Masamune 145 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 A jaka jest norma hałasu dla "zdrowej" konsoli bez żadnych modyfikacji? Bo jak tak patrzę na wyniki mojej konsoli, to zdrowa raczej nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Ciężko mówić o jakichś normach, ale myślę, że sprawna konsola nie powinna przekraczać tych 50db. Przy 60db jest już na prawdę bardzo głośno, a przy 70 jest już odrzutowiec przy którym nie sposób wytrzymać. Choć tymi pomiarami nie ma co się tak bardzo sugerować, bo telefon telefonowi nie równy. Mój na przykład pokazuje 37db gdy w pokoju panuje całkowita cisza i żadne z urządzeń nie jest włączone. Konsola zaraz po załączeniu w idlu pokazuje okolice 39-40db, więc jak widać nie jest dokładnie tak samo jak u Gnoma. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez Michał102 Cytuj Odnośnik do komentarza
gnom 63 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 W idlu jak konsola jest wlaczona i nie odplalaem zadnej gry to jest praktycznie bezglosna. Przy oryginalnej pascie jak mierzylem w wiedzminie i w COD (gdzie zgubilem kartke) ale bylo w granicach 67dB -72dB i to nie mierzylem tak jak teraz przy turbinie tylko bardziej z tylu. Szum powietrza byl zagluszany swistem wentylatora, w normalnych warunkach zagluszala telewizor, slychac ja bylo w calym mieszkaniu, granie w nocy niemozliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 242 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Wymieniłem pastę na Gelid GC Extreme no i bajka, przez chwilę bałem się, że o czymś zapomniałem, bo kompletnie nic nie słyszałem i myślałem, że wiatrak nie chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Trzeba do Sony wysłac petycję by do nowych konsol tą paste pchali ....ale zaraz... zapomniałem, że Sony jest bankrutem i zamiast pasty termoprzewodzącej stosuje plastelinę, którą pewno kradną dzieciom w przedszkolu Cytuj Odnośnik do komentarza
Wieslaw 2 360 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 (edytowane) U mnie górne memorki z przylepionymi radiatorami na klej Arctic G1 nagrzewają się bardziej niż APU, o kilka stopni więcej. Obstawiam, że jakby skręcić konsolę bez któregoś thermopadu to memorka zwyczajnie się zjara. ps. dolne mam na fabrycznej blasze z PS4, tyle, że u mnie ta blacha jest omiatana konkretnie z wentylatora 140mm więc jako tako oddaje ciepło. Edytowane 15 Sierpnia 2015 przez Wieslawa Cytuj Odnośnik do komentarza
gnom 63 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Everybody's gone to the Rapture na takim samym poziomie 41-42 dB, jedynie dzis wiedzmin w kilku momentach podniosl sie do 44dB... oby tak zostalo Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Dzisiaj po przeszło miesiącu wróciła z serwisu konsola brata. Wróciła bez ori pudła zawinięta w folię bąbelkową i ciśnięta do zwykłego kartonowego pudła. Konsola na szczęście nie jest porysowana i wróciła dokładnie w takim stanie jak ją brat wysyłał. Niestety tak jak myślałem odrzutowiec naprawiony nie został i konsola jest średnio 20db głośniejsza od mojej. Jet engine jest już po 5 minutach gry i nie ma znaczenia czy to tytuł mocno obciążający konsolę czy też nie. Ten złom potrafi rozpędzić wiatrak nawet wtedy jak włączymy zimną konsole i pozostawimy w XMB bez załączonej żadnej aplikacji. Po 10 minutach takiej pracy trza otwierać okno i patrzeć jak konsola odlatuje. Brat wkur.wiony jak 150, ale wcale mu się nie dziwię. Teraz chyba oleje te gwarę i dla własnego spokoju sam mu wymienię tą pastę. Cytuj Odnośnik do komentarza
gnom 63 Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Moglby sie ktos sony do dupy dobrac za jakosc produktu. Skonczylovy sie jak w xboxie 360, ale wtedy sony mogloby poplynac. Dlatego nic takiego sie nie stanie. Odkad Japonczycy oddali spora czesc korony w rzadzeniu marka Playstation, Panom Swiata "A" a w europie to standard rznac klientow i szarego robotnika. Cytuj Odnośnik do komentarza
Masamune 145 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Dzisiaj po przeszło miesiącu wróciła z serwisu konsola brata. Wróciła bez ori pudła zawinięta w folię bąbelkową i ciśnięta do zwykłego kartonowego pudła. Konsola na szczęście nie jest porysowana i wróciła dokładnie w takim stanie jak ją brat wysyłał. Niestety tak jak myślałem odrzutowiec naprawiony nie został i konsola jest średnio 20db głośniejsza od mojej. Jet engine jest już po 5 minutach gry i nie ma znaczenia czy to tytuł mocno obciążający konsolę czy też nie. Ten złom potrafi rozpędzić wiatrak nawet wtedy jak włączymy zimną konsole i pozostawimy w XMB bez załączonej żadnej aplikacji. Po 10 minutach takiej pracy trza otwierać okno i patrzeć jak konsola odlatuje. Brat wkur.wiony jak 150, ale wcale mu się nie dziwię. Teraz chyba oleje te gwarę i dla własnego spokoju sam mu wymienię tą pastę. Czyli to samo co u mnie. Widać najlepsze rozwiązanie to jednak reklamacja u sprzedawcy. Oni nie wnikają i jak klient niezadowolony to albo zwrot pieniędzy, albo wymiana konsoli na nową. Chociaż też nie zawsze pewnie będzie tak różowo. Kolega Moldar doświadczony w tego typu sprawach Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 242 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 No wiele osób woli wysyłać bezpośrednio do Sony, ja wolę robić to przez sklep. Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Takie cuś stworzyłem. Dostęp do świeżego powietrza dla turbinki, ale nie mam ochoty na badanie temeratur, głośności itd. To było bardziej działanie profilaktyczne i tego się trzymam. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez ireniqs Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 242 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 W sumie gwarancji nie mam, więc może sam spróbuję, Wiesław chyba próbował, dawało to coś ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Wieslaw 2 360 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 (edytowane) Na początku wydawało mi się, że to coś dało ale przy Bloodborne okazało się, że prawie nic / nic. Dodatkowo konsola zaczęła bardzo wolno schodzić z obrotów, pewnie w skutek zaburzenia naturalnego przepływu powietrza przez konsolę i wpływu tego zjawiska na czujnik/czujniki temperatur. Edytowane 21 Sierpnia 2015 przez Wieslawa Cytuj Odnośnik do komentarza
Moldar 2 242 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 A jakby konsole dać na podstawce chłodzącej od laptopa, zawsze chłodne powietrze dodatkowo by chyba pomagało. Zastanawia mnie tylko, czy cały ten kurz i inne syfy za szybko konsoli nie wyniszczą z czasem ? Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Co do pracy turbiny to się nie martwię, ma po prostu działać i spełniać swoje zadanie. Nie zależało mi na zmniejszeniu czy zniwelowaniu głośnej pracy. Modyfikacja ta była z myślą o temperaturze. Sprawdzałeś temperaturę Wiesława? Jeżeli nic się nie zmienia nawet na tym polu to trudno. Nadmiar chłodnego powietrza nie powinien jej zaszkodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wieslaw 2 360 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 No niestety ale wtedy jeszcze nie miałem podpiętego termometru ani pirometru przyniesionego z roboty. Ciekawe czy Sony wypuści w ogóle kiedykolwiek ciche PS4? Możliwe, że dojdą do wniosku, że nie ma sensu skoro można maksymalnie odchudzić sprzęt i sprzedać go lepiej niż kiedykolwiek. Obym się mylił bo przydałoby mi się bardziej przenośne PS4 niż mój behemot. Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) http://youtu.be/6PlScPuhc1k Wg tego typka temperatura z takim modem spada o około 20 stopni. W sumie mogłem też sprawdzić jak jest przed a jak po, ale nawet nie mam odpowiedniego sprzętu żeby to zrobić. Mogę dodać tylko tyle że po wczorajszym, godzinnym graniu obudowa w okolicach procka i z tyłu była przyjemnie ciepła, ale nie gorąca czy paląca. Niestety, tak ja wspominałem, nie mam odniesienia do zamkniętej obudowy (z przed modyfikacji). P.s. Kolo z tego filmiku ma smoka na grillu! +100 do za(pipi)istosci dla konsoli. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez ireniqs Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Ja przed wymianą pasty na Gelid GC Extreme zdjąłem samą dolną obudowę i patrzyłem jak się konsola zachowuje. Nie wkręcała się już na tak wysokie obroty jak z obudową, ale turbina powoli, stopniowo rozkręcała się coraz szybciej i w ogóle nie zwalniała. Normalnie jest tak, że czasem konsola podbije obroty, ale pochodzi tak może z 30 sek. i jak się schłodzi, to znowu obroty spadają. Bez obudowy obroty wentyla cały czas tylko wzrastały. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez Michał102 Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Czegoś takiego u mnie nie zauważyłem. Konsola pracowała jednostajnie głośno podczas grania, a w momencie wyjścia do menu w Rocket League lekko zwolniła. Co prawda jest pewne ociąganie się w tym wszystkim tak jak wspominał o tym Wiesław, ale dla mnie liczy się tylko temperatura, a nie praca wiatraka. Dzisiaj jeszcze z pewnością będę dalej obserwował jak to wszystko hula. Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez ireniqs Cytuj Odnośnik do komentarza
Michał102 870 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Przy okazji rozkręcenia konsoli wymieniałeś też pastę na procku? Cytuj Odnośnik do komentarza
ireniqs 3 025 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Nie, nic z tym nie robiłem. Mam w domu Gelida eXtreme ale na ten moment nie będę zmieniał. Btw co innego zdjąć całą obudowę z tyłu, a co za innego zrobić w niej dziurę o średnicy 5,5cm, a przynajmniej mi się tak wydaje. Dwa różne przypadki, dwa różne zachowania wiatraka jak widać. Cytuj Odnośnik do komentarza
gnom 63 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Calosc jest tak skonstruowana zeby turbina zastsala powietrze przez wyloty po bokach. W ten sposob przeplyw powietrza nie koncentruje sie tylko na procesorze ale po wiekszej czesci plyty glownej chlodzac i reszte podzespolow. Wyciecie dziury to raczej nienajlepszy pomysl. Blaszki radiatora sa gesto ulozone i po czasie kurz bedzie skutecznie blokowal przeplyw powietrza przez radiator. Cytuj Odnośnik do komentarza
MEVEK 3 440 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Ale jezeli zdjecie obudowy nic nie daje to tym bardziej, jakis otwor. Konsola jest dobrze zaprojektowana imo. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wieslaw 2 360 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Projekt konsoli jest ok ale dla 2 razy słabszych podzespołów. To prawie, że kopia ps3 slimki wewnętrznie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi