Opublikowano 20 marca 201510 l PSX Extreme #212 Kwietniowy numer dostępny od 25.03 (środa) Prenumerata - wysyłka 22.03 (niedziela) Grom z jasnego nieba uderzył dokładnie w dzień zamknięcia naszego numeru: Nintendo, we współpracy z japońskim specem od platform mobilnych, firmą DeNA, udostępni swoje IP posiadaczom smartfonów i tabletów. Prościej pisząc: Mario, Link, Kirby i inni kultowi bohaterowie, tak pilnie strzeżeni i kurczowo trzymani przy piersi przez koncern z Kioto, wkrótce pojawią się w grach na urządzenia mobilne. Co więcej: w grach nowych, a nie portach istniejących tytułów, do tego również w produkcjach tworzonych przez firmy zewnętrzne, w ramach podpisanej umowy. Mało? Powstanie też sieciowy serwis dla graczy, dostępny m.in. na pecetach. Marian na komórce i PC? Jeszcze kilka dni temu to hasło brzmiało równie abstrakcyjnie, jak „Halo na PS4” albo „Uncharted na Xboksa One”. Teraz staje się faktem. Cóż, żadne pieniądze nie śmierdzą. Mimo światowych sukcesów 3DS-a i niby stabilnej sytuacji finansowej firmy, pozycja Wii U w stosunku do stacjonarnej konkurencji jest tragiczna, a w pogoni za czołówką stawki nie pomagają żadne czary i największe hity. Krok Nintendo w kierunku smartfonów i tabletów można uznać za naturalny rozwój i poszerzanie rynków zbytu. Co nie zmienia faktu, że jest to krok, który inni wykonali lata temu – poszukiwanie nowych konsumentów wśród dzisiejszej, mocno casualowej generacji odbiorców gier. Casualowej niby w stylu Nintendo, ale jednocześnie młodej wiekiem na tyle, że Zelda, Star Fox czy Donkey Kong to puste hasła i nie działa tu efekt nostalgii, którą przez lata karmiły się rzesze fanów Ninny. W poszukiwaniu nowych źródeł dochodu trzeba dotrzeć do małolatów ze smartfonami, skusić ich gierkami (najlepiej Free2Play), aby ostatecznie być może wychować sobie nowe pokolenie fanów. A takowe na pewno się przyda. Satoru Iwata zdradził, że trwają prace nad nową konsolą, najwyraźniej chcąc udobruchać hardkorowych wielbicieli i złagodzić ostatnie wieści, zapewniając jednocześnie, że polityka firmy wciąż skupiona jest na sprzętach dedykowanych gamingowi. Idzie nowe, bez wątpienia. Ja jestem w szoku podwójnym, bo po raz pierwszy od długich lat mamy w numerze oficjalną reklamę Nintendo, wykupioną przez czeskiego dystrybutora. Jednocześnie dystrybutor ten trzeci raz w ciągu 6 miesięcy zmienił osobę do opieki na polskim mediami. Polska rynek, trudna rynek? [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! DODATEK SPECJALNY - BATTLEFIELD HARDLINEOdprawa przed strzelaninąBattlefield Hardline – recenzjaIan Milham (Visceral Games) – wywiadPieniądze szczęścia nie dają?Napad na srebrnym ekranie TEMAT NUMERUScenariusz wart dobrej gry CO NOWEGOFable LegendsHungerMad MaxPersona 5Rise of the Tomb RaiderWarhammer: End Times – Vermintide We Happy Few RECENZJEBattlefield HardlineBloodborneDead or Alive 5: Last RoundDmC Devil May Cry: Definitive EditionDragon Ball XenoverseFinal Fantasy Type-0 HDMario Party 10Resident Evil: Revelations 2Screamride Zombie Army Trilogy NETWORKCall of Duty: Advanced Warfare – HavocHelldiversHotline Miami 2: Wrong NumberLA CopsLords of the Fallen – Ancient LabyrinthOlliOlli 2Ori and the Blind ForestPinball FX2/Zen Pinball 2 – Iron & SteelŚródziemie: Cień Mordoru – Świetlisty WładcaWhite Night POCKEThtoL#NiQ: The Firefly DiaryOreshika: Tainted Bloodlines Pokémon Shuffle HARDKORZgrentgen – The Order: 1886Crapmaster IIMiędzy słowamiPrzez różowe okularyStyliści branżyCzego uczą gry?Ewolucja DLC?Poza ekranem – Miecz doskonałyKartoteka – Yu SuzukiUnplugged – Paragrafy RETROTrzeba znaćCzytelnia – Masters of DoomPegasus zone – Wypożyczalnie kartridżyKult plastiku – U-ForceExtremalne historieKącik kulturalny – „Alf”Moje retro – Tadeusz „zooltar” ZielińskiPowrót do przeszłości – Commodore 64 GS Historia gier wideo w Polsce (cz. IV)Made in Poland – TeenagentTo było grane – Jackie Chan StuntmasterMartwa strefa – Cryo Interactive FELIETONYZ dziennika gracza [Dżujo]Fabularna tawerna [Zax]Od gracza dla graczy [Mazzi]New Game Plus [Mielu]Z uKosa [Koso]Savepoint [Michał Walkiewicz]Okiem maniaka [butcher] STAŁE RUBRYKICo nowego Ohayo NipponTestyHyde ParkCo ja gram?!GraczpospolitaRegion FilmowyListy PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana w niedzielę, 22.03. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj. Zapowiedź nowego numeru również na PPE.pl. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.
