Michał102 870 Opublikowano 3 sierpnia 2015 Opublikowano 3 sierpnia 2015 Ja właśnie pograłem 3 godzinki i zdaje się, że konsola chodzi jeszcze ciszej jak wczoraj, a dziś przecie mamy dużo wyższą temperaturę za oknem (w pokoju mam jakieś 26,5 stopnia). Jest to możliwe, bo ta pasta ponoć potrzebuje trochę czasu na wygrzanie i po jakimś czasie działa jeszcze sprawniej. Ogólnie sytuacja wygląda tak: tuż po włączeniu zimnej konsoli i przez pierwsze 10 minut gry w obojętnie co i w obojętnie jak obciążającej układ sytuacji konsola trzyma stałe 40db. Po tych 10 minutach łupanki w deszczowym wyścigu w pC lub sieki w KZ są już okolice 45db (to nadal bardzo cicho). Jak już konsola rozhula się na dobre, to trzyma 47db i za chiny ludowe nie pójdzie wyżej... można sobie wchodzić w XMB, stanąć na małym palcu lewej nogi itd. nie nie ma opcji, by hałas (w tym przypadku to raczej niewłaściwe określenie ) zwiększył nasilenie. Natomiast co jest bardzo ciekawe - w momencie zamknięcia aplikacji obroty momentalnie NIE spadają do tych 38-40db jak to było do tej pory. Konsola dalej pracuje jak pracowała (sprawdzałem przez 10 minut i więcej już mi się nie chciało gapić w XMB). Dopiero wejście w stan spoczynku powoli wyhamowuje wiatrak do zera. Być może jest to spowodowane bardzo sprawnym odbieraniem ciepła przez radiator i w okolicach sekcji zasilania jest istne piekło (tak gorące powietrze jeszcze z tej konsoli nigdy nie wylatywało). Może tam też są jakieś czujniki, które nie pozwalają zbytnio zwolnic wentylatora. Oczywiście sprawę bardzo gorącego powietrza wylatującego z konsoli i bardzo mocno nagrzewającej się przez to półki na konsolę rozwiązuje wiatrak, który w owej półce mam zamontowany i dzięki niemu cyrkulacja powietrza jest tam znakomita, jednak podczas testów miałem go cały czas na off. Cytuj
gnom 89 Opublikowano 3 sierpnia 2015 Opublikowano 3 sierpnia 2015 Oby tak zostalo. Po wymianie na paste arctic tez na poczatku bylo cicho Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 6 sierpnia 2015 Opublikowano 6 sierpnia 2015 Przedwczoraj było już gorąco i konsola zrobiła 10h maraton - cisza. Wczoraj doszedł jeszcze Wiedźmin i jakieś 3-4 godziny gry - także cisza. Tym razem będzie już chyba OK i suszarka nie powróci Cytuj
gnom 89 Opublikowano 6 sierpnia 2015 Opublikowano 6 sierpnia 2015 U mnie tenperatura otoczenia nie ma wplywu na prace konsoli, przynajmniej teraz. Ja narazie nie grzebie w konsoli, chyba ze snowu bedzie jet engine. W konsolach problemem jest swiszczacy wentylator(lub tunel) im mniejsze obroty tym sa cichsze. Teraz czasami sam szum powietrza jest wiekszy niz ten swist. Szkoda mi czasu i nerwow by znowu przysluchiwac sie konsoli i smarowac pasta. Wiem jak chodzila mi konsola i wiem jak jest teraz... wroci stara praca konsoli to znow ja pomecze... a narazie ciesze sie z tego co osiagnalem Cytuj
gnom 89 Opublikowano 7 sierpnia 2015 Opublikowano 7 sierpnia 2015 Michal a dlaczego akurat ta pasta ? Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 7 sierpnia 2015 Opublikowano 7 sierpnia 2015 Gdzieś czytałem jakieś testy w necie i wypadała najlepiej. Do tego jest gęsta i ogólnie nadaje się do chłodzenia, które nie ma idealnie płaskiego styku z procesorem oraz nie potrzeba jej dużego docisku. Wczoraj konsola dostała po (pipi)e jak jeszcze nigdy (ostatnio katowałem tak chyba PSXa). Zapuściłem sobie Wiedźmina o 14, a konsolę wyłączyłem o 4 rano . Jeśli konsola chodziła cicho przez tyle godzin i przy takim upale, to chyba już się to nie zmieni. Na MX4 aż takich maratonów nie robiłem (bo w sumie nie było w co grać ), a i tak konsola zaczęła chodzić jak suszarka. 1 Cytuj
