Skocz do zawartości

Yooka-Laylee

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Jak nie jesteś spid runerem - a wiem, że nie jesteś, to poniżej 40 pszczół w zanadrzu nawet nie podchodź, bo polegniesz z kretesem i nawet poznanie poziomu nie pomoże.

Bo widzisz nawet jak opanujesz to i owo w tym lewelu, to jednak odpowiednia liczba pszczół to podstawa - 40i, i więcej i dopiero wskakuj.

Edytowane przez kazuyoshi
  • Dzięki 1
  • 1 rok później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.02.2021 o 19:41, balon napisał:

Raczej nie jestem noobem w platformowkach, ale ten ostatni poziom deko trudny. 

Ogarnąłeś to, czy dałeś sobie spokój?

Nawet z checkpointami i 48 pszczołami przejebany ten poziom, może nie jestem jakimś platformówkowym hardkorem, ale nie wiem, czy będę miał na to siły. Do tej pory nawet do 50% nie dotarłem, ale to co mnie najbardziej wkurwia, to taniocha tego etapu, a najgorsze, że nie wiem dlaczego tracę pszczoły w momencie, gdy wpadnę w przepaść, a fioletowy nietoperz z donkey kongowej bryły lody przenosi mnie kilka miejsc dalej.

No chyba powinny być jakieś klatki nieśmiertelności jak nic nie mogę postacią zrobić, a tutaj zawsze zbiorę kilka razów. Za dużo jest w tym przypadkowości, bo nie mam poczucia że w każdym miejscu mam kontrolę, dużo zależy od tajmingu, raz jest lepiej, raz gorzej.

W ogóle ile powinien tracić maksymalnie pszczół na etap? Po pierwszym mam 36, a nie wiem, czy to wystarczająco, czy trzeba mieć ponad 40.

Dobra, da się tego nauczyć na pamięć, ale nie przypominam sobie, żebym miał kiedykolwiek takie problemy w platformerze.

51 prób, kilka godzin i wyzerowanie z pszczół. Grałem już dawno, a teraz wróciłem dokończyć tylko robotę i problemy z tym ostatnim poziomem są takie:

- Po pierwsze gra w żaden sposób na niego nie przygotowuje, więc skok trudności jest z dupy/

- Po drugie, jest bardzo długi tj. 20-30 min, składa się z czerech etapów(w tym jedna czasówka) i czterech walk z bossem, więc naprawdę ciężko utrzymać koncentracje i skupienie przez tyle czasu.

Upociłem się przy tym jak świnia i rozjebałem kciuka, ale ogólnie gra dobra(choć bez rewelacji), lepsza od tej wcześniejszej surowizny 3d(chociaż brakuje bossów), ale też wolę liniowe, dynamiczne platformówki niż otwarte collectathony.

Edytowane przez SlimShady
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 21.02.2023 o 18:29, SlimShady napisał:

- Po pierwsze gra w żaden sposób na niego nie przygotowuje, więc skok trudności jest z dupy

Chyba gra się to na początku więc przygotowuje :) Ja tego nie zrobiłem, bo z Game Passa wypadały 2 dobre gry, w tym świetne Guacamelee! 2 i bardziej byłoby szkoda gdybym tej nie ukończył (do calaka sporo zabrakło, ale bodajże 3 gry w 2 tygodnie to była przesada).

Co do Hive Won to nie ma uczciwych statystyk:

https://www.trueachievements.com/game/YookaLaylee-and-the-Impossible-Lair/achievements?filter=1

https://psnprofiles.com/trophies/9759-yooka-laylee-and-the-impossible-lair

Na Xbox 0,78% a Playstation 6,0%. Jedno i drugie fałszywe. Na Xbox jest to zaniżone przez Game Pass i chmurę więc na samym początku 2 pszczoły mają 30% (Sony 68%).

Statystyk Playstation nie mogę rozgryźć, ale już zauważyłem kurioza, że np. zwykli gracze mają więcej % niż Trophy-hunterzy - co jest absurdem, na TrueAchievements w tym samym statystyki trzymają się kupy. Hunterzy to gracze lepsi, grający więcej, bardziej zmotywowani, ba nawet ja nie jestem tam zarejestrowany. Z tego potem wychodzą tak szybkie czasy kończenia gier, gdy się okazuje że grę na 20 godzin w takim czasie kończy ok. 4 na 15 graczy z takim czasem (w dodatku tych 15 jest średnio znacznie powyżej średniego gracza). Przed Game Pass statystyki trzymały się kupy i były bardzo podobne na obu konsolach, nie wiem co zmieniło Sony że nagle tak ich umiejętności "wzrosły".

Tak więc Yooka 2 to poziom trudności Normal zaś ostatni level to poziom 5/5 (Ultra, Extreme itp). Kiedy będzie w dobrej cenie na wyprzedaży to kupię i dokończę, 30 zł za ostatni aczik nie zapłacę. Kiedy próbowałem ostatniego dnia w Game Pass to straciłem ok. połowę pszczół po 2 checkpointach, każdy robiony kilka razy (10? nie pamiętam), może do 3:00 4:00 w nocy bym skończył, ale bez przesady.