Opublikowano 20 marca 201510 l Okładka mistrz, zawartość pewnie też. Biorę w dniu premiery. po raz pierwszy od długich lat mamy w numerze oficjalną reklamę Nintendo, wykupioną przez czeskiego dystrybutora. Wow, szok! To jest bardzo dobra wiadomość. Szansa na okładkę z Zeldą rośnie z 0 do 5%
Opublikowano 20 marca 201510 l Okładka...niech ktos wklei (pisze z tel) tą z Edge, tez z motywem z Bloodborn. Roznica klas.
Opublikowano 20 marca 201510 l Autor Jak będziemy tacy jak EDGE (w sensie choćby rozpoznawalności), to obiecuję takie covery . I też takie jak GameInformer! A co!
Opublikowano 20 marca 201510 l Autor Perez podaj proszę ocenę BB A potem się zbanuj. Jasne, dzięki . A tak poważnie - ocena oceną, ale zdecydowanie polecam lekturę recenzji. Ja po przeczytaniu wkręciłem się niesamowicie w klimat gry.
Opublikowano 20 marca 201510 l Perez podaj proszę ocenę BB A potem się zbanuj. Jasne, dzięki . A tak poważnie - ocena oceną, ale zdecydowanie polecam lekturę recenzji. Ja po przeczytaniu wkręciłem się niesamowicie w klimat gry. Nie no reckę przeczytam, a kto recenzował jak to nie tajemnica ?
Opublikowano 20 marca 201510 l Jak będziemy tacy jak EDGE (w sensie choćby rozpoznawalności), to obiecuję takie covery . I też takie jak GameInformer! A co!Moge sie załozyc ze w Polsce (w inne rynki nie celujecie) jestescie zdecydowanie bardziej popularnii niz Edge
Opublikowano 20 marca 201510 l Autor Perez podaj proszę ocenę BB A potem się zbanuj. Jasne, dzięki . A tak poważnie - ocena oceną, ale zdecydowanie polecam lekturę recenzji. Ja po przeczytaniu wkręciłem się niesamowicie w klimat gry. Nie no reckę przeczytam, a kto recenzował jak to nie tajemnica ? Rozbo.
Opublikowano 20 marca 201510 l Rozba się nie spodziewałem. Do takiej gry bardziej by pasował Koso lub Zax.
Opublikowano 20 marca 201510 l Autor Jak będziemy tacy jak EDGE (w sensie choćby rozpoznawalności), to obiecuję takie covery . I też takie jak GameInformer! A co!Moge sie załozyc ze w Polsce (w inne rynki nie celujecie) jestescie zdecydowanie bardziej popularnii niz Edge Ujmę to tak - gdy zobaczyłem tę okładkę EDGE, od razu była myśl "wow, a może zrobić coś w podobnym klimacie". Potem jednak schodzimy na ziemię i robimy taki cover, aby miał też szansę "sprzedać" inne materiały. Uwierz, przerabialiśmy to już - czysta i ładna okładka wygląda super wizualnie, ale można znaleźć prawidłowość w tym, że sprzedaż takich numerów jest słabsza. Nieprzypadkowo jak leci - od Pani Domu po Działkowca - wszyscy na okładkach pokazują to, co jest w środku. I magazyny o grach inne nie są (poza nielicznymi wyjątkami). Taki mi się przypomniał Hitman i nasz cover - tutaj można przejrzeć galerię, jak różnie podchodzi się do tematu okładek. Rozba się nie spodziewałem. Do takiej gry bardziej by pasował Koso lub Zax. Rozbo ogarnął temat świetnie. Ostatnio recenzował Lords of the Fallen, bardzo dobrze zna serię Souls, tak że jak najbardziej to jego klimaty.
Opublikowano 21 marca 201510 l Za spoilery ocen jest ban, ale spokojnie można założyć ocenę w skali od 8 do 10 (wliczając + i -). Mając na uwadze takie liczenie na Bloodborna przez fanów PS4 po "cinematic experience" Order 1886, obstawiam ocenę ...
Opublikowano 21 marca 201510 l Chyba trafiłem z oceną bo mój komentarz został usunięty Fajnie, będzie w co grać przed Wieśkiem. Edytowane 21 marca 201510 l przez Zdunek
Opublikowano 22 marca 201510 l Autor Zdecydowanie to byl powod usuniecia, a nie prosba, aby nie wrzucac zadnych ocen.
Opublikowano 24 marca 201510 l Bardzo podobał mi się poprzedni numer a magazynu nie kupowałem od prawie roku, więc teraz wracam do czytania PE. Okładeczka super..
Opublikowano 25 marca 201510 l Coś chyba poprawiliście z Pocztą, bo starym zwyczajem, wczoraj miałem już numer w skrzynce...
Opublikowano 25 marca 201510 l Perez- w spisie treści na forum jest błędnie umieszczone WRC 5.Numer dobry. Cały czas coś mieszacie w układzie felietonów. Czerwone zdjęcie Dżuja jest wstrętne.Zabieram się za tekst o scenariuszach. Akcja promocyjna Battlefield ciekawa. Dobrze że ocena nie jest wzięta z kosmosu.Unplugged powinien być podzielony na 2 części : historię planszówek i recenzje nowości/wartych uwagi klasyków.Propsy za wtorkową dostawę numeru. Do następnego. Perez- w spisie treści na forum jest błędnie umieszczone WRC 5.Numer dobry. Cały czas coś mieszacie w układzie felietonów. Czerwone zdjęcie Dżuja jest wstrętne.Zabieram się za tekst o scenariuszach. Akcja promocyjna Battlefield ciekawa. Dobrze że ocena nie jest wzięta z kosmosu.Unplugged powinien być podzielony na 2 części : historię planszówek i recenzje nowości/wartych uwagi klasyków.Propsy za wtorkową dostawę numeru. Do następnego.PS co miesięczny apel: Dawać Monikę w jakiejkolwiek formie Edytowane 25 marca 201510 l przez Tokugawa1982
Opublikowano 25 marca 201510 l Autor Spis fix, zostały niedobitki z poprzedniego miesiąca. Felietony - hmm, tak układ się nie zmienił, chyba że mówisz o wyglądzie. I przy okazji - numer dostępny od dzisiaj w całym kraju. W sklepie PPE do kupienia w formie papierowej lub formacie PDF. E-wydanie dostępne również w e-Kiosku i na eGazety.pl.
Opublikowano 25 marca 201510 l Numer naprawdę zapowiada się lekki i przyjemny. Jedyne co mi średnio pasuje, to Headshot. Nie trawię tego stylu, wygląda jakby na siłę. Dobry tekst o storytellingu, akurat gdy w polskim gamedevie utarło się w paru środowiskach, że scenarzysta to zajęcie dodatkowe dla programisty. Aha to okładkowe gravity rush jest gupie, chyba już dziś trzeci raz przekręcam pismo...
Opublikowano 25 marca 201510 l Headshot w wykonaniu tego jutubera to jedyna rzecz która w poprzednim numerze opuściłem po kilku zdaniach. A ZAWSZE czytam PE od deski do deski, ominłąem chyba tylko kilka razy wielostronicowe streszczenia fabuł gier w cyklu "O co chodzi". I widzę, że ten obecny HS jest równie odrzucający. Nie trawię zarówno stylu gościa, jak i prezentowanej płycizny w zakresie treści. Myślę, że juz lepiej ten skromny wycinek przeznaczyć na najlepsze opinie z forum PE, zawsze to jakaś forma uhonorowania wiernych forumowiczów. Po raz kolejny będę nawoływał do traktowania gier z cyfrowej dystrybucji na równi z pudelkowymi, bez sztucznych podziałów. W tym numerze to szczególnie rażące, z pudełkowymi balasami w głównym dziale recenzji i perełką "Ori..." w jednak nieco podrzędnym dziale Network.
Opublikowano 25 marca 201510 l Co? Znowu ten jutuber w PE? Przydałaby się jakaś ankieta na PPE i na forum (dwie osobne:), dotycząca wieku czytelników. Stare konie nie chcą jakiegoś z(pipi)a w PE, ale za to młodszym pewnie pasuje