Gregor var Emreis 129 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Grałem kiedyś w Shenume na Dreamcast, ale nie skończyłem. W sumie nawet chciałem jakiś czas temu wrócić, skoro jest w Gamepass, ale materiał Nrgeeka o tym "rimejku" mnie do tego skutecznie zniechęcił. No trudno, to będzie jedna z tych serii, których nie poznam do końca Cytuj Odnośnik do komentarza
Bzduras 12 325 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Sugerowanie się energejem przy czymkolwiek oprócz "Zagrajmy w crapa"? To tak się da? Daj namiar na PW, muszę poznać Cię osobiście i zobaczyć, bo nie wierzę w istnienie takiego człowieka. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gregor var Emreis 129 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Widziałeś filmik? Sugeruję się tym co widzę. A już w tym 2001 czy 2002 roku jak grałem w Shenumue wkurzały mnie niektóre rzeczy, typu jeżdżenie widlakiem. Obawiam się, że obecnie nie zniósłbym czegoś takiego. A takich upierdliwości w Shenmue jest całe mnóstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Ölschmitz 1 514 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 problem chyba jest taki, ze rzeczy ktore wyroznialy shenmue juz nie robia tak jak robily. taki troche otwarty swiat, mozliwosc gadania z ludzmi, poboczne pierdoły - to wszystko zostalo ulepszone i zrobione sto razy i sto razy lepiej. jedyne co shenmue ma do zaoferowania to historia (ale tez nie jakas super porywajaca) i klimat jak kogos kreci japonia czy hong kong. takze mysle, ze mialem szczescie ograc obie czesci jak jeszcze byly fajne. trojke kupie jak beda uzywki za 5 dyszek chocby zeby zobaczyc czy ryo pomsci starego czy znow 'to be continued'. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 5 godzin temu, Gregor var Emreis napisał: Grałem kiedyś w Shenume na Dreamcast, ale nie skończyłem. W sumie nawet chciałem jakiś czas temu wrócić, skoro jest w Gamepass, ale materiał Nrgeeka o tym "rimejku" mnie do tego skutecznie zniechęcił. No trudno, to będzie jedna z tych serii, których nie poznam do końca Jedynka to crap - począwszy od gameplayu aż po fabułę i suche dialogi. Dwójki już nie miałem siły włączyć. 1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Shenmue to byl taki troche symulator chinskiego karateki z ciekawa historia. Bedac malolatem pamietam ze byly to czasy gdzie chinskie kopniaki byly w modzie. Nikt nie chcial byc mikem tysonem tylko tym dzieciakiem z karate kid i miec swojego dziadka miyagiego. Shenmue dawalo nam wlasnie to, mialo naprawde jak na chodzana bitke ciekawy system walki, mogles sobie pochodzic po miescie, isc do salonu gier, pograc w jakies powalone chinskie bazarowe gry hazardowe (big or small ). Jesli chodzi o gameplay, grafike, szczegolowosc, swobode dzialan ta gra byla przelomowa i nie wiem chyba dopiero gta3 ja pobila. Na dzien dzisiejszy gra jest archaiczna, plastikowa z glupimi dialogami. Nie polecalbym zabierac sie za nadrabianie 1 lub 2. To jedna z tych gier w ktore zeby pokochac trzeba bylo zagrac lata temu. Albo grac na ps3 w 2019r jak mejm. Takie yakuzy czy judgementy zjadaja shenmue. Ale dla kogos kto ma w serduszku ten wyjatkowy tytul z dreamcasta zagranie w trzecia czesc to jak powrot do wspanialych beztroskich lat dziecinstwa. 3 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 996 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 Chwile pograłem i jest bardzo dobrze, a w zasadzie jest dokładnie to czego można się było spodziewać, więc jak ktoś jest zawiedziony to chyba nie oglądał trailerów;) Przy tym budżecie to było jedyne rozsądne wyjście - tj. zostawić stara formułę w nowych szatach, z paroma ulepszeniami. In duży plus grafika otoczenia, pomieszczeń oraz niektórych twarzy. Niestety uważam, że twarz Ryo jest gorsza niż w oryginalne, totalnie sztuczna i dziwię się, że coś takiego przeszło bo to akurat nie wydaje mi sie, rzecz nie do przeskoczenia, skoro nawet Shenua wygląda lepiej. Muzyka w tej grze ( podobnie jak w poprzednich częściach) to 10/10. Już nie mogę się doczekać, aż opuszczę wioskę i pozwiedzam miasta bo za tym klimatem najbardziej tęsknie. Z jednej strony to fajnie, że gra kończy się dokładnie tam, gdzie skończyła się dwójka - trochę jakby człowiek się cofnął o 20 lat, ale z drugiej brakuje mi takiego mocnego (pipi)nięcia na start - w jedynce był genialny filmik, w którym ginął ojciec Ryo, a opening z dwójki, z niesamowitą muzyką i widokiem Hong-Kongu długo śnił mi się po nocach. Mogli dać nawet jakąś takemniczą rozmowę Lan Di, czy jakąkolwiek wędkę, która mogłaby fabularnie zajawić nowych graczy i napędzić do dalszego grania. Mniej w tej grze cieszy sam klimat, relaksuje muzyka i nawet p(pipi)nie bez celu ale myślę, że większość nowych graczy się niestety odbiję i w sumie się nie dziwię..Tracą wiele bo seria ma unikalną atmosferę i mam to szczęście, że zakochałem się w Shenmue lata temu i teraz ta miłość rozkwita na nowo:) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 450 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 2 godziny temu, kanabis napisał: Shenmue to byl taki troche symulator chinskiego karateki z ciekawa historia. Bedac malolatem pamietam ze byly to czasy gdzie chinskie kopniaki byly w modzie. Nikt nie chcial byc mikem tysonem tylko tym dzieciakiem z karate kid i miec swojego dziadka miyagiego. Ja chciałem być jak Erni - "ostatni elektryczny rycerz" @izon - widziałeś listę trofeów?https://psnprofiles.com/trophies/9996-shenmue-iii Gierka tyle lat w produkcji, Kickstarter i te sprawy, a tu już pucharki z trzech DLC - ładnie im sie w d#pach poprzewracało Cytuj Odnośnik do komentarza
Mani 685 Opublikowano 21 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2019 W dniu 19.11.2019 o 22:10, Bzduras napisał: Ależ to musi być potężne uczucie - być fanem serii, zostać na 20 lat bez trzeciej części i nagle nierealne marzenie ziszcza się w dłoniach w postaci pudełka (albo chociaż ziszcza się na HDD w postaci gigabajtów danych). Nie powiem, jeśli są na forum Szenmue świry to okrutnie Wam tego uczucia zazdroszczę Dzięki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 996 Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 8 godzin temu, Wredny napisał: @izon - widziałeś listę trofeów?https://psnprofiles.com/trophies/9996-shenmue-iii Gierka tyle lat w produkcji, Kickstarter i te sprawy, a tu już pucharki z trzech DLC - ładnie im sie w d#pach poprzewracało Z tego kickstartera to nam się wydaję, że było dużo buły, a jak na dzisiejsze standardy - koszty produkcji oraz marketingu to niekoniecznie. Do tego dodajmy jednak dosyć niszową grupę odbiorców przez co gra nie przeskoczy pewnego pułapu sprzedaży. Nie dziwię się, że chcą z tego wycisnąć jak najwięcej i jak np. płatne dlc w jakikolwiek sposób przyczynią się do tego, że na 4 część nie będziemy czekać kolejnych 20 lat to ja nie jestem przeciw, a nawet jestem za;) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gregor var Emreis 129 Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgadzam się z Bzdurasem, uczucie musi być za(pipi)iste, tyle lat czekania i wreszcie jest I zazdroszczę i się cieszę, nawet bardzo, bo jest z czego Aż cudnie czyta się posty takiego Izona, bo właśnie w nich jest magia, większa niż w samej grze. Do Shenmue nie podchodzę, nie chcę psuć ani sobie ani innym wspomnień i tej magii. Szacun dla Suzukiego za dostarczenie tego, czego chcieli fani. Grajcie i piszcie, przyjemnie się to czyta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 419 Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 10 godzin temu, Wredny napisał: Ja chciałem być jak Erni - "ostatni elektryczny rycerz" @izon - widziałeś listę trofeów?https://psnprofiles.com/trophies/9996-shenmue-iii Gierka tyle lat w produkcji, Kickstarter i te sprawy, a tu już pucharki z trzech DLC - ładnie im sie w d#pach poprzewracało A ja Coltem z 3 malolatow ninja Cytuj Odnośnik do komentarza
ornit 2 938 Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Odpaliłem grę i przywitał mnie taki dialog (właściwie to dialog z drugiej scenki zaraz po starcie więc nie daję w spoiler) Te zmiany ujęć kamery...Na co komu one? Wyjątkowo źle się to ogląda A te dialogi? Masakra jakaś Voice-acting panny też do dupy. Widocznie lektorka gry nie widziała na oczy. 2 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Balin 16 Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Graficznie jest lepiej niż sądziłem oglądając filmiki z YT. Pierwsza miejscówka robi wrażenie porównując ją z SH 2. Później, te łąki pełne kwiatów i sama wioska, również na duży plus. Jak dotychczas, niezbyt odpowiada mi sterowanie. Jestem przyzwyczajony do sterowania i pada z DC. Gdzie kierujemy Ryo krzyżakiem, a gdy chce włączyć widok z oczu postaci, po naciśnięciu spustu, lewy kciuk odruchowo kieruję się w górę w poszukiwaniu gałki. Pewnie, gdy pogram dłużej, to się przyzwyczaję do nowego sterowania. 10 godzin temu, izon napisał: 19 godzin temu, Wredny napisał: @izon - widziałeś listę trofeów?https://psnprofiles.com/trophies/9996-shenmue-iii Gierka tyle lat w produkcji, Kickstarter i te sprawy, a tu już pucharki z trzech DLC - ładnie im sie w d#pach poprzewracało Pokaż więcej Z tego kickstartera to nam się wydaję, że było dużo buły, a jak na dzisiejsze standardy - koszty produkcji oraz marketingu to niekoniecznie. Do tego dodajmy jednak dosyć niszową grupę odbiorców przez co gra nie przeskoczy pewnego pułapu sprzedaży. Nie dziwię się, że chcą z tego wycisnąć jak najwięcej i jak np. płatne dlc w jakikolwiek sposób przyczynią się do tego, że na 4 część nie będziemy czekać kolejnych 20 lat to ja nie jestem przeciw, a nawet jestem za;) To pewnie pomysł Deep Silver na zwrot inwestycji. I tak jak wspomniał izon, jest to również metoda na sfinansowanie Shenmue 4. Edytowane 22 Listopada 2019 przez Balin Cytuj Odnośnik do komentarza
RoL 561 Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 "You guys are over here not even realizing that while you're sucking on Kojima's dick, Suzuki-san slipped it in your asshole and you didn't even notice it... because it's small." - Aris <3 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 450 Opublikowano 22 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2019 Obstawiam, że ten cytat raczej nie znajdzie się na okładce wydania kompletnego 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
smoo 2 247 Opublikowano 23 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2019 Aris zawsze na propsie Cytuj Odnośnik do komentarza
marcinwks 1 002 Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Tak narzekacie na kamerę podczas cutscenek - dodajcie jeszcze obowiązkowe loadingi omg -, sterowanie (podobnie jak w edycji HD). Zastanawiam się jak dotrzecie do pewnego momentu fabuły - ok.10 h gry dla mnie - i będziecie musieli zdobyć pewien przedmiot za odpowiednią kasę, to co wówczas napiszecie. Ja jestem z deka zażenowany koniecznym grindem. Ponoć pod koniec gry wystąpi to raz jeszcze na wzmożonym poziomie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Popi 92 Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Na PS5 wyjdzie remaster bez loadingów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Josh 4 341 Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) 2 godziny temu, marcinwks napisał: Tak narzekacie na kamerę podczas cutscenek - dodajcie jeszcze obowiązkowe loadingi omg -, sterowanie (podobnie jak w edycji HD). Zastanawiam się jak dotrzecie do pewnego momentu fabuły - ok.10 h gry dla mnie - i będziecie musieli zdobyć pewien przedmiot za odpowiednią kasę, to co wówczas napiszecie. Ja jestem z deka zażenowany koniecznym grindem. Ponoć pod koniec gry wystąpi to raz jeszcze na wzmożonym poziomie. Fani Shenmue są do tego przyzwyczajeni. W S1 trzeba było ładnych kilka godzin najeździć się wózkiem widłowym, a w S2 też był motyw ze żmudnym zbieraniem kasy. Jeden teraz zacznie bronić gry, że to przecież fajny ukłon w stronę poprzednich części i dzięki temu dłużej może nacieszyć się giereczką, a drugi się ocknie i sprawiedliwie przyzna że to robienie graczy w ch*ja i sztucznie wydłużanie czasu rozgrywki. Osobiście nigdy nie darzyłem tej serii jakąkolwiek sympatią i po recenzjach oraz Waszych opiniach widzę, że w przypadku trzeciej części się to nie zmieni. Sega przy okazji Yakuzy już pokazała jak zrobić "Shenmue" dobrze. Edytowane 24 Listopada 2019 przez Josh 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
RoL 561 Opublikowano 24 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza
marcinwks 1 002 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 W dniu 24.11.2019 o 11:48, Josh napisał: Fani Shenmue są do tego przyzwyczajeni. W S1 trzeba było ładnych kilka godzin najeździć się wózkiem widłowym, a w S2 też był motyw ze żmudnym zbieraniem kasy. Jeden teraz zacznie bronić gry, że to przecież fajny ukłon w stronę poprzednich części i dzięki temu dłużej może nacieszyć się giereczką, a drugi się ocknie i sprawiedliwie przyzna że to robienie graczy w ch*ja i sztucznie wydłużanie czasu rozgrywki. Osobiście nigdy nie darzyłem tej serii jakąkolwiek sympatią i po recenzjach oraz Waszych opiniach widzę, że w przypadku trzeciej części się to nie zmieni. Sega przy okazji Yakuzy już pokazała jak zrobić "Shenmue" dobrze. Ja jestem fanem sagi, ale zarówno w 1 - widlak, jak i w 2 - kasa, nie był to grind porównywalny do tego z części 3. Akurat jestem świeżo po przejściu edycji HD na PS4 i wózkiem jeździło się bodajże 5 dni, czyli z 2-3 h, ale wspominam to dobrze, zarówno z PS4, jak i DC. W 2 trzeba było mieć na wpisowe do walk z mistrzami, ale tam wystarczyło wygrać 1 walkę i już się dostawało z niej kasę na wpisowe wyższych kwot. Tutaj jest do bani, bo bardzo mało dostajesz za taką pracę, jak rąbanie drewna. Jest to czasochłonne, a do tego musisz kupować jedzenie. Poza tym jest jeszcze grind z rybami - też wpada kasa, ze zbieraniem roślin, z hazardem oraz z zabawkami z kapsuł. Nie należy również zapominać o grindzie exp naszej postaci. Jeśli się chce przejść grę w miarę spokojnie to trzeba ciągle inwestować w naszą postać. Inwestować czas na potrzebny trening, a co za tym idzie polepszanie statystyk. W przeciwnym razie strzał w pysk i tracimy połowę życia. Tutaj też spory grind. Reasumując jest w cholerę grindu i to obowiązkowego. Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że fani Shenmue są do tego przyzwyczajeni. W poprzednich częściach nie było to tak namolne. Przypuszczam, że te pomysły, o których napisałem wydłużają czas gry gdzieś o 30-50 procent. Kompletnie nietrafiony pomysł. Aha. Jak ktoś zrobi dwa trofiki - zdobądź 0,5 mln tokenów i złap 1000 ryb niech da znać. Może jest jakiś bug, bo nie wyobrażam sobie marnować na to czasu. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 190 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Kurczę gra mi się strasznie podoba na filmikach, ale ten przesadny grind wszystko psuje Cytuj Odnośnik do komentarza
marcinwks 1 002 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 33 minuty temu, Figaro napisał: Kurczę gra mi się strasznie podoba na filmikach, ale ten przesadny grind wszystko psuje Bo to jest dość ładna gra. Szczególnie pejzaże chińskiej prowincji i dalej...potrafią zapierać dech. W pewnym momencie idzie się do drzewa i okolica wygląda magicznie. Jak przełkniesz grind to spodoba ci się. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gregor var Emreis 129 Opublikowano 25 Listopada 2019 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2019 Opisze ktoś w spoilerze fabułę? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi