Skocz do zawartości

Yooka-Laylee

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W ogole to Yoka ze swoim designem i designem poziomow( te mile, pastelowe levele ala homo) kojarzy mi sie nieprzerwanie z Crockiem :P

oho ktoś tu nie grał w Banjo-Kazooie

dla porównania screen z Nuts&Bolts2404512-9443512559-11008.jpgw

podobieństwa są nader widoczne, co jest naturalne biorąc pod uwage  ze gra jest duchowym następcą Banjo Kazooie

Opublikowano (edytowane)

Właściwie to Croc był przed Banjo-Kazooie. Obie gry są oczywiście inspirowane znanymi wtedy grami Nintendo i Rare. W obu nie ma tak naprawdę zbyt wiele elementów, których by gdzieś tam nie było w seriach Mario i Donkey Kong Country. Tyle że w 3D.

Z tym że Croc powstawał wyjątkowo długo od momentu koncepcji. Nie każdy dziś pamięta, ale Croc był robiony początkowo jako gra z Yoshim, a dopiero po odmowie Nintendo zrobiono z tego jakże oryginalną gierkę na PSX i Saturna. Ostatecznie Croc wyszedł pod koniec 1997, ale w momencie rozpoczęcia produkcji był naprawdę pionierski jako platformówka 3D. Ludzie z Nintendo pokątnie przyznali nawet, że wczesna wersja Croca w niemałej mierze zainspirowała Mario 64. Argonaut ogólnie był jedną z kluczowych firm, jeśli chodzi o wprowadzenie 3D w grach. Nintendo wzięło od nich sporo rozwiązań. RIP.

Banjo-Kazooie zresztą też rozpoczęto robić długo przed Mario 64, początkowo był to RPG akcji na SNES-a z ludzkim bohaterem, poza tym gra wyglądała po prostu podobnie do Donkey Kong Country. Z czasem powstała z tego kolejna platformówka ze zwierzątkami mocno czerpiąca z Mario i DKC, bo taki był trend; po części kulturowy, a po części zwierzątka jest po prostu łatwiej zrobić używając mało tekstur.

Swoją drogą, jeez, temat ma półtora roku, kiedyż jakiś mod odkryje, że gra ma tytuł "Yooka-Laylee". Oczywiście też żałuję, że nie powstaje platformówka o raperze z Kalibra 44. Ale serio, jak można mylić tytuł będący specjalnie grą słowną. Tak nie ma sensu.

Edytowane przez ogqozo
  • Plusik 1
  • Minusik 1
Opublikowano (edytowane)

Nie znałem tej strony. Ale pamiętam Croca. Któż nie pamięta. To była taka dobra gra dla dziecka, i nawet wyszła na peceta, żeby każdy na komunię mógł pograć. Jak na swoje czasy była bardzo wyrazista, wszystkie podstawy estetyczne gry były ok, sterowanie jak na PSX-a też nawet uszło, tylko zabrakło jej rozwinięcia całej idei, więcej elementów, treści, żeby być faktycznie dobrą grą, którą ktoś szanuje po 20 latach.

No i - była oczywiście niczym po tym, jak się zaznało geniuszu Mario 64, dlatego też pamiętam, że to wszystko przez długą pracę małego wydawcy, bo wbrew pozorom w pewnym sensie faktycznie była pierwszą grą tego typu.

Po Yo... Yooka-Laylee spodziewam się pewnie czegoś podobnego. Mała firma rywalizuje z większą w jej własnej dziedzinie - no może być ciężko, żeby to osiągnęło poziom Mariana. W sumie to to samo można było powiedzieć już o Banjo-Kazooie na Xboxa, że kolesie zrobili większą grę, niż mieli treści. Ale chyba dobrze, że ktoś próbuje. Nuts & Bolts wyszło już prawie 10 lat temu, a i tam nie każdy był gotów przyznać, że to jest "prawdziwy platformer".

Edytowane przez ogqozo
  • Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Croc był, i nadal jest świetną klimatyczną platformówką. Jedyne co tam kulało, to archaiczne sterowanie w 3D, któremu w tamtym czasie daleko było do takiego Banjo, Spyro, Mario 64 czy Gexa 3D. Jednak po treningu można było wymiatać krokodylkiem :)

Nie porównywałbym też Yoki Lele do Banjo Nuts and Bolts, bo niestety ta gra nie dorasta do pięt swoim protoplastom. Owszem można się w tej produkcji zabawić w Boba budowniczego i pośmigać po planszach wykonując monotonne - (od pewnego momentu) zadania, ale z pierwotną formułą jaką prezentował Banjo czy Donkej 64 niema ta gra nic wspólnego.

Yoka Lele natomiast czerpie co najlepsze z dziel RARE i na pewno nie zawiedzie fanów, którzy takiej rozgrywki łakną.

Edytowane przez kazuyoshi
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

kanapowy multi na konsolach aktualnej generacji to dramat nad dramaty. Tak za(pipi)iscie brakuje mi czegos w stylu crash basha, ze lykne te osiem minigierek z przyjemnoscia, ale ktos w koncu moglby zapelnic ta nisze -___-

• 1 miesiąc temu...
Gość _Be_
Opublikowano

w sumie wczesniej wygladało to bardzo słabiutko, na pokazie nindies za to calkiem porządnie, wydaje się, że będzie solidna gierka na 7+

Opublikowano

Szkoda że gra chodzi na Unity bo to po prostu widać. Nie do końca czuć tę dynamikę skakania, postać wygląda trochę jakby pływała po ziemi, a oświetlenie czasem wygląda jakby nie istniało. 

Ale i tak wierzę.

Opublikowano (edytowane)

Na unity? To kaplica, na konsolach ten silnik jest ujowo zoptymalizowany, mam alergię na ten engine. Jednak zobaczymy jaki będzie końcowy efekt, bo sam w sumie czekam na tego platformera, a po Ratchet mam większy głód na ten gatunek.

Edytowane przez Faka
Opublikowano

Z Ratcheta taka platformówka jak z koziej du,py trąba. A jak masz głód, to skosztuj tuzów tego gatunku z Super Mario Galaxy i Super Mario 3D World na czele, a nie marnuj czasu czekając na średniaka na Unity.

Ogólnie fajnie, ze ta gierka powstaje, że zebrali kasę itd., ale no nie ma się co czarować, że będzie z tego coś niezwykłego.

Opublikowano (edytowane)

Gdybym tego Wii U półtora roku temu nie sprzedał to i bym ograł te gry, a tak to po ograniu zeldy i xeno poszło w świat, a kupować teraz switch to się mija z celem z brakiem gier (jedna Zelda nie zachęca tak za bardzo) , bo wiadomo, że w przyszłości będą platformery na tej konsoli. Chociaż sierpień ratuje w postaci Crasha, no nic, zaraz ten Yoka będzie z tym unity, może coś będzie dobrze.

Edytowane przez Faka
Gość DonSterydo
Opublikowano

Biorąc pod uwagę, że Recore dostawało jakieś tam nagrody za najlepsze wykorzystanie Unity, to czarno widzę w takim przypadku YL na konsolach :p 

Opublikowano (edytowane)

Kurde, ale jestem tą gierką oczarowany. Fakt, to co wypunktował Figaro daje się we znaki, ale Banjo dla mnie zawsze stał projektem poziomów i eksploracją, a nie czystą platformówkowatościa jak Mario, więc dopóki kontrola postaci będzie w miare precyzyjna, to mi to przeszkadzać nie będize.

Edytowane przez Dahaka
Opublikowano

Tez mi się podoba i dam grze szanse. Zwłaszcza że cena jest dosyć niska jak za tak fajnie zapowiadająca się platformowkę.