - ale mega ciężkie to jest ;/ Edit: jednak jak się robi pauzy pomiędzy kolejnymi torturami to idzie bez większych problemów, skończyłem z połową paska. Edytowane 29 Października 2023 przez michu86- Cytuj Odnośnik do komentarza
Szajka 407 Opublikowano 29 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 (edytowane) Kusi jedynaczka na switchunia. Na małym ekranie grafika nie powinna doskwierać,tak myślę. Kusi tym bardziej że można ją za 80 zł wyrwać osobno(tzn z tymi ze snesa w pakiecie) jak i każda z pozostałych części. Dwójkę i trójkę ograłem mocno, ale jedynkę to z dwie dekady w łapach nie miałem. Grywalne to jest dzisiaj panowie? E: odkopałem ten trailer i… dalej jest kozacki. Edytowane 29 Października 2023 przez Szajka Cytuj Odnośnik do komentarza
michu86- 384 Opublikowano 29 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 (edytowane) Jako tako grywalne, archaiczne strzelanie, często trzeba skakać po item menu i przełączać, są upierdliwe rzeczy - no widać, że to jest stara gra, bardzo ;). Ja też wiele lat w to nie grałem, ale kupiłem i właśnie 3ci raz przechodzę jedyneczkę. Gra się ogólnie dobrze, ale trzeba przymknąć oko na niektóre rzeczy. Szkoda, że dopiero przed chwilą przeczytałem, że rangę fox najłatwiej zrobić na japońskiej wersji gry - bo nie trzeba na hardzie... A ja się tyle męczyłem... Edytowane 29 Października 2023 przez michu86- Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 234 Opublikowano 29 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 1 godzinę temu, Szajka napisał: Kusi jedynaczka na switchunia. Na małym ekranie grafika nie powinna doskwierać,tak myślę. Kusi tym bardziej że można ją za 80 zł wyrwać osobno(tzn z tymi ze snesa w pakiecie) jak i każda z pozostałych części. Dwójkę i trójkę ograłem mocno, ale jedynkę to z dwie dekady w łapach nie miałem. Grywalne to jest dzisiaj panowie? E: odkopałem ten trailer i… dalej jest kozacki. Grywalne, a dialogu dalej robią, gram naprzemiennie z graficznymi sztosami typu AW2, wszystko zależy od podejścia:). Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 341 Opublikowano 29 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2023 3 godziny temu, Szajka napisał: E: odkopałem ten trailer i… dalej jest kozacki. Miej tylko na uwadze, że na tym trailerze masz remake, Twin Snakes - w kolekcji jest podstawowa jedyneczka z PSXa. Powiem tak: gry cudowne, tylko kolekcja kurwa bo mogła wyjść w o wiele lepszym stanie technicznym, ale jak masz ssanie to gdzieś na promce można łyknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 234 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 9 godzin temu, Szajka napisał: Kusi jedynaczka na switchunia. Na małym ekranie grafika nie powinna doskwierać,tak myślę. Kusi tym bardziej że można ją za 80 zł wyrwać osobno(tzn z tymi ze snesa w pakiecie) jak i każda z pozostałych części. Dwójkę i trójkę ograłem mocno, ale jedynkę to z dwie dekady w łapach nie miałem. Grywalne to jest dzisiaj panowie? E: odkopałem ten trailer i… dalej jest kozacki. No jak grałeś tylko w Twin Snakes, to rzeczywiście, może być lipa, tzn. downgrade graficzny :). Dla znacznego grona graczy to jednak oryginalna jedynka lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza
Szajka 407 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Nie, nie panowie,grałem w MGS na psx i to nawet po japońsku(po ang też grałem później) Wiem że to trailer z Twin Snakes, po prostu podoba mi się ten trailer mocno i pamiętam jakie wrażenie na mnie zrobił w tym 2004 r bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 341 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 To w takim razie pytanie, czy chcesz przeżyć to znowu dokładnie tak samo jak kiedyś na PSX (tak, rozdzielczość i klatkaż jest 1:1 z pierwszą plejką), czy może masz jakiś komputer podłączony do prądu, na którym ruszy Duckstation i wolisz ograć na emulatorze w lepszej jakości. Tutaj podgląd: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Szajka 407 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 36 minut temu, Bzduras napisał: To w takim razie pytanie, czy chcesz przeżyć to znowu dokładnie tak samo jak kiedyś na PSX (tak, rozdzielczość i klatkaż jest 1:1 z pierwszą plejką), czy może masz jakiś komputer podłączony do prądu, na którym ruszy Duckstation i wolisz ograć na emulatorze w lepszej jakości. Tutaj podgląd: Mam jakiegoś laptopa,nawet dwa. Ale nie używam . Uswiadomilem sobie dwie rzeczy,pierwsza ze na emu wyglada to dużo lepiej,druga,ze chyba aż tak mocno nie chce mi się jednak zagrać w te część,nie chce mi się ściągać obrazów płyty,instalować jakiś emu,w ogóle odpalać laptopa . Ale mogło by Ninny dodać do sklepiku wersję Twin Snakes. Ktoś wie czemu tego nie zrobili jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 341 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 1 minutę temu, Szajka napisał: Ktoś wie czemu tego nie zrobili jeszcze? Bo prawa autorskie ma Silicon Knights, a Silicon Knights wzięło i się zamknęło już lata temu, dlatego prawa są w prawniczym limbo i nikomu nie chce się grzebać na tyle głęboko w tym szambie, żeby je odzyskać. 2 minuty temu, Szajka napisał: Uswiadomilem sobie dwie rzeczy,pierwsza ze na emu wyglada to dużo lepiej,druga,ze chyba aż tak mocno nie chce mi się jednak zagrać w te część,nie chce mi się ściągać obrazów płyty,instalować jakiś emu,w ogóle odpalać laptopa No to wydaj sianko w sklepiku i graj w gorszą graficznie wersję, ale bez tego memłania i na legalu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 234 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 34 minuty temu, Bzduras napisał: Bo prawa autorskie ma Silicon Knights, a Silicon Knights wzięło i się zamknęło już lata temu, dlatego prawa są w prawniczym limbo i nikomu nie chce się grzebać na tyle głęboko w tym szambie, żeby je odzyskać. No to wydaj sianko w sklepiku i graj w gorszą graficznie wersję, ale bez tego memłania i na legalu Wielka szkoda tego Twin Snakes, bo na pewno to mimo wszystko bardziej nowoczesna wersja, szczególnie dla graczy urodzonych po 2000 roku, co nie pamiętają w ogóle czegoś takiego jak Playstation 1 :D. Natomiast jeszcze oczywiście jeden plus tej wersji za 91 złotych, to na pewno wsparcie achievementów :). @Szajka Mimo wszystko nie jest to jakoś dużo pieniędzy, chociaż taka wersja jaką wypluło nam Konami oczywiście powinna kosztować maksymalnie 27 złotych :). Cytuj Odnośnik do komentarza
michu86- 384 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 Tym co już ograli wiele razy jedynkę, polecam zagrać w wersję japońską. Zawsze jakieś urozmaicenie a i fajne te głosy. Snejkuuu! Obrazki na codecu ładniejsze - nie takie spłaszczone, sama gra jakby płynniejsza. Ogladam teraz różne speedruny z MGS1 i się wkręciłem w temat, nie wiedziałem, że się szybciej biega z granatem w dłoni Cytuj Odnośnik do komentarza
KrYcHu_89 2 234 Opublikowano 30 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2023 6 minut temu, michu86- napisał: Tym co już ograli wiele razy jedynkę, polecam zagrać w wersję japońską. Zawsze jakieś urozmaicenie a i fajne te głosy. Snejkuuu! Obrazki na codecu ładniejsze - nie takie spłaszczone, sama gra jakby płynniejsza. Ogladam teraz różne speedruny z MGS1 i się wkręciłem w temat, nie wiedziałem, że się szybciej biega z granatem w dłoni To nie wrażenie, wersja US i JP są rzeczywiście szybsze, o czym były posty kilka stron temu. Niestety zapisy nie przechodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi