Opublikowano 24 kwietnia 20159 l PSX Extreme #213 Majowy numer dostępny od 29.04 (środa) Prenumerata - wysyłka 26.04 (niedziela) Temat nie jest nowy, ale wart nagłośnienia. Wiecie, dlaczego opisy niektórych gier w naszym PS Store brzmią jak z Tłumacza Google? Albo dlaczego niektórych produkcji w ogóle nie znajdziecie w polskim sklepie cyfrowym PlayStation? Bo w stosunku do producentów gier (także indie) SCEE stosuje przepis mówiący o tym, że jeśli istnieje zlokalizowany sklep dla danego terenu Europy (np. polski PS Store dla Polski), to musi zawierać wyłącznie zlokalizowane materiały – w tym przetłumaczone opisy gier. Jeżeli producent gry nie dopilnuje tego po swojej stronie, dany sklep nie wprowadzi danego tytułu na swe wirtualne półki. Stąd czasami opisy typu „polska jezyk trudna jezyk”, a czasami próżne poszukiwania tytułów, jak Disgaea i Hyperdimension Neptunia mk2. Niszowe tytuły? To powodzenia w znalezieniu Counter-Strike: GO. Dotyczy to nie tylko nas, ale też wielu cywilizowanych krajów Europy i Azji, jak Austria, Belgia, Norwegia, Finlandia, Szwecja, Katar, Oman czy Turcja. Są deweloperzy, którzy robią, co trzeba – profesjonalnie albo przy pomocy Google. Ale ci mniejsi mają to w nosie. Nie mnie oceniać, czy taki przepis SCEE ma sens, czy nie. Ja wiem, że nigdy nie kupiłem gry wyłącznie na podstawie opisu. A nacisk na tłumaczenia opisów jest dla mnie tym bardziej śmieszny, że dotyczy gier po angielsku i bez szans na lokalizację. Wolę mieć pełny wybór w sklepie niż sztucznie ograniczany. Kwiecień definitywnie upłynął pod znakiem Star Wars. Wychowałem się na Lucasie i Spielbergu w latach 80., więc świętowałem z milionami fanów. Najpierw nowy trailer Epizodu VII, potem pokaz Star Wars: Battlefront od DICE, a finalnie pierwsze detale i trailer spin-offu „Star Wars: Rogue One”. Mimo lat na karku, niektóre rzeczy wciąż potrafią mnie podjarać jak dzieciaka. Ba, czasami sam padam ofiarą hype’u, który od lat piętnujemy na łamach PE. Ale jak tu się nie podniecać, gdy po latach ciszy „poważne” Star Wars (bo LEGO nie liczę) w końcu wraca na konsole? I to od speców w temacie multiplayera, których produktom oddałem setki godzin swego życia? Nie mogę sie doczekać grywalnego dema na E3, a tym bardziej listopadowej premiery. Ale to przyszłość. A teraźniejszość? Wiedźmin 3: Dziki Gon tuż za rogiem – na niego też czekaliśmy bardzo długo. Z Geraltem spędziliśmy na PS4 cały dzień i dzielimy się wrażeniami. Tyle zdradziła Wam już okładka – a to zaledwie przedsmak czekających w numerze atrakcji. Zapraszam do lektury. [Grzegorz 'Butcher' Drabik] PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! TEMAT NUMERUWiedźmin 3: Dziki Gon – playtestGame designer – projektant świata CO NOWEGODeus Ex: Mankind Divided Elite: DangerousGiganticGod of War III RemasteredRainbow Six SiegeSplatoonStar Wars: BattlefrontStrike Vector EXWasteland 2 Wolfenstein: The Old BloodPSN Digital Gaming Showcase PLAYTESTFinal Fantasy XV RECENZJEBorderlands: The Handsome CollectionDark Souls II: Scholar of the First SinKirby and the Rainbow PaintbrushMario vs. Donkey Kong: Tipping Stars MLB 15: The ShowMortal Kombat XRideState of Decay: Year-One Survival Edition NETWORKAssassin’s Creed Chronicles: ChinaCall of Duty: Advanced Warfare – AscendanceEvolve DLCForza Horizon 2 Presents Fast and FuriousGame of Thrones – Ep. 3Life is Strange – Ep. 2RoundaboutSunset Overdrive i „Nadejście świtu czasu upadłych maszyn”Super Mega BaseballTales From The Borderlands – Ep. 2 Titan Souls Tower of GunsZiggurat POCKETCode Name: S.T.E.A.M. Inazuma Eleven GO Chrono Stone: Wildfire MonsterBagSöldner-X 2: Final Prototype Xenoblade Chronicles 3D HARDKORGry i marketingGrający i rapującyEscape the Room!Styliści branży – Media MoleculeGry na ratunek życiuPoza ekranem – Nano-inwazjaNo place for HideoKartoteka – Cliff BleszinskiUnplugged – Od planszy do ekranu i z powrotem RETROTrzeba znaćCzytelnia – „Game Over”Pegasus zone – IslanderKult plastiku – The Atari MindlinkExtremalne historieKącik kulturalny – „Drużyna A”Moje retro – Tomek „quaz” DrabikMade in Poland – A.D. 2044Historia gier wideo w Polsce (cz. V)To było grane – TekkenMartwa strefa – MicroProse Software Inc. FELIETONYZ dziennika gracza [Dżujo]Fabularna tawerna [Zax]Od gracza dla graczy [Mazzi]New Game Plus [Mielu]Z uKosa [Koso]Savepoint [Michał Walkiewicz]Okiem maniaka [butcher] STAŁE RUBRYKICo nowego Ohayo NipponHyde ParkCo ja gram?!GraczpospolitaRegion FilmowyListy PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE! PRENUMERATA zostanie wysłana w niedzielę, 26.04. W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o prenumeracie dostępne są również tutaj. Zapowiedź nowego numeru również na PPE.pl. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym.
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l Spis treści na okładce. Róbcie tak dalej to w końcu przestanę kupować tą gazetkę. Ohyda.
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l Żeby nie było Headshota, Żeby nie było Headshota... Co do spisu treści na okładce, to zawsze mi się to podobało Na pewno dużo lepsze, niż goła okładka, tylko z tytułem magazynu i jakąś popularną postacią
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l Headshot to przemyślenia tego homoniewiadomo? To ja też wnoszę petycję o wywalenie. Edytowane 24 kwietnia 20159 l przez [InSaNe]
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l Headshot to przemyślenia tego homoniewiadomo? To ja też wnoszę petycję wywalenie. Podpisuje się pod tym rękami i nogami, tego się czytać nie da.
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l tez jestem za wywaleniem headshota Edytowane 24 kwietnia 20159 l przez PiotrekP
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l No troche za duzo tego napackane jest, art okladki wyborny i szkoda troche ze ten caly miszmasz go psuje niestety. Tak czy siak, kupil mnie playtest Wiedzmina na PS4.
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l Islander? To ta gierka, co łaziliśmy gołym typkiem w gaciach z liści, a gdzieś na początku można było pojeździć czymś na zwór deskorolki? Taa, ile ja się w to ograłem Edytowane 24 kwietnia 20159 l przez PiotrekP
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l Headshot - Gościa nie da się czytać, serio! A co do okładki - moim zdaniem prezentuje się nieźle, chociaż faktycznie za dużo tekstu.
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l Czy oni naprawdę wymienili wszystkie zrecenzowane gry na okładce? Trochę szkoda, bo okładka ładna.
Opublikowano 24 kwietnia 20159 l Art faktycznie niezly. "Komputery w PRLu" - bedzie shitstorm. Tiaa, niedawno czytałem podobny tekst, gdzieś indziej.
Opublikowano 25 kwietnia 20159 l tak w ogóle co do tego "jutubera" Widać, nie tylko ja się zastanawiam
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l Autor Majowy numer od dzisiaj dostępy w sprzedaży. Do nabycie tradycyjnie w stacjonarnych punktach z prasą. Magazyn można ponadto zamówić w sklepiku PPE (w formie papierowej lub PDF) lub na platformach e-Kiosk i eGazety.pl.
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l Eh..jednak jest Dobrze że chociaż go ocenzurowaliście, zabawnie wygląda tekst, w którym praktycznie co drugie słowo jest ocenzurowane (Chociaż nie wszystkie przekleństwa ocenzurowano ) ale niech tam, niema co kruszyć kopii o pół strony, po przejrzeniu na szybko, Retro jak zwykle ciekawe, tylko przy artykule o Microprose jest mały błąd, zamiast screenu z Civilization jest z Colonization
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l Retro jak zwykle ciekawe, tylko przy artykule o Microprose jest mały błąd, zamiast screenu z Civilization jest z Colonization To moja wina - oddałem ten tekst last minute.
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l Eh..jednak jest Dobrze że chociaż go ocenzurowaliście, zabawnie wygląda tekst, w którym praktycznie co drugie słowo jest ocenzurowane (Chociaż nie wszystkie przekleństwa ocenzurowano ) ale niech tam, niema co kruszyć kopii o pół strony, po przejrzeniu na szybko, Retro jak zwykle ciekawe, tylko przy artykule o Microprose jest mały błąd, zamiast screenu z Civilization jest z ColonizationNo niby nie ma ale...wywalcie go jak mozecie
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l "TRAILERY MAJĄ TO DO SIEBIE, ŻE BARDZO CZĘSTO SĄ ULEPSZANE PRZEZ AUTORÓW" Czaisz typie?! Ulepszane są, te trailery! Ulepszane są! Tyle lat w nieświadomości i dopiero jakis koleś z jutuba musiał mi tę prawdę na łamach PE odkryć! Czy naprawdę musicie iść dalej w tę żenadę z panem jutuberem? Jego wynurzenia sa coraz bardziej groteskowe.
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l Eh..jednak jest Dobrze że chociaż go ocenzurowaliście, zabawnie wygląda tekst, w którym praktycznie co drugie słowo jest ocenzurowane (Chociaż nie wszystkie przekleństwa ocenzurowano )Sam przeklinam, ale nie chcę w PE czytać "kur.wa" zamiast przecinku. Proszę Was o zrobienie ankiety dot. wieku czytelników: i na forum i na PPE - ot, tak dla porównania. Bo mam wrażenie, że ten jutuber jest już 3eci miesiąc w PE, mimo, że na forum nikomu się to nie podoba.
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l Autor "TRAILERY MAJĄ TO DO SIEBIE, ŻE BARDZO CZĘSTO SĄ ULEPSZANE PRZEZ AUTORÓW" Czaisz typie?! Ulepszane są, te trailery! Ulepszane są! Tyle lat w nieświadomości i dopiero jakis koleś z jutuba musiał mi tę prawdę na łamach PE odkryć! Czy naprawdę musicie iść dalej w tę żenadę z panem jutuberem? Jego wynurzenia sa coraz bardziej groteskowe. Mam wrazenie, ze wiekszosc hejtuje Macka absolutnie tylko i wylacznie dla zasady, bo robi program dla gimbazy. Ten post, bez urazy, jest tego dobitnym przykladem, bo czepiasz sie cytatu, ktory... nie pochodzi z jego wpisu. To jak bylo? "O, ale cytat, idealnie pasuje, zeby sie dowalic", tylko zabraklo czasu, aby wpis przeczytac. Ciekaw jestem, ile hejtujacych przeczytalo chociaz jedna notke, bo od 3 numerow nie moge skojarzyc jednego merytorycznego odniesienia sie do headshota.
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l Ja hejtuję dla zasady:), po prostu nie podoba mi się w PSX Extreme ten idiota i nie chcę go tam. Nie muszę go nawet czytać, ale po prostu drażni mnie jego widok. To tak jakby w Twój Weekend, pojawiła się sesja dwóch gejów. Nie oceniałbym, że ci panowie ładnie wyszli, że są świetnymi modelami, tylko miałbym w głowie CO TO TU ROBI? I takie samo mam wrażenie, jak czytam, że kolejny miesiąc i mimo hejtu na forum, gość dalej jest w PE. Brakuje jeszcze tematu na forum "Czy ten jutuber musi pisać?". Edytowane 29 kwietnia 20159 l przez grzybiarz
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l ja pi.erdole nie czytam ALE MI SIE NIE PODOBA ile ty masz lat grzybiarz
Opublikowano 29 kwietnia 20159 l Ojej, teraz każda próba krytyki to hejtowanie. Jaka wygodna forma ucięcia niewygodnej dyskusji. Tak, Perez zadałem sobie trud zgłębić wypociny p. Macieja, i wciąz twierdzę, że obok bełkotliwej formy idzie kompletny brak treści. Nie wiem, co rozumiesz jako "merytoryczne odniesienie"? Próba analizy Headshota w formie rozprawki, z obowiązkowym "co miał na mysli autor"? Moim zdaniem tam nie ma czego analizować, ale oczywiście nie bronie nikomu doszukiwać sie w tej grafomanii objawienia, intelektualnych prowokacji i takich tam. Co kto lubi