gnom 89 Opublikowano 7 sierpnia 2015 Opublikowano 7 sierpnia 2015 I to jest dziwne. Bo na poczatku zeby sprawdzic prace konsoli zostawialem ja w stresie na kilka godzin i tez byla cicha. U mnie nie narastal halas, poprostu dnia na dzien zaczela sie wkrecac i od kilku dni tak juz jest bez zmian Cytuj
gnom 89 Opublikowano 9 sierpnia 2015 Opublikowano 9 sierpnia 2015 (edytowane) Dzisiaj konsola chodzila ok 9h, temp w mieszkaniu ok 31 stopni. W zasadzie byly przerwy w grze bez xmb, a grane bylo lego batman 3. W batmanie cisza. Pod koniec dla testu odpalilem cod:aw w wyborze broni i do tego wyjscie do xmb. Oczywiscie konsola wchodzi w wyzsze obroty niz w nieupalne dni, ale problemem jest gwizdzacy dzwiek samego wentylatora - jest to wysoki dzwiek ktory rzuca sie w uszy. Oczywiscie jest jeszcze szum powietrza. Chcialbym jednak aby konsola pracowala jakpo zmianie pasty Cala nadzieja w inne pascie. I jeszcze jedno, obudowa jest ciepla bardziej od spodu przy zasilaczu, ale sam wylot powietrza nie jest jakis goracy (powietrze) Michal - thermopady tez wymieniales ? Edytowane 9 sierpnia 2015 przez gnom Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 9 sierpnia 2015 Opublikowano 9 sierpnia 2015 Wymieniałem je tylko za pierwszym razem razem z pastą Arctic. Teraz jak zmieniłem pastę na Gelida, to thermopadów już nie ruszałem. U mnie powietrze wylatujące z konsoli jest masakrycznie gorące. Termometr umieszczony jakieś 10-15cm za konsolą pokazuje 55st. i jest to już koniec skali, także jest tam jeszcze cieplej. Kładąc rękę na półkę tuż za konsolą idzie się poparzyć, a same kable wpięte w konsolę są strasznie giętkie tak jakby zaraz miały popłynąć Dzisiaj upał był już niemiłosierny i nie odważyłem się włączać konsoli. Sam amplituner umieszczony jedną półkę niżej generuje mi taki żar, że szłoby na nim kotlety smażyć, także nie włączam już sprzętu póki temperatura w pokoju nie zejdzie niżej 30 stopni. Dziś było około 34, a to już srogie przegięcie. Cytuj
gnom 89 Opublikowano 9 sierpnia 2015 Opublikowano 9 sierpnia 2015 Dziwnie to troche. Spore ryzyko z ta temperatura. U mnie nigdy konsola powietrze z wylotow nie bylo specjalnie gorace. Ja thermopadow nie wymienialem i teraz tez pewnie nie bede... jeszcze sie wstrzymam bo przy mx-4 tez przez prawie 3 tyg byly ochy i achy. Chyba, ze cos u Ciebie popiernicztlo sie z czujnikiem temp... efekt taki ze jest cicho, wiatrak sie nie wkreca i stad takie gorace powietrze. Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 9 sierpnia 2015 Opublikowano 9 sierpnia 2015 Czujnik temperatury działa sprawnie. Jak w pokoju były okolice 24 stopni to konsola była niemal bezgłośna (tak jak w menu konsoli tuż po włączeniu). Zaczęły się robić upały, to obroty się podnosiły, ale był to nadal bardzo akceptowalny poziom, a nie odrzutowiec jak wcześniej. Moim zdaniem gorące powietrze wyrzucane z konsoli oznacza jedno - sprawniejsze odbieranie ciepła przez radiator, co jest spowodowane pastą lepszej jakości. Cytuj
gnom 89 Opublikowano 9 sierpnia 2015 Opublikowano 9 sierpnia 2015 Ok, a jakie thermopady dales ? W zasadzie chodzi mi o grubosc. Cytuj
gnom 89 Opublikowano 10 sierpnia 2015 Opublikowano 10 sierpnia 2015 Ja jeszcze poczekam jak u Ciebie bedzie to sie sprawowac ale zmienie jak juz tylko paste. Widzialem w sprzedazy 1g gelide gx-extreme, mam nadzieje ze nie podroby a taka ilosc spokojnie bedzie wystarczyla. Cytuj
Fanek 668 Opublikowano 10 sierpnia 2015 Opublikowano 10 sierpnia 2015 może nie do końca dobry dział, ale pewnie kogoś zainteresuje New PS4 Model CUH-1200 Performance Tests http://wccftech.com/ps4-model-cuh1200-performance-power-differences/ 2 Cytuj
gnom 89 Opublikowano 10 sierpnia 2015 Opublikowano 10 sierpnia 2015 Niewiele napisane nt glosnosci i samych bebechow w srodku... Zamowilem swoja paste gelid gc extreme i thermopady phobya... zobaczymy... Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 11 sierpnia 2015 Opublikowano 11 sierpnia 2015 (edytowane) W nowym modelu przede wszystkim widać cięcia kosztów produkcji. Zmniejszenie poboru energii nie jest jakieś drastyczne i dużego spadku grzania oraz hałasu bym się raczej nie spodziewał. Nie wiem czemu dalej trzymają ten zasilacz w środku... wywalenie go na zewnątrz wiele by dało w kwestii nagrzewania. Byłoby więcej miejsca i można by zastosować większy, a co za tym idzie wydajniejszy radiator i wentylator. Edytowane 11 sierpnia 2015 przez Michał102 Cytuj
Wieslaw 2 360 Opublikowano 11 sierpnia 2015 Autor Opublikowano 11 sierpnia 2015 Wywalenie zasilacza na zewnątrz wymagałoby zrobienia mu solidnej obudowy, kabla i chłodzenia, a to dodatkowe koszty. Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 11 sierpnia 2015 Opublikowano 11 sierpnia 2015 Ja się zastanawiam czy sam tego zasilacza ze swojej konsoli nie wywalę W sumie trzeba by mu było zrobić obudowę z chłodzeniem i przedłużyć kable coby połączyć z konsolą. Cytuj
Wieslaw 2 360 Opublikowano 11 sierpnia 2015 Autor Opublikowano 11 sierpnia 2015 nie wiem w czym to pomoże skoro jest on na końcu drogi powietrza przez konsolę? Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 12 sierpnia 2015 Opublikowano 12 sierpnia 2015 Jest on chłodzony gorącym powietrzem z radiatora, a to nie sprzyja żywotności zasilacza. Druga sprawa, to półka za konsolą, a co za tym idzie cała przestrzeń wokół niej by się tak mocno nie nagrzewała. Jednak póki co nie mam zamiaru się z tym babrać, bo mi się nie chce Cytuj
Wieslaw 2 360 Opublikowano 12 sierpnia 2015 Autor Opublikowano 12 sierpnia 2015 W sumie zasilacz to 5 cienkich żył + 2 prądowe trochę grubsze. musiałbyś jeszcze gniazdo i wtyczkę dorobić. Cytuj
gnom 89 Opublikowano 13 sierpnia 2015 Opublikowano 13 sierpnia 2015 Michal102 i jak sie konsola sprawuje ? Mi wlasnie dzisiaj wszystko przyszlo i nede chyba dzis walczyl. Ogolnie w testach miedzy ta pasta mx-4 a gelid jest minimum 5 stopni roznicy, co na pewno ma przelozenie na charakter pracy Cytuj
Michał102 870 Opublikowano 13 sierpnia 2015 Opublikowano 13 sierpnia 2015 (edytowane) Sprawuje się doskonale. Wczoraj cały wieczór przegrałem w Wiedźmina i było cichutko. Odpaliłem też 2 wyścigi w pCARS i dalej bez zmian - cisza Żeby nie było, że konsola pracuje tak jakby miała chłodzenie pasywne... co to to nie. Po jakimś czasie pracy wiatrak wkręca się na większe obroty, ale słychać go tylko wtedy jak wyciszymy dźwięk. Jest to cichy szum, a nie wycie silnika rakietowego jak to bywało wcześniej. Obecny poziom hałasu można przyrównać do dobrej klasy laptopa. Edytowane 13 sierpnia 2015 przez Michał102 Cytuj
gnom 89 Opublikowano 13 sierpnia 2015 Opublikowano 13 sierpnia 2015 (edytowane) Jestem w trakcie wymiany... stara pasta ladnie sie rozeszla, ale ---- co dziwne na radiatorze utworzyla bardzo gesta warstwe - jakby przypalenie, znacznie inne struktura jak reszta pasty, nawet ciezko ja spirytusem zmyc, oczywiscie kawalek gazika w spirytusie i poszlo, ale troche mnie to dziwi...Kupilem thermopady Phobya TX i mam problem.... nie kleja sie ani do blach ani do pamieci... przyklejac do blachy czy do pamieci ??? I w ogole jak je przykleic ? Edytowane 13 sierpnia 2015 przez gnom Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi