Rayos 3 170 Opublikowano 9 lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 9 lutego 2016 Bo Sezon Burz to takie jakby jedno wielkie opowiadanie ;-) Polecam trylogie Husycka, według mnie lepsza od wiedzmina Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kufir Opublikowano 11 lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 lutego 2016 Co się komu podoba, mnie się nie spodobało mieszanie tego okresu historycznego z fantastyką. Zdecydowanie nie spodobał mi się taki miks. Cytuj Odnośnik do komentarza
milypan 1 Opublikowano 19 kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2016 Witam. Chciałbym się jakoś wkręcić w klimat nowego dodatku do wiedzmina, i chętnie przeczytałbym jakąś książkę, tak jak na premierę trójki przeczytałem dwie pierwsze książki. Na sagę niestety nie mam czasu, więc moje pytanie jest następujące: w którejś części sagi opowieść toczy się właśnie na Toussaint. Wiadomo że dużo trace nie czytając sagi od początku ale czy warto przeczytać akurat ta część gdzie akcja toczy się w Toussaint? Czy może lepiej sezon burz który nie nawiązuje do niczego?? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
SlimShady 3 374 Opublikowano 19 kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2016 Sage, tylko od poczatku do konca, a tak to sprawdź sezon burz. Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 082 Opublikowano 19 kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 kwietnia 2016 Witam. Chciałbym się jakoś wkręcić w klimat nowego dodatku do wiedzmina, i chętnie przeczytałbym jakąś książkę, tak jak na premierę trójki przeczytałem dwie pierwsze książki. Na sagę niestety nie mam czasu, więc moje pytanie jest następujące: w którejś części sagi opowieść toczy się właśnie na Toussaint. Wiadomo że dużo trace nie czytając sagi od początku ale czy warto przeczytać akurat ta część gdzie akcja toczy się w Toussaint? Czy może lepiej sezon burz który nie nawiązuje do niczego?? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Sagę tylko w całości. Toussaint jest opisane w ostatnim tomie więc czytanie go ma taki sam sens jak iść po zakupu do zamkniętego sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kufir Opublikowano 20 kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 kwietnia 2016 Czy może lepiej sezon burz który nie nawiązuje do niczego?? W Sezonie Burz jest też sporo nawiązań do wydarzeń z Sagi Cytuj Odnośnik do komentarza
Hum 3 699 Opublikowano 20 kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 kwietnia 2016 (edytowane) Jeżeli przeczytał dwa pierwsze zbiory opowiadań, to skończyły się opcje na kolejne półśrodki. Najlepiej po prostu wciągnąć się o sagę, wtedy czas od razu się znajdzie. Edytowane 20 kwietnia 2016 przez Hum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 4 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 maja 2016 Właśnie kończę Ostatnie Życzenie i podoba mi się. Forma zbiorów opowiadań leży mi. Czy ten drugi zbiór też jest fajny? A tej sagi to się trochę boję czy mnie nie zanudzi, wolałbym krótkie historyjki. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość suteq Opublikowano 4 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 maja 2016 (edytowane) Krótkie historyjki lepsze bo skupiają się na pracy wiedźmina. Natomiast Saga jest też GOTY. Na początku mi przeszkadzało, że jest więcej polityki oraz wątków niezwiązanych bezpośrednio z życiem wiedźmina, ale Saga posiada tak genialne postaci czy tak świetnie rozpisane dialogi, opisy scen akcji itp, że można wszystko wybaczyć. Byłem zachwycony po przeczytaniu chociaż zakończenie znałem bo jednak wcześniej grałem w jedynkę. Jak chcesz więcej wiedźmińskich rzeczy to skuś się na moim zdaniem świetny Sezon Burz. Wiele ludzi na niego narzeka, a mi się go naprawdę świetnie czytało. Edytowane 4 maja 2016 przez suteq Cytuj Odnośnik do komentarza
Ludwes 1 682 Opublikowano 4 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 maja 2016 Bardzo fajny, choć ten pierwszy lepszy. Saga jest dobra, momentami trochę nudna, bo trochę tam polityki, która mnie nie interesowała, ale ogólnie warto. Opowiadania lepsze, to wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Alex van Cube 462 Opublikowano 4 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 maja 2016 Kuzwa czytać je bać nic się nie bać. Kto oceni to lepiej jak nie ty sam po przeczytaniu? Z tego co pamiętam to drugi zbiór trochę gorzej mi podszedł, ale za to początek sagi to Banderas. No i mi nawet ostatni tom, często krytykowany,bardzo się spodobał, a główny kryzys to miałem gdzieś w połowie 3, na początku 4, gdzie nastąpiło już zmęczenie materiału. Tak to jest jak czyta się w kółko to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 4 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 4 maja 2016 Spoko, wypróbuję na własnej skórze. Zacząłem czytać dla i m m e r s j i w Dziki Zgonie, a teraz po prostu zaciekawił mnie lore. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość kufir Opublikowano 5 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 5 maja 2016 (edytowane) Bardzo fajny, choć ten pierwszy lepszy. Saga jest dobra, momentami trochę nudna, bo trochę tam polityki, która mnie nie interesowała, ale ogólnie warto. Opowiadania lepsze, to wiadomo. Nie wiem ile masz lat ale kunszt i magia prozy Sapkowskiego polega na tym że ta "nudną" sagę inaczej odbiera się jako czytający nastolatek, młodzież a inaczej dorosły. Sam czytałem wszystko w takich właśnie odstępach czasu i za każdym razem co innego wyłapywałem i co innego zwracało moją uwagę. Jako młody chłopak tez nie ruszała mnie polityka, liczne romanse i dylematy z tym zwiazane. Teraz wręcz przeciwnie, nużą mnie sceny zabijania potworów a delektuje się właśnie ta polityką i romansami. EDIT: Już wiem, podałeś że masz 18 lat. Gwarantuje że miedzy 30-40 rokiem życia inaczej będziesz odbierał tą Sagę Warto ją będzie sobie wtedy przypomnieć A teraz ciesz się młodym spojrzeniem na świat Edytowane 5 maja 2016 przez kufir Cytuj Odnośnik do komentarza
Hum 3 699 Opublikowano 7 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 maja 2016 (edytowane) Trochę offtopując. W oczekiwaniu na drugi dodatek, hajp trzeba jakoś karmić. Po przeczytaniu wszystkiego związanego z Wiedźminem trzeba w końcu sięgnąć po coś innego od Sapka. Edytowane 7 maja 2016 przez Hum 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Ludwes 1 682 Opublikowano 7 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 maja 2016 Narrenturm to najlepsza część. Ma taki przygodowy charakter, w następnych częściach skala wydarzeń jest zbyt duża, przynajmniej dla mnie. 1>3>2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Hum 3 699 Opublikowano 7 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 maja 2016 No ja całkowicie ciemny podchodzę do tego... O ile w przypadku Wiedźmina coś tam słyszałem i wiedziałem z czym to się będzie jeść, tak tutaj słyszałem jedynie, że dobre:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 7 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 maja 2016 Trylogię Husycką cenię sobie bardziej od Wiedźmina Świetna trylogia, świetne książki, Narrenturm oczywiście najlepszy ^_^ Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 082 Opublikowano 7 maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 maja 2016 Dobre, ale postać Reynevana mnie wkufiała w trylogii. Cytuj Odnośnik do komentarza
Nemesis 1 268 Opublikowano 12 czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2016 Jestem właśnie po pierwszym tomie Sagi i opowiadania bardzo mi się podobały. Teraz ogrywając KiW zasięgnąłem po Panią Jeziora. Wiem, że nie chronologicznie ale to jest o Toussaint, więc nie mogłem się powstrzymać. O tej Trylogii Husyckiej nigdy nie słyszałem. Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 082 Opublikowano 12 czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2016 Jestem właśnie po pierwszym tomie Sagi i opowiadania bardzo mi się podobały. Teraz ogrywając KiW zasięgnąłem po Panią Jeziora. Wiem, że nie chronologicznie ale to jest o Toussaint, więc nie mogłem się powstrzymać. O tej Trylogii Husyckiej nigdy nie słyszałem. No już lepiej gdybyś w ogóle tego nie czytał. Cytuj Odnośnik do komentarza
Voytec 2 761 Opublikowano 12 czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2016 Jestem właśnie po pierwszym tomie Sagi i opowiadania bardzo mi się podobały. Teraz ogrywając KiW zasięgnąłem po Panią Jeziora. Wiem, że nie chronologicznie ale to jest o Toussaint, więc nie mogłem się powstrzymać. O tej Trylogii Husyckiej nigdy nie słyszałem. Zaczynasz czytac trylogie od Pani Jeziora? LOL x 100. Co z tego, że tam jest Tussaint. Jest tam też zawiązanie wszystkich wątków. Cytuj Odnośnik do komentarza
Andżej 2 268 Opublikowano 12 czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 12 czerwca 2016 (edytowane) Trochę offtopując. W oczekiwaniu na drugi dodatek, hajp trzeba jakoś karmić. Po przeczytaniu wszystkiego związanego z Wiedźminem trzeba w końcu sięgnąć po coś innego od Sapka. to co sapkowski odyebał w trylogii husyckiej mozna spokojnie nazwać geniuszem polskiej literatury. opowiesc niesamowicie rozbudowana i troche ciężka do ogarnięcia z marszu, ale całościowo jest to majstersztyk. elementy fantasy wplecione w historyczne postacie, miejsca i wydarzenia to kwintesencja sapka i bije na łeb nawet wiedzmina. przez swoją nietuzinkowość, dzieło zdecydowanie nie dla wszystkich, perełka wśród świń, jak stuletnie wino z zapomnianej piwnicy, którego nazwy przeciętny homo sapiens nie potrafi wymówic. magnum opus pana andrzeja. Edytowane 12 czerwca 2016 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza
Rayos 3 170 Opublikowano 13 czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 czerwca 2016 Opowiadania Wiedźmińskie > Trylogia Husycka > Sezon Burz > Saga o Wiedźminie >>> Żmija (choć tę przy drugim/trzecim czytaniu zaczyna się lekko doceniać, ale widać było spadek formy Mistrza Sapkowskiego) Cytuj Odnośnik do komentarza
McDrive 3 082 Opublikowano 13 czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 13 czerwca 2016 Trylogia fajna. To co spotkało Reynevana w ostatnim tomie było tak zabawne, że płakałem z radości. Niecierpię tej podtaci. Cytuj Odnośnik do komentarza
Manor 645 Opublikowano 15 czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 czerwca 2016 Może aż tak szalonych pomysłów nie mam, żeby zaczynać sagę od ostatniego tomu, ale fakt faktem że też trochę poleciałem, bo skończyłem parę dni temu całą sagę i wziąłem się za opowiadania. Wiem że to może komuś wydawać się dziwne, ale serio nie ma tragedii, czuję się trochę tak, jakbym czytał retrospekcje do sagi, co się działo wcześniej. No i czytając sagę miałem trochę wtf - wyobrażałem sobie że to jest o zabijaniu potworów, wiedźmińskim rzemiośle, a dostałem coś zupełnie innego. I teraz właśnie czytając opowiadania dostaje odpowiedzi na swoje wyobrażenia. jeśli chodzi o sagę, to z tomu na tom czytało się coraz lepiej (pierwszy ciut nudził, ale tylko ciut). Opowiadania po 30 stronach dają radę mocno. A równocześnie do opowiadań rozpoczynam przygodę z Wieśkiem trzecim. Czy ktoś może powiedzieć, czy mogą tam być spojlery do opowiadań? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi