Skocz do zawartości

Fallout 4

luk_ash

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A sama zmiana interfejsu konsoli na angielski, odpalenie gry i powrót do polskiego nie działa? Mi raz chyba odpaliło się po anglikańsku, ale miałem akurat ustawioną konsolę na NZ bo uprawiałem turystykę przedpremierową i zapomniałem wrócić.

Opublikowano

image.png.0ae264c9fb59a9c9fb31ed9501521ee6.png

Czyli essentialowa wersja też powinna udzielić licencji do pobrania wariantu PS5.

Jeszcze kilka dni temu Becia nie miała pojęcia, czy PS+ Essential powinien mieć update. Całkiem możliwe, że ludzie wtedy pokupowali niepotrzebnie F4 za kasę (lub podbili subskrypcję do PS+ Extra).

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Świeżo zacząłem i widzę że względem wersji na ps4 to zmian nie ma, poza lepszą rozdziałką i 60klatkami. Ustawiłem sobie W S.P.E.C.I.A.Lu endurance i charyzmę na 7 aby nie mieć problemu z przeżywalnością i omijać dialogami część fetchquestów. Niemal z marszu (po zadaniu Sanctuary dla Minutemanów) polazłem do Diamond City. Po drodze spotkałem vendorkę Cricket co miała na składzie legendarny karabinek z tłumikiem Pay'n Spray

Fallout-4-Spray-N-Pray.thumb.jpg.f65a3f6194bc7233af5ee58183087988.jpg

Przechodząc grę na PS5 nastawiam się na walkę melee plus skradanie i biegam z nożykiem zadającym obrażenia od krwawienia, uznałem jednak że w razie sytuacji awaryjnych (gdy walka wręcz zawiedzie) będę korzystał z jakiejś solidnej broni. Jako że to początek gry to opyliłem praktycznie wszystko (poza stimpakami) aby kupić ten karabinek. Jest ultramocny, masakruje wszystko w kilka sekund - w porównaniu z tymi Pipe Rifle dostępnymi na początku gry i przydaje się jak robi się trudno. Zatem chyba mam już broń ratunkową do czasu aż gdzieś nie znajdę Gauss Rifle. A gram na trudnym poziomie, im wyższy poziom trudności tym większa częstotliwość pojawiania się legendarnych przeciwników i tym samym wypadania legendarnych zbroi i broni. Dużo też zależy od szczęścia. Luck level7 i wyżej to powinien być standard w każdym buildzie.

Edytowane przez SebaSan1981
Opublikowano
W dniu 26.04.2024 o 16:36, Rozi napisał:

Mimo wszystko, wczoraj i dziś nabiłem połowę czasu (7 godzin) dotychczasowych dwóch podejść do tej gry (jeszcze na PS4). Premiera serialu swoje dodała, bo nie zwracam uwagi na bethesdowskie drewno, tylko z radością włóczę się po tych lokacjach, zbieram śmieci i rozbudowuje wioskę (jako weteran Stardew Valley, Coral Island i Dondoko Island w Yakuzie, mam w tym wprawę). Dla klimatu i uniwersum Fallouta jestem w stanie dużo wybaczyć. I tak się dzieje, jest pyszniutko!

Jakby mi kiedyś przyszło próbować grać znowu w gry Bethesdy, to mnie pierdolnijcie pałą w łeb. Wymiękłem na Lexington, płytkie, z korzeniami w generacji PS2, nie ma tu żadnego mocnego elementu; nie jestem dendrofilem, żeby czerpać z tego przyjemność.

Todd Howard, ty chujozo jebana :)

• Plusik 1
  • Haha 2
Opublikowano

Niekompetencja bethesdy nigdy nie przestanie zadziwiać. O ile na ps5 jest ok tak na xboxie zjebali po całości. Działa tylko tryb performance... jak można do tego dopuscic kiedy dev nalezy do microsoftu :facepalm:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Myslalem, ze pogram w to pare minut z sentymentu dla serii i odpuszczę, ale jednak cos w tej eksploracji świata jest wciągającego. Spacer po pustkowiach, odkrywanie nowych osad, tu krypta i questy, tu wioska czy stacja metra. Mimo że dialogi są czerstwe, a fabuła dość mało "pilna" (wiecej czasu spędzam na side questach niż zemście za żonę i gówniaka).

Crafting jest sensowny, z każdą eskapadą wracam z nowymi śmieciami do ulepszenia broni, a system ubrań daje elastyczność w zakresie statystyk. Przydałyby sie jednak jakieś zestawy, abym co chwila nie musial przebierać 5 rzeczy, gdy potrzebuję wbić się w garniak podnoszący charyzmę.

Szkoda tylko, ze wybor opcji dialogowych to krok wstecz - ot cztery hasłowe opcje, gdzie nigdy do końca nie wiadomo co postać powie.

Na razie cisnę dalej, bo fajnie się eksploruje zniszczony świat w 60 fps.

Opublikowano
2 hours ago, _Red_ said:

Szkoda tylko, ze wybor opcji dialogowych to krok wstecz - ot cztery hasłowe opcje, gdzie nigdy do końca nie wiadomo co postać powie.

I co gorsza wybór któreś z tych opcji daje finalnie taką samą odpowiedź od rozmówcy...

Opublikowano

Bawił się ktoś z modami w wersji na PS5? Działa jeszcze mod przywracający trofea do zmodowanej gry?

Jest na konsolach mod, który zwiększa odległość rysowania cieni?

Opublikowano

Aha czyli performance mode to po prostu niższe ustawienia xD. Czyli to samo jakby ktoś na pc zmienił ustawienia na low, żeby mieć więcej klatek. Nie wyobrażam sobie w to grać na komsoli. Todd jak zwykle wszystkich okłamał.

Opublikowano

Przyznam, że nie dotrwałem do końca, ponieważ pierwsze kilka minut wystarczyło mi, by mieć pewność, że facet marudzi sobie dla samego marudzenia/wyświetleń, a sam temat zna pobieżnie. Nigdzie nie było mowy, że to ma być rimejk, tylko zwykły remaster, i to dodatkowo darmowy.

Te wszystkie wersje next gen, na ogół, poprawiają płynność animacji, podwyższają rozdzielczość, przyspieszają wczytywanie danych.
I to dostarczono w Fallout 4. 

Dalej. Jeżeli on nie widzi różnicy pomiędzy trybem jakość/wydajność obrazu, to bzdury wygaduje, opcjonalnie warto okulistę odwiedzić.

Rzecz jasna jest jeszcze szansa, że (jako gracz PCtowy) średnio temat ogarnął. Ma jednak rację, że wersja na Xbąka miała z tym problemy - to już zażegnano. Wiadomo bowiem, że - tak jak w przypadku remastera Dark Souls - jak gracz konsolowy otrzyma skok z 1080p i niestabilnych 30 k/s do 4k i 60, to tę zmianę odczuje w większym stopniu, niż blacharz, który na dzień dobry grał na wyższych ustawieniach.

Sprawa bliźniacza jak z Wiesławem Trzecim. :wio:

Lata temu ukończyłem F4 na PS4Pro, niedawno zrobiłem to po raz kolejny na PS5. Sprawdziłem także wersję na X bąka Serii X i mam doskonały podgląd w tej sprawie.

Digital Foundry jakiś czas temu wypuściła dwie analizy Fallout 4 i tez opisali różnice, które są i dla gracza konsolowego są znaczne.

I, co chyba oczywiste, to nie jest najpiękniejsza gra, ale kombo 4k + 60k/s dało jej tyle, że można grać komfortowo bez skrzywienia, a często całość prezentuje się całkiem dobrze - choć tu głównie z tytułu stylistyki, ale to 4k jej zdecydowanie pomaga w odbiorze.

Rozumiem nagonkę na Todda i Bethesdę, ale akurat w tym przypadku nie wyszło to źle, a przynajmniej nie tak, jak przedstawia to autor filmiku.

dUcUSoM.jpeg

gofZjGV.jpeg

hOBZDhz.jpeg

w4Qacua.jpeg

• Plusik 2
  • Lubię! 1
Opublikowano

Dalej mi się zajebiście gra. W ogóle nie pcham fabuły dalej (etap Valentine / Diamond City) tylko robię wszystko poboczne. Sporo wiosek przekonałem do Minutemanów, zrobiłem wszystkie kontrakty jako Silver Shroud w płaszczyku bohatera, odbiłem Rexa z wieży mutantów, dołączyłem do Bractwa. Gdzie się nie ruszę, to jest coś do roboty.

Postać rośnie w siłę, snajperka robi swoje i pozwala zdjąć bazę z daleka headshotami.

Do pełni szczęścia tylko przydałyby się dialogi, które faktycznie pokazują co chce powiedzieć (chyba gdzieś widziałem takie coś na screenshotach, pewnie jeden z wielu modów). No i szkoda, że wycofano niektóre potworki z poprzednich części (centaury :().

Muszę tylko oduczyć się zbierania wszystkiego i wracania co chwilę do Sanktuary by odkładać loot do szafy - pamiętam, że to samo robiłem w oryginale F4 lata temu i potem żałowałem, że bawiłem się w tragarza w sumie bez większej potrzeby.

• Plusik 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Niestety nie mam czasu na kolejnego molocha :D. Ale na Discordzie i Reddicie przejrzałem pierwsze wrażenia to mówią, że najlepszy mod w historii do Skyrima - Enderal może być zagrożony, ale wiadomo to sam początek gry, no wygląda to zacnie, wszystko jak w "normalnej" grze, nawet pitboy zupełnie przerobiony i menusy. 

Jednak co mody do gier Bethesdy to mody, na pewno sprawdzę w jakiejś wyższej wersji, jak to w dużych modach bywa na pewno będzie sporo poprawek. 

---

BTW żeby to ograć na najlepiej mieć F04 na GOG, inaczej na Steam trzeba się trochę pomęczyć, gra nie działa tez z nową wersją "next-gen", przez ogomną ilość zmian w kodzie modderzy zdecydowali się na downgrader.  

https://www.reddit.com/r/fallout4london/

https://fallout4london.com/

Edytowane przez KrYcHu_89