Opublikowano 20 marca 20214 l Nintendo Switch jest jedną z najbardziej rozchwytywanych platform konsolowych ostatnich lat. W takiej oto Japonii w okresie pandemii biła ona jakieś długoletnie rekordy sprzedaży. To wiemy. Jednakże paradoksalnie... nie jest to konsola doskonała; w większości działających na niej gier kwestia rozdzielczości to góra ,,zwykłe HD"(o FullHD w przeważającej większości tytułów nie ma nowy; sam konsolę tą posiadam, grałem w "Wiedźmin 3" na niej - jak dla mnie wyszło... nic specjalnego, zło, dno i w ogóle ,,średniawa), interfejs i kolory są w miarę w porządku, a reszta to już standard Nintendo. Wierzycie, że: ,,Niedawne pogłoski wskazują na to, że „Switch Pro” miałby zaoferować ekran OLED o rozdzielczości 720p z możliwością gry nawet w 4K po zadokowaniu. I takie rozwiązanie miałoby sens: 720p przy wyświetlaczu wielkości 6-7 cali to dobry kompromis między jakością obrazu i czasem pracy na baterii (dodatkowo zwiększonym przez wykorzystanie bardziej energooszczędnego ekranu OLED), a wsparcie 4K to miły dodatek w czasach, gdy telewizory wspierające tę rozdzielczość stały się tak powszechne. Wydaje mi się jednak, że na natywne UHD nie mamy co liczyć, szczególnie przy tak dużej różnicy między trybem przenośnym i stacjonarnym i najprawdopodobniej w grę wchodzić będzie jakaś technologia skalowania obrazu, taka jak DLSS". ,,Niby-premiera" konsoli zaplanowana jest na obecny 2021 rok. Obecnej generacji Nintendo Switch, częściowo ,,mam po uszy", a częściowo... to w końcu, cholibka, wciąż paradoksalnie sprawdzające się Nintendo.
Opublikowano 20 marca 20214 l Heh, właśnie wszedłem tu poczytać, czy są jakieś konkrety na temat tej wersji "PRO" (i czy to w ogóle prawda, czy tylko ploteczki). Mam też pytanie - ten cały Switch Lite - wiem, że nie ma opcji dokowania, bo to typowy handheld, ale jest opcja podłączenia go do TV w inny sposób, jeśli chcemy grać stacjonarnie?
Opublikowano 20 marca 20214 l 20 minut temu, Wredny napisał: Heh, właśnie wszedłem tu poczytać, czy są jakieś konkrety na temat tej wersji "PRO" (i czy to w ogóle prawda, czy tylko ploteczki). Mam też pytanie - ten cały Switch Lite - wiem, że nie ma opcji dokowania, bo to typowy handheld, ale jest opcja podłączenia go do TV w inny sposób, jeśli chcemy grać stacjonarnie? Nie można grać stacjonarnie na lite. Kup normalnego żeby potem nie marudzić.
Opublikowano 20 marca 20214 l 1 minutę temu, Wredny napisał: A co z tym PROsiakiem? Są jakieś konkrety, czy tylko gdybanie? Gdybanie
Opublikowano 20 marca 20214 l @WrednyKonkretów nie ma. Będzie na pewno bo produkcja ekranów ruszyła. Być może dwie wersje. Ja jednak nie czekam i jako posiadacz lite jadę wieczorem po normalnego bo nie zamierzam grać mh rise na lite. Chociaż gra wygląda dobrze bo jest demo to wole spędzić 1000h przed telewizorem z normalnym padem. No i pro może być nawet w przyszłym roku a ja potrzebuję na za tydzień. Edytowane 20 marca 20214 l przez devilbot
Opublikowano 21 marca 20214 l Panowie, kiedy bedzie mozna latwo dostac w normalnek cenie Switcha? Ja dzisiaj oddalem, zaplacilem wczesniej 1700 zl co jest smieszne
Opublikowano 21 marca 20214 l Switch wszedł już w 5 rok żywota, więc zapowiedź nowego sprzętu w ciągu kilku miesięcy jak najbardziej prawdopodobna. Nowa Zelda pewnie skończy jak Breath of the Wild - w rozkroku między starym a nowym sprzętem. Nowa Bayonetta pewnie też, podobnie z nowym Marianem, czy takim Xenoblade. Może nawet Splatoon3 w przyszłym roku jest crossgenem? Choć czy "crossgen" to dobre słowo będzie zależeć od Nintendo - czy cały ten "Switch Pro" będzie przedstawiany jako kolejny nowy członek rodziny konsol Switch (analogicznie jak Lite), czy już jako całkiem nowa konsola "Switch 2" ale wstecznie kompatybilna z pierwszym Switchem. WiiU - mimo narzekań - zawsze oferowało przynajmniej 4 tytuły na wyłączność w ciągu roku. Switch - mimo braku narzekań - nie oferowało zazwyczaj niczego więcej. Czy Switch na najbliższy rok ma zapowiedziane 4 ekskluzywy (te prawdziwe - nie te tzw. czasowe czy konsolowe, czy też porty i inne remastery), które mogą być nazwane system-sellerami? To może być znak, że premiery nowych gier zostały przesunięte na poczet nowej zabawki. A tak na serio - fajnie gdyby można było kupić nową wydajniejszą konsolę od Nintendo, by zagrać w gry lepszej jakości niż to co teraz oferuje Switch (czyli niewiele więcej niż 9-letnie WiiU)
Opublikowano 21 marca 20214 l Tylko pamiętaj, że Ninny ma wywalone w moc. To już się skończyło po Gacku. I Switch wyszedł długo po Xie/PS4, więc wątpię w Switcha 2. Raczej lekko usprawniene pro. A Switch 2 jakieś parę lat po Xie/PS5. Ninny teraz już tylko stawia na innowacje i gry dające dużo zabawy. Ale z tym przeczekaniem masz rację. Czy to cisza przed burzą? Chciałbym. Edytowane 21 marca 20214 l przez zdrowywariat
Opublikowano 23 marca 20214 l Byłoby fajnie jakby w tym roku wyszło. Ponoć mają być exy na pro. 3rd party ponoć ale zawsze. I dlss wymaga dodania czegoś po stronie kodu więc pewnie nowe tytuły przede wszystkim skorzystają.
Opublikowano 23 marca 20214 l Jak multiplatformy będą trzymać 720p w trybie przenośnym to już będzie petarda.
Opublikowano 23 marca 20214 l Strasznie ogólnikowy news. Ciekawe co znaczy 'new chipset', bo jakoś nie widzę tego że Nintendo wrzuci do Switcha Pro coś naprawdę nowego co jest drogie w produkcji i odstawi podstawowego Switcha pod każdym względem (a patrząc na TegryX wszystko wydane po 2019 zrobiło by to na luzie). Bardziej bym się spodziewał że wpakują właśnie zmodyfikowaną Tegrę X3 z 8GB Ramu i parę rdzeni Tensor bo bez tego DLSSa nie uruchomią. Jak gierki podłączone pod TV będą działać w 1080p skalowane do 4k przez DLSS to będzie już bardzo duży przeskok i piksele nie będą razić na dużych TVkach.
Opublikowano 23 marca 20214 l Na razie to plotka. Jednak śmiechnę jak Switch dostanie pełne wsparcie DLSS i obskoczy dzięki temu elegancko 4K a PS5 i nowy Xbox dalej się będą dławić dynamiczną rozdziałką. Co prawda w takim wypadku na switchu to będzie i tak z kiepskimi teksturami i efektami ale jednak nie będzie to szachownica jak na next genach.
Opublikowano 23 marca 20214 l Dla mnie wszystko od 1080p wzwyż na tv 58" wygląda bardzo ok, a jak kumpel przywiózł do testów PS5 i odpalony był Spider MM w trybie RT 60fps to nawet przez myśl mi nie przeszło że jest słaba jakość obrazu. Z drugiej strony jak zaczynałem Zeldę BOTW na Switchu to niska rozdzielczość trochę raziła. NVidia od 2-3 lat już mocno działa z DLSS więc jest duża szansa na to że Switch Pro będzie z tego korzystał. Właściwie to jest jedyne rozwiązanie dla Switcha Pro jeśli chodzi o poprawę tego jak gry wyglądają na telewizorach 4k, no bo nie wpakują do konsoli przenośnej bebechów na poziomie PS4 Pro ze względu na koszty i temperatury jakie by były.
Opublikowano 23 marca 20214 l Akurat wg wcześniejszych plotek wydajność w docku miałaby być zbliżona do ps4 pro. Zobaczymy
Opublikowano 23 marca 20214 l PS4 jest na AMD a to są gorące GPU, zieloni jeśli chodzi o kulturę pracy są jednak klasę wyżej. Natomiast jeśli chodzi o GPU mobilne co tak naprawdę ładuje się do laptopów dla graczy są o wiele dalej niż AMD. Switch Pro jesli jest prawdą może okazać się całkiem fajnym i wyważonym sprzętem. Tylko ,ze Switch działa na ARM więc rewelacji też nie będzie. Jednak jak zepną swoje układy ARM z DLSS mogą sporo napieszać.
Opublikowano 23 marca 20214 l No właśnie o to chodzi że bardziej trzeba spojrzeć na rodzinę Tegra niż na to co się dzieje w RTXach. Patrząc na to co jest teraz dostępne, jak wpakują Tegrę Xavier to nadal będzie to sprzęt mniej więcej 2x mocniejszy niż zwykły Switch, do tego porządna implementacja DLSSa i będzie dobrze.
Opublikowano 23 marca 20214 l Jezeli Pro wógole wyjdzie, to na pewno słabszy niż każdy przewiduje jak zwykle xD
Opublikowano 23 marca 20214 l Dlss+ dopracowane rdzenie arm (zobaczcie co Apple zrobiło) i śmiało takie swoich pro może stawać do walki z ps4 pro i onex. Wiadomo pewnych rzeczy nie przeskoczą i gry na PS5 i xsx będą wyglądać lepiej. Czekam z ciekawością co mogą magicy z Niny i NVIDIA wyczarować.
Opublikowano 24 marca 20214 l Day1. Mam nadzieję, że to wszystko prawda, z tą mocą i OLEDem i jeszcze jak w joyconie będzie krzyżak to będzie zajebiście. I BOTW2 i nowe Mario .
Opublikowano 24 marca 20214 l No spoko opcja ale jak z digitalami? Gierki dalej przypisane do konsoli? Ostatnio policzyłem pi razy drzwi i mi wyszło, że indyków mam za 1,5 kafla , szkoda by było.