_D23 83 Opublikowano 20 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2021 (edytowane) Powiem szczerze, że już dawno nie byłem tak bardzo rozdarty w kwestii oceny jakiegoś tytułu. Sinusoida wrażeń jest ogromna. Od totalnego „wow ale to było dobre” aż po „‚matko niech to się już kończy bo mam dość”. I tak jest co godzinę. Człowiek męczy się momentami okrutnie, zmusza się żeby pchnąć fabułę dalej a potem wsiąka na kolejne godziny i zapomina o smaku govna, które towarzyszyło nam chwile wcześniej i wręcz odrzucało od konsoli. Nawet ocena grafiki czy technikaliów jest tak trudna, że chyba bym się jej nie podjął. Absolutnie topowe efekty cząsteczkowe i świetlne. Mega wykonane i animowane postacie główne, bossowie czy przeciwnicy. A obok tego tekstury pamiętające PS2 i tu nie chodzi tylko o te nieszczęsne drzwi bo takich kwiatków jest wszędzie pełno. Włącznie z rozmazanymi paćkami tła - koszmar do potęgi. Nawet nie wiem czy potrafiłbym komuś tę grę polecić... osobiście wsiąknąłem na te 40+ godzin. Na tyle mocno, że rozważałem second run na hardzie ale chyba odpuszczę. Strasznie nierówny tytuł i jako, że nie jestem uber fanem oryginalnej VII (raczej jestem w obozie tych osób, które wolały ósemkę) to bawiłem się świetnie. Mam jednak nadzieje, że kolejny part poprawi chociażby questy poboczne, nie będzie wsadzał kvtasa w oczy marnymi teksturami i usprawni pacing gry bo ten zaserwowany tu leży i kwiczy. O ile ktoś kto projektował cały tytuł w ogóle zadał sobie jakikolwiek trud żeby rozgrywkę wyważyć chociaż trochę. Wydaje mi się, że nie bo ciągnących się, nudnych, brzydkich i wywołujących odruch wymiotny, momentów jest aż nadto. Chyba najlepszym określeniem poziomu całości będzie takie stwierdzenie: Jeśli kupiłbym na premierę za 250zł to bym żałował. Mimo wszystko. Za darmo w plusie czy za połowę ceny jak najbardziej brać i grać. Edytowane 20 Marca 2021 przez _D23 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 138 Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza
_D23 83 Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Cholera, minęło trochę czasu od zakończenia przeze mnie tej przygody i powiem szczerze... ciągnie mnie jak cholera żeby wrócić do tego świata. Na szczęście jak w końcu zaopatrzę się w PS5 to w okolicach premiery part II, Intergrade wjedzie jak złoto. Czekam z wiadomo czym, z wiadomo gdzie ufff Cytuj Odnośnik do komentarza
Schranz1985 673 Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Bo widzisz liczy się ten uczuć, nie ma sensu rozkminiac gierek na x czynników.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza
Il Brutto 1 620 Opublikowano 22 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2021 Wlasnie wymeczylem po przeszlo 2 tygodniach. Czas na male podsumowanie. Musze od razu przyznac ze gdyby nie to ze gralem w pierwowzor kiedys na PSX to prawdopodobnie odinstalowal bym to po kilku godzinach, a tak to 37 godzin, glownie nudy i meczarni. Fabularnie malo pamietalem w ogole z oryginalu, zreszta nigdy nie ukonczylem, ale umowmy sie, jest to slaba historia dla malych dziewczynek a do tego dziurawa i fatalnie opowiedziana. Nie ma w tej grze zadnych ciekawych rzeczy ktore by jakos podawaly historie o uniwersum, slabo rozwiniete watki postaci glownych, fatalne questy poboczne. Lokacje rozwleczone do granic mozliwosci, pierwszy raz sie zaczalem zastanawiac przy rozdziale w tunelach ze cos sie to dluzy mocno, ze w tym oryginale chyba tego nie bylo to postanowilem sprawdzic na youtube i rzeczywiscie. Takie wydluzanie na sile gierki majace miejsce praktycznie w kazdym rozdziale, momentami juz sie od tego chcialo rzygac. Nie wiem co ci ludzie maja z tymi rimejkami, RE3 za krotki, ten za dlugi. Na domiar zlego wiekszosc z lokacji wyglada slabo. Juz wspominalem, ze kontrast sylwetek postaci jest komiczny, glowni bohaterowie chodzace chinskie bajki, poboczni npc jak Fallout 4. To juz mogli wszystkich dac na bajkowo, chociaz w sumie nie, bo az mnie skreca jak sobie przypomne Tife z tymi wielkimi cyckami. Walka bardzo nierowna, chaotyczna i zamieniajaca sie w zrecznosciowke jak przychodzi do walki z bossami humanoidalnymi. Sam system materii nie jest ani ciekawy ani skomplikowany, nie pozwala za bardzo na jakies fajne buildy czy cos w tym stylu. W ogole ciezko to nazwac rpgiem, taki typowy korytarzyk ktory sie ciagnie w nieskonczonosc. Slabo zrealizowany dzwiek, pisalem o tym wczesniej, nakladajace sie na siebie dialogi, zremasterowana muzyka z oryginalu raczej drazni, zwlaszcza takie lokacje jak dom Aerith gdzie brzmi jak taka typowa ambientowa muzyczka z bajek dla dzieci z lat 80-90. No nie chce mi sie juz pisac nawet o tym, na nastepna czesc nie czekam. Gierka takie 3 w porywach do 4 na 10. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Farmer 3 268 Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Ok, słaby jestem w te kulki. Jakieś pomysły na co stawiać? I czy trzymać gile, czy wydawać na potiony bo ekipa przy walkach z bossami łyka je aż zdrowo. Materie kupować (ATB stagger/HP UP/MP UP/element) czy szukać bo od kujona można tylko po jednej po taniości kupić, c'nie? Mongolskie monety wydawać w pierwszej kolejności na pakiety do broni, a co potem? Taki zestaw mam przy etapie z wagonami: Cloud: Hardedge, caliginous bracelet, power wristguards materie: broń - elemental + fire, steadfast block armor - healin + revival, first strike summon: Ifrit Tifa: na razie sonic strikers ale jak nabiję focused strike to przerzucam się na feathered gloves, studded bracer, power wristguards materie: broń - ice + deadly doge, steadfast block + lightning armor - healing + chakra summon: shiva Arith: mithril rod materie: broń - wind + warding, MP UP, assess armor - prayer + healing summon: chocobo Barret pójdzie później pewnie w tank + bariera. Czy to ważne gdzie lądują materie, na armor czy bronie? oprócz oczywiście elemental + żywioł z wiadomych przyczyn. Cytuj Odnośnik do komentarza
smoo 2 247 Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Materie wykupuj na bieżąco, co prawda niektóre można tylko w ilości 1 szt (te najmocniejsze). Nie ma znaczenia gdzie wkładasz kulki, poza wyjątkiem o którym wspomniałeś. Ja polecam zrobić z Clouda tanka (cover + ta materia która ogranicza obrażenia w czasie blokowania, nie pamiętam teraz nazwy). Itemki śmiało łykaj, bo na hardzie nie da się z nich korzystać wcale (jeśli celujesz w platynę). Poza tym nie wiem co poradzić, generalnie trzeba się pobawić i znaleźć swoje ulubione kombinacje materii. Jeśli czeszesz na bieżąco lokacje i sklepy z itemów i materii to nie ma większych problemów z bossami. Jak będziesz miał możliwość to wróć do koloseum i zrób wszystkie poboczne misje dla każdej postaci - jest tam dobry stuff do wygrania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
bartiz 1 586 Opublikowano 29 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2021 Na normalu to ładuj gdzie chcesz, te buildy to chyba mają sens dopiero na hardzie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 138 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
smoo 2 247 Opublikowano 30 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2021 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
oFi 2 429 Opublikowano 1 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2021 (edytowane) 23 godziny temu, smoo napisał: O wlasnie chciałem to dziś wkleić. Ta parodia to jest so much true odnośnie wszystkiego co w tym temacie zostało napisane także warto obejrzeć Edytowane 1 Maja 2021 przez oFi Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 138 Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
ASX 14 593 Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 gra będzie czasowym exem na PS5 przez min 6 miesięcy Cytuj Odnośnik do komentarza
smoo 2 247 Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Dla tego DLC kupiłem PS5. Dawać mnie to! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 138 Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 25 minut temu, ASX napisał: dosłownie post wyżej Cytuj Odnośnik do komentarza
YETI 10 944 Opublikowano 7 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2021 Pięknie to wygląda No i dobre wieści o Part II. Cytuj Odnośnik do komentarza
Basior 1 040 Opublikowano 21 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 Pytanko. A jak to właściwie kupić? To będzie na płytce? Jako całość wtedy trza jak na płycie? Czy zwykłe dlc do gry? Mam swoją wersję ff7r na płytce w wersji takiej pół kolekcjonerkiej. Będzie cos takiego też do dlc? Cytuj Odnośnik do komentarza
XM. 10 820 Opublikowano 21 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 Będzie chyba w formie kodu dodanego do pudelka. Cytuj Odnośnik do komentarza
smoo 2 247 Opublikowano 21 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2021 3 godziny temu, Basior napisał: Pytanko. A jak to właściwie kupić? To będzie na płytce? Jako całość wtedy trza jak na płycie? Czy zwykłe dlc do gry? Mam swoją wersję ff7r na płytce w wersji takiej pół kolekcjonerkiej. Będzie cos takiego też do dlc? 10 czerwca będziesz mógł pobrać na PS5 darmowy update do Intergrade. Wtedy z poziomu gry będzie można kupić DLC z Yuffie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figuś 21 138 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Ile to DLC ma kosztować, pytam tych co mają już upgrade i mogą cenę podejrzeć z poziomu gry! Cytuj Odnośnik do komentarza
smoo 2 247 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 @Figuś 84zł, 10gb do zassania, mozna kupic bez wchodzenia do gry jednak. Upgrde do PS5 to prawie 100gb. 17h na moim zdupy internecie, a miała być nocka grana W Intergrade jest nowe rozszerzone zakończenie wprowadzające do Part2, spoilery już latają w necie jak coś więc radzę uważać. Najważniejsza premiera roku dla mnie, to bedzie cudowny weekend. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
łom 1 959 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Jakby co jest porównanie wszystkich wersji Spoiler - The PS5 quality mode reaches 2160p, while the FPS mode drops to 1620p. PS4 at 1080p and PS4 Pro at 1620p. - I have not detected any framerate problem. The game runs at 2160p/30fps or 1620p/60fps with no issues. - There is a substantial improvement in global illumination, although some points of light still do not cast shadow on the character. - FOG has been added on PS5. - Numerous textures have been fixed and improved on PS5. I suspect these are the original textures, but they had to be trimmed on the PS4 versions. - The shadows have undergone slight changes. - Substantial improvement in loading times. We went from 40 seconds to 2 seconds on PS5. - Pop-in has been considerably reduced, giving greater stability to the visual set. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Labtec 3 643 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Jak wrócę z wakacji to na pewno DLC będzie ograne, jak człowiek nie porównuje gry z FF7, to FF7 Remake wychodzi nawet na niezłego action-rpga Cytuj Odnośnik do komentarza
Square 8 506 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 Godzinę temu, smoo napisał: Upgrde do PS5 to prawie 100gb. 17h na moim zdupy internecie, a miała być nocka grana To jest po prostu osobna gra jak wszystkie z ulepszeniem do wersji na PS5. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Donatello1991 1 376 Opublikowano 10 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2021 (edytowane) Mi się ściąga jakie 84gb. Szybki look przed Ratchetem. FF7R świetna gra, ale już kłuła w oczy na zwykłym PS4. Z przyjemnością przejdę ponownie. Dobry okres na takie upgrady. TLOU2(60fps), FF7R, jeszcze by Death Stranding dali i lato zapełnione na przeczekanie do jesieni. Edytowane 10 Czerwca 2021 przez Donatello1991 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi