hubertuss03 1 Opublikowano 21 marca 2015 Opublikowano 21 marca 2015 Witam, Zaciekawiła mnie taka sytuacja. Miałem ostatnio okazję kupić nowe PS4 od znajomego który dostał je jako prezent (nietrafiony ponieważ ma już PS4). Pudełko nie otwierane - dosłownie 'nówka'. Problem jest taki że nie ma paragonu. I teraz pytanie: czy bez paragonu w razie awarii będę mógł ją zareklamować? Cytuj
Square 8 604 Opublikowano 21 marca 2015 Opublikowano 21 marca 2015 Jeżeli nie była to nagroda w konkursie albo czymś podobnym to bez dowodu zakupu się nie obejdzie raczej. Cytuj
Gość ragus Opublikowano 21 marca 2015 Opublikowano 21 marca 2015 Witam, Zaciekawiła mnie taka sytuacja. Miałem ostatnio okazję kupić nowe PS4 od znajomego który dostał je jako prezent (nietrafiony ponieważ ma już PS4). Pudełko nie otwierane - dosłownie 'nówka'. Problem jest taki że nie ma paragonu. I teraz pytanie: czy bez paragonu w razie awarii będę mógł ją zareklamować? Nie, podstawą do skorzystania z rękojmi jest dowód zakupu. Takim dowodem jest paragon, ale nie tylko. Jeżeli konsola zamówiona była drogą internetową, to takim dowodem jest również mail z potwierdzeniem złożenia zamówienia. Cytuj
Gość ragus Opublikowano 21 marca 2015 Opublikowano 21 marca 2015 Praktycznie wszystko, co pozwoli zidentyfikować kupiony przedmiot i sprzedawcę jest dowodem zakupu. Cytuj
Blaise 3 603 Opublikowano 21 marca 2015 Opublikowano 21 marca 2015 A jeśli są świadkowie zakupu, to i oni. Cytuj
Maciejjy 92 Opublikowano 21 marca 2015 Opublikowano 21 marca 2015 Właśnie podobno nie. Jak zwykle w polskim prawie nic nie jest jasne, ale gdzieś na jakimś forum prawnym ostatnio czytałem, że z tymi wydrukami z konta i świadkami to jest mit. Ktośtam tłumaczył, że dowodem zakupu oprócz paragonu, jest to co sprzedawca w regulaminie opisze jako dowód zakupi właśnie. Tak niby typ mundry tłumaczył, ale jak zwykle...nie dojdziesz pewnie do końca jak jest. Cytuj
Gość ragus Opublikowano 21 marca 2015 Opublikowano 21 marca 2015 Regulamin to sobie może w nos wsadzić. Paragon jako jedyny dowód zakupu jak i wymienianie w regulaminach ograniczonego katalogu dowodów zakupu jest niedozwolonym zastzreżeniem w umowie konsumenckiej i jako takie jest karane przez UOKiK. Jasne, że najlepiej mieć paragon czy wydruk z allegro, bo wtedy przedsiębiorca nie będzie robił problemów, bo jakieś świadki i inne pierdoły skończa sie drogą sądową. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi